Προηγούμενες Δράσεις!
Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέχετε σε παλαιότερες, ολοκληρωμένες δράσεις που οργανώθηκαν από την Ε.Δ.Ν.Υ. ή στις οποίες συμμετείχαμε.  

 

Σημείωση: Στην ενοτητα αυτή δεν περιλαμβάνονται στοιχεία και πληροφορίες για τη διαρκή επιτήρηση, εντός και εκτός αντιπυρικής περιόδου. Περισσότερα για τη δασοπροστασία θα βρείτε στην ενότητα ΝΕΑ.

Προηγούμενες Δράσεις ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/2

Τίτλος Δράσης:

Εθελοντική Δράση Κλαδέματος στον Νότιο Υμηττό.

Ημερομηνία:

06 Φεβρουαρίου 2022.

Σημείο:

Δυτικές πλαγιές του Νοτίου Υμηττού, εντός διοικητικών ορίων της Γλυφάδας.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

​Ένα σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν συχνά τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, στο βουνό, είναι η πρόσβαση. Κλαδιά δέντρων που επεκτείνονται προς τον δασικό δρόμο, σταδιακά τον στενεύουν και τελικά δημιουργούν πρόβλημα διέλευσης, κυρίως για τα ογκώδη πυροσβεστικά και υδροφόρα οχήματα. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΔΝΥ κάνει διαρκείς παρεμβάσεις σε όλους τους δασικούς δρόμους, κλαδεύοντας κλαδιά και ενισχύοντας την ανάπτυξη των δέντρων, ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται σε περίπτωση πυρκαγιάς και δεν διευκολύνουν τη διέλευση ενδεχόμενου μετώπου από το δρόμο. Το έργο είναι τεράστιο, αφού τα χιλιόμετρα δρόμων του βουνού είναι πολλά και, προφανώς, η εθελοντική προσπάθεια έχει τους περιορισμούς της, πολύ περισσότερο δε αφού περιορίζεται χρονικά στην κλαδευτική περίοδο του χειμώνα. Όπως όμως ορίζει η φιλοσοφία της ΕΔΝΥ, οι εθελοντές της κάνουν ότι μπορούν και σε αυτό τον τομέα, που εντάσσεται στις πολύ σημαντικές προληπτικές ενέργειες δασοπροστασίας.

 

Με πολλή αγάπη και μεράκι, επιστρατεύτηκαν ψαλίδες κλαδέματος, κλαδευτήρια, ηλεκτρικά εργαλεία, ακόμα και τα ιδιωτικά, βενζινοκίνητα αλυσοπρίονα των εθελοντών (αφού ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτό να αντικατασταθεί το αλυσοπρίονο της ΕΔΝΥ που εκλάπη πέρσι) και η συγκεκριμένη δράση επικεντρώθηκε στο τμήμα του δασικού δρόμου που γειτνιάζει με την έκταση των αναδασώσεων που έχει αναλάβει η ΕΔΝΥ, πετυχαίνοντας έναν επιπλέον στόχο, αυτόν της αύξησης της προστασίας της αναδασωμένης έκτασης, σε περίπτωση πυρκαγιάς, κατά την αντιπυρική περίοδο.

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/2

Τίτλος Δράσης:

Εθελοντικές Δασικές Εργασίες στον Νότιο Υμηττό.

Ημερομηνία:

09 Ιανουαρίου 2022.

Σημείο:

Δυτικές πλαγιές του Νοτίου Υμηττού, εντός διοικητικών ορίων της Γλυφάδας.

​​Οργάνωση:
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Η ΕΔΝΥ ξεκίνησε τη χρονιά με εθελοντικό έργο. Πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τις γιορτές, παρά την κακοκαιρία, οι εθελοντές της ΕΔΝΥ αψήφησαν την πρωινή βροχή και δικαιώθηκαν, με τον ήλιο να κάνει τελικά την εμφάνισή του. Το πρόγραμμα είχε αναπτυξιακό κλάδεμα στα δενδρύλλια των αναδασώσεων αλλά και απομάκρυνση κλαδιών που αναπτύσσονται προς τον δασικό δρόμο, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτη πρόσβαση στα μεγάλα οχήματα πυρόσβεσης αλλά και τη δυνατότητα στα συνεργεία που προβαίνουν σε καθαρισμό ξερών χόρτων, κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, να κάνουν τη δουλειά τους, που έχει προληπτικό χαρακτήρα, αποτρέποντας την εξάπλωση μιας πιθανής δασικής πυρκαγιάς. Η προσπάθεια προστασίας και αναγέννησης της φύσης του Νοτίου Υμηττού συνεχίζεται και ελπίδα όλων είναι, το καλοκαίρι, όσοι κάνουν τον περίπατό τους κατά μήκος αυτού του δασικού δρόμου, πάνω από τη Γλυφάδα, να χαίρονται τη θέα στη σκιά των δέντρων.

Προηγούμενες Δράσεις ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

1/3
kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

Κάντε μια δωρεά μέσω

Εάν εντοπίσετε καπνό ή φωτιά στο δάσος ή κοντά σε αυτό καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία​ στο 199.

Μη θεωρείτε ότι έχει κληθεί ήδη από άλλους εκτός αν δείτε οχήματα ή πυροσβέστες να επιχειρούν στο σημείο του συμβάντος. Δώστε πληροφορίες για το ακριβές σημείο, την έκταση της φωτιάς ή το χρώμα του καπνού εφόσον οι φλόγες δεν είναι ορατές, τη διεύθυνση και ισχύ των ανέμων, το είδος των καιόμενων υλικών καθώς και τρόπους προσέγγισης της φωτιάς