top of page

Τα Nέα μας!
Στη σελίδα αυτή μπορείτε να πληροφορείστε για τα νέα και τις εξελίξεις της Ε.Δ.Ν.Υ., του Υμηττού και της προσπάθειας για προστασία του. Πολλά περισσότερα νέα θα βρείτε και στη σελίδα μας στο facebook, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε χωρίς να απαιτείται να έχετε σχετικό προφίλ και χωρίς να απαιτείται να έχετε εγγραφεί στο facebook.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022     2023

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 07 Μαρτίου 2023

Programma2023.jpg

(Scroll down for English)

Η ώρα της προετοιμασίας για ένα καλοκαίρι, που αναμένεται δύσκολο, έφτασε!

Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας σε θέματα φύσης, βουνού, δασικών πυρκαγιών, εθελοντικής δασοπροστασίας/δασοπυρόσβεσης, κ.α. σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το Πρόγραμμα Θεωρητικής Εκπαίδευσης της Ε.Δ.Ν.Υ. για το 2023, ανεξαρτήτως αν είστε μέλη, ενεργοί εθελοντές ή αν προτίθεστε να γίνετε. Οι γνώσεις που θα αποκομίσετε είναι πολλές και μπορεί κάποια στιγμή να φανούν πολύτιμες για εσάς ή για το περιβάλλον. Αν θέλετε να γίνετε εθελοντής δασοπροστασίας με την Ε.Δ.Ν.Υ., συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία της φύσης, η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι απαραίτητη.

 

Πρόγραμμα Σεμιναρίων Θεωρητικής Εκπαίδευσης ΕΔΝΥ 2023

 

Σάββατο 11 Μαρτίου (12:00-17:00):

- Η αξία του Νοτίου Υμηττού.
- Η ΕΔΝΥ & οι βασικές αρχές λειτουργίας της.

- Θεωρητική Εκπαίδευση Δασοπροστασίας.

--------------Σύντομο Διάλειμμα-----------------

- Προσανατολισμός στον Νότιο Υμηττό.

- Επικοινωνίες & Ασύρματες Διαβιβάσεις.

 

Κυριακή 12 Μαρτίου (12:00-17:00):

- Θεωρητική Εκπαίδευση Δασοπυρόσβεσης.

--------------Σύντομο Διάλειμμα-----------------

- Ανάλυση Συμβάντων Δασικών Πυρκαγιών στον Νότιο Υμηττό.

 

Τα σεμινάρια θεωρητικής εκπαίδευσης της Ε.Δ.Ν.Υ. είναι ανοιχτά και δωρεάν για όλους.

Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική για τα μέλη (σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς).

 

Το πρόγραμμα θα λάβει χώρα στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Πολιτισμού του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, στην ακτή της Βάρκιζας (Χάρτης).

Πληροφορίες και σχετικές ανακοινώσεις εδώ.

Καταχωρήθηκε: Tρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023

Map of Greece

Άρθρο για ένα χρήσιμο πρόγραμμα, στο οποίο εντάχθηκε και η ΕΔΝΥ, εξασφαλίζοντας πολύτιμη στήριξη σε εξοπλισμό και Μέσα Ατομικής Προστασίας.


Διαβάστε το σύνολο του ΔΤ εδώ:

Καταχωρήθηκε: Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2023

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Και μπορεί όλοι όσοι διακατεχόμαστε από αυτό το ιδεώδες να έχουμε διαλέξει, τον τομέα στον οποίο θα προσφέρουμε κυρίως, βάσει διαφόρων κριτηρίων, όμως η προσφορά στην κοινωνία δεν σταματάει εκεί. Η ΕΔΝΥ είναι μια αμιγώς εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας αλλά δεν ξεχνούμε και τους συνανθρώπους μας.

Γνωρίζετε ότι εδώ και καιρό συλλέγουμε πλαστικά καπάκια στα εκδηλώσεις μας. Πλέον, ήρθε η ώρα αυτός ο κόπος να αποκτήσει ουσία. Πριν μερικές μέρες, ο κος. Κατσίκαρος, της Ένωσης Πολυτέκνων, παρέλαβε, από τον εθελοντή μας, τον Δημήτριος, τα 9 μεγάλα σακιά καπάκια, ώστε να αξιοποιηθούν ανακυκλώνοντάς τα και εξασφαλίζοντας ένα αναπηρικό αμαξίδιο για έναν συμπολίτη μας.

 

Ευχαριστούμε όλους όσους στήριξαν και αυτή την προσπάθεια και σας θυμίζουμε ότι συνεχίζουμε. Φέρνετέ μας τα πλαστικά καπάκια σας σε κάθε ανοιχτή εκδήλωση της ΕΔΝΥ, ώστε να κάνουμε το καλό με πολλούς τρόπους.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023

tools, boxes

Οι εθελοντές της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού επιθυμούν να εκφράσουν τις θερμές ευχαριστίες τους προς όλους τους συντελεστές του πανελλήνιου προγράμματος Υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροσπροστασίας, που υλοποίησαν το WWF Greece, το ΜΚΣ Δεσμός - Desmos και το HIGGS, με την υποστήριξη από το Ίδρυμα Αθηνάς Μαρτίνου, το Κοινωφελές Ιδρυμα Ι. Λάτση και την Εθνική Τράπεζα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ΕΔΝΥ παρέλαβε πολύτιμα εργαλεία και είδη ατομικής προστασίας, που θα κάνουν το έργο των εθελοντών αποδοτικότερο και ασφαλέστερο.

 

Ενέργειες σαν τη συγκεκριμένη, αποτελούν ζωτικής σημασίας κινήσεις, που δίνουν τη δυνατότητα σε εθελοντικές οργανώσεις όπως η ΕΔΝΥ, που δεν λαμβάνουν οικονομικούς πόρους από κρατικούς φορείς, να επιβιώσουν και να συνεχίσουν το έργο τους. Ελπίζουμε ότι αυτές οι αξιέπαινες ενέργειες, που διέπονται από το πνεύμα της συνεργασίας, απαραίτητο για μια υγιή κοινωνία, θα βρουν και άλλους μιμητές, οι οποίοι θα αφουγκραστούν τις ανάγκες των ανθρώπων που αφιερώνουν τον χρόνο -επομένως τη ζωή- τους για το καλό του τόπου μας και θα προσφέρουν τα λίγα υλικά που χρειάζονται οι εθελοντές για να συνεχίσουν το έργο τους, με αξιοκρατικά κριτήρια.

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2023

cobweb mountain tree

Τις Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, διεξήχθη το 2ο Forum του ΣΠΑΥ, "Ο Δεκάλογος της σωτηρίας των δασών μας: Η επόμενη ημέρα", με συμμετοχή πλήθους ομιλητών όλων των ιδιοτήτων.

Η ΕΔΝΥ και οι υπόλοιπες εθελοντικές ομάδες του Υμηττού, παρέλαβαν τιμητικά βραβεία για την προσφορά τους, σε μια χρονιά που ο Νότιος Υμηττός βγήκε λαβωμένος, ενώ ακολούθησε μια σειρά από τραπέζια εργασίας, με πλούσια θεματική. H ΕΔΝΥ προσκλήθηκε να συμμετέχει στο 9ο Τραπέζι Διαλόγου, με θέμα «Οι Σύγχρονες Προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής. Το Μεγάλο Στοίχημα της Συντήρησης και Αποκατάστασης των Δασών», και εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής εθελοντή, Σπύρο Κίνια.

 

Στον πολύ σύντομο χρόνο που ήταν διαθέσιμος, καθώς το τραπέζι διαλόγου ξεκίνησε με σημαντική καθυστέρηση και ακολουθούσε η θεματική του εθελοντισμού, η συμπτυγμένη τοποθέτηση της ΕΔΝΥ (μπορείτε να την παρακολουθήσετε στους κοινοποιημένους συνδέσμους παρακάτω, στο 1:37:45) παρουσίασε τη δραματική μείωση της βροχόπτωσης, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, στον Νότιο Υμηττό (που απειλεί να μας οδηγήσει σε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο το 2023), τις συνεχείς ανθρωπογενείς αιτίες έναρξης πυρκαγιών, που απειλούν τη προσπάθεια συντήρησης των δασών, και τις ανεπαρκείς παρεμβάσεις προς άρση αυτών των αιτιών, αλλά και τις κακές πρακτικές όσον αφορά τις ενέργειες αποκατάστασης των δασών.

Ελπίζουμε ότι όσα ακούστηκαν θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και πριν από το επόμενο forum του ΣΠΑΥ, του χρόνου, και θα ήταν ευχής έργο, αν οι ομάδες διαλόγου, μετατρέπονταν σε ομάδες εργασίας, με στόχο την κατάρτιση συγκεκριμένων προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς. Εκφράζουμε συγχαρητήρια στον ΣΠΑΥ για την διεξαγωγή του forum, που έδωσε βήμα σε πολλές, διαφορετικές απόψεις, κι ελπίζουμε ότι στο μέλλον (καθώς θα έχει περάσει και η προεκλογική περίοδος) θα επιχειρηθεί να επικεντρωθούμε ακόμη περισσότερο στην ουσία, παρά την ποσότητα, με πιο τεχνοκρατική και επιστημονική στόχευση.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022     2023

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

PayPal ButtonPayPal Button

Κάντε μια δωρεά μέσω

Κατηγορία Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς*

για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού σήμερα:

Το παραπάνω σήμα αλλάζει χρώμα βάσει του υπομνήματος:

1.ΧΑΜΗΛΗ

2.ΜΕΣΗ

3.ΥΨΗΛΗ

4.ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ

5.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

​*σύμφωνα με τον

Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ιστοσελίδα υπό ανανέωση!

Σύντομα και πάλι μαζί σας
Μέχρι τότε παρακολουθείτε τη σελίδα της ΕΔΝΥ στο facebook

bottom of page