Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. για να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

Κάντε μια δωρεά μέσω

Προηγούμενες Δράσεις!
Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέχετε σε παλαιότερες, ολοκληρωμένες δράσεις που οργανώθηκαν από την Ε.Δ.Ν.Υ. ή στις οποίες συμμετείχαμε.  

 

Σημείωση: Στην ενοτητα αυτή δεν περιλαμβάνονται στοιχεία και πληροφορίες για τη διαρκή επιτήρηση, εντός και εκτός αντιπυρικής περιόδου. Περισσότερα για τη δασοπροστασία θα βρείτε στην ενότητα ΝΕΑ.

Προηγούμενες Δράσεις ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021

1/2

Τίτλος Δράσης:

Πότισμα Εθελοντικών Αναδασώσεων.

Ημερομηνία:

13 Ιουλίου 2021.

Σημείο:

Δυτικές πλαγιές Νοτίου Υμηττού.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Η έντονη ζέστη και η παρατεταμένη ξηρασία της τελευταίας χρονιάς και του φετινού καλοκαιριού δοκιμάζουν τις αντοχές της βλάστησης. Η πιο ευπαθής βλάστηση είναι αυτή των αναδασώσεων. Στη βοήθεια των μικρών δενδρυλλίων αλλά και την προάσπιση των κόπων τους, προστρέχουν οι εθελοντές. Τόνοι νερού για να διατηρήσουν ζωντανά τα μικρά δέντρα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Αυτό ήταν το πρώτο πότισμα του Ιουλίου, με στόχο να γίνει άλλο ένα μέσα σε αυτό τον μήνα. Ελπίδα μας είναι η πορεία της πανδημίας να μας επιτρέψει να το κάνουμε ανοιχτό για το κοινό, ώστε να σας έχουμε κοντά μας για να δείτε το αποτέλεσμα μαζί μας.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

1/3

Τίτλος Δράσης:

Εθελοντική Δράση Καθαρισμού στον Νότιο Υμηττό.

Ημερομηνία:

16 Μαΐου 2021.

Σημείο:

Δυτικές πλαγιές Νοτίου Υμηττού.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Στην ΕΔΝΥ μπορεί να είμαστε λίγοι αλλά δεν το βάζουμε κάτω, όσο μεγάλο κι αν είναι το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε. Και η προστασία της φύσης του βουνού «μας» είναι το μεγαλύτερο ζήτημα. Κομμάτι του είναι τα εκατοντάδες χιλιόμετρα λάστιχα ποτίσματος, τα οποία είχαν απλωθεί σε έργα αναδασώσεων της δεκαετίας του 1990 και τα οποία πλέον παραμένουν καμένα, κατεστραμμένα και εγκαταλελειμμένα σε τεράστια έκταση του βουνού.

Όμως την Κυριακή, 16 Μαΐου, καθαρίστηκε άλλο ένα κομμάτι και τρεις μεγάλες στοίβες λάστιχα δεν αποτελούν πλέον ρύπανση στον Νότιο Υμηττό. Η δουλειά είναι δύσκολη γιατί τα πλαστικά είναι απλωμένα σε μεγάλες και δύσβατες εκτάσεις, πρέπει να μαζευτούν με τα χέρια και είναι καμένα και πολυκαιρισμένα, με αποτέλεσμα να σπάνε, να κόβονται και να μετατρέπονται σε μικρότερα κομμάτια και τελικά μικροπλαστικά αλλά δεν το βάζουμε κάτω! Μικροί και μεγάλοι βγήκαν στο κυνήγι του πλαστικού και έκαναν πολύ καλή δουλειά αποδεικνύοντας ότι ο άνθρωπος, αν θέλει, μπορεί. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι άξιοι συγχαρητηρίων!

Επιπλέον, με μέριμνα της υπεύθυνης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γλυφάδας, Μαρίνας Μαυροδόντη, απομακρύνθηκαν και οι στοίβες των παλιότερων αντίστοιχων καθαρισμών. Επιτέλους, τόνοι πλαστικού απομακρύνονται οριστικά από τον Νότιο Υμηττό και, μολονότι το έργο αυτό έχει πολλές δράσεις ακόμη για να ολοκληρωθεί, προχωράει σταθερά, παρά το μέγεθός του.

Καταχωρήθηκε: Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

People watertank tree

Τίτλος Δράσης:

Συντήρηση Δεξαμενών Πυροπροστασίας

Ημερομηνία:

09 Μαΐου 2021.

Σημείο:

Δυτικές πλαγιές Νοτίου Υμηττού.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

«Οικογενειακή υπόθεση» ήταν το βάψιμο της δεξαμενής ΕΔΝΥ Δ5 που χρειαζόταν ένα φρεσκάρισμα. Μικροί και μεγάλοι έκαναν εύκολο και γρήγορο το έργο. Όλες οι δεξαμενές που φροντίζει η ΕΔΝΥ είναι έτοιμες για την αντιπυρική περίοδο (τις επόμενες μέρες θα γίνει και τελευταίος γύρος πληρώσεων). Με την ευχή να είναι και αχρείαστες παρακαλούμε όλους να μην σπαταλούν το νερό των δεξαμενών ώστε να είναι διαθέσιμο όταν αυτό χρειαστεί (που το απευχόμαστε). Όσο μικρή απώλεια κι αν σας φαίνεται να αφαιρέσετε λίγο νερό για να ποτίσετε το σκυλάκι σας, μην το κάνετε. Η χρήση τους δεν είναι αυτή και το «λίγο νερό» του καθενός αθροίζεται σε μεγάλες ποσότητες νερού ενώ υπάρχουν και χειρότερες περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν έκλεισαν πλήρως βάνες με αποτέλεσμα τη διαρκή διαρροή νερού και την απώλεια μεγάλων ποσοτήτων. Κάθε καλοκαίρι αφαιρείται, κατά μέσο όρο, σχεδόν ένας τόνος νερού από κάθε δεξαμενή! Αυτονόητο είναι ότι και το γέμισμα αυτών των δεξαμενών είναι δύσκολο για τις βαριές υδροφόρες που καλούνται να προσεγγίσουν δύσβατα σημεία. Επομένως, ας βοηθήσουμε όλοι να υπάρχει το νερό εκεί που πρέπει για τον σκοπό που πρέπει. Το σκυλάκι μας μπορεί να πιεί νερό από το σπίτι ή το παγούρι μας. Όσο για την άγρια φύση, οι εθελοντές της ΕΔΝΥ έχουν φροντίσει να τοποθετηθούν ποτίστρες με νερό, σε κρυφά σημεία που ελέγχονται συχνά κατά τους θερινούς μήνες.

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021

1/1

Τίτλος Δράσης:

Εθελοντική Δράση στις Αναδασώσεις Νοτίου Υμηττού & Κοπή Βασιλόπιτας

Ημερομηνία:

31 Ιανουαρίου 2021.

Σημείο:

Δυτικές πλαγιές Νοτίου Υμηττού.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Η χρονιά και οι δράσεις της ΕΔΝΥ έχουν ξεκινήσει. Και μπορεί η πανδημία να επιβάλλει την ανατροπή κάποιων σχεδίων, το εθελοντικό έργο όμως προχωράει, λαμβάνοντας τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφαλείας. Στα πλαίσια αυτά, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου έγινε άλλη μια δράση συντήρησης στην περιοχή των αναδασώσεων της ΕΔΝΥ. Αυτή είχε να κάνει με κλαδέματα ενώ πραγματοποιήθηκε και συμβολική φύτευση. Παράλληλα έγινε και η κοπή της βασιλόπιτας της ΕΔΝΥ, όπως πάντα στο βουνό και τον καθαρό του αέρα. Οι ευχές φέτος ήταν διαφορετικές αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο «Και του χρόνου με υγεία -χωρίς μάσκες- κι αληθινή εθελοντική δραστηριοποίηση»!

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021

1/2

Τίτλος Δράσης:

Συμπληρωματικές Φυτεύσεις

Ημερομηνία:

03 Ιανουαρίου 2021.

Σημείο:

Δυτικές πλαγιές Νοτίου Υμηττού.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ ξεκίνησαν την νέα χρονιά με ένα διαφορετικό «κωδικό 6». Μια μετακίνηση που συνδυάζει άσκηση και υγεία, με την χαρά του να κάνεις καλό. Κάνοντας ποδαρικό με δράση, δίνοντας ζωή στη φύση του βουνού και τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, έγιναν συμπληρωματικές φυτεύσεις και αντικαταστάσεις δενδρυλλίων που δεν άντεξαν τη πολύ δύσκολη περσινή περίοδο, στις αναδασώσεις που έχει αναλάβει η ΕΔΝΥ. Την Κυριακή 03 Ιανουαρίου, σε μια δράση που δυστυχώς, λόγω των περιορισμών για τον έλεγχο της πανδημίας, δεν ήταν ανοιχτή για το κοινό, η διαρκής προσπάθεια της ΕΔΝΥ για να επανέλθει η ζωή σε περιβαλλοντικά υποβαθμισμένα τμήματα του βουνού, συνεχίστηκε με φροντίδα και φυτεύσεις. Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ γνωρίζουν ότι η αναδασωτική προσπάθεια δεν είναι εύκολη, χρειάζεται διαρκή κόπο και φροντίδα, και θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια, κατά τα οποία θα επιστρέφουν συστηματικά να φροντίζουν ώστε το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία και τα δέκα στρέμματα που έχουν αναλάβει να πρασινίσουν και πάλι. Ευχαριστίες εκφράζονται προς τον ΣΠΑΥ που παρείχε τα μισά από τα διακόσια δενδρύλλια που φυτεύθηκαν. Στην ΕΔΝΥ, οι ευχές και ελπίδες των εορταστικών ημερών έγιναν πράξεις που προσφέρουν ζωή και ελπίδα για το μέλλον.

Προηγούμενες Δράσεις ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

1/3
kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Κατηγορία Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς*

για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού σήμερα:

Το παραπάνω σήμα αλλάζει χρώμα βάσει του υπομνήματος:

1.ΧΑΜΗΛΗ

2.ΜΕΣΗ

3.ΥΨΗΛΗ

4.ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ

5.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

​*σύμφωνα με τον

Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.