Η Ταυτότητα της Ε.Δ.Ν.Υ..

 

Η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2012 από κατοίκους της Βούλας που ενδιαφέρονται να προστατέψουν το φυσικό περιβάλλον του νοτίου Υμηττού που συνορεύει με τη πόλη και ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς, εξελισσόμενο σε πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου στη νότια Αττική. Ως ένας αμιγώς εθελοντικός οργανισμός, και πιο συγκεκριμένα αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία με αριθμό καταχώρισης Πρωτοδικείου Αθηνών ​​11379/16.07.2012, ενταγμένη στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αριθμό 14/2019, έρχεται να δώσει στους απλούς συμπολίτες μας τη δυνατότητα να κινητοποιηθούν ανιδιοτελώς, στα πλαίσια του ευγενούς ιδεώδους του εθελοντισμού, στον τομέα της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, προσφέροντας σοβαρή εκπαίδευση επί του θέματος και φιλοδοξώντας να εξελιχθεί σε μια πρότυπη, αμιγώς εθελοντική, ομάδα δασοπροστασίας που λείπει από τα νότια προάστια και η οποία λειτουργεί με εμπεριστατωμένες και επιστημονικώς τεκμηριωμένες θέσεις και ενέργειες, στα πλαίσια της νομιμότητας και της ηθικής.

Το πεδίο δραστηριοποίησης της Ε.Δ.Ν.Υ. είναι οι εκτάσεις του νοτίου Υμηττού που βρίσκονται από το Μαυροβούνι και νοτιότερα ή αλλιώς, οι εκτάσεις του βουνού που περικλείονται από τους δήμους Γλυφάδας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Κρωπίας.

 

Τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Δ.Ν.Υ. έχουν να παρουσιάσουν πλούσιο ιστορικό δραστηριοποίησης στον τομέα του εθελοντισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος με συμμετοχή σε δράσεις, φορείς και συλλόγους, σε πολλά σημεία της Αττικής από την Πάρνηθα μέχρι το Σούνιο και σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών δράσεων από δενδροφυτεύσεις και καθαρισμούς, μέχρι ενέργειες προστασίας της πανίδας. Η κοινή ενασχόλησή τους με την προστασία του νοτίου Υμηττού σε τοπικές ομάδες οδήγησε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης της αμιγώς εθελοντικής πρωτοβουλίας στη περιοχή.

 

Η Ε.Δ.Ν.Υ. συνεργάζεται με περιβαλλοντικούς συλλόγους και άλλες εθελοντικές κινήσεις, καθώς και επιστήμονες και επαγγελματίες, πιστεύοντας στο δόγμα του «η ισχύς εν τη ενώσει» ενισχύοντας, όπου αυτό είναι εφικτό και γίνεται δεκτό, τις αρχές και τους επίσημους κρατικούς φορείς.

 

Κεντρικός στόχος μας είναι η ενίσχυση της δασοπροστασίας του νοτίου Υμηττού μέσω της πρόληψης δασικών πυρκαγιών και άλλων παραγόντων που υποβαθμίζουν αυτό το πολύτιμο οικοσύστημα, όπως το παράνομο κυνήγι, η λαθροϋλοτομία και οι οικιστικές πιέσεις, χωρίς «τυμπανοκρουσίες», «φανφάρες» ή επιθυμία προσωπικής ανάδειξης, αλλά με συστηματική, εμπεριστατωμένη δουλειά και μελέτη. Δραστηριοποιούμαστε επίσης προς την κατεύθυνση της ανάπλασης υποβαθμισμένων εκτάσεων του νοτίου Υμηττού με κατάλληλες δράσεις.​​

 

Στην Ε.Δ.Ν.Υ. πιστεύουμε ακράδαντα και στην διαφάνεια, έτσι όταν λέμε ότι είμαστε αμιγώς εθελοντική οργάνωση που δεν χρηματοδοτείται από το κράτος άμεσα ή έμμεσα έχουμε και τα στοιχεία για να το αποδείξουμε. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα οικονομικά στοιχεία (ισολογισμοί) της Ε.Δ.Ν.Υ. που θα δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο:

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

1/3
kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

Κάντε μια δωρεά μέσω

Εάν εντοπίσετε καπνό ή φωτιά στο δάσος ή κοντά σε αυτό καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία​ στο 199.

Μη θεωρείτε ότι έχει κληθεί ήδη από άλλους εκτός αν δείτε οχήματα ή πυροσβέστες να επιχειρούν στο σημείο του συμβάντος. Δώστε πληροφορίες για το ακριβές σημείο, την έκταση της φωτιάς ή το χρώμα του καπνού εφόσον οι φλόγες δεν είναι ορατές, τη διεύθυνση και ισχύ των ανέμων, το είδος των καιόμενων υλικών καθώς και τρόπους προσέγγισης της φωτιάς