top of page

Προηγούμενες Δράσεις!
Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέχετε σε παλαιότερες, ολοκληρωμένες δράσεις που οργανώθηκαν από την Ε.Δ.Ν.Υ. ή στις οποίες συμμετείχαμε.

 

Σημείωση: Στην ενοτητα αυτή δεν περιλαμβάνονται στοιχεία και πληροφορίες για τη διαρκή επιτήρηση, εντός και εκτός αντιπυρικής περιόδου. Περισσότερα για τη δασοπροστασία θα βρείτε στην ενότητα ΝΕΑ.

Προηγούμενες Δράσεις ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022     2023

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

Τίτλος Δράσης:

Εθελοντική Αναδάσωση στον Νότιο Υμηττό.

Ημερομηνία:

Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014.

Σημείο:

Διοικητικά όρια μεταξύ Γλυφάδας και Βούλας, σε υψόμετρο περί τα 450μ.

​​Οργάνωση:

Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Λίγο πριν τις γιορτές κι ενώ κάποιοι έκαναν τα πρώτα Χριστουγεννιάτικα ψώνια τους η Ε.Δ.Ν.Υ. έκανε ένα ακόμη «δώρο ζωής» στο βουνό «μας». Με 22 συμμετέχοντες πραγματοποιήσαμε εθελοντική σποροφύτευση βελανιδιάς και δενδροφύτευση στον Νότιο Υμηττό. Ξεκινώντας από τη Βούλα, ακολούθησε ένας εύκολος περίπατος 20 λεπτών που μας ανέβασε ψηλά, στα διοικητικά όρια ανάμεσα σε Γλυφάδα και Βούλα, όπου εκμεταλλευόμενοι τον εξαιρετικό καιρό κάναμε το καλό με κέφι, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα και ανακαλύπτοντας πως θα μπορούσε να είναι η πλαγιά πάνω από τη Γλυφάδα. Το έργο της Ε.Δ.Ν.Υ. στον Νότιο Υμηττό συνεχίζεται και με τη συμβολή όλων ο Νότιος Υμηττός θα ξαναγίνει ένα πράσινο, ζωντανό βουνό. Καλές γιορτές!

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

Τίτλος Δράσης:

Δενδροφύτευση στη Γλυφάδα.

Ημερομηνία:

Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014.

Σημείο:

Δυτικές πλαγιές Νοτίου Υμηττού, Γλυφάδα.

​​Οργάνωση:

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αττικής «Ώρα για Δράση»

Σύντομη Περιγραφή:

Στην Ε.Δ.Ν.Υ. έχουμε μάθει να αφήνουμε τα έργα μας να «μιλούν» για εμάς. Έτσι συμμετείχαμε και κοπιάσαμε σε άλλη μία δράση δενδροφύτευσης, από αυτές που δεν θα δείτε στην τηλεόραση, στον Νότιο Υμηττό. 8 μέλη και φίλοι μας συνέβαλαν με κάθε τρόπο στη προσπάθεια που συνεχίζουμε εδώ και χρόνια, να επανέλθει η ζωή στα ταλαιπωρημένα τμήματα του Νοτίου Υμηττού. Τους ευχαριστούμε και συνεχίζουμε…

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 19 Απριλίου 2014

Τίτλος Δράσης:

Αποψίλωση Ξερών Χόρτων στη Βούλα (Ενέργεια Πυροπρόληψης).

Ημερομηνία:

Κυριακή, 17 Μαΐου 2014.

Σημείο:

Δασικός δρόμος - προέκταση οδού Ηροδότου, Βούλα.

​​Οργάνωση:

Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Στην Ε.Δ.Ν.Υ. παραμένουμε πιστοί στο δόγμα της πρόληψης ως καλύτερης μεθόδου προστασίας των δασών μας από πυρκαγιά. Έτσι, για δεύτερη χρονιά φέτος, προσφερθήκαμε να ενισχύσουμε τις προληπτικές ενέργειες του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και να αναλάβουμε εθελοντικά την αποψίλωση των ξερών χόρτων κατά μήκος του δασικού δρόμου που αποτελεί προέκταση της οδού Ηροδότου στη Βούλα, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο το πευκοδάσος  της περιοχής.

 

Το σημείο αποτελεί την τελευταία «γραμμή άμυνας» για την ανακοπή των πυρκαγιών που συχνά (2007, 2009, 2011, κ.α.) ξεσπούν στην περιοχή της Γλυφάδας και, λόγω των βορείων ανέμων που συνήθως πνέουν το καλοκαίρι, κατευθύνονται προς αυτόν τον σημαντικό πνεύμονα πρασίνου. Με τις ενέργειες αποψίλωσης των ξερών χόρτων διευκολύναμε τη δυνατότητα προσβολής και ανακοπής πυρκαγιάς δημιουργώντας μια αντιπυρική ζώνη ενώ παράλληλα διευκολύναμε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων στο σημείο και την δεξαμενή ύδατος που υπάρχει εκεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο ανέλαβε εξολοκλήρου η Ε.Δ.Ν.Υ. χωρίς να επιβαρυνθεί η δημοτική αρχή ούτε με ένα ευρώ, ενώ για μια ακόμη φορά οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Κωστή Στράμπι για την ευγενική παραχώρηση των χορτοκοπτικών.

Καταχωρήθηκε: Κυριακή, 06 Απριλίου 2014

Τίτλος Δράσης:

Καθαρισμός στον Νότιο Υμηττό (Let's Do It Greece 2014).

Ημερομηνία:

Κυριακή, 06 Απριλίου 2014.

Σημείο:

Δασική έκταση του Νοτίου Υμηττού, κοντά στο μνημείο πεσόντων πυροσβεστών Βούλας.

​​Οργάνωση:

Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Για μια ακόμη φορά η Ε.Δ.Ν.Υ. είπε “Let’s Do It Greece” καθαρίζοντας τον Νότιο Υμηττό και 20 συμμετέχοντες όλων των ηλικιών ξεχύθηκαν στην πλαγιά που βρίσκεται κοντά στο μνημείο των πεσόντων πυροσβεστών στη Βούλα απομακρύνοντας κάθε λογής σκουπίδι από το σπηλαιοβάραθρο «Συκιά» μέχρι τον δασικό δρόμο. Μαζεύτηκαν αντικείμενα που βρίσκονταν για δεκαετίες στο σημείο, όπως εξαρτήματα αυτοκινήτων, οικιακά απορρίμματα, ηλεκτρικές συσκευές και πλήθος πλαστικών ενώ τα περισσότερα με μέριμνα της Ε.Δ.Ν.Υ. και την υποστήριξη της “Moto Maneas”, που πρόσφερε το φορτηγάκι, οδηγήθηκαν για ανακύκλωση. Η αποκομιδή για φέτος ανήλθε στις 35 μεγάλες σακούλες απορριμμάτων (οι 25 προς ανακύκλωση) και πολλά ογκώδη αντικείμενα.

 

Η δουλειά μας στο βουνό συνεχίζεται και βήμα-βήμα πετυχαίνουμε τους στόχους μας, μεθοδικά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τον ζήλο του αληθινού εθελοντή που το αποτέλεσμα των κόπων του είναι όλη η ανταμοιβή που χρειάζεται.

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014

Τίτλος Δράσης:

​Εθελοντική Υποστήριξη του Xterra Trail Run & MTB Race.

Ημερομηνία:

Κυριακή, 02 Μαρτίου 2014.

Σημείο:

Νότιος Υμηττός.

​​Οργάνωση:

Xterra Greece

Σύντομη Περιγραφή:

Την Κυριακή 02 Μαρτίου οργανώθηκε ο αγώνας Xterra Panorama Voulas Trail Run & MTB Race για πρώτη φορά στον Νότιο Υμηττό. Η επιτυχής οργάνωση συγκέντρωσε πάνω από 230 αγωνιζόμενους και πλήθος κόσμου που απόλαυσε μια ηλιόλουστη μέρα γεμάτη δράση και αθλητισμό στο βουνό. Η Ε.Δ.Ν.Υ. ήταν παρούσα στηρίζοντας τη προετοιμασία και διοργάνωση και των δύο σκελών του αγώνα με 7 εθελοντές και το όχημα ΕΔΝΥ2 δίπλα και στους υπόλοιπους εθελοντές (Σαμαρείτες Ερυθρού Σταυρού, Ναυαγοσώστες, κ.α.). Πιστοί στην προσπάθειά μας να γνωρίσει ο κόσμος τις ομορφιές και την αξία του Νοτίου Υμηττού (γιατί, όπως συνηθίζουμε να λέμε: αν δεν το γνωρίσει δεν θα το αγαπήσει και αν δεν το αγαπήσει δεν θα το προστατεύσει) χαρήκαμε που πολλοί από τους παρευρισκόμενους εξέφραζαν τη χαρά και το θαυμασμό τους για το σημείο και τη διοργάνωση. Ευχόμαστε και του χρόνου περισσότεροι!

 

Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα της διοργάνωσης στο facebook.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014

Τίτλος Δράσης:

​Περιποίηση της βλάστησης στο χώρο επανένταξης Άγριων Ζώων της «ΑΝΙΜΑ».

Ημερομηνία:

Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014.

Σημείο:

Κέντρο Επανένταξης Αποθεραπευμένων Άγριων Ζώων Συλλόγου Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ», Καλύβια Αττικής.

​​Οργάνωση:

Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ»

Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Η συνεργασία ήταν πάντα αρχή λειτουργίας για όλους μας στην Ε.Δ.Ν.Υ. και με αυτή την αρχή σπεύσαμε να βοηθήσουμε στη περιποίηση της βλάστησης στο Κέντρο Επανένταξης Άγριων Ζώων που διαθέτει η «ΑΝΙΜΑ» στα Καλύβια Αττικής και το οποίο σφίζει από ζωή φιλοξενώντας περί τα 40 άγρια πουλιά, τα οποία οι ακούραστοι άνθρωποι της «ΑΝΙΜΑ» φροντίζουν, μέχρι να είναι ικανά να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο.

 

Εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό εργαστήκαμε εθελοντικά για να κλαδέψουμε, να καθαρίσουμε και να απομακρύνουμε σκουπίδια και αγριόχορτα, βοηθώντας με τον τρόπο μας το έργο της «ΑΝΙΜΑ».

 

Περισσότερα εδώ.

Καταχωρήθηκε: Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014

Τίτλος Δράσης:

​Παιδική Σποροφύτευση Βελανιδιάς στον Νότιο Υμηττό.

Ημερομηνία:

Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014.

Σημείο:

Καμένες εκτάσεις στα όρια Βούλας και Γλυφάδας.

​​Οργάνωση:

Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται... Αν το ίδιο ισχύει και για τη χρονιά τότε φέτος θα κάνουμε θαυμαστά πράγματα για το βουνό «μας»! Πρώτη δράση του χρόνου και μαζί με πολλούς μικρούς φίλους ολοκληρώσαμε τη τελευταία ανοιχτή σποροφύτευση για αυτή τη χειμερινή σαιζόν. 45 συμμετέχοντες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων κατέφθασαν από όλη την Αττική γιατί το περιβάλλον μας ενώνει όλους. Αφού μάθαμε για το μέρος που βρισκόμαστε, την αξία του και το σωστό τρόπο φύτευσης, ξεχυθήκαμε στην πλαγιά για να συνεχίσουμε τη προσπάθειά μας σε ένα τοπίο που τα περαστικά σύννεφα έκαναν μαγικό. Μικροί-μεγάλοι εν δράση και ο στόχος επετεύχθη μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με πολύ κέφι.

 

Από πλευράς μας χαρήκαμε που είδαμε πολλούς από τους νεαρότερους φίλους μας, μετά τις γιορτές αλλά και που γνωρίσαμε και νέους, όπως τον μικρό Ιάσωνα που φυτεύει κυριολεκτικά από κούνια! Όμως ένα ιδιαίτερο «ευχαριστώ» έχουμε για μια μικρή μας φίλη που κράτησε λίγο από το χαρτζιλίκι που μάζεψε στις γιορτές για να το χαρίσει στην Ε.Δ.Ν.Υ «για να βοηθήσει το δάσος». Ευχαριστούμε Αντιγόνη! Τέτοιες κινήσεις μας δυναμώνουν ηθικά και υποσχόμαστε να κάνουμε ότι περισσότερο μπορούμε, με αυτά τα 8 πολύτιμα ευρώ που μας χάρισες, συνεχίζοντας με το ίδιο πάθος και συνέπεια.

Προηγούμενες Δράσεις ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022     2023

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

PayPal ButtonPayPal Button

Κάντε μια δωρεά μέσω

Κατηγορία Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς*

για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού σήμερα:

Το παραπάνω σήμα αλλάζει χρώμα βάσει του υπομνήματος:

1.ΧΑΜΗΛΗ

2.ΜΕΣΗ

3.ΥΨΗΛΗ

4.ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ

5.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

​*σύμφωνα με τον

Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ιστοσελίδα υπό ανανέωση!

Σύντομα και πάλι μαζί σας
Μέχρι τότε παρακολουθείτε τη σελίδα της ΕΔΝΥ στο facebook

bottom of page