top of page

Προηγούμενες Δραστηριότητες!
Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέχετε σε παλαιότερες, ολοκληρωμένες δραστηριότητες που οργανώθηκαν από την Ε.Δ.Ν.Υ..

Πρόκειται για δραστηριότητες ανοιχτές για όλους, μέλη ή όχι, και σκοπό έχουν να γνωρίσει το κοινό το βουνό, να ενδιαφερθεί για αυτό και να το αγαπήσει με τελικό στόχο την προστασία του.

 

Τα ενεργά μέλη επωφελούνται με συμμετοχή σε κλειστές δραστηριότητες που δεν ανακοινώνονται στο κοινό και στις οποίες δεν μπορεί να συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε.

Προηγούμενες Δραστηριότητες ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020    2021     2022     2023

​Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023

Τίτλος Δραστηριότητας:

Πεζοπορία στον Νότιο Υμηττό & κοπή βασιλόπιτας ΕΔΝΥ.

Ημερομηνία: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2023.

Σημείο: Κορυφή «Κακοβούλα», Νοτίου Υμηττού.

Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, έφτασε η ώρα για την Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού, να κόψει τη βασιλόπιτά της. Κι αυτή η βασιλόπιτα ήταν επετειακή, καθώς ήταν η δέκατη βασιλόπιτα, όσα είναι και τα χρόνια λειτουργία της ΕΔΝΥ. Όλα αυτά τα χρόνια, η εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας της εθελοντικής μας ομάδας, πάντα λάμβανε χώρα στη φύση του βουνού, το οποίο προσπαθούμε να προστατεύσουμε.

Το 2013, η κοπή της πρώτης βασιλόπιτας της ΕΔΝΥ έγινε στην κορυφή Κακοβούλα, Νοτίου Υμηττού. Εκεί επιλέξαμε να γίνει και η φετινή, επετειακή εκδήλωση. Συνδυάζοντας την κοπή της πίτας με μια πεζοπορία, μέσα από το πράσινο πευκοδάσος του Νοτίου Υμηττού, οι συμμετέχοντες έφτασαν σε μία από τις χαμηλές κορυφές του βουνού, που όμως προσφέρει εντυπωσιακή θέα, προς όλες τις κατευθύνσεις. Εκεί, προσφέρθηκαν κεράσματα, αναψυκτικά και κρασί, ενώ όσοι υποστήριξαν τις βάρδιες δασοπροστασίας-πυροφύλαξης της ΕΔΝΥ έλαβαν αναμνηστικά δώρα, ως ένδειξη εκτίμησης της συνεισφοράς τους στο έργο της ΕΔΝΥ. Η κοπή της βασιλόπιτας συνοδεύτηκε με ευχές για μια καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη, καταστροφική για το βουνό μας, αλλά και δώρα. Δυστυχώς, 10 χρόνια μετά, η θέα προς τα νοτιοδυτικά είναι χειρότερη από εκείνη του 2013. Το πράσινο πευκοδάσος της Βούλας, έχει καεί, και πλέον χρειάζεται ακόμη πιο εντατική προστασία, για να επιτραπεί στη φύση να αναγεννηθεί, με τους αργούς ρυθμούς της, σε μια δύσκολη περιοχή. Για άλλη μια φορά, γνωρίζουμε ότι, σε ανθρώπινους χρόνους, αυτό που είχαμε το χάσαμε ανεπιστρεπτί. Όμως το εθελοντικό έργο της ΕΔΝΥ, δεν είναι μόνο για εμάς, αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές. Αυτά τα παιδιά, που δεν πρέπει να πληρώσουν την ανεπάρκεια της δικής μας και των προηγούμενων γενεών. Που δεν πρέπει να υποστούν τις συνέπειες της ανικανότητάς μας να τους παραδώσουμε ένα πράσινο βουνό.

 

Γι’αυτό η ΕΔΝΥ θα συνεχίσει το εθελοντικό της έργο. Η κοπή της βασιλόπιτας φέτος, σηματοδοτεί την θέλησή μας να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη φύση και τη ζωή που απειλούνται. Με την ελπίδα οι επόμενες βασιλόπιτες να κοπούν σε περιβάλλον πιο ζωντανό και πιο πράσινο. Για τους εθελοντές της ΕΔΝΥ, επιτυχία θα είναι να μην χρειάζεται να υπάρχει πια ΕΔΝΥ (!), όμως τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι είμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο. Και του χρόνου λοιπόν… κι ευχόμαστε να είμαστε περισσότεροι και η ΕΔΝΥ ισχυρότερη.

Δείτε τη σχετική εκδήλωση (event) στο facebook.

Προηγούμενες Δραστηριότητες ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019    2020     2021     2022     2023

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

PayPal ButtonPayPal Button

Κάντε μια δωρεά μέσω

Κατηγορία Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς*

για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού σήμερα:

Το παραπάνω σήμα αλλάζει χρώμα βάσει του υπομνήματος:

1.ΧΑΜΗΛΗ

2.ΜΕΣΗ

3.ΥΨΗΛΗ

4.ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ

5.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

​*σύμφωνα με τον

Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ιστοσελίδα υπό ανανέωση!

Σύντομα και πάλι μαζί σας
Μέχρι τότε παρακολουθείτε τη σελίδα της ΕΔΝΥ στο facebook

bottom of page