top of page

Προηγούμενες Δράσεις!
Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέχετε σε παλαιότερες, ολοκληρωμένες δράσεις που οργανώθηκαν από την Ε.Δ.Ν.Υ. ή στις οποίες συμμετείχαμε.

 

Σημείωση: Στην ενοτητα αυτή δεν περιλαμβάνονται στοιχεία και πληροφορίες για τη διαρκή επιτήρηση, εντός και εκτός αντιπυρικής περιόδου. Περισσότερα για τη δασοπροστασία θα βρείτε στην ενότητα ΝΕΑ.

Προηγούμενες Δράσεις ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022     2023

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013

Τίτλος Δράσης:

​Σποροφύτευση Βελανιδιάς στον Νότιο Υμηττό.

Ημερομηνία:

Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013.

Σημείο:

Καμένες εκτάσεις στα όρια Βούλας και Γλυφάδας.

​​Οργάνωση:

Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Σύντομη Περιγραφή:

Ένας εξαιρετικός καιρός, με τον ήλιο να μας χαμογελά και να μας ζεσταίνει, λίγες μέρες πριν τις γιορτές, σηματοδότησε τη προσπάθεια σποροφύτευσης βελανιδιάς που πραγματοποίησε η Ε.Δ.Ν.Υ. την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013. Το έργο μας συνεχίζεται και δεν χρειάζεται πάντα μεγάλες δράσεις ή εγχειρήματα προβολής. Όλοι εμείς στην Ε.Δ.Ν.Υ. είμαστε περήφανοι κυρίως για το έργο μας που δεν φαίνεται (ακόμη). Αυτό που είναι διαρκές και, σε πολλές περιπτώσεις, μακριά από τις κάμερες. Έτσι λοιπόν, ενώ οι Αθηναίοι κατέκλισαν τα εμπορικά κέντρα για να κάνουν τα ψώνια τους, εκμεταλλευόμενοι την Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά, εμείς ανηφορίσαμε στο αγαπημένο μας βουνό και συνεχίσαμε τη σποροφύτευση βελανιδιών στις καμένες εκτάσεις του Νοτίου Υμηττού, στα όρια Βούλας και Γλυφάδας. Ο μεγάλος όγκος των φετινών σποροφυτεύσεων ολοκληρώνεται κι εμείς, μαζί με τις ευχές μας προς όλους για τις γιορτές, συνεχίζουμε και προγραμματίζουμε πολλά για το νέο έτος…

Καταχωρήθηκε: Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2013

Τίτλος Δράσης:

​Επισκευή Μονοπατιού «Σταυρός» - «Τρύπια Σπηλιά», Νοτίου Υμηττού.

Ημερομηνία:

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013.

Σημείο:

Το μονοπάτι από τη θέση «Σταυρός» μέχρι και τη «Τρύπια Σπηλιά», Νοτίου Υμηττού.

​​Οργάνωση:

Μονοπάτια της Ελλάδας - Paths of Greece

Σύντομη Περιγραφή:

Με μεγάλη χαρά συμμετείχαμε σε άλλη μία συνεργασία για τον Νότιο Υμηττό «μας», σε μια προσπάθεια του «Μονοπάτια της Ελλάδας - Paths of Greece» για να φέρουμε όλους τους Έλληνες πιο κοντά στις ομορφιές του βουνού. Έτσι, στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη «δώσαμε ένα χεράκι», ενσιχύοντας την προσπάθεια επισκευής των φθαρμένων μονοπατιών από «Σταυρό» μέχρι «Τρύπια Σπηλιά», ένα σημείο που έχει ταλαιπωρήσει πολλούς και πολύ σε παλαιότερες πεζοπορίες. Σας καλούμε να βάλετε την όμορφη διαδρομή και πάλι στο πρόγραμμά σας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

Τίτλος Δράσης:

​Σπηλαιολογική Αποστολή στο Σπήλαιο «Ερμής», Όρος Ζήρεια.

Ημερομηνία:

26-28 Οκτωβρίου & 09-10 Νοεμβρίου 2013.

Σημείο:

Σπήλαιο «Ερμή», Όρος Ζήρεια, Κορινθία.

​​Οργάνωση:

Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος

Σύντομη Περιγραφή:

Για μια ακόμη φορά η Ε.Δ.Ν.Υ. αποδεικνύει ότι μέσω της συνεργασίας μπορούν να επιτευχθούν πολλά και μεγάλα. Μετά την επιτυχημένη συνεργασία μας, τον περασμένο Απρίλιο, στον μεγάλο καθαρισμό του σπηλαιοβαράθρου «Συκιά», στον Νότιο Υμηττό, το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και το Σαββατοκύριακο 9-10 Νοεμβρίου συμμετείχαμε σε σπηλαιολογική αποστολή που οργάνωσε ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.). Στόχος ήταν να ολοκληρωθεί η εξερεύνηση  και χαρτογράφηση ενός απροσπέλαστου μέχρι σήμερα τμήματος του σπηλαίου «Ερμής», στο όρος Ζήρεια, κοντά στα Τρίκαλα Κορινθίας.

 

Το εγχείρημα έμελλε να ολοκληρώσει τις προσπάθειες εξερεύνησης του σπηλαίου, που έχουν γίνει από τον ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο., και από το 2010 μέχρι σήμερα αριθμούν 8 αποστολές διάνοιξης. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των τελευταίων αποστολών ήταν η χρήση ηλεκτρικών εργαλείων για τις ανάγκες της διάνοιξης σε βάθος -109μ. Η Ε.Δ.Ν.Υ. συμμετείχε υποστηρικτικά στις αποστολές, παρέχοντας το 4x4 όχημα ΕΔΝΥ2, που μετέφερε τον βαρύ εξοπλισμό σε δυσπρόσιτο σημείο με υψόμετρο περίπου 1.700μ., όσο πιο κοντά γινόταν στην είσοδο του σπηλαίου, αλλά και βοηθώντας στην απαιτούμενη προσωρινή εγκατάσταση εντός του σπηλαίου. Για τις ανάγκες της επιχείρησης διάνοιξης εγκαταστάθηκαν περί τα 300μ. καλωδίου ρεύματος και επικοινωνίας μέσα από τα κατακόρυφα πηγάδια και στενά περάσματα του όμορφου σπηλαίου, λαμβάνοντας κάθε μέριμνα για την προστασία του σταλαγμιτικού πλούτου του. Έτσι εξασφαλίστηκε η σύνδεση της γεννήτριας και της ομάδας υποστήριξης, που βρισκόταν στην είσοδο του σπηλαίου, με την ομάδα που εργαζόταν εντός αυτού. Ακολούθως, οι έμπειροι σπηλαιολόγοι, προχώρησαν σε μια άκρως κοπιαστική, πολύωρη, μηχανική διάνοιξη του στενώματος, που διήρκησε συνολικά πάνω από 14 ώρες, για να αποκτήσουν πρόσβαση στο μέχρι πρότινος απροσπέλαστο τμήμα του σπηλαίου.

 

Η αποστολή, στην οποία συμμετείχαν συνολικά πάνω από 30 άτομα, στέφθηκε με επιτυχία το Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2013, όταν μέλος του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. πέρασε το σημείο της διάνοιξης προσθέτοντας άλλα δύο αλλεπάλληλα πηγάδια (βάθους 13 και 14 μέτρων) στα ως τώρα γνωστά τμήματα του σπηλαίου και φέρνοντας το συνολικό βάθος του στα -136μ. . Ακολούθως αφαιρέθηκαν όλες οι προσωρινές εγκαταστάσεις (αρματώματα, καλωδίωση, κ.λ.π.) από το σπήλαιο επαναφέροντάς το στην αρχική, φυσική του κατάσταση.

 

Η σκληρή δουλειά, ο πόνος και οι μελανιές, επισκιάζονται από τα αισθήματα εκπλήρωσης της αποστολής και ολοκλήρωσης ενός σημαντικού έργου. Όλοι εμείς στην Ε.Δ.Ν.Υ. είμαστε περήφανοι που μπορέσαμε να βοηθήσουμε προς αυτό το σκοπό και φυσικά θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με οποιονδήποτε το ζητήσει όταν χαρακτηρίζεται από αγνές προθέσεις και σκοπούς.

Καταχωρήθηκε: ​Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Τίτλος Δράσης:

Καθαρισμός Οροπεδίου «Κρεββάτια», Νοτίου Υμηττού.

Ημερομηνία:

Σάββατο, 20 Απριλίου 2013.

Σημείο:

Στις δασικές εκτάσεις γύρω από τις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στο οροπέδιο «Κρεββάτια», Νοτίου Υμηττού.

​​Οργάνωση:

Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

International Baccalaureate Diploma Programme των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα

Σύντομη Περιγραφή:

Στην Ε.Δ.Ν.Υ. δεν μένουμε μόνο στις μεγάλες και εντυπωσιακές δράσεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία. Έτσι ολοκληρώσαμε άλλον ένα καθαρισμό με μεγάλη επιτυχία, κυρίως γιατί αυτή τη φορά σύμμαχοί μας στην προσπάθεια ήταν οι μαθητές του IBDP των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα. Όλοι μαζί καθαρίσαμε το δάσος γύρω από τις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στο οροπέδιο «Κρεββάτια», Νοτίου Υμηττού. Μεγάλος ο ζήλος των παιδιών να γίνει η δουλειά σωστά. Μεγάλος και ο όγκος των απορριμμάτων που μαζεύτηκαν.

Εμείς ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν και μας βοήθησαν σε αυτό το έργο και ελπίζουμε να τους ξαναδούμε όλους σύντομα και πάλι στο βουνό. Καλοκαίρι έρχεται και σύντομα θα μπορούμε να ξαποστάσουμε στη δροσιά της σκιάς των δέντρων, απολαμβάνοντας το δάσος που όλοι μαζί καθαρίσαμε.

Καταχωρήθηκε: ​Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Τίτλος Δράσης:

Καθαρισμός Σπηλαιοβαράθρου «Συκιά», Νοτίου Υμηττού.

Ημερομηνία:

Κυριακή, 14 Απριλίου 2013.

Σημείο:

Σπηλαιοβάραθρο «Συκιά», Νοτίου Υμηττού.

​​Οργάνωση:

Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού,

Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος,

Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ»

Σύντομη Περιγραφή:

Όντας οργανωτικό μέλος, για την Ελλάδα, της παγκόσμιας εθελοντικής καμπάνιας καθαρισμού “Let’s Do It World!” η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού (Ε.Δ.Ν.Υ.) απεύθυνε κάλεσμα στον Σπηλαιολογικό Ελληνικό Εξερευνητικό Όμιλο (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.) και τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» να συνεργαστούν για να εκτελέσουν ένα μεγάλο και δύσκολο έργο: τον καθαρισμό του σπηλαιοβαράθρου «Συκιά» στον Νότιο Υμηττό και του γύρω δάσους. Οι τρεις οργανώσεις ένωσαν δυνάμεις και, στις 14 Απριλίου 2013 - ημέρα της πανελλήνιας εκστρατείας “Let’s Do It Greece!”- πραγματοποίησαν ένα τεράστιο εγχείρημα: έναν από τους μεγαλύτερους καθαρισμούς βαράθρου που έχουν γίνει ποτέ, για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, στα πλαίσια τους “Let’s Do It!”.

28 συμμετέχοντες συνεργάστηκαν άψογα για να ανελκύσουν και απομακρύνουν, από βάθος 20 και πλέον μέτρων, πάνω από 2,5 τόνους μετάλλων (μοτοσυκλέτες, σκελετούς και εξαρτήματα οχημάτων, κάγκελα, ζάντες, ακόμη και ένα χρηματοκιβώτιο βάρους άνω των 150kg!), 15 κυβικά σκουπίδια (πλαστικά, υπολογιστές, τηλεοράσεις, προφυλακτήρες, σωλήνες, κ.α.) και αμέτρητα ελαστικά (μερικά από τις δεκαετίες του 70 και 80!). Τέλος, ανελκύθηκαν και αρκετές μπαταρίες που δεν μολύνουν πλέον τον πυθμένα της «Συκιάς».

Η τιτάνια προσπάθεια, που ξεκίνησε στις 10:30, μετά από την απελευθέρωση δύο βραχοκιρκίνεζων και δύο περδίκων που είχαν περιθάλψει τα μέλη της «ΑΝΙΜΑ», ολοκληρώθηκε στις 20:00 με απόλυτη επιτυχία και δεν διακόπηκε ούτε από τις τεχνικές δυσκολίες, ούτε από την πολύωρη, κοπιαστική εργασία, ούτε από την απογευματινή βροχή και συνέχισαν μέχρι το βράδυ παραδίδοντας τη «Συκιά», όπως πρέπει να είναι: ένα πεντακάθαρο μνημείο της φύσης και της μνήμης των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους όταν το πυροσβεστικό τους όχημα κατέπεσε στο βάραθρο το 1999.

Ευχαριστούμε αμέριστα όλους τους συμμετέχοντες! Όλοι ανεξαιρέτως αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και μπορούν περήφανα να πουν μαζί μας: “We did it… even underground!”.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Κωστή Στράμπι, μέλος της «ΑΝΙΜΑ», για την πολύτιμη προσφορά του γερανοφόρου οχήματός του και την εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ για την προσφορά νερού, χυμών, γαντιών και σακουλών απορριμμάτων.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Τίτλος Δράσης:

Δενδροφύτευση στην περιοχή γύρω από το παλιό λατομείο Αιξωνής.

Ημερομηνία:

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013.

Σημείο:

Τέρμα οδού Σερρών και Δαβάκη, Γλυφάδα.

​​Οργάνωση:

ΣΚΑΪ, ΣΠΑΥ, Δήμος Γλυφάδας

Σύντομη Περιγραφή:

Άλλη μια φορά, ο κόσμος αποδεικνύει εμπράκτως ότι θέλει τον Υμηττό

πράσινο. Η μεγάλη προσέλευση και ο καλός καιρός βοήθησαν να φυτευθούν πολλά δενδρύλλια σε αυτή την πολύπαθη έκταση. Εμείς κρατούμε ως θετικά και ελπιδοφόρα τη συμμετοχή των πολλών μικρών παιδιών και των τοπικών δημοτικών ομάδων πυρασφάλειας που ήταν παρούσες με ισχύ, κυρίως της «οικοδέσποινας» Γλυφάδας. Η Ε.Δ.Ν.Υ. ένωσε δυνάμεις με όλους, συνεισφέροντας και σε αυτή τη δράση. Ελπίζουμε η προσπάθεια να συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο και μακριά από τις κάμερες, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα των δράσεών μας και κοιτάζοντας την ουσία, που είναι να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο βουνό για τις νέες γενιές. Ο Υμηττός δεν είναι «κήπος» κανενός, αλλά το βουνό  όλων μας.

Προηγούμενες Δράσεις ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022     2023

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

PayPal ButtonPayPal Button

Κάντε μια δωρεά μέσω

Κατηγορία Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς*

για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού σήμερα:

Το παραπάνω σήμα αλλάζει χρώμα βάσει του υπομνήματος:

1.ΧΑΜΗΛΗ

2.ΜΕΣΗ

3.ΥΨΗΛΗ

4.ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ

5.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

​*σύμφωνα με τον

Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ιστοσελίδα υπό ανανέωση!

Σύντομα και πάλι μαζί σας
Μέχρι τότε παρακολουθείτε τη σελίδα της ΕΔΝΥ στο facebook

bottom of page