top of page

Τα Nέα μας!
Στη σελίδα αυτή μπορείτε να πληροφορείστε για τα νέα και τις εξελίξεις της Ε.Δ.Ν.Υ., του Υμηττού και της προσπάθειας για προστασία του. Πολλά περισσότερα νέα θα βρείτε και στη σελίδα μας στο facebook, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε χωρίς να απαιτείται να έχετε σχετικό προφίλ και χωρίς να απαιτείται να έχετε εγγραφεί στο facebook.

Mε την έλευση του Νοεμβρίου τελειώνει και τυπικά η φετινή αντιπυρική περίοδος, μια περίοδος που στον Νότιο Υμηττό ουσιαστικά τελείωσε λίγες μέρες νωρίτερα με τις βροχές. Κοιτώντας πίσω στις ατελείωτες ώρες που περάσαμε στο βουνό «μας» και στο αποτέλεσμα αυτού του μόχθου στην Ε.Δ.Ν.Υ. είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, αφού η χρονιά πέρασε χωρίς κανένα συμβάν να ξεφύγει από τον έλεγχο των πυροσβεστικών δυνάμεων και να γιγαντωθεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φετινό καλοκαίρι οι κλιματικές συνθήκες ήταν σύμμαχος ενάντια στις πυρκαγιές, όμως αυτό δεν πρέπει να μειώνει τη συμβολή των προληπτικών ενεργειών που αναλάβαμε. Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους τους εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ., τους φίλους μας που βοήθησαν, όσους μας στήριξαν αλλά και σε όλους τους άλλους φορείς που εμπλέκονται στην προστασία του Νοτίου Υμηττού και κυρίως στο Πυροσβεστικό Σώμα (ιδιαίτερα τους πυροσβέστες του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού και του Πυροσβεστικού Σταθμού Κορωπίου, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Νοτίου Υμηττού).

 

Στην Ε.Δ.Ν.Υ., μαζί με τις ευχές για καλό χειμώνα και το διάλλειμα χαλάρωσης με την διήμερη εκδρομή μας στην Ορεινή Κορινθία, παραμένουμε ενεργοί όλο το χρόνο και συνεχίζουμε με έργα και δραστηριότητες της χειμερινής σαιζόν. Δενδροφυτεύσεις, σποροφυτεύσεις, συντηρήσεις και πολλά άλλα θα μας κρατήσουν κοντά στον Νότιο Υμηττό τους επόμενους μήνες, πιστούς στην προσπάθεια να βοηθήσουμε το φυσικό περιβάλλον αυτού του πολύπαθου βουνού. Φυσικά, συνεχίζουμε και τη σειρά δραστηριοτήτων που έχουν ως στόχο να γνωρίσει το κοινό τον ζωντανό Νότιο Υμηττό. Φέτος σας έχουμε εκπλήξεις με νέες δραστηριότητες. Ήδη η ιστοσελίδα μας άλλαξε, μεταφέροντας το μήνυμα της προστασίας του βουνού από τις παράνομες ενέργειες υλοτόμησης και οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε αν αντιληφθούμε τέτοιες ενέργειες.

 

Μείνετε κοντά μας. Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε και ελάτε να γνωριστούμε.
 

Καλό Χειμώνα!

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Tην Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού.

 

Καλούνται τα ενεργά μέλη όπως παραστούν στις εγκαταστάσεις του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Βούλας (κάτω από τις κερκίδες του δημοτικού γηπέδου μπάσκετ, στη συμβολή των οδών Νηρέως και Διός, στη Βούλα) και ώρα 17:00.

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021

Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

Ύστερα από μια ήρεμη αρχή στην φετινή αντιπυρική περίοδο, χάρη στις ήπιες καιρικές συνθήκες, η κατηγορία επικινδυνότητας εκδήλωση πυρκαγιάς ανεβαίνει στο 4 (Πολύ Υψηλή) στον σχετικό χάρτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για αρκετές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Νοτίου Υμηττού.

 

Προσοχή και επαγρύπνηση τις επόμενες μέρες λοιπόν. Φαίνεται ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν σύντομα και πάλι από το απόγευμα της Κυριακής.

 

Δεν ξεχνάμε ότι στην πρώτη ένδειξη καπνού ή φωτιάς καλούμε αμέσως το Πυροσβεστικό Σώμα στο 199, δίνοντας όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούμε ήρεμα και κατανοητά.

Σάββατο, 03 Μαΐου 2014

Με την έλευση του Μαΐου ξεκίνησε και η φετινή αντιπυρική περίοδος. Η Ε.Δ.Ν.Υ. θα είναι και πάλι παρούσα στη προσπάθεια προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του Νοτίου Υμηττού με δράσεις και ενέργειες και στους τρεις δήμους που πλαισιώνουν το βουνό «μας». Το έργο μας είναι κυρίως προληπτικό και συμπεριλαμβάνει από αποψιλώσεις ξερών χόρτων μέχρι έργα πυροπρόληψης, ενώ οι εθελοντές μας θα περάσουν και φέτος πολλές ώρες κινούμενοι στο βουνό στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος δασοπροστασίας της Ε.Δ.Ν.Υ. που υλοποιείται αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

 

Καλούμε και εσάς να γίνεται μέλη/εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. και να συμβάλλετε κι εσείς λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας σε μια χρήσιμη αλλά και διασκεδαστική ενέργεια γιατί στην Ε.Δ.Ν.Υ. πιστεύουμε ότι οι δραστηριότητες στο βουνό είναι διασκέδαση και στις βάρδιες δασοπροστασίας συνδυάζουμε το «τερπνόν μετά του ωφελίμου»! Γραφτείτε στην Ε.Δ.Ν.Υ. και συμμετέχετε στις εποχούμενες και πεζές περιπολίες πυροφύλαξης στον Νότιο Υμηττό μαζί με τουλάχιστον άλλο/η ένα/μία εθελοντή χωρίς να χρειαστεί να έρθετε ποτέ αντιμέτωποι με πυρκαγιά. Αν το επιθυμείτε μπορείτε αργότερα να προχωρήσετε και σε περαιτέρω εκπαίδευση στελεχώνοντας το Τμήμα Δασοπυρόσβεσης.

 

Θυμηθείτε! Πλέον απαγορεύεται η καύση στην ύπαιθρο. Αν εντοπίσετε καπνό ή φωτιά στο δάσος καλέστε αμέσως την πυροσβεστική στο 199 ή 112. Μη θεωρείτε ότι έχει κληθεί ήδη από άλλους εκτός αν δείτε οχήματα ή πυροσβέστες να επιχειρούν στο σημείο του συμβάντος. Δώστε πληροφορίες για το ακριβές σημείο, την έκταση της φωτιάς ή το χρώμα του καπνού εφόσον οι φλόγες δεν είναι ορατές, τη διεύθυνση και ισχύ των ανέμων, το είδος των καιόμενων υλικών καθώς και τρόπους προσέγγισης της φωτιάς.

 

Και μη ξεχνάτε… Μπορείτε να βοηθήσετε και με πολλούς ακόμη τρόπους, ακόμη και αν δεν επιθυμείτε να γίνετε μέλος. Στείλτε μας μια διεύθυνση e-mail για να ενημερωθείτε και αν συναντήσετε το όχημα δασοπροστασίας της Ε.Δ.Ν.Υ. στο βουνό (ΕΔΝΥ2) μη διστάσετε να μας σταματήσετε για να συζητήσουμε και να σας προσφέρουμε ένα μπουκάλι νερό ή χυμό που πάντα έχουμε μαζί για να προσφέρουμε στους περιηγητές του βουνού…

 

Καλό Καλοκαίρι, χωρίς πυρκαγιές!

Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014

Έχοντας φτάσει τα 500 likes στη σελίδα μας στο facebook, χωρίς ακόμη να έχουμε κλείσει ούτε δύο χρόνια έργου, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε και να θυμίσουμε 5 απλά και βασικά «δεν» που μας χαρακτηρίζουν:

 

1) ΔΕΝ είμαστε πυροσβέστες… αφού πιστεύουμε ότι όταν έχει ξεσπάσει η φωτιά έχουμε ήδη χάσει και ότι οι επαγγελματίες πυροσβέστες και εθελοντές του ΠΣ είναι αναντικατάστατοι …όμως θα μας βρείτε και στο μέτωπο.

 

2) ΔΕΝ ανήκουμε σε ή στηριζόμαστε από κανένα δήμο, σύνδεσμο, κόμμα ή κυβέρνηση… αφού είμαστε υπερτοπική, αυτοδιοίκητη, εθελοντική οργάνωση και θέλουμε να λειτουργούμε απερίσπαστοι και με την ικανότητα παρέμβασης και ελέγχου των αρχών …όμως επιζητούμε και επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλους όσοι την επιθυμούν και λειτουργούν με τις ίδιες αρχές και ηθική προς το στόχο της προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος κι ας πρέπει να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη συχνά και να συνδιαλεγόμαστε με τρείς δήμους και δύο περιφέρειες.

 

3) ΔΕΝ είμαστε υπάλληλοι… αφού ότι κάνουμε το κάνουμε εθελοντικά και μόνο …όμως λειτουργούμε όσο πιο επαγγελματικά μπορούμε γιατί πιστεύουμε ότι οι καλοί εθελοντές πρέπει να είναι αυστηρότεροι με τους εαυτούς τους από τους επαγγελματίες.

 

4) ΔΕΝ ισχυριζόμαστε ότι είμαστε «οι καλύτεροι» ή «οι μοναδικοί»… αφού οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα στον εθελοντισμό …όμως πασχίζουμε να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι χωρίς να κατακρίνουμε ή κατηγορούμε κανέναν άλλο.

 

5) ΔΕΝ συμμετέχουμε σε ανούσιες δράσεις και δραστηριότητες που γίνονται «για τα μάτια του κόσμου»… αφού δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο όταν υπάρχουν τόσα ουσιώδη που πρέπει να γίνουν και ο χρόνος των εθελοντών είναι περιορισμένος και πολύτιμος …όμως θα θυσιάσουμε πολλά όταν η προσπάθεια έχει ουσία και ας γίνει μακριά από φανφάρες και τυμπανοκρουσίες ή τα ΜΜΕ.

 

Αυτοί είμαστε, οι άνθρωποι της Ε.Δ.Ν.Υ., κάτοικοι της Βούλας, της Γλυφάδας, του Κορωπίου, του Παλ. Φαλήρου, της Κηφισιάς, κ.α., ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιωτικοί υπάλληλοι, άντρες και γυναίκες. Ο στόχος μας κοινός: Η προστασία του περιβάλλοντος του Νοτίου Υμηττού και η αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης του όρου «εθελοντική δασοπροστασία».

 

Γιατί αν ο κόσμος δεν γνωρίσει τον Νότιο Υμηττό, δεν θα τον αγαπήσει. Και αν δεν τον αγαπήσει, δεν θα τον προστατέψει. Για εμάς είναι τόσο απλό…

Τετάρτη, 02 Απριλίου 2014

Με την έλευση του Απριλίου μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για το 2014. Οι δυσκολίες και αυτή τη χρονιά είναι πολλές, όμως η Ε.Δ.Ν.Υ. θα είναι όπως πάντα παρούσα και θα σταθεί «στις επάλξεις» προσφέροντας τον κόπο και τον χρόνο των εθελοντών μας για να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον του Νοτίου Υμηττού. Σας καλούμε να στηρίξετε κι εσείς αυτή την προσπάθεια.

 

Αν το σκεφτόσαστε τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να το πράξετε! Γίνετε εθελοντές στην Ε.Δ.Ν.Υ. και παίξτε ενεργό ρόλο στην προστασία του βουνού «μας», γνωρίζοντας τα μυστικά του και τις ομορφιές του με διασκεδαστικό τρόπο. Η διαδικασία εγγραφής είναι απλή (επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες). Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα λαμβάνουν χώρα όλες οι προετοιμασίες, ενέργειες και εκπαιδεύσεις ενόψει της αντιπυρικής.

 

Κάντε το βήμα! Γίνετε μέρος της μεγάλης παρέας μας και δείτε πόσο διασκεδαστική, ακίνδυνη αλλά και αποτελεσματική, είναι η εθελοντική δασοπροστασία, όπως την εφαρμόζουμε στην Ε.Δ.Ν.Υ., με έμφαση στην πρόληψη και μακριά από συμφέροντα. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε ακόμα και αν δεν επιθυμείτε να βρεθείτε κοντά σε φωτιά!

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

Την Πέμπτη 20 Μαρτίου, η Ε.Δ.Ν.Υ. συμμετείχε με εκπρόσωπό της, μετά από πρόσκληση του Χαροκόπειο Πανεπιστημίου, σε εστιασμένη ομάδα (focus group) στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος KNOW-4-DRR (FP7 ENV.2013.6.5-2, http://www.know4drr.polimi.it/ ), το οποίο εξετάζει πώς η γνώση παράγεται, διαχέεται, συντηρείται και αξιοποιείται για τη μείωση του κινδύνου καταστροφής και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Το πρόγραμμα επιχειρεί ακόμη να εντοπίσει εμπόδια ή/και καταλύτες που παρουσιάζονται σ’ αυτές τις διαδικασίες. Μέσα από επισκόπηση βιβλιογραφίας, σεμινάρια, εργαστήρια και βιωματικές δράσεις επιδιώκει να αναπτυχθούν εργαλεία που θα προάγουν την ικανότητα της κοινωνίας να μαθαίνει από προηγούμενες επιτυχίες και λάθη και θα αυξάνουν τα αποθέματα γνώσης της αναφορικά με ακραία φυσικά φαινόμενα και ενδεχόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιούνιο 2013 και έχει διετή διάρκεια. Συμμετέχουν 11 ερευνητικές ομάδες από 8 χώρες και συντονίζεται από το Πολυτεχνείο του Μιλάνου.

 

Στην παρούσα φάση, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ως εταίρος του προγράμματος έχει αναλάβει να εξετάσει πώς η κρίση στις διάφορες διαστάσεις της (οικονομία, κοινωνία, θεσμοί, πολιτική) επηρεάζει τη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων για τη μείωση των καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη σημασία που αποκτά η γνώση στις σχετικές διαδικασίες σε συνθήκες κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη προχωρήσει η χαρτογράφηση των εμπλεκόμενων από το δημόσιο τομέα, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών, καθώς και από την επιστημονική κοινότητα και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Στη παρούσα φάση πραγματοποιείται στοχευμένη έρευνα σε επιλεγμένους πληροφοριοδότες – κλειδιά και εστιασμένες ομάδες (focus groups), στην οποία συνέβαλλε και η Ε.Δ.Ν.Υ..

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν και σχολιαστούν σε ανοικτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στις 7 Απριλίου 2014.

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Μια εξαιρετική πρόταση, στον Νότιο Υμηττό, για όσους μείνουν στην Αττική το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και θέλουν να συνδυάσουν τον αθλητισμό με τη φύση.

 

H Ε.Δ.Ν.Υ. θα είναι παρούσα και στηρίζει εθελοντικά τη διοργάνωση του πρώτου XTERRA Panorama Voulas - Trail Run & MTB Race.

 

Περισσότερες Πληροφορίες εδώ.

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014

Η Ε.Δ.Ν.Υ. συμμετέχει ενεργά και συνδιοργανώνει, μαζί με άλλους έξι εθελοντικούς φορείς, το Πρόγραμμα Εθελοντικής Υιοθεσίας Περιοχών Δήμου Γλυφάδας. Στόχος μας να ενώσουμε δυνάμεις με όλους και μαζί να πετύχουμε περισσότερα για το περιβάλλον και τον τόπο μας.

 

Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος, που αφορά την περιοχή του Δήμου Γλυφάδας, την ερχόμενη Δευτέρα 20/1 στις 19:00, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

PayPal ButtonPayPal Button

Κάντε μια δωρεά μέσω

Κατηγορία Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς*

για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού σήμερα:

Το παραπάνω σήμα αλλάζει χρώμα βάσει του υπομνήματος:

1.ΧΑΜΗΛΗ

2.ΜΕΣΗ

3.ΥΨΗΛΗ

4.ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ

5.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

​*σύμφωνα με τον

Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ιστοσελίδα υπό ανανέωση!

Σύντομα και πάλι μαζί σας
Μέχρι τότε παρακολουθείτε τη σελίδα της ΕΔΝΥ στο facebook

bottom of page