top of page

Ξεραίνονται τα πεύκα στον Νότιο Υμηττό!…

​​Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Πρόσφατα διαπιστώσαμε μια ταχύτατη ξήρανση μεγάλου αριθμού πεύκων (pinus halepensis) σε διαφορετικά σημεία του νοτίου Υμηττού, από το Μαυροβούνι μέχρι τα όρια του βουνού με τον οικιστικό ιστό της Βάρης και της Βούλας. Δέντρα όλων των ηλικιών, αρχικά εμφανίζουν ξήρανση των πευκοβελόνων τους, στις άκρες των κλαδιών και στη κορυφή τους, και πολύ σύντομα ξεραίνονται συνολικά απορρίπτοντας ταχύτατα (σε διάστημα λίγων εβδομάδων) όλη την κόμη τους και σε μόλις 1-2 μήνες επιδεικνύουν εικόνα προχωρημένης σήψης και αποσύνθεσης (μαύρα, σαπισμένα και αποφλοιωμένα τμήματα κορμού και κλαδιών), ενώ πολλά πέφτουν και στο έδαφος καθώς οι ρίζες και η βάση του κορμού τους εξασθενούν και αποσυντίθενται ταχύτατα. Τα δέντρα αυτά εμφανίζουν και μεγάλη προσβολή από μυζητικά έντομα που πιθανώς ξεκινάει πριν νεκρωθούν εντελώς και οφείλεται στην εξασθένηση τους.

Με μεγάλη θλίψη διαπιστώνουμε ότι το φαινόμενο τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας στον Νότιο Υμηττό, αντίστοιχης καταστροφικών πυρκαγιών του παρελθόντος. Σε σημεία του βουνού, ειδικά όπου η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή, παρατηρείται θάνατος των δέντρων σε ποσοστό περί το 40%, με αποτέλεσμα πυκνά πευκοδάση να εμφανίζουν πλέον εικόνα μεμονωμένων δέντρων ή συστάδων με πλήθος νεκρών «κουφαριών» γύρω τους. Δυστυχώς, πλέον εντοπίζουμε παρόμοια συμπτώματα και σε πεύκα σε κήπους και πάρκα της Βούλας και της Γλυφάδας, εντός του αστικού ιστού, μέχρι και δίπλα στη θάλασσα, αλλά και σε τεχνητές αναδασώσεις που έχουν λάβει χώρα στο βουνό (σε δενδρύλλια 2-3 ετών).

Το φαινόμενο, πέρα από την άμεση ζημιά που προκαλεί στα λίγα εναπομείναντα δάση του νοτίου Υμηττού, με τη νέκρωση μεγάλου

πληθυσμού δέντρων, εντείνει και τον κίνδυνο πυρκαγιάς κατά τους θερινούς μήνες, αφού προσθέτει ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες καύσιμης ύλης σε ένα ήδη εύφλεκτο οικοσύστημα.

Ως Ε.Δ.Ν.Υ. έχουμε ήδη αναλάβει δράση, στοχεύοντας αρχικά να εντοπίσουμε τα αίτια αυτού του φαινομένου, προκειμένου να διερευνήσουμε τους τρόπους καταπολέμησής του. Δείγματα, φωτογραφίες και περιγραφές, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την εξάπλωση του φαινομένου στον νότιο Υμηττό έχουν αποσταλεί σε ειδικούς επιστήμονες και ινστιτούτα προκειμένου να προκύψει ένα επιστημονικά

τεκμηριωμένο πόρισμα. Κάποιες πρώτες, μακροσκοπικές ενδείξεις που βασίζονται σε παρατήρηση των συμπτωμάτων, δυστυχώς οδηγούν σε δυσοίωνα συμπεράσματα για την εμφάνιση ενός ιδιαίτερα καταστροφικού μύκητα ή νηματώδους μικροοργανισμού, όμως θα περιμένουμε τις απαντήσεις των ειδικών επιστημόνων πριν καταλήξουμε σε ανακοινώσιμα συμπεράσματα.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς και τις τοπικές αρχές να επαγρυπνούν και να αναλάβουν άμεσα δράση για τη διάσωση του φυσικού πλούτου του νοτίου Υμηττού (και όχι μόνο). Η Ε.Δ.Ν.Υ. θα σταθεί αρωγός σε τέτοιες ενέργειες, εφόσον υλοποιηθούν με επιστημονική τεκμηρίωση, και, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πνεύμα της καλής συνεργασίας, θα θέσουμε ότι στοιχεία και δυνατότητες έχουμε στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου.

​​Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2013

Τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων μας έγιναν γνωστά, χωρίς όμως να ρίξουν φως στα αίτια του φαινομένου. Στα δείγματα που συλλέξαμε και στείλαμε για εξέταση βρέθηκαν πολλές και διαφορετικές προσβολές από παθογόνους οργανισμούς και διάφορα έντομα, όλες όμως θεωρούνται δευτερογενείς προσβολές των ήδη εξασθενημένων δέντρων, γεγονός που είχαμε υποπτευθεί εξ αρχής. Το αρχικό αίτιο που οδηγεί τα δέντρα στην εξασθένηση και τα καθιστά ευάλωτα σε προσβολή δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Εκκρεμούν τα αποτελέσματα εργαστηριακών καλλιεργειών που ελπίζουμε να αποκαλύψουν περισσότερα.

 

Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες πεδίου σε ολόκληρο τον νότιο Υμηττό για να διαπιστωθεί η εξάπλωση του φαινομένου. Δυστυχώς, αυτά τα στοιχεία παραμένουν ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς προσβεβλημένα δέντρα έχουν εντοπιστεί ουσιαστικά σε ολόκληρο τον

νοτιοδυτικό και νότιο Υμηττό αλλά και σε θύλακες της νοτιοανατολικής πλευράς του βουνού. Στις ερχόμενες μέρες οι έρευνες θα συνεχιστούν σε μια μεγάλη προσπάθεια να χαρτογραφηθούν οι επηρεασμένες περιοχές.

Ένα νέο στοιχείο που εντοπίσαμε, και φαίνεται στις νέες φωτογραφίες, είναι αρχικά συμπτώματα σε πεύκα που κατά τα άλλα δείχνουν υγιή. Πρόκειται για αποχρωματισμό των άκρων των φρέσκων πευκοβελόνων που αρχικά αποκτούν καφέ-κόκκινο χρώμα και σύντομα ξεραίνονται, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κατσαρώνουν. Συχνά στα κλαδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα εντοπίστηκαν και κουκούλια με αυγά μικρών μαύρων εντόμων (βλ. σχετικές φωτογραφίες), χωρίς αυτό να συμβαίνει πάντα. Τα δέντρα αυτά θα παρακολουθούνται συστηματικά.

​​Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την ταχύτατη εξάπλωση του φαινομένου και να καταγράφουμε περιοχές του νοτίου Υμηττού στις οποίες αυτό εμφανίζεται. Η εκτίμησή μας είναι ότι πλέον η προσβολή έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον νότιο Υμηττό και τις γύρω περιοχές καθώς προσβεβλημένα δέντρα έχουν καταγραφεί και σε Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρη, Κορωπί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν παρόμοια συμπτώματα και στο Μαρκόπουλο. Επίσης, λαμβάνουμε πληροφορίες, που ως Ε.Δ.Ν.Υ. δεν έχουμε επιβεβαιώσει, για εμφάνιση παρόμοιων συμπτωμάτων και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Ο αριθμός των δέντρων που παρουσιάζουν συμπτώματα είναι πολύ μεγάλος και μένει να αποδειχθεί κατά πόσο αυτά θα νεκρωθούν, όπως συμβαίνει στο βουνό.

Όμως αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, είναι ότι υποπτευόμαστε πως η προσβολή δεν επικεντρώνεται μόνο στα πεύκα. Κατά τις επιτόπιες έρευνές μας διαπιστώνουμε παρόμοια συμπτώματα και θανάτους και σε άλλα είδη κωνοφόρων δέντρων. Αν αυτές οι ανησυχίες μας επιβεβαιωθούν, αυτή η ενδεχόμενη επιδημία αναβαθμίζεται δραματικά ως προς τη σοβαρότητα και επικινδυνότητά της. Δυστυχώς, ήδη έχουν πληγεί εκτάσεις, οι οποίες είχαν καεί στο παρελθόν και εμφάνιζαν φυσική αναγέννηση. Το γεγονός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό διότι τα μικρά δενδρύλλια των φυσικών (αλλά και τεχνητών) αναδασώσεων νεκρώνονται, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος ερημοποίησης, αλλά και να αποβούν άκαρπες οι πολυετείς προσπάθειες δενδροφυτεύσεων.

Η Ε.Δ.Ν.Υ., έχοντας ήδη εντοπίσει πρώτη το φαινόμενο, προχώρησε και στην προβολή του θέματος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί το κοινό. Καλούμε τους ειδικούς και όποιον πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει να επικοινωνήσει μαζί μας, καθώς εξακολουθούμε να θεωρούμε το θέμα μεγάλης σοβαρότητας. Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν και επιτόπιες επισκέψεις από ειδικούς στο βουνό.

​​Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Χθες, Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη κλιμακίου του Δασαρχείου Πεντέλης (που είναι αρμόδιο για τον Υμηττό), συνοδευόμενο από τον Δρα. Τσόπελα Παναγιώτη, ειδικό επιστήμονα του ΕΘΙΑΓΕ, σε περιοχή του νοτίου Υμηττού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση αυτής της ενέργειας ανήκει στο δασαρχείο και το ινστιτούτο. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατή η μετάβαση στο σημείο όπου εντοπίστηκε αρχικά το φαινόμενο, στο Μαυροβούνι Υμηττού, λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής. Ο ειδικός του Εργαστηρίου Δασικής Παθολογίας δεν διαπίστωσε κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό στη περιοχή που επισκέφτηκε.

Χαιρόμαστε που του θέματος επιλήφθηκαν ειδικοί, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι δεν διαπιστώνουν κάτι προβληματικό. Η Ε.Δ.Ν.Υ. θα

συνεχίσει να παρακολουθεί το φαινόμενο της ξήρανσης δέντρων και τα δάση του νοτίου Υμηττού με τα μέλη της, τα οποία βρίσκονται διαρκώς στο βουνό. Επανερχόμενοι στο σημείο όπου πρωτοεντοπίσαμε το ζήτημα, η εικόνα είναι αυτή που καταδεικνύει η φωτογραφία, τραβηγμένη στις 24 Φεβρουαρίου 2013.

​​Τρίτη, 02 Απριλίου 2013

Δυστυχώς, εξακολουθούμε να παρατηρούμε ξήρανση και νεκρώσεις κυπαρισσιών και πεύκων στα δάση του νοτίου Υμηττού. Χαρακτηριστικές της κατάστασης, που επικρατεί σε διαφορετικές περιοχές του βουνού, είναι οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τα κείμενά μας. Οι τελευταίες, που κοινοποιούμε σήμερα, έχουν ληφθεί στα νοτιότερα τμήματα του βουνού.

Ως Ε.Δ.Ν.Υ. θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο, αναμένοντας και τις επίσημες απαντήσεις των καθ’ύλην αρμοδίων ειδικών, με την ελπίδα να μπορέσουμε σύντομα να ανακοινώσουμε κάτι ευχάριστο επί του θέματος.

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

PayPal ButtonPayPal Button

Κάντε μια δωρεά μέσω

Κατηγορία Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς*

για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού σήμερα:

Το παραπάνω σήμα αλλάζει χρώμα βάσει του υπομνήματος:

1.ΧΑΜΗΛΗ

2.ΜΕΣΗ

3.ΥΨΗΛΗ

4.ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ

5.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

​*σύμφωνα με τον

Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ιστοσελίδα υπό ανανέωση!

Σύντομα και πάλι μαζί σας
Μέχρι τότε παρακολουθείτε τη σελίδα της ΕΔΝΥ στο facebook

bottom of page