top of page

Η Πανίδα του Υμηττού.

Η πανίδα που φιλοξενείται στον Υμηττό είναι εξίσου σημαντική με τη χλωρίδα. Όπως και η Πάρνηθα, ο Υμηττός αποτελεί τόπο κατοικίας για είδη που δεν μπορούν να βρεθούν πλέον πουθενά αλλού στην Αττική, ενώ το γεγονός ότι βρίσκεται τόσο κοντά σε αστική περιοχή καθιστά την οικολογική του αξία ακόμη σπουδαιότερη. Με την εντατική οικοπεδοποίηση και ανοικοδόμηση της πεδιάδας των Μεσογείων ο Υμηττός κινδυνεύει να μετατραπεί σε «απομονωμένη νησίδα» πράγμα που καθιστά ακόμη επιτακτικότερη τη προστασία της πανίδας του, αφού αυτή δεν θα μπορεί να μετακινηθεί ή ανανεωθεί από γειτονικές περιοχές.

 

Ιδιαίτερη είναι η ορνιθολογική σημασία του Υμηττού αφού σε αυτόν έχουν καταγραφεί πάνω από 100 είδη πουλιών, μόνιμοι κάτοικοι αλλά και μεταναστευτικά είδη, πολλά από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα γι’αυτό και προστατεύονται με διεθνείς οδηγίες. Σπανιότερα και σημαντικότερα είναι ο πετρίτης (Falco peregrinus), η αετογερακίνα (Buteo rufinus) με τη χαρακτηριστική φιγούρα αετού κατά την πτήση, φιγούρα που κοσμεί και το σήμα της Ε.Δ.Ν.Υ., ο φιδαετός (Circaetus gallicus) και ο νυχτοπάτης (Caprimulgus europaeus). Αξιοσημείωτα είναι επίσης η κουκουβάγια (Athene noctua), η τυτώ (Tyto alba), η πέρδικα (Alectoris chukar), το βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus) κ.α. ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο βουνό παρατηρείται μεγάλη ποικιλία στρουθιόμορφων πουλιών και ιδιαίτερα των σπάνιων ειδών όπως ο μουστακοτσιροβάκος (Sylvia rueppelli) και ο σκουρόβλαχος (Emperiza caesia).

Όμως στον Υμηττό κατοικούν και αρκετά θηλαστικά με πιο γνωστό την κόκκινη αλεπού (Vulpes vulpes), το μεγαλύτερο είδος αλεπούς, που εμφανίζεται και στο σήμα της Ε.Δ.Ν.Υ., που όμως δεν είναι το μόνο αρπακτικό του Υμηττού. Άλλα θηλαστικά που έχουν καταγραφεί στο βουνό είναι ο ασβός (Meles meles), η νυφίτσα (Mustela nivalis), το κουνάβι (Martes foina), ο λαγός (Lepus europaeus), κ.α., ενώ εύκολα αντιληπτή είναι και η ύπαρξη αρκετών ειδών νυχτερίδων, μερικά από τα οποία ζουν στα άφθονα σπήλαια και κοιλώματα του Υμηττού με ιδιαίτερα σημαντική να θεωρείται η παρουσία των νυχτερίδων Ρινόλοφος του Μπλάζιους (Rhinolophus blasii) και της απειλούμενης Μικρορινόλοφος (Rhinolophus hipposideros).

​​Η ποικιλία της βλάστησης που απαντάται στον Υμηττό ευνοεί και την ανάπτυξη πολλών και διαφορετικών ειδών εντόμων, με κύρια και αυτονόητη την παρουσία μελισσών, φημισμένου κάτοικου του Υμηττού από την αρχαιότητα και ακούραστου παραγωγού του ξακουστού θυμαρίσιου μελιού του Υμηττού. Παρ'όλο που η μελισσοκομία γνωρίζει κάμψη, όπως και τα περισσότερα επαγγέλματα που ασχολούνται με τα δάση στη περιοχή του νοτίου Υμηττού τα μελίσια είναι αρκετά συνηθισμένη εικόνα. Όμως τα ανθισμένα λουλούδια και οι αρωματικοί φρυγανότοποι φιλοξενούν και ένα πλήθος άλλων ειδών όπως πεταλούδες (άξιες λόγου είναι οι προστατευόμενες Papilio alexanor, Hipparchia aristaeus, Agrodiaetus admetus, κ.α), κολεόπτερα και ορθόπτερα, μερικά από τα οποία είναι ενδημικά είδη του Υμηττού όπως τα Dolichopoda insignis και Dolichopoda petrochilos που ζουν σε σπήλαια του Υμηττού.

Τέλος, από έναν τόσο πλούσιο βιότοπο δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα ερπετά, με χαρακτηριστικά είδη της ελληνικής φύσης να εμφανίζονται στον Υμηττό. Άξια αναφοράς είναι τα φίδια λαφίτης (Elaphe quatuorlineata quatorlineata), σπιτόφιδο (Elaphe situla), οχιά η κερασφόρος (Vipera ammodytes) και οι χελώνες κρασπεδωτή (Testudo marginata) και ονυχοχελώνα (Testudo hermanni hermanni).

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

PayPal ButtonPayPal Button

Κάντε μια δωρεά μέσω

Κατηγορία Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς*

για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού σήμερα:

Το παραπάνω σήμα αλλάζει χρώμα βάσει του υπομνήματος:

1.ΧΑΜΗΛΗ

2.ΜΕΣΗ

3.ΥΨΗΛΗ

4.ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ

5.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

​*σύμφωνα με τον

Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ιστοσελίδα υπό ανανέωση!

Σύντομα και πάλι μαζί σας
Μέχρι τότε παρακολουθείτε τη σελίδα της ΕΔΝΥ στο facebook

bottom of page