top of page

Προηγούμενες Δράσεις!
Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέχετε σε παλαιότερες, ολοκληρωμένες δράσεις που οργανώθηκαν από την Ε.Δ.Ν.Υ. ή στις οποίες συμμετείχαμε.

 

Σημείωση: Στην ενοτητα αυτή δεν περιλαμβάνονται στοιχεία και πληροφορίες για τη διαρκή επιτήρηση, εντός και εκτός αντιπυρικής περιόδου. Περισσότερα για τη δασοπροστασία θα βρείτε στην ενότητα ΝΕΑ.

Προηγούμενες Δράσεις ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022     2023

Καταχωρήθηκε: Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023

Τίτλος Δράσης:

Εθελοντική Δράση Συντήρησης Αναδασώσεων στον Νότιο Υμηττό.

Ημερομηνία:

19/02/2023.

Σημείο:

Δυτικές πλαγιές Νοτίου Υμηττού, Γλυφάδα.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Η προσπάθεια να επανέλθει ένα ζωντανό δάσος στις ερημοποιημένες πλαγιές του Νοτίου Υμηττού, στη Γλυφάδα, εκεί που εδώ και 7 χρόνια οι εθελοντές της ΕΔΝΥ προσπαθούν να υποστηρίξουν τη φύση και τη ζωή, έχει ξεκινήσει και πάλι, μετά την πυρκαγιά της 04/06/2022. Κόποι ετών και χιλιάδες δενδρύλλια μπορεί να χάθηκαν, αλλά η ελπίδα είναι εδώ, στα δενδρύλλια που σώθηκαν, στις βελανιδιές που αναβλάστησαν και είναι δυνατότερες από πριν, στα πλατύφυλλα που ξαναξεκινούν από τη ρίζα τους αλλά και τους εθελοντές που είναι εκεί και δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω.

 

Καθώς το πράσινο κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή του και πάλι, προσπαθώντας να καλύψει το πολύ μαύρο και γκρίζο που άφησε πίσω της η φωτιά, και καθώς τα πρώτα αγριολούλουδα άρχισαν να απλώνουν μικρές πινελιές χρώματος και πάλι στη λαβωμένη γη του Νοτίου Υμηττού, οι εθελοντές εκμεταλλεύτηκαν την ηλιόλουστη Κυριακή και πραγματοποίησαν εργασίες συντήρησης της αναδάσωσης. Οι λάκκοι ποτίσματος φροντίστηκαν, ώστε να συγκρατούν το νερό της βροχής, ενώ εκτελέστηκε και αναπτυξιακό αλλά και προστατευτικό κλάδεμα.

 

Τα λιλιπούτεια δενδρύλλια και τα αγριολούλουδα αποζημίωσαν τους εθελοντές για τον κόπο τους. Η ζωή επιστρέφει στον Νότιο Υμηττό, αλλά είναι πλέον πιο εύθραυστη από ποτέ και χρειάζεται την αμέριστη προστασία μας. Τώρα είναι η ώρα να ενεργοποιηθείτε κι εσείς για να γίνουμε πολλοί μαζί στην προσπάθεια προστασίας του βουνού «μας». Για όλους μας και για τα παιδιά μας. Γίνετε εθελοντές με την ΕΔΝΥ. Τώρα είναι η καλύτερη ώρα, καθώς σύντομα ξεκινούν οι εκπαιδεύσεις.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023

Τίτλος Δράσης:

Εθελοντική Δράση Καθαρισμού στον Νότιο Υμηττό.

Ημερομηνία:

22/01/2023.

Σημείο:

Οροπέδιο «Κρεββάτια» Νοτίου Υμηττού, Βούλα.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, η ΕΔΝΥ επέστρεψε, για δεύτερη φορά, στο καμένο δάσος του Νοτίου Υμηττού, στη Βούλα και τη Γλυφάδα, για να συνεχίσουμε το εθελοντικό μας έργο, που είχε ξεκινήσει την περασμένη χρονιά, καθαρίζοντας τα καμένα από όλα τα σκουπίδια, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στο λαβωμένο δάσος να αναγεννηθεί, απαλλαγμένο από όλα όσα οι άνθρωποι πέταξαν σε αυτό. Με βαριά καρδιά, μέσα στο μαύρο τοπίο, που εμείς γνωρίσαμε πράσινο, αλλά με σύμμαχο τον καιρό, έγινε πολλή και σκληρή δουλειά, ενώ για μια ακόμη φορά, τα όσα ανακαλύψαμε, μέσα στο καμένο δάσος, μας εξέπληξαν. Τα οικοδομικά υλικά, τα πλαστικά, τα εξαρτήματα αυτοκινήτων αλλά και τα υλικά των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι απαράδεκτο να απορρίπτονται στο ήδη επιβαρυμένο τοπίο, δυστυχώς τα περιμέναμε. Τα αγαλματίδια και τις αφίσες νυχτερινών κέντρων όμως, δεν τα περιμέναμε. Αμέτρητα και τα σπασμένα πλακάκια, που μαζεύτηκαν, κομματάκι-κομματάκι.

Επιστρέψαμε και στο σημείο των αναδασώσεων της ΕΔΝΥ. Εκεί που μαζί με τα χιλιάδες δενδρύλλια που εδώ και 7 χρόνια είχαμε φυτέψει και φροντίζαμε, κάηκε και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσαμε, αλλά και όσα σκουπίδια είχαμε μαζέψει. Με πολύ κόπο, απομακρύναμε όλα τα λιωμένα και καμένα πλαστικά, αλλά και τις δύο δεξαμενές που χρησιμοποιούσαμε για τα ποτίσματα, μία εκ των οποίων καταστράφηκε από τη φωτιά. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, τόσο στη μετακίνηση, όσο και στη μεταφορά όλων των υλικών, που έγινε με δικά μας μέσα, αλλά δεν το βάλαμε κάτω.

 

Μικροί και μεγάλοι, έκαναν μεγάλη δουλειά και πρέπει να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι, ακόμα και αν δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε όλη, την μεγάλη έκταση, που είχαμε κατά νου. Θα επιστρέψουμε όμως σύντομα. Όπως ήδη επιστρέφει και το δάσος. Είναι χιλιάδες τα μικροσκοπικά νέα δέντρα, που κάνουν την εμφάνισή τους, είτε προερχόμενα από σπόρους, είτε από αναβλάστηση. Κι όπως το δάσος θα παραμείνει, έτσι θα γίνει και με την ΕΔΝΥ, συνεχίζοντας την εθελοντική προσπάθεια για προστασία της φύσης και της ζωής, με πράξεις, κόντρα στα λόγια και τα κακώς κείμενα.

Προηγούμενες Δράσεις ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022    2023

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

PayPal ButtonPayPal Button

Κάντε μια δωρεά μέσω

Κατηγορία Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς*

για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού σήμερα:

Το παραπάνω σήμα αλλάζει χρώμα βάσει του υπομνήματος:

1.ΧΑΜΗΛΗ

2.ΜΕΣΗ

3.ΥΨΗΛΗ

4.ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ

5.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

​*σύμφωνα με τον

Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ιστοσελίδα υπό ανανέωση!

Σύντομα και πάλι μαζί σας
Μέχρι τότε παρακολουθείτε τη σελίδα της ΕΔΝΥ στο facebook

bottom of page