top of page

Προηγούμενες Δράσεις!
Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέχετε σε παλαιότερες, ολοκληρωμένες δράσεις που οργανώθηκαν από την Ε.Δ.Ν.Υ. ή στις οποίες συμμετείχαμε.

 

Σημείωση: Στην ενοτητα αυτή δεν περιλαμβάνονται στοιχεία και πληροφορίες για τη διαρκή επιτήρηση, εντός και εκτός αντιπυρικής περιόδου. Περισσότερα για τη δασοπροστασία θα βρείτε στην ενότητα ΝΕΑ.

Προηγούμενες Δράσεις ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022     2023

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021

Τίτλος Δράσης:

Εθελοντικές Εργασίες Συντήρησης Αναδάσωσης στον Νότιο Υμηττό.

Ημερομηνία:

19 Δεκεμβρίου 2021.

Σημείο:

Αναδασώσεις ΕΔΝΥ στις δυτικές πλαγιές του Νοτίου Υμηττού.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Η τελευταία δράση της ΕΔΝΥ για το 2021, έλαβε χώρα την Κυριακή 19/12. Μια δράση για τη συντήρηση των αναδασώσεων των εθελοντών, που είχε αρκετό τσάπισμα, για βελτίωση των λάκκων ποτίσματος αλλά και την προετοιμασία του φυτωρίου βελανιδιάς της επόμενης χρονιάς. Μια κρύα, αλλά ηλιόλουστη, Κυριακή, δίπλα στα μικρά δεντράκια που έχουμε φυτέψει στο βουνό «μας». Μαζί τους, τα προβλαστημένα βελανίδια που φέρνουν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Στο κλείσιμο μιας άσχημης χρονιάς, για τα δάση της χώρας μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια, στο βαθμό των δυνατοτήτων μας και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη φύση και τη ζωή, γιατί μόνο έτσι θα υπάρχει μέλλον.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021

Τίτλος Δράσης:

Εργασίες Εθελοντικής Αναδάσωσης στον Νότιο Υμηττό.

Ημερομηνία:

31 Οκτωβρίου 2021.

Σημείο:

Αναδασώσεις ΕΔΝΥ στις δυτικές πλαγιές του Νοτίου Υμηττού.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού επέλεξε να κλείσει την φετινή αντιπυρική περίοδο με μια κίνηση ελπίδας. Σε αντίθεση με την απελπισία των τεράστιων καταστροφών του φετινού καλοκαιριού, επικεντρωνόμαστε στο ότι ο Υμηττός παρέμεινε εν πολλοίς αλώβητος (παρά τα συμβάντα) κι ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, φυτεύοντας τη ζωή και τον σπόρο του μέλλοντος στο χώμα του βουνού και τα μυαλά των παιδιών. 30 συμμετέχοντες, όλων των ηλικιών, συμμετείχαν στη δράση της περασμένης Κυριακής και φύτεψαν 80 δενδρύλλια βελανιδιάς και δεκάδες βελανίδια, αντικαθιστώντας δεντράκια της αναδάσωσης της ΕΔΝΥ που δεν άντεξαν την δραματική ξηρασία της φετινής χρονιάς, παρά τις προσπάθειες των εθελοντών. Όμως, είναι γνωστό ότι οι εθελοντές της ΕΔΝΥ δεν το βάζουν κάτω και γνωρίζουν ότι η αναδάσωση είναι μια υπόθεση που θέλει διαρκή προσπάθεια και βάθος χρόνου. Η θέληση υπάρχει κι έτσι η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Καλωσορίζοντας τον Νοέμβριο, η ΕΔΝΥ μπαίνει στον χειμερινό κύκλο εθελοντικής προσφοράς, που είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) σημαντικός με την θερινή προσπάθεια.

Καταχωρήθηκε: Κυριακή, 12 Σεπτεβρίου 2021

Τίτλος Δράσης:

Πότισμα Εθελοντικών Αναδασώσεων στον Νότιο Υμηττό.

Ημερομηνία:

12 Σεπτεμβρίου 2021.

Σημείο:

Αναδασώσεις ΕΔΝΥ στις δυτικές πλαγιές του Νοτίου Υμηττού.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Με την ξηρασία να συνεχίζεται και τη βλάστηση του βουνού να βρίσκεται πλέον σε απελπιστική κατάσταση, οι εθελοντές της ΕΔΝΥ συνεχίζουν τις προσπάθειες υποστήριξης των εθελοντικών αναδασώσεων που έχουν αναλάβει, στον Νότιο Υμηττό. Με σχεδόν ανύπαρκτη βροχή για 7 μήνες, ακόμη και δέντρα ηλικίας πολλών ετών πλέον είναι αντιμέτωπα με την ολοκληρωτική ξήρανση και οι απώλειες στις αναδασώσεις είναι βαριές. Μεγάλος κόπος και πολλές ελπίδες έχουν χαθεί. Όμως, εκατοντάδες μικρά δέντρα είναι ακόμα ζωντανά και προσπαθούν να αντέξουν το σκληρό πλήγμα της φετινής χρονιάς. Αυτά ακριβώς τα δενδρύλλια είναι που οι εθελοντές της ΕΔΝΥ προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή, ολοκληρώνοντας ένα ακόμη πότισμα, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου. Με τις βροχές να μην φαίνονται ακόμη στα προγνωστικά μοντέλα, παρά το ότι πλησιάζουμε στα μέσα Σεπτεμβρίου, αυτό το πότισμα ήταν από τα πιο σημαντικά και η χαρά μας είναι μεγάλη που είχαμε μαζί μας και αρκετούς φίλους, χωρίς την βοήθεια των οποίων δεν θα καταφέρναμε να κρατήσουμε στη ζωή αρκετά από τα δέντρα που πλέον έχουν μια ακόμη ευκαιρία. Τί κι αν απλώσαμε πάνω από 400 μέτρα εγκατάσταση; Τί κι αν ανεβοκατεβαίναμε την πλαγιά για πάνω από 5 ώρες; Η θέληση να στηρίξουμε τη ζωή ήταν ισχυρότερη. Και για αυτό συνεχίζουμε εθελοντικά...

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 17 Αυγούστου 2021

Τίτλος Δράσης:

Πότισμα Εθελοντικών Αναδασώσεων.

Ημερομηνία:

05 Αυγούστου 2021.

Σημείο:

Αναδασώσεις ΕΔΝΥ στις δυτικές πλαγιές του Νοτίου Υμηττού.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Την περασμένη Πέμπτη, 05 Αυγούστου, κι ενώ βορειότερα λάμβανε χώρα η μεγάλη μάχη για την ανατολική Πάρνηθα, οι εθελοντές του Τμήματος Δασοπροστασίας, έδιναν το δικό τους αγώνα αντιμέτωποι με την ακραία ξηρασία, στον χώρο των αναδασώσεων της ΕΔΝΥ. Με την υγρασία σε μονοψήφια νούμερα και τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να βρίσκονται σε πολύ ψηλά επίπεδα, οι απώλειες είναι αναμενόμενες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ενήλικα δέντρα, ακόμα και τα ανθεκτικά σε ξηροθερμικά περιβάλλοντα πεύκα, πλέον ξεραίνονται. Και πως να αντέξουν αφού υπάρχουν περιοχές, στον Νότιο Υμηττό, που τους τελευταίους σχεδόν έξι μήνες έχουν δεχτεί μόλις δυόμιση ώρες βροχόπτωσης. Όμως δεν το βάζουμε κάτω. Εθελοντές της ΕΔΝΥ αλλά και ενεργοί πολίτες που ήρθαν να βοηθήσουν, έδωσαν μια ανάσα δροσιάς στα μικρά δέντρα που βασανίζονται. Κάτω από το βαρύ σύννεφο των καπνών της Πάρνηθας και της Εύβοιας, με το μυαλό στους συντρόφους που μάχονταν τη φωτιά στο μέτωπο, οι συμμετέχοντες απέδειξαν ότι ο άνθρωπος μπορεί να στηρίξει τη ζωή και τη φύση, αρκεί να το θέλει. Κι εμείς στην ΕΔΝΥ το θέλουμε πολύ κι ευχαριστούμε όσους μόχθησαν μαζί μας, ανεβοκατεβαίνοντας πλαγιές και τραβώντας λάστιχα. Μακάρι την επόμενη φορά να μην χρειαστεί κάποιοι να μάχονται σε άλλα βουνά

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021

Τίτλος Δράσης:

Συμμετοχή στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης της πυρκαγιάς στην Κερατέα και τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου.

Ημερομηνία:

16 Αυγούστου 2021.

Σημείο:

Ευρύτερη περιοχή Συντερίνας, Δήμου Λαυρεωτικής.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Τη Δευτέρα , 16 Αυγούστου, πυρκαγιά ξέσπασε εν υπαίθρω, νότια της Κερατέας, η οποία γιγαντώθηκε γρήγορα και κινήθηκε νότια, προς τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου και τα χωριά της Συντερίνας και του Αγίου Κωνσταντίνου. Αποφασίστηκε η κινητοποίηση του Τμήματος Δασοπυρόσβεσης της ΕΔΝΥ. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν τέσσερις εθελοντές της ΕΔΝΥ με ένα υδροφόρο όχημα, οι οποίοι ενήργησαν στην ευρύτερη περιοχή της Συντερίνας, μέχρι αργά τη νύχτα, συνδράμοντας οχήματα της 1ης ΕΜΑΚ, και των Πυροσβεστικών Σταθμών Πειραιώς και Λαυρίου.

Σε αντίθεση με το τεράστιο πλήγμα της περασμένης εβδομάδας, στην Πάρνηθα, αυτή τη φορά, μπορούμε να πούμε ότι δεν χάθηκαν όλα, αφού ο στόχος να μην περάσει το μέτωπο στον πυρήνα του δρυμού επετεύχθη. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για το υπό αναγέννηση δασικό περιβάλλον της περιοχής. Δυστυχώς, παρά τις σκληρές προσπάθειες, υπήρξαν σημαντικές απώλειες σε υπό αναγέννηση δασικές εκτάσεις περιφερειακά και εκτός του δρυμού αλλά και σε σπίτια. Παράλληλα, η πυροφύλαξη του Νοτίου Υμηττού συνεχίστηκε με στελέχωση των βαρδιών δασοπροστασίας-πυροφύλαξης, σε ένα πολύ δύσκολο και επικίνδυνο καλοκαίρι που συνεχίζεται με πολύ άσχημες συνθήκες.

Καταχωρήθηκε: Κυριακή, 08 Αυγούστου 2021

Βίντεο:

Αναδιοργάνωση δυνάμεων ύστερα από άλλη μία υποχώρηση. Η δασική πυρκαγιά γιγαντώνεται και πλέον δημιουργεί δικά της καιρικά φαινόμενα. Στο βίντεο φαίνεται το μεγάλο νέφος πυροσωρείτη που υποδηλώνει την τεράστια ενέργεια με την οποία είμαστε αντιμέτωποι. Οι καμπάνες του I.N. Αγ. Παντελεήμονα σημαίνουν τα κακά μαντάτα στους κατοίκους, μαζί με τις σειρήνες των περιπολικών της ΕΛΑΣ, λίγο πριν την πρώτη εντολή εκκένωσης τμήματος του Κρυονερίου.

Τελευταίες ρίψεις των αεροσκαφών που επιστρέφουν από τα μέτωπα στην Εύβοια για προσγείωση καθώς νυχτώνει. Ανέλπιστες ρίψεις θαλασσινού νερού, πάνω από τα σπίτια της οδού Ανοίξεως, στο Κρυονέρι. Τελευταία συνδρομή από τους πιλότους πριν από άλλη μία ολονύχτια μάχη.

Νυχτερινές επιχειρήσεις στο μέτωπο της οδού Ανοίξεως, δυτικά του Κρυονερίου. Τέσσερα οχήματα με ισάριθμες εγκαταστάσεις προσπαθούν να προστατέψουν τα σπίτια, τα τελευταία δέντρα και την παιδική χαρά που βρίσκεται στο σημείο και τα καταφέρνουν. Δυστυχώς, και αυτά είχαν καεί μέχρι την επόμενη ημέρα. Στο βίντεο φαίνονται οι προσπάθειες των εθελοντικών ομάδων ΣΠΠΕΚ και ΕΔΝΥ.

Τίτλος Δράσης:

Συμμετοχή στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης της πυρκαγιάς στην ανατολική Πάρνηθα.

Ημερομηνία:

03-06 Αυγούστου 2021.

Σημείο:

Ευρύτερη περιοχή Κρυονερίου και Δροσοπηγής.​​​

Σύντομη Περιγραφή:

Ομάδα εθελοντών του Τμήματος Δασοπυρόσβεσης της ΕΔΝΥ συνέδραμε στις προσπάθειες δασοπυρόσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς της ανατολικής Πάρνηθας επιχειρώντας για πάνω από 72 ώρες στη μάχη στην περιοχή του Κρυονερίου και της Δροσοπηγής. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν δύο εθελοντές της ΕΔΝΥ με ένα υδροφόρο όχημα. Η συνδρομή του Τμήματος Δασοπυρόσβεσης της ΕΔΝΥ επιχείρησε σε συνεργασία με πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ Κεντρικής Μακεδονίας, Αριδαίας καθώς και με τις τοπικές εθελοντικές δυνάμεις του ΣΠΠΕΚ και της ΕΔΔΔ (Ροδόπολης). Από το απόγευμα της 03 Αυγούστου μέχρι το πρωί της 04 Αυγούστου και ξανά, από το μεσημέρι της 05 Αυγούστου μέχρι το απόγευμα της 06 Αυγούστου, οι εθελοντές της ΕΔΝΥ συμπλήρωσαν σχεδόν τρία ολόκληρα εικοσιτετράωρα μαχόμενοι την αρχική πυρκαγιά αλλά και την αναζωπύρωση ή νέα πυρκαγιά (αναμένεται το επίσημο πόρισμα) σε μέτωπα του Κρυονερίου, της Δροσοπηγής, του Αγίου Στεφάνου, της Σταμάτας και κοντά στη Λίμνη Μαραθώνα. Παράλληλα, η πυροφύλαξη του Νοτίου Υμηττού συνεχίστηκε κανονικά.

 

Η αρχική αίσθηση ότι η πυρκαγιά περιορίστηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης 04 Αυγούστου και δεν κατέστρεψε τα Κτήματα Τατοΐου και το πυκνό δάσος της ανατολικής Πάρνηθας, κατέρρευσε με πάταγο και τρόμο, το μεσημέρι της Πέμπτης 05 Αυγούστου, οπότε ο εφιάλτης επέστρεψε δριμύτερος. Η σκληρή κι απέλπιδα προσπάθεια διάσωσης της φύσης ενός αγαπημένου βουνού, μετατράπηκε σε μάχη για τη διάσωση οικισμών και περιουσιών, καθώς κάθε προσπάθεια ανακοπής του μετώπου εντός του δάσους αποτύγχανε, απέναντι σε ένα ισχυρότατο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων, το οποίο πέρασε την ΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης σε αρκετά σημεία, φτάνοντας μέχρι τη λίμνη Μαραθώνα. Όμως ούτε σε αυτό τον στόχο υπήρξε νίκη. Πολλά σπίτια και επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς σε μια μεγάλη περιοχή, στις παρυφές της Αθήνας (Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Αδάμες, Κρυονέρι, Δροσοπηγή, Αφίδνες, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Άγιο Στέφανο, Σταμάτα). Οι πολυήμερες και ολονύχτιες επιχειρήσεις πέτυχαν μικρές νίκες, πολλές από τις οποίες αναιρέθηκαν εντός ωρών ή ημερών, αλλά καμία τους δεν μπορεί να αναιρέσει την τεράστια ήττα της απώλειας ενός σημαντικού και μεγάλου δασικού οικοσυστήματος της Πάρνηθας, των πρώην βασιλικών Κτημάτων Τατοΐου και πλήθους καταστροφών σε ιδιωτικές περιουσίες. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης μας έκαναν να ξεπεράσουμε τα όριά μας πολλές φορές. Ήταν από τις εμπειρίες που θα θέλαμε, αλλά δεν πρόκειται να ξεχάσουμε. Εκεί η φύση, έδωσε πολλά, σκληρά μαθήματα. Εκεί ο άνθρωπος έχασε, ένιωσε μικρός και οπισθοχώρησε. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο μάθημα, γιατί έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη φύση. Με σεβασμό. Γιατί είμαστε μικροί και την έχουμε ανάγκη.

 

Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο θα πρέπει να χαιρόμαστε. Η φυσική καταστροφή είναι συγκλονιστική κι όταν συνδυαστεί με την καταστροφή σε μνημεία, υποδομές και περιουσίες, γίνεται ακόμη πιο βαριά. Στην ΕΔΝΥ δεν συμμεριζόμαστε τις φωνές που ακούγονται για μικρές νίκες. Δεν συμμεριζόμαστε ούτε τις άναρθρες κραυγές που επιρρίπτουν παντού ευθύνες, κατάρες και αποποιούνται προσωπικών ευθυνών, που βαραίνουν όλους μας. Σκύβουμε το κεφάλι, αντλούμε χρήσιμα συμπεράσματα από τη συλλογική ήττα και θα εργαστούμε για να αποτρέψουμε την επόμενη καταστροφή. Γιατί, όσο δεν αλλάζουμε ριζικά τη στάση μας απέναντι στη φύση, το σπίτι μας, η επόμενη καταστροφή είναι μόνο θέμα χρόνου...

Καταχωρήθηκε: Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Τίτλος Δράσης:

Πότισμα Εθελοντικών Αναδασώσεων.

Ημερομηνία:

29 Ιουλίου 2021.

Σημείο:

Αναδασώσεις ΕΔΝΥ στις δυτικές πλαγιές του Νοτίου Υμηττού.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Οι προσπάθειες για να διατηρήσουμε ζωντανά τα δεντράκια των αναδασώσεών μας που πλήττονται από τη ξηρασία συνεχίζονται. Με τον νέο καύσωνα να έχει ξεκινήσει το πότισμα ήταν απαραίτητο. Κι όταν οι θερμοκρασίες είναι επικίνδυνα ψηλές κατά τη διάρκεια της μέρας, τότε καλούμαστε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Πότισμα στη δροσιά της νύχτας λοιπόν! Με θέα τη δύση του ήλιου και τα φώτα της πόλης, μέχρι αργά τα ξημερώματα, με αγάπη και μεράκι, παρά τον κόπο και τον ιδρώτα (βέβαια πιο πολύ μας ενόχλησε η ζέστη όταν επιστρέψαμε στην πόλη!). Γιατί η δύναμη των εθελοντών είναι η θέλησή τους. Και η δική μας θέληση είναι να κρατήσουμε ζωντανό τον Νότιο Υμηττό… κι ας μην έχουμε φωτογραφίες αφού ενεργούσαμε νύχτα.

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021

Τίτλος Δράσης:

Πότισμα Εθελοντικών Αναδασώσεων.

Ημερομηνία:

13 Ιουλίου 2021.

Σημείο:

Δυτικές πλαγιές Νοτίου Υμηττού.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Η έντονη ζέστη και η παρατεταμένη ξηρασία της τελευταίας χρονιάς και του φετινού καλοκαιριού δοκιμάζουν τις αντοχές της βλάστησης. Η πιο ευπαθής βλάστηση είναι αυτή των αναδασώσεων. Στη βοήθεια των μικρών δενδρυλλίων αλλά και την προάσπιση των κόπων τους, προστρέχουν οι εθελοντές. Τόνοι νερού για να διατηρήσουν ζωντανά τα μικρά δέντρα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Αυτό ήταν το πρώτο πότισμα του Ιουλίου, με στόχο να γίνει άλλο ένα μέσα σε αυτό τον μήνα. Ελπίδα μας είναι η πορεία της πανδημίας να μας επιτρέψει να το κάνουμε ανοιχτό για το κοινό, ώστε να σας έχουμε κοντά μας για να δείτε το αποτέλεσμα μαζί μας.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

Τίτλος Δράσης:

Εθελοντική Δράση Καθαρισμού στον Νότιο Υμηττό.

Ημερομηνία:

16 Μαΐου 2021.

Σημείο:

Δυτικές πλαγιές Νοτίου Υμηττού.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Στην ΕΔΝΥ μπορεί να είμαστε λίγοι αλλά δεν το βάζουμε κάτω, όσο μεγάλο κι αν είναι το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε. Και η προστασία της φύσης του βουνού «μας» είναι το μεγαλύτερο ζήτημα. Κομμάτι του είναι τα εκατοντάδες χιλιόμετρα λάστιχα ποτίσματος, τα οποία είχαν απλωθεί σε έργα αναδασώσεων της δεκαετίας του 1990 και τα οποία πλέον παραμένουν καμένα, κατεστραμμένα και εγκαταλελειμμένα σε τεράστια έκταση του βουνού.

Όμως την Κυριακή, 16 Μαΐου, καθαρίστηκε άλλο ένα κομμάτι και τρεις μεγάλες στοίβες λάστιχα δεν αποτελούν πλέον ρύπανση στον Νότιο Υμηττό. Η δουλειά είναι δύσκολη γιατί τα πλαστικά είναι απλωμένα σε μεγάλες και δύσβατες εκτάσεις, πρέπει να μαζευτούν με τα χέρια και είναι καμένα και πολυκαιρισμένα, με αποτέλεσμα να σπάνε, να κόβονται και να μετατρέπονται σε μικρότερα κομμάτια και τελικά μικροπλαστικά αλλά δεν το βάζουμε κάτω! Μικροί και μεγάλοι βγήκαν στο κυνήγι του πλαστικού και έκαναν πολύ καλή δουλειά αποδεικνύοντας ότι ο άνθρωπος, αν θέλει, μπορεί. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι άξιοι συγχαρητηρίων!

Επιπλέον, με μέριμνα της υπεύθυνης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γλυφάδας, Μαρίνας Μαυροδόντη, απομακρύνθηκαν και οι στοίβες των παλιότερων αντίστοιχων καθαρισμών. Επιτέλους, τόνοι πλαστικού απομακρύνονται οριστικά από τον Νότιο Υμηττό και, μολονότι το έργο αυτό έχει πολλές δράσεις ακόμη για να ολοκληρωθεί, προχωράει σταθερά, παρά το μέγεθός του.

Καταχωρήθηκε: Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

People watertank tree

Τίτλος Δράσης:

Συντήρηση Δεξαμενών Πυροπροστασίας

Ημερομηνία:

09 Μαΐου 2021.

Σημείο:

Δυτικές πλαγιές Νοτίου Υμηττού.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

«Οικογενειακή υπόθεση» ήταν το βάψιμο της δεξαμενής ΕΔΝΥ Δ5 που χρειαζόταν ένα φρεσκάρισμα. Μικροί και μεγάλοι έκαναν εύκολο και γρήγορο το έργο. Όλες οι δεξαμενές που φροντίζει η ΕΔΝΥ είναι έτοιμες για την αντιπυρική περίοδο (τις επόμενες μέρες θα γίνει και τελευταίος γύρος πληρώσεων). Με την ευχή να είναι και αχρείαστες παρακαλούμε όλους να μην σπαταλούν το νερό των δεξαμενών ώστε να είναι διαθέσιμο όταν αυτό χρειαστεί (που το απευχόμαστε). Όσο μικρή απώλεια κι αν σας φαίνεται να αφαιρέσετε λίγο νερό για να ποτίσετε το σκυλάκι σας, μην το κάνετε. Η χρήση τους δεν είναι αυτή και το «λίγο νερό» του καθενός αθροίζεται σε μεγάλες ποσότητες νερού ενώ υπάρχουν και χειρότερες περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν έκλεισαν πλήρως βάνες με αποτέλεσμα τη διαρκή διαρροή νερού και την απώλεια μεγάλων ποσοτήτων. Κάθε καλοκαίρι αφαιρείται, κατά μέσο όρο, σχεδόν ένας τόνος νερού από κάθε δεξαμενή! Αυτονόητο είναι ότι και το γέμισμα αυτών των δεξαμενών είναι δύσκολο για τις βαριές υδροφόρες που καλούνται να προσεγγίσουν δύσβατα σημεία. Επομένως, ας βοηθήσουμε όλοι να υπάρχει το νερό εκεί που πρέπει για τον σκοπό που πρέπει. Το σκυλάκι μας μπορεί να πιεί νερό από το σπίτι ή το παγούρι μας. Όσο για την άγρια φύση, οι εθελοντές της ΕΔΝΥ έχουν φροντίσει να τοποθετηθούν ποτίστρες με νερό, σε κρυφά σημεία που ελέγχονται συχνά κατά τους θερινούς μήνες.

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021

Τίτλος Δράσης:

Εθελοντική Δράση στις Αναδασώσεις Νοτίου Υμηττού & Κοπή Βασιλόπιτας

Ημερομηνία:

31 Ιανουαρίου 2021.

Σημείο:

Δυτικές πλαγιές Νοτίου Υμηττού.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Η χρονιά και οι δράσεις της ΕΔΝΥ έχουν ξεκινήσει. Και μπορεί η πανδημία να επιβάλλει την ανατροπή κάποιων σχεδίων, το εθελοντικό έργο όμως προχωράει, λαμβάνοντας τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφαλείας. Στα πλαίσια αυτά, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου έγινε άλλη μια δράση συντήρησης στην περιοχή των αναδασώσεων της ΕΔΝΥ. Αυτή είχε να κάνει με κλαδέματα ενώ πραγματοποιήθηκε και συμβολική φύτευση. Παράλληλα έγινε και η κοπή της βασιλόπιτας της ΕΔΝΥ, όπως πάντα στο βουνό και τον καθαρό του αέρα. Οι ευχές φέτος ήταν διαφορετικές αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο «Και του χρόνου με υγεία -χωρίς μάσκες- κι αληθινή εθελοντική δραστηριοποίηση»!

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021

Τίτλος Δράσης:

Συμπληρωματικές Φυτεύσεις

Ημερομηνία:

03 Ιανουαρίου 2021.

Σημείο:

Δυτικές πλαγιές Νοτίου Υμηττού.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ ξεκίνησαν την νέα χρονιά με ένα διαφορετικό «κωδικό 6». Μια μετακίνηση που συνδυάζει άσκηση και υγεία, με την χαρά του να κάνεις καλό. Κάνοντας ποδαρικό με δράση, δίνοντας ζωή στη φύση του βουνού και τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, έγιναν συμπληρωματικές φυτεύσεις και αντικαταστάσεις δενδρυλλίων που δεν άντεξαν τη πολύ δύσκολη περσινή περίοδο, στις αναδασώσεις που έχει αναλάβει η ΕΔΝΥ. Την Κυριακή 03 Ιανουαρίου, σε μια δράση που δυστυχώς, λόγω των περιορισμών για τον έλεγχο της πανδημίας, δεν ήταν ανοιχτή για το κοινό, η διαρκής προσπάθεια της ΕΔΝΥ για να επανέλθει η ζωή σε περιβαλλοντικά υποβαθμισμένα τμήματα του βουνού, συνεχίστηκε με φροντίδα και φυτεύσεις. Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ γνωρίζουν ότι η αναδασωτική προσπάθεια δεν είναι εύκολη, χρειάζεται διαρκή κόπο και φροντίδα, και θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια, κατά τα οποία θα επιστρέφουν συστηματικά να φροντίζουν ώστε το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία και τα δέκα στρέμματα που έχουν αναλάβει να πρασινίσουν και πάλι. Ευχαριστίες εκφράζονται προς τον ΣΠΑΥ που παρείχε τα μισά από τα διακόσια δενδρύλλια που φυτεύθηκαν. Στην ΕΔΝΥ, οι ευχές και ελπίδες των εορταστικών ημερών έγιναν πράξεις που προσφέρουν ζωή και ελπίδα για το μέλλον.

Προηγούμενες Δράσεις ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022     2023

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

PayPal ButtonPayPal Button

Κάντε μια δωρεά μέσω

Κατηγορία Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς*

για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού σήμερα:

Το παραπάνω σήμα αλλάζει χρώμα βάσει του υπομνήματος:

1.ΧΑΜΗΛΗ

2.ΜΕΣΗ

3.ΥΨΗΛΗ

4.ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ

5.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

​*σύμφωνα με τον

Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ιστοσελίδα υπό ανανέωση!

Σύντομα και πάλι μαζί σας
Μέχρι τότε παρακολουθείτε τη σελίδα της ΕΔΝΥ στο facebook

bottom of page