top of page

Προηγούμενες Δράσεις!
Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέχετε σε παλαιότερες, ολοκληρωμένες δράσεις που οργανώθηκαν από την Ε.Δ.Ν.Υ. ή στις οποίες συμμετείχαμε.

 

Σημείωση: Στην ενοτητα αυτή δεν περιλαμβάνονται στοιχεία και πληροφορίες για τη διαρκή επιτήρηση, εντός και εκτός αντιπυρικής περιόδου. Περισσότερα για τη δασοπροστασία θα βρείτε στην ενότητα ΝΕΑ.

Προηγούμενες Δράσεις ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022     2023

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015

Τίτλος Δράσης:

Δράση Συντήρησης Δενδροφύτευσης στον Νότιο Υμηττό

Ημερομηνία:

Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015.

Σημείο:

Αναδασώσεις Ε.Δ.Ν.Υ. στον Νότιο Υμηττό.

​​Οργάνωση:

Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού.

Σύντομη Περιγραφή:

Μακριά από όλα αυτά που θλίβουν, ψηλά, εκεί που η αναδάσωση έχει μεγάλη σημασία, βρέθηκαν 11 εθελοντές νωρίς το πρωί της Κυριακής. Ο στόχος παραμένει να επανέλθει η ζωή στον Νότιο Υμηττό και το έργο της ημέρας ήταν δύσκολο. Παρά το μέγεθος του έργου όμως το κέφι και η καλή διάθεση περίσσευαν και το έργο ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, παρά την κούραση και τον μικρό αριθμό συμμετεχόντων. Έτσι η αναδάσωση της Ε.Δ.Ν.Υ., στα διοικητικά όρια της Γλυφάδας με τη Βούλα και υψόμετρο , μεγαλώνει και δυναμώνει. Τα 200 δενδρύλλια βελανιδιάς φυτεύτηκαν, ποτίστηκαν, λιπάνθηκαν και συντηρήθηκε ολόκληρη η αναδασωμένη έκταση σε ένα έργο ουσίας για την περιοχή.

Η Ε.Δ.Ν.Υ. συνεχίζει τις προσπάθειες προστασίας και αναγέννησης του Νοτίου Υμηττού. Ευχαριστούμε τα Φυτώρια Λίτσας ΕΠΕ, την Εταιρεία Moto Maneas και τον Κωστή Strambi για την υποστήριξη της δράσης.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

Τίτλος Δράσης:

Πότισμα Αναδασώσεων της Ε.Δ.Ν.Υ..

Ημερομηνία:

Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015.

Σημείο:

Αναδασώσεις Ε.Δ.Ν.Υ. στον Νότιο Υμηττό.

​​Οργάνωση:

Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού.

Σύντομη Περιγραφή:

Η Ε.Δ.Ν.Υ. πραγματοποίησε άλλο ένα πότισμα για τη συντήρηση της αναδασωμένης έκτασης που έχει αναλάβει στον Νότιο Υμηττό. Έτσι, για μια ακόμη φορά εθελοντές και φίλοι ανέβηκαν στις πλαγιές πάνω από τη Βούλα και τη Γλυφάδα και μαζί με την καλή πράξη απόλαυσαν ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα και τη δροσιά του βουνού. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και με άλλα ποτίσματα, όσο οι καιρικές συνθήκες το απαιτούν.

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

Τίτλος Δράσης:

Πότισμα Αναδασώσεων στην Αιξωνή Γλυφάδας.

Ημερομηνία:

Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015.

Σημείο:

Αναδασώσεις στην Αιξωνή Γλυφάδας.

​​Οργάνωση:

ΣΠΑΥ

ΣΚΑΪ

Σύντομη Περιγραφή:

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015 η φύση του Υμηττού δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα. Μια εβδομάδα μετά, μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά η προσπάθεια συνεχίζεται. Παρά τη ζέστη εθελοντές από κάθε γωνιά της πόλης μαζεύτηκαν να ποτίσουν τα δενδρύλλια των παλαιότερων αναδασώσεων. Η δημοτική Εθελοντική Ομάδα της Γλυφάδας, ο Σύλλογος «Ώρα για Δράση», η Ε.Δ.Ν.Υ. και άλλοι εθελοντές χάρισαν λίγη δροσιά στα μικρά δέντρα της πλαγιάς του Νοτίου Υμηττού, πάνω από την Αιξωνή. Γιατί δεν χάθηκαν όλα και υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που παλεύουν για ένα πράσινο βουνό…

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

Πυρκαγιά Κεντρικού Υμηττού.

Ημερομηνία:

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2015.

Σύντομη Περιγραφή:

Η 17 Ιουλίου 2015 θα μείνει στην ιστορία ως άλλη μία από εκείνες τις ημέρες που το βουνό και η ψυχή μας έγιναν λίγο πιο μαύρα...

 

Με θυελλώδεις ανέμους κάποιοι αποφάσισαν να «καπνίσουν» μελίσσια στον Κεντρικό Υμηττό και σύντομα οι φλόγες κύκλωναν τον Βύρωνα και ωθούμενες από τον βοριά κατευθύνονταν νότια καταπίνοντας ότι έβρισκαν στο δρόμο τους. Η τεράστια πυροσβεστική επιχείρηση δεν στάθηκε δυνατή να αποτρέψει την πυρκαγιά από το να φτάσει μέχρι την κορυφογραμμή του βουνού και τα όρια της Γλυφάδας, στερώντας τη ζωή σε έναν περιπατητή που είχε την ατυχία να επιλέξει αυτή την μέρα για να ανέβει στο βουνό και το δάσος από όλους εμάς τους υπόλοιπους.

 

Η Ε.Δ.Ν.Υ. συμμετείχε στην μεγάλη προσπάθεια με το συνεργαζόμενο 6τοννο υδροφόρο όχημα του Κωστή Στράμπι και μια ομάδα εθελοντών που άφησαν τις δουλειές τους και έσπευσαν να βοηθήσουν. Τα συναισθήματα είναι ακόμη πολύ νωπά για να μπορέσουν να εκφραστούν ορθά. Η κούραση συμβάλλει και αυτή σε αυτό. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Τα συμπεράσματα ακόμη περισσότερα. Η θλίψη κυριαρχεί. Αυτά στα οποία θα σταθούμε όμως είναι λίγα και επιλέγουμε να είναι τα καλά…

 

Είναι ο πυραγός που έδωσε τις ακριβείς και σωστές οδηγίες για τη ρίψη του ελικοπτέρου και έδωσε τη δυνατότητα να πλησιάσουμε. Είναι οι «χειρουργικοί» χειρισμοί των πιλότων που εμφανίστηκαν μέσα από τους καπνούς σαν άγγελοι. Είναι οι άγνωστοι και γνωστοί που με μαντήλια στα πρόσωπα βοηθούσαν τραβώντας τις μάνικές μας. Είναι οι φίλοι μας που έφεραν νερό και φαγητό αργά το απόγευμα. Είναι ο άγνωστος Γλυφαδιώτης που κέρασε παγωμένα νερά και χυμούς. Είναι η κυρία που ευχαρίστησε γιατί «σώσαμε μερικά δεντράκια».

 

Δυστυχώς, υπάρχουν και τα άλλα, τα κακά… αλλά αρκετό κακό ζήσαμε αυτές τις μέρες, ας μην μιλήσουμε (ακόμη) για αυτά.

Το άλμπουμ αυτό είναι αφιερωμένο στη Σάντρα, στην οποία όλη η Ε.Δ.Ν.Υ. εύχεται πλήρη και ταχεία ανάρρωση.

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2015

Τίτλος Δράσης:

Πότισμα Αναδασώσεων της Ε.Δ.Ν.Υ..

Ημερομηνία:

Τρίτη, 07 Ιουλίου 2015.

Σημείο:

Αναδασώσεις Ε.Δ.Ν.Υ. στον Νότιο Υμηττό.

​​Οργάνωση:

Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού.

Σύντομη Περιγραφή:

Ενώ η χώρα «καίγεται» (θερμοκρασιακά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά, αλλά ευτυχώς όχι κυριολεκτικά) μια χούφτα άνθρωποι ανέβηκαν ψηλά, μακριά από τα μάτια του κόσμου, ένωσαν δυνάμεις και κράτησαν ζωντανή την ελπίδα για το μέλλον. Ένα πράσινο μέλλον, ένα μέλλον ζωντανό για ένα βουνό ζωντανό και έναν τόπο ζωντανό.

 

Η Ε.Δ.Ν.Υ. πραγματοποίησε άλλη μία μεγάλη δράση ποτίσματος, χαρίζοντας λίγη δροσιά στα δενδρύλλια των αναδασώσεων που βρίσκονται δυτικά της κορυφής «Σταυραετός», σε υψόμετρο άνω των 400 μέτρων, στα διοικητικά όρια της Γλυφάδας με τη Βούλα. Ευχαριστούμε όλους όσοι αυτές τις κρίσιμες στιγμές άφησαν για λίγο τα σπίτια και τις οικογένειές τους και στήριξαν την προσπάθεια αυτή. Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά τον Κωστή Στράμπι για την πολύτιμη βοήθειά του.

 

Το έργο μας συνεχίζεται…

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

Τίτλος Δράσης:

Εθελοντικός Καθαρισμός "Let's Do It! Greece 2015".

Ημερομηνία:

Κυριακή, 26 Απριλίου 2015.

Σημείο:

Θέση «Πατητήρι», Γλυφάδα.

​​Οργάνωση:

Συνδυοργάνωση Φορέων στα πλαίσια του "Let's Do It! Greece 2015".

Σύντομη Περιγραφή:

Για άλλη μια χρονιά η Ε.Δ.Ν.Υ. είπε “Let’s Do It! Greece” και συνεργάστηκε με τους πολλούς τοπικούς φορείς που συμμετείχαν στη δράση της Γλυφάδας για τον καθαρισμό της περιοχής «Πατητήρι» Νοτίου Υμηττού. Η συνεργασία για μια ακόμη φορά έφερε αποτελέσματα καθώς απομακρύνθηκαν από τη φύση του βουνού μπάζα, σκουπίδια και ογκώδη απορρίμματα, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν το καλό αλλά και το διασκέδασαν. Μέσω της συνεργασίας οι εθελοντές δεν πτοήθηκαν ούτε στα δύσκολα απομακρύνοντας μέχρι και την κατεστραμμένη, μεγάλη, πλαστική δεξαμενή που βρισκόταν στο ρέμα.

 

Πολλοί οι νέοι φίλοι και σημαντικό το αποτέλεσμα που παραδίδει ένα ολόκληρο ρέμα του Νοτίου Υμηττού πίσω στη φύση, απαλλαγμένο από ότι δεν έπρεπε να υπάρχει εκεί. Και η προσπάθεια συνεχίζεται…

Καταχωρήθηκε: Κυριακή, 08 Φεβρουαρίου 2015

Τίτλος Δράσης:

Εθελοντική Δενδροφύτευση στον Νότιο Υμηττό & Κοπή Πίτας Ε.Δ.Ν.Υ..

Ημερομηνία:

Κυριακή, 08 Φεβρουαρίου 2015.

Σημείο:

Διοικητικά όρια μεταξύ Γλυφάδας και Βούλας, σε υψόμετρο περί τα 450μ.

​​Οργάνωση:

Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Ο κύκλος των φετινών, εθελοντικών δράσεων αναδάσωσης της Ε.Δ.Ν.Υ. κλείνει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και με μία από τις καλύτερες δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα. Με πάνω από 40 συμμετέχοντες τα μικρά δενδρύλλια φυτεύτηκαν σε άλλη μια ταλαιπωρημένη πλαγιά του Νοτίου Υμηττού, η οποία γέμισε με κουκουναριές, κουτσουπιές, κυπαρίσσια, δάφνες και πικροδάφνες.

 

Ο εξαιρετικός καιρός έδωσε το κλίμα από νωρίς. Με τον ήλιο να λάμπει και την πεντακάθαρη ατμόσφαιρα οι συμμετέχοντες ανηφόρησαν μέχρι το σημείο της δενδροφύτευσης με τους μικρούς μας φίλους από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού - Τ.Τ. Βούλας επικεφαλής. Όλοι μαζί, μικροί-μεγάλοι συνεργάστηκαν αρμονικά και πολύ σύντομα τα δενδρύλλια είχαν φυτευτεί, φυτεύοντας την ελπίδα σε όλους μας ότι σύντομα το βουνό μας θα είναι και πάλι δασωμένο.

 

Κι αφού το έργο προσφοράς προς το βουνό ολοκληρώθηκε με επιτυχία για μια ακόμη φορά, είχε έρθει η ώρα για την κοπή της πίτας της Ε.Δ.Ν.Υ.. Τα κεράσματα συμπεριλάμβαναν από κρασί, τσίπουρο και χυμούς, μέχρι χορτόπιτα, λουκανοπιτάκια, τυροπιτάκια και πολλά ακόμη καλά! Βέβαια τις εντυπώσεις έκλεψε η πίτα της Ε.Δ.Ν.Υ. που για μια ακόμη φορά κόπηκε μέσα στη φύση του Νοτίου Υμηττού. Ο τυχερός που βρήκε το φλουρί φρόντισε ιπποτικά το δώρο του να μην μείνει στην «οικογένεια» της Ε.Δ.Ν.Υ. και κάπως έτσι όλοι επέστρεψαν ανταλλάσοντας ευχές και δίνοντας ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

 

Για την ιστορία, μόνο σε αυτή τη χειμερινή περίοδο, η Ε.Δ.Ν.Υ. διοργάνωσε ή συμμετείχε σε δράσεις αναδάσωσης συνολικής έκτασης περίπου 12 στρεμμάτων, στον Νότιο Υμηττό. Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η συντήρησή τους, ώστε τα δενδρύλλια να έχουν την ευκαιρία να επιβιώσουν, να μεγαλώσουν και να μην μείνουν ανούσιοι αριθμοί.

Προηγούμενες Δράσεις ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022     2023

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

PayPal ButtonPayPal Button

Κάντε μια δωρεά μέσω

Κατηγορία Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς*

για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού σήμερα:

Το παραπάνω σήμα αλλάζει χρώμα βάσει του υπομνήματος:

1.ΧΑΜΗΛΗ

2.ΜΕΣΗ

3.ΥΨΗΛΗ

4.ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ

5.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

​*σύμφωνα με τον

Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ιστοσελίδα υπό ανανέωση!

Σύντομα και πάλι μαζί σας
Μέχρι τότε παρακολουθείτε τη σελίδα της ΕΔΝΥ στο facebook

bottom of page