top of page

Προηγούμενες Δράσεις!
Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέχετε σε παλαιότερες, ολοκληρωμένες δράσεις που οργανώθηκαν από την Ε.Δ.Ν.Υ. ή στις οποίες συμμετείχαμε.  

 

Σημείωση: Στην ενοτητα αυτή δεν περιλαμβάνονται στοιχεία και πληροφορίες για τη διαρκή επιτήρηση, εντός και εκτός αντιπυρικής περιόδου. Περισσότερα για τη δασοπροστασία θα βρείτε στην ενότητα ΝΕΑ.

Προηγούμενες Δράσεις ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022     2023

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/3

Τίτλος Δράσης:

Επιστροφή στις καμένες αναδασώσεις της ΕΔΝΥ στον Νότιο Υμηττό.

Ημερομηνία:

13/11/2022.

Σημείο:

Δυτικές πλαγιές Νοτίου Υμηττού, Γλυφάδα.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Με την λήξη της αντιπυρικής περιόδου και τις πρώτες βροχές, ξεκινάει η μεγάλη προσπάθεια, να υποστηρίξουμε και επαναφέρουμε την ζωή, στις λαβωμένες δυτικές πλαγιές του Νοτίου Υμηττού. Εκεί που η πυρκαγιά της 04/06/22 έκανε στάχτη τους κόπους αναδασωτικών ενεργειών πολλών ετών αλλά και το πευκοδάσος της Βούλας, στο οροπέδιο «Κρεββάτια». Και ευτυχώς, το πευκοδάσος ήταν ώριμο και ικανό να αναγεννηθεί φυσικά, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να αφεθεί ανέγγιχτο και να προστατευθεί αυστηρά από κάθε παρέμβαση, όμως αυτό δεν ισχύει για τις πλαγιές της Γλυφάδας.

 

Εκεί, οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές των τελευταίων ετών, έχουν οδηγήσει σε έντονη διάβρωση του εδάφους και σημαντικό κίνδυνο ερημοποίησης. Γι'αυτό και, τα τελευταία 7 χρόνια, οι εθελοντές της ΕΔΝΥ εργάζονταν μεθοδικά και νόμιμα, με την καθοδήγηση των επιστημόνων της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής, έχοντας αναλάβει τη φύτευση χιλιάδων δέντρων σε μια έκταση 12 στρεμμάτων, που μπορεί να φαντάζει μικρή όταν συγκριθεί με τα σχεδόν 4,5 χιλιάδες στρέμματα, που έκαψε η τελευταία πυρκαγιά, ήταν όμως ως εκεί που έφταναν οι δυνατότητες της μικρής, ανεξάρτητης εθελοντικής ομάδας, ώστε να παραχθεί ποιοτικό έργο, χωρίς αντίκτυπο για τη φύση. Και μπορεί οι κόποι αυτής της προσπάθειας να έγιναν εν πολλοίς στάχτη, όμως η εθελοντική θέληση δεν σταματάει.

 

Τα βελανίδια που είχαν συγκεντρώσει από πέρσι οι εθελοντές, έγιναν η ελπίδα για το αύριο και ο πρώτος σπόρος που ξεκινάει τη νέα μεγάλη προσπάθεια για το μέλλον. Οι νοτιοδυτικές πλαγιές του Υμηττού δεν θα μείνουν νεκρές, δεν θα ερημοποιηθούν και δεν θα εγκαταλειφθούν. Δίπλα στα λίγα δενδρύλλια βελανιδιάς, που κατάφεραν να επιβιώσουν από τη φωτιά, τους λάκκους των οποίων φρόντισαν οι εθελοντές, ήδη φυτεύτηκαν τα «ξαδερφάκια» τους. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου εθελοντικού έργου που βρίσκεται μπροστά μας.

Προηγούμενες Δράσεις ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022    2023

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

1/3
kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

Κάντε μια δωρεά μέσω

No Huntingα.png

Εάν εντοπίσετε ενέργειες λαθροϋλοτομίας ή κυνηγιού στον Νότιο Υμηττό καλέστε αμέσως το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας στον τηλεφωνικό αριθμό 1591 (μέχρι τις 22:00 και σε αργίες), τις τοπικές αστυνομικές αρχές και την ΕΔΝΥ. Βοηθήστε μας να προστατέψουμε τη φύση και τη κοινή μας περιουσία από ασυνείδητους παραβάτες και παράνομα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τις οικονομικές δυσκολίες πολλών συνανθρώπων μας θησαυρίζοντας ενώ καταστρέφουν παράλληλα το περιβάλλον.

bottom of page