Τα Nέα μας!
    Στη σελίδα αυτή μπορείτε να πληροφορείστε για τα νέα και τις εξελίξεις της Ε.Δ.Ν.Υ., του Υμηττού και της προσπάθειας για προστασία του. Πολλά περισσότερα νέα θα βρείτε και στη σελίδα μας στο facebook, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε χωρίς να απαιτείται να έχετε σχετικό προφίλ και χωρίς να απαιτείται να έχετε εγγραφεί στο facebook.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020

Καταχωρήθηκε: Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020

1/1

1/1

Αίσιο τέλος επιχείρισης έρευνας για δύο γυναίκες που αποπροσανατολίστηκαν στον Νότιο Υμηττό και ζήτησαν βοήθεια μέσω του 112. Οι γυναίκες καθοδηγούνται αυτή τη στιγμή προς την Γλυφάδα, συνοδεία πυροσβεστών του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού. Η επιχείρηση έρευνας έλαβε χώρα με συνδρομή και της ΕΛ.ΑΣ.

Με αφορμή το γεγονός, δεδομένου ότι αρκετοί βρίσκουν διέξοδο για καθαρό αέρα και άθληση για πρώτη φορά στο βουνό, λόγω των συνθηκών, η ΕΔΝΥ συμβουλεύει τους επισκέπτες του βουνού να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και να μην υποεκτιμούν το βουνό. Ακόμη και τόσο κοντά στην Αθήνα, ένα βουνό παραμένει πάντα βουνό και απαιτεί σύνεση αλλά και σεβασμό.

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

Κάντε μια δωρεά μέσω

Κυριακή καραντίνας στο βουνό… Πολύς κόσμος περπατάει και χαίρεται τη φύση. Χωρίς συνωστισμό, με καθαρό αέρα και όμορφη θέα.

Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ χαιρόμαστε να βλέπουμε κόσμο στο βουνό. Ακόμη περισσότερο χαιρόμαστε να βλέπουμε παιδιά στο βουνό.

Δεν χαιρόμαστε όμως να βρίσκουμε και να πρέπει να μαζεύουμε σκουπίδια. Τον καφέ, το νερό, την μπύρα που φέραμε μαζί μας γεμάτη, δεν θα μας κουράσει καθόλου να την πάρουμε πίσω άδεια. Σας παρακαλούμε, μην μας αναγκάζετε να λέμε τα αυτονόητα και πολύ περισσότερο, μην μας αναγκάζετε να μαζεύουμε τα σκουπίδια σας. Το έχουμε κάνει πολλές φορές, συνεχίζουμε να το κάνουμε και θα το ξανακάνουμε. Ποτέ δεν ντραπήκαμε, ποτέ δεν το βάλαμε κάτω κι ας κουραστήκαμε αλλά οι εθελοντές είμαστε μια χούφτα άνθρωποι κι εν τέλει δεν είμαστε υποχρεωμένοι να μαζεύουμε και τα αποτελέσματα της ασυνειδησίας του καθενός, όταν κι εμείς αντιμετωπίζουμε τον εγκλεισμό όπως όλοι. Ας σεβόμαστε το μέρος που επιλέξαμε για να ξεσκάσουμε κι ας φροντίσουμε να το βρουν κι οι επόμενοι όπως το βρήκαμε κι εμείς: καθαρό. Ας απολαύσουμε τις εικόνες της αποψινής δύσης, χωρίς ασχήμιες.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020

1/1

Η αξία του Νοτίου Υμηττού (της φύσης και κάθε βουνού γενικότερα) επιβεβαιώνεται αυτές τις μέρες, με την αύξηση των επισκεπτών που επιζητούν τον καθαρό αέρα, την αποστασιοποίηση και την υγεία, μακριά από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις πόλεις, για τον έλεγχο της πανδημίας. Δυστυχώς, όμως δεν έχουν πάψει και οι κακές επιπτώσεις της ανθρώπινης παρουσίας. Όση κι αν είναι η χαρά μας να βλέπουμε ανθρώπους να αθλούνται ή να κάνουν τον περίπατό τους στο βουνό, τόσο μας θλίβει η εικόνα απορριμμάτων και μπαζών που κάποιοι, ακόμη κι αυτές τις μέρες «ξεφορτώνονται» παρανόμως στο βουνό. Η ΕΔΝΥ παραμένει σε επαγρύπνηση και θα κινήσει διαδικασίες απομάκρυνσής τους το συντομότερο δυνατόν, με την ελπίδα ότι μια μέρα θα πέσουμε πάνω στους υπαίτιους επί το έργο της απόρριψης. Πρέπει να πετύχουμε, μια μέρα να υπάρχουν μόνο όμορφες εικόνες, χωρίς της ασχήμια της ασυδοσίας...

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

1/1

Τις τελευταίες ημέρες, οι εθελοντές της ΕΔΝΥ βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές για την περιοχή ζήτημα. Στους δασικούς δρόμους της Αιξωνής Γλυφάδας, παρατηρείται μεγάλη συσσώρευση λίθων και βράχων, σε μεγάλους αριθμούς, τοποθετημένους στο οδόστρωμα έτσι ώστε να καταλαμβάνουν μεγάλη έκτασή του και σε διάφορα σημεία, σε μεγάλο μήκος των δρόμων. Μάλιστα, σε σημεία από τα οποία τα εμπόδια είχαν απομακρυνθεί, ξανατοποθετήθηκαν στο οδόστρωμα! Οι ενέργειες αυτές προκαλούν ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους και τις προθέσεις όποιου ή όποιων (καθώς πολλά βράχια είναι τόσο μεγάλα και βαριά που δύσκολα μετακινούνται από ένα άτομο) βρίσκονται πίσω από αυτή την ενέργεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δημιουργούν πρόβλημα στη χρήση των δασικών δρόμων από οχήματα (και επομένως και πυροσβεστικά οχήματα) και φυσικά ζήτημα ασφάλειας, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το φαινόμενο εντοπίζεται στους δασικούς δρόμους της ευρύτερης περιοχής των παλαιών λατομείων Αιξωνής, στην οποία είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στις 30 Αυγούστου, που αντιμετωπίστηκε αμέσως.

Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ, ενημέρωσαν τις αρμόδιες δασικές αρχές και προβαίνουν σε συχνές απομακρύνσεις των εμποδίων ενώ καλούν και τους υπόλοιπους πολίτες που πεζοπορούν ή ποδηλατούν στην περιοχή να απομακρύνουν κι εκείνοι τα εμπόδια, να είναι σε επαγρύπνηση και να αναφέρουν τυχών παράνομες και παράλογες ενέργειες που περιέρχονται στην αντίληψή τους.

Καταχωρήθηκε: Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020

Βούλα, 14/08/2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: Συμμετοχή της ΕΔΝΥ στη Δημόσια Διαβούλευση της ΣΜΠΕ Προστασίας Ορεινού Όγκου Υμηττού

 

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αποτέλεσε την «αχίλλειο πτέρνα» του προηγούμενου Προεδρικού Διατάγματος Υμηττού ετέθη επιτέλους, μετά από σειρά ετών και συνεχή αιτήματα, σε δημόσια διαβούλευση. Η δημοσιοποίησή της αποτελεί αναμφίβολα ένα θετικό γεγονός και σηματοδοτεί την έναρξη μιας διαδικασίας που ελπίζεται ότι θα εξασφαλίσει έγκαιρα πως ο Υμηττός δεν θα μείνει απόλυτα ακάλυπτος από νομική προστασία. Το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα με τόσο στενά περιθώρια, Αύγουστο και υπό τις παρούσες συνθήκες προφανώς απέχει από τη βέλτιστη πρακτική.  Όμως, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία έκδοσης της ΣΜΠΕ διήρκεσε επί μακρόν -ενώ πρόσφατα ανετέθη και επικαιροποίησή της- διαπιστώνεται ότι, αν και βελτιωμένη στα σημεία, η ΣΜΠΕ που θα αποτελέσει Αρχή Σχεδιασμού του ΠΔ Προστασίας του Ορεινού όγκου Υμηττού θα έπρεπε να διέπεται από σαφή και εν γένει περιβαλλοντική, προστατευτική προσέγγιση. Αντ’αυτού, η απουσία δασολόγου από τη συντακτική ομάδα, η απουσία ουσιαστικής αναφοράς σε δασαρχείο/φορέα διαχείρισης και οι αποσπασματικές και γενικόλογες αναφορές στη δασική-περιβαλλοντική νομοθεσία, η οποία ετέθη σε «δεύτερη μοίρα» (σαφής κατεύθυνση που ακολούθησε η ΣΜΠΕ και σε επιμέρους ζητήματα όπως διαφαίνεται πχ από τα αναγραφόμενα στο Κεφ.1, σελ37 «Ο μονοσήμαντος ορισμός της Ζώνης Α’ με βάση την πολεοδομική και όχι την περιβαλλοντική νομοθεσία εκτιμάται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις…»), δεν διακατέχονται από τη δέουσα σαφήνεια και νομική τεκμηρίωση ενώ, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ΣΜΠΕ παρέμενε αδημοσίευτη επί σειρά ετών και υπέστη πρόσφατη (Μάρτιος 2020) επικαιροποίηση, αυτή κρίνεται ελλιπής και δύναται να οδηγήσει σε ασάφειες και αντικρουόμενες διατάξεις που αυτοαναιρούν την προστατευτική της δυνατότητα. Οι προτάσεις πολεοδομικών εφαρμογών επίσης δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα μιας ΣΜΠΕ προστατευτικού χαρακτήρα για το περιβάλλον, κυρίως δε καθώς κρίνονται ανεφάρμοστες, εφόσον αναφέρονται σε περιοχές οι οποίες ήδη έχουν απωλέσει τον φυσικό τους χαρακτήρα, έχουν δομηθεί άναρχα και αυθαίρετα και μετατραπεί σε περιοχές όπου το περιβάλλον πρακτικά δεν προστατεύεται (πχ οικισμοί). Επιπρόσθετα, παρά τον ισχυρισμό περί αύξησης της προστατευόμενης έκτασης κατηγορίας Α, σε σχέση με την αντίστοιχη ζώνη του ΠΔ του 1978 και όχι του τελευταίου ΠΔ του 2011 (όπως σαφώς αναφέρεται στο Κεφ.1, σελ.21 και στο Κεφ.4, σελ.11) η επικαιροποίηση αποτυγχάνει να εντοπίσει περιοχές που θα μπορούσαν να αυξήσουν ουσιαστικά τη Ζώνη Α -και έναντι των οριζόμενων στο ΠΔ 2011- χωρίς να προκαλέσουν αντιδράσεις, υπηρετώντας με αυτό τον τρόπο πιο ουσιαστικά την αποστολή που η ΣΜΠΕ καλείται να επιτελέσει.

 

Την Παρακευή 14/08/20, η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού, συμμετέχοντας στη διαδικασία Δημόσιας Διαβούλευσης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αρχής Σχεδιασμού του Π.Δ Προστασίας του Ορεινού όγκου Υμηττού, καταθέτοντας γενικές παρατηρήσεις, ακολουθούμενες από συγκεκριμένες παρατηρήσεις, επισημάνσεις και προτάσεις, σε ένα 9-σέλιδο κείμενο που περιλάμβανε τα παρακάτω θέματα:

 • Γενικές Παρατηρήσεις

  • Ελλιπής καταγραφή αρχαιολογικών χώρων

  • Δυνατότητες επιπλέον δόμησης

  • Μη επιβολή υποχρεωτικής περιβαλλοντικής αποκατάστασης στις ειδικές ζώνες

  • Αναφορά σε νόμο ρύθμισης πολεοδομικών αυθαιρεσιών που έληξε και αντικαταστάθηκε (επικαιροποίηση)

  • Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

  • Νεκροταφεία και επεκτάσεις τους

  • Στρατιωτικές Εγκαταστάσεις ως «παράθυρο» για εισαγωγή άλλων χρήσεων

  • «Παράθυρο» για επανεξέταση της Θήρας

  • Ποιμνιοστάσια και Χοιροστάσια

  • Φορέας Διαχείρισης και Δασαρχείο

 • Παρατηρήσεις επί των προτεινόμενων τροποποιήσεων του 7.2

  • Κεφ.7.2 Πινακίδα 9.7, σελ.191 Ένταξη τμήματος Ζώνης Α σε Ζώνη Α2

  • Κεφ.7.2 Πινακίδες 9.9, 10.2 & 10.3 Χέρωμα, Κίτσι, Σκάρπιζα

  • Κεφ.7.2 Πινακίδα 9.10 Ένταξη τμήματος Ζώνης Α σε Ζώνη Α2

  • Κεφ. 7.2 Πινακίδα 9.14 Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Δήμου Βάρης-Βούλας Βουλιαγμένης

 • Πρόταση Ένταξης Περιοχών της Ζώνης Β στη Ζώνη Α

 

Ολόκληρο το κείμενο της υποβληθείσας συμμετοχής της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού στη διαδικασία Δημόσιας Διαβούλευσης, είναι διαθέσιμο στο κοινό, στην ιστοσελίδα της ΕΔΝΥ (www.edny.gr).

--------------------------------------------------------------------------

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Σπύρος Κίνιας

Εθελοντής Συντονιστής Δασοπροστασίας Ε.Δ.Ν.Υ.

 

Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Τηλ.: 6977 47 9474, e-mail: info@edny.gr

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

SKAI logo

Η Ε.Δ.Ν.Υ. στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και την εκπομπή του Βασίλη Κουφόπουλου, «Στιγμιότυπα» της Κυριακής 09/08.

Ακούστε, στο 00:31:30, τη συμμετοχή του Σπύρου Κίνια, Εθελοντή Συντονιστή Δασοπροστασίας της Ε.Δ.Ν.Υ., που, όπως ήταν φυσικό, επικεντρώθηκε στα γεγονότα των πρόσφατων πλημμυρών στην Εύβοια.

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020

1/1

Όπως είναι γνωστό, η ΕΔΝΥ είναι μια ανεξάρτητη, αμιγώς εθελοντική ομάδα που δεν έχει την υποστήριξη κάποιου δήμου και ετήσια λειτουργικά έξοδα που κυμαίνονται μεταξύ 3-4.000€, τα οποία εξασφαλίζονται αποκλειστικά από τους εθελοντές και δωρητές. Αυτός είναι ο λόγος που η ευγενική κίνηση της εταιρείας ΒΙΟΤΡΕΚ Α.B.E.Ε. και του John Lewis, να δωρίσουν ένα φορητό αντλητικό συγκρότημα για τις ανάγκες των ποτισμάτων των αναδασώσεων (ελπίζουμε να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ για δασοπυρόσβεση) είναι πολύ μεγάλης σημασίας, ειδικά φέτος που η πανδημία έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση και της υποστήριξης, στην οποία η ΕΔΝΥ βασίζει την επιβίωσή της. Ενέργειες σαν αυτή δίνουν τη δυνατότητα στους εθελοντές της ΕΔΝΥ να καλύψουν καίριες ανάγκες και να συνεχίσουν το έργο τους. Ευχαριστούμε την εταιρεία ΒΙΟΤΡΕΚ Α.B.E.Ε. για αυτή την ευγενική της κίνηση.

 

Η ΕΔΝΥ προτείνει την υποστήριξη μέσω παροχής υλικού αντί χρημάτων σε οποιονδήποτε έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει για λόγους διαφάνειας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα ανάγκες μας αλλά και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προβάλλουμε την οποιαδήποτε βοήθεια της εταιρείας σας, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020

1/1

Είναι σαφές ότι μέσω της συνεργασίας μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα! Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει σύντομα αντιληπτό και από πολύ περισσότερους, για το καλό του βουνού «μας».
Σε αυτό το πνεύμα, η ΕΔΝΥ ευχαριστεί τον ΣΠΑΥ για τη δωρεά του εικονιζόμενου εξοπλισμού αλλά κυρίως για την στήριξη στο δύσκολο εγχείρημα του γεμίσματος της πολύπαθης δεξαμενής νερού «ΕΔΝΥ Δ7», της ψηλότερα τοποθετημένης δεξαμενής νερού στον Νότιο Υμηττό, η οποία επιτέλους ξαναγέμισε παρά τα κλαταρίσματα που μας προσέφερε κι εντάχθηκε και στο απομακρυσμένο σύστημα ελέγχου μέσω τηλεματικής.

Καταχωρήθηκε: Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020

1/1

Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν νωρίτερα στον Νότιο Υμηττό. Μικρή έκτασης φωτιά στη Γλυφάδα, η οποία προκλήθηκε από μελισσοκομικές εργασίες, αντιμετωπίστηκε άμεσα. Για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε ότι μια σπίθα αρκεί να φέρει την καταστροφή. Αυτή τη φορά οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, όμως την επόμενη ίσως να μην είμαστε τόσο τυχεροί.

Καταχωρήθηκε: Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020

1/1

Την Πέμπτη 14 Μαΐου ολοκληρώθηκε τελικώς μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει προ ενός ολόκληρου έτους, με την απομάκρυνση των τελευταίων μπαζών και απορριμμάτων που είχαν περισυλλέξει οι εθελοντές της ΕΔΝΥ, στα πλαίσια της καμπάνιας καθαρισμού «Let’s Do It 2019». Με τη συνδρομή του Δήμου Κρωπίας, που διέθεσε τον φορτωτή, τα φορτηγά και προσωπικό από το Τμήμα καθαριότητας, συνολικά απομακρύνθηκαν 4 φορτηγά και ένα όχημα τύπου pickup με μπάζα και σκουπίδια από τους πρόποδες του Υμηττού, ενώ με μέριμνα του ΣΠΑΥ, περίπου 10 λάστιχα αυτοκινήτων θα οδηγηθούν προς ανακύκλωση. Το νοτιοανατολικό τμήμα του βουνού είναι πλέον σε πολύ καλύτερη κατάσταση και οι εθελοντές της ΕΔΝΥ παρακινούν όλους όσους το χρησιμοποιούν και αγαπούν να επαγρυπνούν για την προστασία του, να ενημερώνουν τις αρχές και την ΕΔΝΥ, σε περίπτωση που παράνομες ενέργειες, όπως απόρριψη μπαζών και σκουπιδιών, πέφτουν στην αντίληψή τους αλλά και να ενεργοποιηθούν εθελοντικά.

Καταχωρήθηκε: Παρασκευή, 01 Μαΐου 2020

Enarxi Antipyrikhs 2020.jpg

Παραδοσιακά, η πρωτομαγιά είναι μια μέρα γεμάτη μηνύματα, πολλά από τα οποία αναφέρονται και στη φύση. Η πρωτομαγιά όμως, σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, μιας περιόδου κατά την οποία τίθενται σε ισχύ ορισμένοι σημαντικοί περιορισμοί και διατάξεις που αφορούν τη συμπεριφορά μας στη φύση και στοχεύουν στην προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων από τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

 

Φέτος δεν θα βγούμε στην ύπαιθρο για να «πιάσουμε τον Μάη»! Τουλάχιστον όχι σήμερα. Δεν θα ξεχάσουμε όμως ότι πλέον και για τους επόμενους έξι μήνες απαγορεύεται η χρήση γυμνής φλόγας ή ενεργειών που μπορεί να δημιουργήσουν σπινθήρες στην ύπαιθρο και ότι απαιτείται από όλους επαγρύπνηση για την αποτροπή δασικών πυρκαγιών.

 

Κάθε χρόνο βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να επισημαίνουμε ότι ο Νότιος Υμηττός δεν προστατεύεται επαρκώς. Ιδιαιτέρως φέτος, σε τοπικό αλλά και εθελοντικό επίπεδο, η πανδημία του νέου κορωνοϊού, έχει δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις. Και μαζί με τις καθυστερήσεις έρχεται και η ανάγκη προσαρμογής της λειτουργίας μας σε μια νέα κατάσταση, στην οποία κύριο ρόλο θα παίζει και η πρόνοια για την λήψη μέτρων υγειονομικής αυτοπροστασίας. Η προσαρμογή αυτή θα γίνει και οι εθελοντές της ΕΔΝΥ θα είναι εκεί, να προστατεύσουν το βουνό που τόσο αγαπούν. Κι ελπίζουμε ότι δεν θα μείνουν μόνοι. Μπορείτε και πρέπει κι εσείς να συμβάλλετε στην προσπάθεια. Δηλώστε συμμετοχή, γίνετε εθελοντής!

 

Καλό Μήνα από τους εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ.!
Καλή και Άκαπνη Αντιπυρική Περίοδο!

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020

EDNY Pasxa 2020.jpg

Όλοι έχουμε καταλάβει ότι αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Όμως, εκτός του ότι το διαφορετικό δεν είναι πάντα κακό, αυτό ισχύει μόνο για εμάς, τους ανθρώπους. Η φύση συνεχίζει στους ρυθμούς της εποχής και, όπως η ορχιδέα φύεται πάνω στο σκληρό βράχο του Νοτίου Υμηττού, φροντίζει να μας υπενθυμίζει ότι η ζωή θα βρει τον τρόπο να υπερβεί τις δυσκολίες. Το αν οι άνθρωποι θα ακολουθήσουμε έχει να κάνει με τις επιλογές μας και το αν θα διαλέξουμε τον εγωισμό και την εσωστρέφεια ή αν θα επιλέξουμε να ακούσουμε το μήνυμα του Πάσχα, που φέτος είναι πιο ισχυρό από ποτέ, και μας καλεί να υπερβούμε τις δυσκολίες και να κάνουμε πράξη την αγάπη, την προσφορά και την αλληλεγγύη.

 

Στο πνεύμα των ημερών λοιπόν, ας επικοινωνήσουμε, από απόσταση αλλά με ουσία, ας φροντίσουμε τον γείτονα με αλληλεγγύη, τον συγγενή με αγάπη, τον εργαζόμενο που μας εξυπηρετεί, με ευγένεια, και ας τα κάνουμε όλα αυτά μένοντας σπίτι. Γιατί η πραγματική αγάπη, αυτή τη φορά είναι η ατομική ευθύνη. Και η τεχνολογία που οι περισσότεροι διαθέτουμε, κάνει πολύ πιο εύκολο από παλιά, να είμαστε υπεύθυνοι. Επομένως ας συνεργαστούμε, γιατί αυτό που αποδεικνύει η πανδημία είναι ότι μας αφορά όλους και μόνο «από κοινού» μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Κι όταν περάσει η «μπόρα» ας κοιτάξουμε γύρω μας, ας μυρίσουμε τον καθαρότερο αέρα κι ας συνειδητοποιήσουμε πόσα από αυτά που κάναμε πριν δεν μας ήταν απαραίτητα αλλά πλήγωναν βαριά τη μητέρα φύση.

 

Οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. σας εύχονται να δώσετε και να λάβετε αγάπη -ακόμα κι από απόσταση- και να έρθετε σε επαφή με το βαθύτερο νόημα του Πάσχα, το οποίο κάποια έθιμα έχουν θολώσει. Γιατί η αγάπη δεν εκφράζεται μόνο με το τι κάνεις αλλά και με το τι δεν κάνεις (από υπεύθυνη επιλογή).

 

Μείνετε ασφαλείς, μείνετε υπεύθυνοι, μείνετε σπίτι.

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!

Καταχωρήθηκε: Σάββατο, 14 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ενημερώνουμε ότι όλες οι εκδηλώσεις της ΕΔΝΥ ακυρώνονται μέχρι νεωτέρας, ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2, και το μήνυμα για υπευθυνότητα αλλά και ψυχραιμία.

Καταχωρήθηκε: Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020

Programma2020.jpg

Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας σε θέματα φύσης, βουνού, εθελοντικής δασοπροστασίας / δασοπυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών, κ.α. σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το Πρόγραμμα Θεωρητικής Εκπαίδευσης της Ε.Δ.Ν.Υ. για το 2020 ανεξαρτήτως αν είστε μέλη, ενεργοί εθελοντές ή αν προτίθεστε να γίνετε. Τα σεμινάρια είναι ανοιχτά για το κοινό και δωρεάν. Οι γνώσεις που θα αποκομίσετε είναι πολλές και μπορεί κάποια στιγμή να αποδειχθούν πολύτιμες για εσάς ή για το περιβάλλον.

Update 22/03:

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ότι η συνέχεια του Προγράμματος Θεωρητικής Εκπαίδευσης ΕΔΝΥ 2020 τροποποιείται και, ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2, θα συνεχισθεί με διαδικτυακά σεμινάρια.

Συγκεκριμένα, το ακυρωθέν σεμινάριο της Δευτέρας 16/03 θα λάβει χώρα (διαδικτυακά) τη Δευτέρα 23/03 στις 18:30. Το σεμινάριο της Δευτέρας 30/03 θα πραγματοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο, την ήδη ανακοινωμένη μέρα και ώρα.
Οι εθελοντές, μέλη της ΕΔΝΥ, έχουν ήδη λάβει σχετικές οδηγίες για τον τρόπο παρακολούθησης.

Ενδιαφερόμενοι που δεν είναι μέλη και επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια θα πρέπει να δηλώσουν επιθυμία συμμετοχής στέλνοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο info@edny.gr προκειμένου να λάβουν τις σχετικές οδηγίες.

Update 13/03:

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ότι η συνέχεια του Προγράμματος Θεωρητικής Εκπαίδευσης ΕΔΝΥ 2020 αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας, ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2, και το μήνυμα για υπευθυνότητα αλλά και ψυχραιμία.

Πρόγραμμα Θεωρητικής Εκπαίδευσης ΕΔΝΥ 2020

 

Δευτέρα 09 Μαρτίου (18:30-21:00):

Θεωρητική Εκπαίδευση Δασοπροστασίας (2 ώρες & 30 λεπτά)

 

Δευτέρα 16 Μαρτίου (18:30-21:00):

Προσανατολισμός (1 ώρα)

Επικοινωνίες & Ασύρματες Διαβιβάσεις (1 ώρα & 30 λεπτά)

 

Δευτέρα 30 Μαρτίου (18:30-21:30)

Θεωρητική Εκπαίδευση Δασοπυρόσβεσης (2 ώρες & 30 λεπτά)

Ανάλυση Συμβάντων Δασικών Πυρκαγιών στον Νότιο Υμηττό (30 λεπτά)

 

Η θεωρητική εκπαίδευση της Ε.Δ.Ν.Υ. είναι ανοιχτή για το κοινό και θα λάβει χώρα στην Εστία του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Γλυφάδας (απέναντι από το καφεστιατόριο «Δελφίνια», δίπλα στον Λιμενικό Σταθμό), 4η Μαρίνα Γλυφάδας. (Χάρτης)

Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ ευχαριστούν τους Ναυτοπρόσκοπους Γλυφάδας για την ευγενική παραχώρηση του χώρου.

 

Δηλώσεις συμμετοχής και σχετικές ανακοινώσεις εδώ.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020

Bella, the (once) stray, white dog of Voula, helping out with the search for cyanide ampules on South Hymettus Mtn. in 2018

Ένα νέο, από αυτά τα μικρά που συμβαίνουν καθημερινά αλλά για αυτούς που αγγίζουν δεν είναι καθόλου μικρό, μας έφτασε χθες. Η Μπέλλα, η (κάποτε) αδέσποτη λευκή σκυλίτσα της Βούλας, που μας είχε βοηθήσει αμέριστα στον εντοπισμό των δηλητηρίων που κάποιος ασυνείδητος είχε σκορπίσει στον Νότιο Υμηττό το 2018, οδηγώντας στον θάνατο δεκάδες άγρια ζώα, και το σκυλί που υπήρξε η αφορμή για τη δημιουργία της δραστήριας Φιλοζωικής Ομάδας Βούλας, έφυγε πλήρης ημερών, στα χέρια των αγαπημένων της που την έσωσαν από μια άθλια ζωή στους δρόμους. Ένα σκυλί που απέδειξε ότι η αγάπη των ανθρώπων μπορεί να πλησιάσει την αγάπη των ζώων και να κάνει θαύματα πλέον κοιμάται στην αγκαλιά του Νοτίου Υμηττού.

Μπέλλα, οι εθελοντές της ΕΔΝΥ σε ευχαριστούν τουλάχιστον για όσα έκανες εκείνες τις μέρες που, φορώντας το φίμωτρό σου χτένιζες τους δρόμους και τις πλαγιές του βουνού και ξετρύπωνες τις αμπούλες υδροκυανίου σώζοντας μια ζωή για κάθε «ανακάλυψή» σου.

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2020

1/1

Η ΕΔΝΥ ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση για συμμετοχή σε αυτοψία κλιμακίου της νέας διοίκησης του ΣΠΑΥ και συζήτηση των ζητημάτων που υφίστανται στον Νότιο Υμηττό, την Τρίτη 04 Φεβρουαρίου. Η επιτόπια συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν, πέραν των εκπροσώπων του διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού του ΣΠΑΥ, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και ομάδων πολιτικής προστασίας της Γλυφάδας και εθελοντών, ξεκίνησε στη θέση «Πατητήρι» Γλυφάδας. Στα πλαίσια της καταγραφής και συζήτησης ζητημάτων και προβλημάτων, η οποία έλαβε χώρα σε διαφορετικά σημεία της Γλυφάδας, στα οποία παρατηρούνται πλείστα προβλήματα, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, προτάσεων και γνώσεων.

Η ΕΔΝΥ ανέδειξε μια σειρά διαχρονικών ζητημάτων και συνέβαλλε με προτάσεις, καλώντας του αρμόδιους να ασχοληθούν σοβαρά με τα βασικά και ουσιαστικά ζητήματα πρώτα και κύρια. Το γεγονός ότι η νέα διοίκηση του ΣΠΑΥ, για πρώτη φορά, πραγματοποιεί επισκέψεις στο βουνό είναι σίγουρα ενθαρρυντικό. Όμως υπάρχει πολύς δρόμος για να μετουσιωθούν οι καλές προθέσεις σε ουσιαστικό έργο, με στόχο να προστατευθεί πραγματικά το βουνό, το οποίο παραμένει ανοχύρωτο. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ενεργοποιηθεί σοβαρότερα προς αυτή την κατεύθυνση. Και φυσικά, πρέπει να υπάρξει συνέχεια, συνέπεια και διεύρυνση της προσπάθειας καταγραφής και ενημέρωσης, γιατί παρόμοια ζητήματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές του Νοτίου Υμηττού, πέραν αυτών στα οποία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη.

 

Δυστυχώς, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αν θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Η ΕΔΝΥ έχει δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει και θα συμβάλλει, με όποιο τρόπο μπορεί, σε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και καλεί, για μια ακόμη φορά, τους αρμόδιους να εντείνουν τις ενέργειές τους σε όλο το βουνό.

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020

81555348_2518730021695507_57591475973988

Ένα πολύ σημαντικό έργο, για τον Νότιο Υμηττό, κινείται σε πορεία υλοποίησης. Ο Σύλλογος «Αρχέδημος» πήρε την πρωτοβουλία και ξεκινάει μια προσπάθεια που θα αναδείξει την μεγάλη περιβαλλοντική αξία και τα αναρίθμητα πολύτιμα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά στοιχεία του βουνού, μέσω μιας πράσινης παρέμβασης που θα αποτελέσει και ένα τουριστικό εργαλείο ήπιας ανάπτυξης και προστασίας. Η Πρόταση Ανάπτυξης και Προβολής Δικτύου Πεζοπορικών Διαδρομών στον Νότιο Υμηττό θα παρουσιαστεί στο κοινό, την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, από την Paths of Greece.

Η Ε.Δ.Ν.Υ. θα είναι παρούσα, στηρίζει την πρωτοβουλία και σας καλεί να έρθετε κι εσείς και να ανακαλύψετε πώς ένα τέτοιο έργο μπορεί να βελτιώσει όλους τους τομείς της περιοχής μας, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του βουνού.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020

Πρόγραμμα Ανοιχτών Εκδηλώσεων της Ε.Δ.Ν.Υ. για το ερχόμενο διάστημα:

12/01  - Δράση (κλάδεμα/συντήρηση εθελοντικών αναδασώσεων).

26/01  - Δράση (κλάδεμα/συντήρηση εθελοντικών αναδασώσεων και κοπή βασιλόπιτας).

09/02  - Δραστηριότητα.

16/02  - Δράση (κλαδέματος/συντήρησης).

08/03  - Δραστηριότητα.

15/03  - Δράση (συντήρηση μονοπατιού).

29/03  - Δραστηριότητα.

12/04  - Δράση (συντήρηση υδατοδεξαμενών ΕΔΝΥ).

25/04  - Δράση (εθελοντική υποστήριξη διεθνούς αγώνα ορεινού τριάθλου X-Terra Greece Championship 2020).

Το πρόγραμμα αναφέρεται σε εκδηλώσεις (δράσεις/δραστηριότητες) ανοιχτές προς το κοινό, παρέχεται ενδεικτικά και ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών ή άλλων απροόπτων. Οι εθελοντές, μέλη της Ε.Δ.Ν.Υ., ενημερώνονται ξεχωριστά για άλλες εκδηλώσεις και διοικητικά θέματα.
Για περισσότερες πληροφορίες και σχετικές ανακοινώσεις, παρακαλούμε να παρακολουθείτε τις αντίστοιχες ενότητες, τη σελίδα της ΕΔΝΥ στο facebook ή στείλτε μας την ηλεκτρονική σας διεύθυνση ώστε να λαμβάνετε στο email σας όλες τις προσκλήσεις καθώς και νέα και πληροφορίες.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

1/3
kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Εάν εντοπίσετε καπνό ή φωτιά στο δάσος ή κοντά σε αυτό καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία​ στο 199.

Μη θεωρείτε ότι έχει κληθεί ήδη από άλλους εκτός αν δείτε οχήματα ή πυροσβέστες να επιχειρούν στο σημείο του συμβάντος. Δώστε πληροφορίες για το ακριβές σημείο, την έκταση της φωτιάς ή το χρώμα του καπνού εφόσον οι φλόγες δεν είναι ορατές, τη διεύθυνση και ισχύ των ανέμων, το είδος των καιόμενων υλικών καθώς και τρόπους προσέγγισης της φωτιάς

ΧΡΗΣΙΜΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

​​«Ν'αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.»​

​​«Αἰτία ἑλομένου, θεός ἀναίτιος»

Ασκητική, Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

Πλάτων, 427-347 π.Χ.

info@edny.gr

Στείλτε μας ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

+30 6977 479 474

+30 6909 538 732

Copyright © 2013 Ε.Δ.Ν.Υ. (www.edny.gr) All rights reserved.

Περιορισμοί πνευματικών δικαιωμάτων σε ισχύ. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρήση υλικού της ιστοσελίδας χωρίς έγγραφη άδεια.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now