top of page

Τα Nέα μας!
Στη σελίδα αυτή μπορείτε να πληροφορείστε για τα νέα και τις εξελίξεις της Ε.Δ.Ν.Υ., του Υμηττού και της προσπάθειας για προστασία του. Πολλά περισσότερα νέα θα βρείτε και στη σελίδα μας στο facebook, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε χωρίς να απαιτείται να έχετε σχετικό προφίλ και χωρίς να απαιτείται να έχετε εγγραφεί στο facebook.

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2013

Όπως είναι γνωστό η Ε.Δ.Ν.Υ. δεν λαμβάνει καμία υποστήριξη από το κράτος ή ΟΤΑ. Γι'αυτό υπάρχει μεγάλη ανάγκη να βρούμε ιδιωτικό, περιφραγμένο χώρο (αν είναι και στεγασμένος ακόμη καλύτερα), στη περιοχή της Βάρης ή της Βούλας, που να μας παραχωρηθεί για να σταθμεύει το πυροσβεστικό μας όχημα (αν χωράει και το ΕΔΝΥ2 θα είναι τέλεια).

 

Παρακαλούμε, προωθήστε αυτό το μήνυμα σε φίλους και γνωστούς και αν γνωρίζετε κάποιον που να διαθέτει οικόπεδο, κτήμα ή πάρκιν παρακαλούμε ενημερώστε τους. Μπορούμε να συμβάλλουμε και στη συντήρηση/αναβάθμιση του χώρου ως ανταπόδοση ή να συζητήσουμε την καταβολή κάποιου μικρού, συμβολικού ποσού προς τους ιδιοκτήτες.

​​​​​​​ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

To Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού, στις εγκαταστάσεις του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Βούλας (κάτω από τις κερκίδες του δημοτικού γηπέδου μπάσκετ, στη συμβολή των οδών Νηρέως και Διός, στη Βούλα) και ώρα 17:00.

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013

Τη νύχτα της Παρασκευής 15 Νοεμβρίου 2013, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η Ε.Δ.Ν.Υ. έλαβε κλήση από τον συνεργαζόμενο Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» για συνδρομή σε μεταφορά χτυπημένου άγριου ζώου στην παραλιακή λεωφόρο, πλησίον της Βάρκιζας. Επρόκειτο για αλεπού που είχε χτυπηθεί από διερχόμενο αυτοκίνητο και εντοπίστηκε να σφαδάζει στην άσφαλτο, μέσα σε λίμνη αίματος, από διερχόμενους δικυκλιστές.

 

Με τη συνδρομή οχήματος της Τροχαίας και της Ε.Δ.Ν.Υ. στήθηκε επιχείρηση διακομιδής του άτυχου ζώου που παραλήφθηκε από άνθρωπο της «ΑΝΙΜΑ». Οι αρχικές εξετάσεις έδειξαν ότι επρόκειτο για ενήλικη, αρσενική αλεπού με κάταγμα και στα δύο πίσω πόδια. Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου ο άτυχος αλεπούδος χειρουργήθηκε και ξεκίνησε την μακριά διαδικασία ανάρρωσης και αποκατάστασης, για να επιστρέψει, όπως ελπίζουμε κάποια στιγμή στην άγρια φύση.

 

Στην Ε.Δ.Ν.Υ. θεωρούμε τιμή μας και χαρά μας που μπορέσαμε να βοηθήσουμε αυτό το υπέροχο ζώο κι ας ήταν σχεδόν μεσάνυχτα όταν λάβαμε τη κλήση. Ακόμη μεγαλύτερη χαρά ότι πολλοί ήταν αυτοί που δεν το αγνόησαν όταν σφάδαζε στην άσφαλτο και ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν προσπερνούν αδιαφορώντας, όπως έκανε αυτός που το χτύπησε.
Μπράβο στο Γιώργο και τα άλλα παιδιά με τις μηχανές.
Μπράβο στους ανθρώπους της Τροχαίας. Μπράβο σε όλους...

 

Μακάρι ο αλεπούδος μας να αναρρώσει πλήρως στα άξια χέρια των ανθρώπων της «ANIMA» και να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί την ημέρα της απελευθέρωσής του, πίσω στη φύση.

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013

Με το τέλος του Οκτωβρίου, τελειώνει και το καλοκαίρι! Αυτό, τουλάχιστον με πυροσβεστικούς όρους, αφού έληξε η αντιπυρική περίοδος για το 2013. Ήταν ένα μακρύ και δύσκολο καλοκαίρι, που όμως, θα περάσει στην ιστορία σαν μια καλή χρονιά για τον Νότιο Υμηττό, αφού τα περιστατικά και οι καμένες εκτάσεις ήταν περιορισμένα. Ευτυχείς συγκυρίες και οι προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και αρχών απέδωσαν καρπούς, παρά το γεγονός ότι ήμασταν αντιμέτωποι με δύσκολες συνθήκες και φέτος. Ας μην ξεχνούμε ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει σκληρά και τις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό ημερών με ισχυρούς ανέμους, των τελευταίων 5 ετών στην ανατολική χώρα, σύμφωνα με το meteo.gr .

 

Η Ε.Δ.Ν.Υ., παρά τις αντίξοες συνθήκες και το γεγονός ότι αυτή ήταν η πρώτη αντιπυρική της χρονιά, ανταπεξήλθε στις αντιξοότητες και κατάφερε να έχει πλούσιο έργο να δείξει. Οι εθελοντές περάσαμε πολλές ώρες στο βουνό, υπό αντίξοες, πολλές φορές, συνθήκες, κάνοντας αυτό που η συνείδηση και το ήθος μας ορίζει. Το νεοαποκτηθέν όχημα ΕΔΝΥ2 ήρθε να ενισχύσει την ικανότητα πυροφύλαξης της οργάνωσής μας και κατέστη ένα από τα σημαντικότερα «όπλα» μας στη προσπάθεια για τη προστασία του Νοτίου Υμηττού. Τα προβλήματα ήταν πολλά, όπως και οι ελλείψεις. Όμως αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Τις επόμενες μέρες θα γίνει η αποτίμηση της λειτουργίας της Ε.Δ.Ν.Υ. κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η οποία και θα ανακοινωθεί.

 

Αυτό που δεν πρέπει να συμβεί είναι να αμελήσουμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που μας βοήθησαν και φέτος αφιερώνοντας λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους σε ένα έργο ουσίας. Όλους αυτούς που κάλυψαν πλάι μας κάποια βάρδια ή προσφέρθηκαν να το κάνουν ή πήραν απλώς ένα τηλέφωνο να μας στηρίξουν ηθικά και να δείξουν ενδιαφέρον ή ακόμη μας σταμάτησαν για να μας σφίξουν το χέρι και να πουν ένα «μπράβο» ή ένα «ευχαριστώ». Να είστε καλά! Ανήκετε στη μειοψηφία αυτών που δεν είναι «δήθεν», δεν μένουν στα λόγια και μας βοηθήσατε πολύ.

 

Το τέλος της αντιπυρικής περιόδου σηματοδοτεί ένα ψυχολογικό σημείο καμπής για όλους μας στην Ε.Δ.Ν.Υ., αφού πρακτικά δεν τελειώνει τίποτα. Η ζωή συνεχίζεται και το ίδιο συμβαίνει και με την παρουσία μας στο βουνό. Θα είμαστε εκεί όλο τον χρόνο, με δράσεις, δραστηριότητες και επιτήρηση, με σκοπό να αποτραπούν και οι πολλές άλλες, πλην της φωτιάς, υπονομευτικές για το περιβάλλον ενέργειες, που ενδεχομένως λάβουν χώρα. Ο κόκκινος φάρος του ΕΔΝΥ2 θα συνεχίσει να γυρίζει στο βουνό.

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου μας βρήκε στην ορεινή Κορινθία και το όρος Ζήρεια. Η Ε.Δ.Ν.Υ. συμμετείχε, με το όχημα ΕΔΝΥ2, σε μια μεγάλη σπηλαιολογική αποστολή που οργάνωσε ο ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. .

 

Μακριά από τον Υμηττό μας, αλλά και πάλι σε όμορφα ορεινά τοπία, βρεθήκαμε πλάι σε φίλους, να βοηθήσουμε, με όποιο τρόπο μπορούσαμε, την πολυπληθή ομάδα του σπηλαιολογικού συλλόγου στο έργο της και σε μια σημαντική προσπάθεια, η οποία συνεχίζεται. Μοχθήσαμε, ιδρώσαμε, πονέσαμε, δίπλα στους σπηλαιολόγους, όμως χαρήκαμε και τη φύση και τη φιλοξενία των ντόπιων, γνωρίσαμε φιλικούς θηροφύλακες και απολαύσαμε τη μαγευτική θέα ενός βουνού που διατηρεί ακόμη μια άγρια όψη. Δυστυχώς, οι ουλές από καταστροφικές ανθρώπινες δραστηριότητες είναι και εδώ παρούσες με τελευταία την καμένη έκταση, περίπου 700 στρεμμάτων, από τη πρόσφατη πυρκαγιά, κοντά στη λίμνη Δασίου.

 

Ως Ε.Δ.Ν.Υ. θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο φίλων και συλλόγων, που λαμβάνει χώρα στη φύση ή για τη φύση, με σεβασμό και αγάπη για αυτή.

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013

Τελευταία ημέρα της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης», που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Η Ε.Δ.Ν.Υ. από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την αντίθεσή της σε αυτό το νομοσχέδιο που οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια στην δραματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος της χώρας μας, προς όφελος μιας κακώς νοούμενης «ανάπτυξης».

 

Η διαλλακτικότητα ήταν πάντα αρχή προσέγγισης όλων των θεμάτων, για όλους μας στην Ε.Δ.Ν.Υ., όμως ένα τέτοιο νομοσχέδιο είναι εντελώς παράλογο και δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης αφού οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό και την καταστροφή, συλλήβδην, όλες τις εκτάσεις χαμηλής βλάστησης (φρυγανότοπους, μακί, κ.λ.π.), οι οποίες αποτελούν πολύ σημαντικά ενδιαιτήματα για πλήθος ειδών, μεταξύ των οποίων και οι μέλισσες, των οποίων οι πληθυσμοί έχουν ήδη μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Οι εν λόγω εκτάσεις, που αφαιρούνται από το καθεστώς προστασίας ξεπερνούν το 15% της επικράτειας, ανοίγοντας το δρόμο για την τσιμεντοποίηση, νησιών, ακτών και ορεινών περιοχών, ακόμη και για εκτάσεις που μέχρι σήμερα τελούσαν υπό προστασία, όπως εκτάσεις του δικτύου «Natura 2000».

 

Αδιανόητη είναι και η διάταξη για τον μη χαρακτηρισμό, ως αναδασωτέων, τέτοιων εκτάσεων που θα καούν στο μέλλον! Είναι αυτονόητο ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε δραματική έξαρση των περιστατικών εμπρησμού, προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς εκτάσεων, που σήμερα προστατεύονται, μέσω πυρκαγιών. Οι συνέπειες συνεχών πυρκαγιών, σε μια στιγμή που ο κρατικός μηχανισμός αντιμετωπίζει ήδη μεγάλα προβλήματα, θα είναι δραματικές και θα φανούν περίτρανα το ερχόμενο καλοκαίρι, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου του 2014.

 

Παράλληλα, τη στιγμή που το ελληνικό κράτος αναζητά εναγωνίως έσοδα, προωθείται η παράλογη αναστολή των προστίμων που έχουν επιβληθεί για καταπατήσεις και αυθαιρεσίες σε δασικές εκτάσεις. Το γεγονός αυτό συμφέρει τους παρανομούντες, καταπατητές και μόνον!

 

Η Ε.Δ.Ν.Υ. καλεί τους πολίτες να εκφράσουν, έστω αυτή την ύστατη ώρα, την αντίθεσή τους σε αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο και μαζί με όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας, ζητά την απόσυρσή του.

 

Ο σύνδεσμος δημόσιας διαβούλευσης είναι:  http://www.opengov.gr/minenv/?p=5314

Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2013

Έχουμε μπει, για τα καλά, στον Σεπτέμβριο, όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η αντιπυρική περίοδος δεν έχει λήξει ακόμη, ούτε τυπικά, αλλά ούτε και ουσιαστικά. Οι θερμοκρασίες μπορεί να έχουν υποχωρήσει λίγο, από τα πολύ υψηλά του κατακαλόκαιρου, και η υγρασία να έχει αυξηθεί, όμως βλάστηση παραμένει ξηρή και εύφλεκτη. Αυτός είναι και ο λόγος, που η πρόσκαιρη ενίσχυση των ανέμων αύριο αυξάνει και πάλι τα επίπεδα επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, στην περιοχή του Νοτίου Υμηττού. Προσοχή και επαγρύπνηση λοιπόν.

 

Οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. συνεχίζουν το έργο πυροφύλαξης στο βουνό, ψηλά, εκεί που η «δουλειά» έχει ουσία. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι επικοινωνείτε μαζί μας και μας ρωτάτε ή στηρίζετε. Η βοήθεια και το ενδιαφέρον που προσφέρετε είναι μεγάλη. Προς απάντησή σας, σύντομα θα ξεκινήσουμε με πολλές, νέες δραστηριότητες στο βουνό, ενώ για τις ανάγκες σε βάρδιες πυροφύλαξης θα ενημερώνεστε, όπως συνέβαινε και μέχρι τώρα, με e-mail, όταν υπάρχουν ανάγκες και κενά, αρκεί να έχετε ζητήσει να μπείτε στη σχετική λίστα. Μείνετε «συντονισμένοι» λοιπόν, γιατί αυτά που ετοιμάζουμε, για τη φθινοπωρινή και χειμερινή σαιζόν, θα σας ενθουσιάσουν!

Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013

Ο Αύγουστος μάζεψε όλα τα μελτέμια του καλοκαιριού, καθώς φαίνεται, κι έτσι ακολουθούν κι άλλες μέρες με πολύ ψηλή επικινδυνότητα. Η Ε.Δ.Ν.Υ. θα είναι παρούσα, αλλά οι ανάγκες είναι μεγάλες, κυρίως σε έμψυχο δυναμικό, καθώς είμαστε στην καρδιά της περιόδου των διακοπών.

Αν μπορείτε να βοηθήσετε, αφιερώνοντας τρεις ώρες από τον χρόνο σας στο βουνό στείλτε μας μήνυμα από το facebook ή e-mail στο info@edny.gr

Σάββατο, 03 Αυγούστου 2013

​​​​​​​ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού, πιστή στο δόγμα «η ισχύς εν τη ενώσει» και ανταποκρινόμενη στην έκκληση για βοήθεια της δημοτικής αρχής Μαρκοπούλου, συνέδραμε με δύο εθελοντές της, στη προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες, Παρασκευή 2 Αυγούστου, στη περιοχή του Μαρκόπουλου, Αττικής.

 

Παράλληλα δεν εγκαταλείψαμε τον νότιο Υμηττό, επαγρυπνώντας όσο πνέουν οι ισχυροί άνεμοι και προσπαθώντας να βοηθήσουμε, όπου μπορούμε, με τις περιορισμένες δυνατότητές μας.

Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013

Όλες αυτές τις μέρες, που οι θερμοκρασίες αγγίζουν τον καύσωνα και οι περισσότεροι τρέχουν στις παραλίες, κάποιοι άνθρωποι μοχθούν, κάτω από τον καυτό ήλιο, για να υλοποιήσουν ένα έργο που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια. Ποτίζουν, αποψιλώνουν ξερά χόρτα, φροντίζουν τα δενδρύλλια. Κάνουν όσα μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να αντιστρέψουν την καταστροφή που άνθρωποι προκάλεσαν.

 

Τα αποτελέσματα των αναδασώσεων σε τμήματα του Νοτίου Υμηττού, στη Γλυφάδα, είναι ξεκάθαρα. Όπου έγινε σωστή και συστηματική δουλειά το βουνό πρασίνισε. Αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο πότισμα για τα δενδρύλλια ηλικίας τριών ετών. Μπορεί και όχι. Υπάρχουν άνθρωποι που θα συνεχίσουν να είναι εδώ, να τα φροντίζουν, αν και όποτε χρειαστεί. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη και πρέπει να μην αμελήσουμε να ευχαριστήσουμε των Κωστή Στράμπι και να τον συγχαρούμε γιατί η επιτυχία είναι βασικά δική του. Πρέπει να σοβαρευτούμε, να δουλέψουμε μεθοδικά και να συμβάλλουμε όλοι γιατί τότε θα καταφέρουμε πολλά. Κυρίως όμως, πρέπει να ανατρέψουμε μια παγιωμένη νοοτροπία που θέλει τα έργα να είναι «βιτρίνας» και τις εθελοντικές προσπάθειες να είναι καταδικασμένες στην αποτυχία. Οι φωτογραφίες -ευτυχώς- λένε άλλα…

Σάββατο, 06 Ιουλίου 2013

Το φετινό καλοκαίρι, στον Νότιο Υμηττό, είχε κυλήσει με ήπιες καιρικές συνθήκες, που δεν ευνοούσαν την εκδήλωση κι εξάπλωση πυρκαγιάς, μέχρι σήμερα. Όμως οι συνθήκες αυτές, αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα άλλαζαν και αυτή η στιγμή έφτασε. Από αύριο η κατηγορία επικινδυνότητας για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού, στον χάρτη που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται στο επίπεδο 4 (Πολύ Υψηλή).

 

Η Ε.Δ.Ν.Υ., έχοντας εντοπίσει έγκαιρα τη μεταβολή του καιρού, έχει θέσει ήδη σε λειτουργία το Πρόγραμμα Δασοπροστασίας της και θα συνεχίσει όσο χρειαστεί. Όμως πάντα υπάρχουν ανάγκες και σε αυτή τη προσπάθεια μπορούμε και πρέπει να συμμετέχουμε όλοι. Μερικές ώρες από τον χρόνο σας μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Η συμμετοχή σας, ως Απλοί Εθελοντές Δασοπροστασίας, δεν θα σας φέρει ποτέ αντιμέτωπους με πυρκαγιά, ενώ θα συνοδεύεστε πάντα από τουλάχιστον έναν/μία Εθελοντή/ρια Δασοπροστασίας της ΕΔΝΥ και θα γνωρίσετε την όμορφη φύση του βουνού.


Μπορείτε να βοηθήσετε ακόμη και χωρίς να εγγραφείτε στην Ε.Δ.Ν.Υ. και χωρίς άλλη οικονομική επιβάρυνση. Στείλτε μας ένα μήνυμα με τη διεύθυνση e-mail σας (στο fb ή στο info@edny.gr) και θα λάβετε όλες τις αναλυτικές πληροφορίες που χρειάζεστε για να συμμετέχετε κι εσείς.

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Οι ημέρες της ηρεμίας τελείωσαν!
Από αύριο οι άνεμοι ενισχύονται και η θερμοκρασία ανεβαίνει, στην περιοχή του Νοτίου Υμηττού, αυξάνοντας την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς κι έτσι οι Ομάδες Δασοπροστασίας της ΕΔΝΥ ξεκινούν συστηματικές βάρδιες κατά τις ώρες υψηλής επικινδυνότητας, κατά περίπτωση.

Σε αυτή τη προσπάθεια μπορούμε και πρέπει να συμμετέχουμε όλοι. Μερικές ώρες από τον χρόνο σας μπορούν να βοηθήσουν να διαφυλάξουμε τις δασικές εκτάσεις του Νοτίου Υμηττού. Η συμμετοχή σας, ως Απλοί Εθελοντές Δασοπροστασίας, δεν θα σας φέρει ποτέ αντιμέτωπους με πυρκαγιά, ενώ θα συνοδεύεστε πάντα από τουλάχιστον έναν/μία Εθελοντή/ρια Δασοπροστασίας της ΕΔΝΥ.
Για να σταθείτε στο πλάι μας αυτό το καλοκαίρι δεν απαιτείται η εγγραφή σας στην Ε.Δ.Ν.Υ. ή άλλη οικονομική επιβάρυνση, παρά μόνο να μας στείλετε ένα μήνυμα με τη διεύθυνση e-mail σας (στο fb ή στο info@edny.gr) και θα λάβετε όλες τις αναλυτικές πληροφορίες που χρειάζεστε για να συμμετέχετε κι εσείς.

Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Eίμαστε ώρες πριν από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου˙ μιας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει μέσα στις πασχαλινές γιορτές, άλλης μιας χρονιάς οικονομικής κρίσης.

Φέτος οι συνθήκες διαμορφώνουν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για τα δάση του Νοτίου Υμηττού. Στις αρρυθμίες που δημιουργεί η οικονομική κατάσταση της χώρας (ελλείψεις και μεγάλες ανάγκες παντού, σε πρόληψη και καταστολή)  προστίθενται οι έντονες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη έξαρση της εποχιακής χαμηλής βλάστησης και σε σημαντικές φθορές στο δασικό οδικό δίκτυο, ενώ η απότομη διακοπή των βροχών έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλο φορτίο ξερών χόρτων.

Η Ε.Δ.Ν.Υ. θα προσπαθήσει να βοηθήσει, με τις όποιες, μικρές δυνατότητές της. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η εσωτερική εκπαίδευση των μελών μας και γίνονται προτάσεις προς τους Ο.Τ.Α. για αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων αντιπυρικής προστασίας με τη βοήθεια της Ε.Δ.Ν.Υ. (ήδη ορίστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες που θα αναληφθούν από την Ε.Δ.Ν.Υ. στα διοικητικά όρια του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης). Όμως χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων για να τα καταφέρουμε. Οι ανάγκες είναι σημαντικές αλλά απόλυτα εφικτές αν συμβάλλουμε όλοι. Βοηθήστε μας να πετύχουμε το δύσκολο στόχο μας φέτος αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο σας για τον Νότιο Υμηττό ή ενισχύοντας με χρήματα ή είδος την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να εξοπλιστεί και να προσφέρει ουσιαστικό έργο.

Θυμηθείτε! Από αύριο απαγορεύεται η καύση στην ύπαιθρο και ξεκινάει η έκδοση δελτίου ημερήσιας επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (για το οποίο μπορείτε να ενημερώνεστε και από την ιστοσελίδα μας: www.edny.gr). Αν εντοπίσετε καπνό ή φωτιά στο δάσος καλέστε αμέσως την πυροσβεστική στο 199 ή 112. Μη θεωρείτε ότι έχει κληθεί ήδη από άλλους εκτός αν δείτε οχήματα ή πυροσβέστες να επιχειρούν στο σημείο του συμβάντος. Δώστε πληροφορίες για το ακριβές σημείο, την έκταση της φωτιάς ή το χρώμα του καπνού εφόσον οι φλόγες δεν είναι ορατές, τη διεύθυνση και ισχύ των ανέμων, το είδος των καιόμενων υλικών καθώς και τρόπους προσέγγισης της φωτιάς.

Σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη στιγμή κι ενώ τα σημάδια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά εμείς ευχόμαστε «Καλό Καλοκαίρι, χωρίς πυρκαγιές!». Ας μην μείνουμε όμως μόνο στις ευχές, κάθε ένας μπορεί να συμβάλλει! Επικοινωνήστε μαζί μας με μήνυμα στο facebook ή στο info@edny.gr για να γίνετε μέλος της παρέας των εθελοντών μας ή να σας ενημερώσουμε για άλλους τρόπους ενίσχυσης.

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2013, στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων της 6ης διεθνούς έκθεσης

Ecotec – Τεχνολογίες Περιβάλλοντος & Φωτοβολταϊκά Συστήματα, η Ε.Δ.Ν.Υ. θα συμμετάσχει σε παρουσίαση της καινοτόμου, πρώτης και μεγαλύτερης παγκοσμίως δράσης καθαρισμού του σπηλαιοβαράθρου «Συκιά», Νοτίου Υμηττού, που διοργανώσαμε στα πλαίσια του “Let’s Do It Greece! 2013” με τη συνεργασία του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. και της «ΑΝΙΜΑ».

Η συμμετοχή γίνεται στα πλαίσια παρουσίασης των σημείων πρωτοτυπίας-ευρηματικότητας της ελληνικής καμπάνιας και των  πρώτων αποτελεσμάτων της πανελλήνιας εθελοντικής καμπάνιας καθαρισμού που έλαβε χώρα την  περασμένη Κυριακή 14 Απριλίου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της Εcotec μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού ανακοινώνει το πρόγραμμα θεωρητικής εκπαίδευσης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του 2013.

Η θεωρητική εκπαίδευση λαμβάνει χώρα στην έδρα της Ε.Δ.Ν.Υ., Κίου 8, Βούλα και είναι υποχρεωτική για τα μέλη της Ε.Δ.Ν.Υ. ανεξαρτήτως του τομέα στον οποίο αυτά δραστηριοποιούνται, εφόσον επιθυμούν να συμμετάσχουν ενεργά στις ενέργειες δασοπροστασίας της περιόδου 2013.
 

Την θεωρητική εκπαίδευση μπορούν να παρακολουθήσουν και μη μέλη καταβάλλοντας μια εισφορά 5€ προς την Ε.Δ.Ν.Υ. και δηλώνοντας συμμετοχή μέχρι το Σάββατο 13 Απριλίου.
Παρακαλώ, φροντίστε για την έγκαιρη προσέλευσή σας καθώς το πρόγραμμα θα τηρηθεί αυστηρά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ε.Δ.Ν.Υ. ΕΝΟΨΕΙ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2013

14 Απριλίου 2013
19:00 Εισαγωγή.
19:15 Η σημασία του οικοσυστήματος του Νοτίου Υμηττού.
19:30 Σχετική Νομοθεσία Προστασίας.
19:45 Βασικές Αρχές Δασοπροστασίας.
20:00 Λειτουργία Δασοπροστασίας Ε.Δ.Ν.Υ. .

27 Απριλίου 2013
18:00 Τεχνικές Ορεινού Προσανατολισμού.
18:30 Γνωριμία με τον Τομέα Επιτήρησης της Ε.Δ.Ν.Υ. .
19:00 Βασικές Αρχές Δασοπυρόσβεσης.
19:30 Λειτουργία Δασοπυρόσβεσης Ε.Δ.Ν.Υ. .

28 Απριλίου 2013
16:00 Επίσκεψη Πεδίου με Εκπροσώπους άλλων Οργανώσεων Δασοπροστασίας/Δασοπυρόσβεσης.
19:00 Παρουσίαση Επιτυχημένων Μοντέλων Δασοπροστασίας/Δασοπυρόσβεσης.
20:00 Σύνοψη / Συζήτηση


Σημείωση: Η εκπαίδευση (για τα μέλη) θα ολοκληρωθεί με τη συμπλήρωση γραπτού ερωτηματολογίου πολλαπλών επιλογών μετά τις Πασχαλινές διακοπές.

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Η άνοιξη έχει φτάσει και οι επισκέπτες του βουνού αυξάνονται διαρκώς. Στην Ε.Δ.Ν.Υ. πάντα χαιρόμαστε να βλέπουμε ανθρώπους στον Νότιο Υμηττό, αρκεί αυτοί να σέβονται τη φύση, τον χώρο που τους φιλοξενεί και τους νόμους που ισχύουν για τη προστασία του. Άλλωστε έχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που είναι συμβατές με τους κανόνες προστασίας στο βουνό.

Υπάρχουν όμως και οι άλλοι. Αυτοί που δεν σέβονται ούτε νόμους, ούτε τις προσπάθειες άλλων, ούτε την κοινή «περιουσία» όλων των Ελλήνων. Αυτοί που θεωρούν ότι μπορούν να κυνηγούν ή πυροβολούν οτιδήποτε και οπουδήποτε. Στη φωτογραφία βλέπετε το τελευταίο θύμα τους, ενώ οι αμέτρητοι κάλυκες που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το βουνό μαρτυρούν τη δράση τους. Πρόσφατα το φαινόμενο βαίνει μειούμενο, εξακολουθεί όμως να υφίσταται. Η Ε.Δ.Ν.Υ. υπενθυμίζει ότι με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα για τη προστασία του Υμηττού (ΦΕΚ 187Δ/11), απαγορεύεται το κυνήγι σε ολόκληρο τον Υμηττό.

Βοηθήστε μας να εξασφαλίσουμε ότι ο νόμος εφαρμόζεται, ενισχύοντάς μας ώστε να επισκευάσουμε/αντικαταστήσουμε το γερασμένο όχημα 4x4 που εξακολουθεί να παραμένει στο συνεργείο και να αποκαταστήσουμε την εποχούμενη παρουσία μας στον Νότιο Υμηττό.

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Επιτέλους, φαίνεται ότι η πολιτεία αναγνωρίζει, έστω και καθυστερημένα, τις τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας στη χώρα μας και εξαγγέλλει μέτρα για την καταπολέμησή του.

Εμείς καλούμε όσους εντοπίζουν τέτοια φαινόμενα, στα βουνά μας και στον Νότιο Υμηττό, να κάνουν χρήση του τηλεφωνικού αριθμού 1591 και να καταγγέλλουν στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας περιστατικά καταστροφής του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Ας φροντίσουμε όλοι μαζί να προστατέψουμε ότι έχει απομείνει για τις επόμενες γενιές και ας μην ξεχνάμε ότι τα οργανωμένα συνεργεία που συνήθως προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες θησαυρίζουν εις βάρος όλων μας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Νέα ανακάλυψη στον Νότιο Υμηττό και αυτή είναι... «δική μας»!
Σας έχουμε ξαναπεί ότι ο Υμηττός, παρά τη μικρή απόσταση από την Αθήνα, παραμένει άγνωστος και κρύβει ανεξερεύνητα μυστικά. Ένα τέτοιο σας αποκαλύπτουμε σήμερα, το οποίο μάλιστα αποτελεί δική μας ανακάλυψη! Η Ε.Δ.Ν.Υ. πρωτοπορεί…


Πρόκειται για σπηλαίωμα που ανακαλύψαμε το 2011, σε μία από τις εξορμήσεις μας στο βουνό. Όπως πιστέψαμε από την πρώτη στιγμή και επιβεβαιώθηκε από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε, το σπήλαιο δεν ήταν καταγεγραμμένο ή εξερευνημένο στο παρελθόν, οπότε καταλαβαίνετε τον ενθουσιασμό όλων όσοι συμμετείχαμε στην αποστολή που οργανώθηκε με μέλη του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο., το περασμένο Σάββατο 19/01/13, με τα οποία θα κατεβαίναμε βαθύτερα από το σημείο ως το οποίο είχαμε φτάσει στην προηγούμενη επίσκεψή μας και θα το χαρτογραφούσαμε για πρώτη φορά. Το σπήλαιο (διάκλαση) όντως είχε κι άλλα να αποκαλύψει. Δυστυχώς όχι πολλά, αλλά περίπου 8 μέτρα βάθος ακόμη, μετά το σημείο στο οποίο (ορθώς όπως αποδείχθηκε) είχαμε σταματήσει.

Δυστυχώς, μάλλον πρόκειται για «νεκρό» σπήλαιο, αφού παρά την έντονη βροχόπτωση της προηγούμενης μέρας (και γενικά αυτής της εποχής) δεν παρουσίαζε σταγονορροή. Βέβαια στα βαθύτερα τμήματά του υπάρχουν 3-4 όμορφα μικρά γκουρ (σχηματισμοί, σε σχήμα βεντάλιας, που δημιουργούνται σε εποχικές λίμνες εντός σπηλαίων από εναπόθεση αλάτων) και κάποιες «κουρτίνες», πέρα από τον σταλαγμιτικό «καταρράκτη» που είχαμε δει και στην πρώτη επίσκεψή μας στο σπήλαιο. Άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα ήταν κάποια οστά (μάλλον άτυχου φυτοφάγου, αν κρίνουμε από τη γνάθο που βρήκαμε) που είχαν σχεδόν απολιθωθεί και γίνει ένα με τα τοιχώματα του σπηλαίου. Τέλος, στο στόμιο του σπηλαίου, μας υποδέχθηκε ένας μικροσκοπικός σκορπιός.

Η κατάβαση στο σπήλαιο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη ενώ τα δυσκολότερα σημεία του εμφανίζονται στην αρχή και το τέλος του, καθώς αμέσως μετά το στόμιο υπάρχει μικρό πηγάδι βάθους περίπου 4μ., το οποίο κατεβαίνει κανείς με αντιστήριξη, ενώ στο τέλος πάλι απαιτείται αντιστήριξη και για μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια γίνεται και χρήση σχοινιού.

Καθώς το σπήλαιο δεν είχε καταγραφεί παλαιότερα είχαμε και την ευκαιρία να το ονομάσουμε! Πιστοί στη σπηλαιολογική πρακτική της επιλογής ονόματος βάση κάποιου χαρακτηριστικού του σπηλαίου ή της θέσης του, του δώσαμε το όνομα «Θερμό της Βούλας», λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του.

Σχετική ανάρτηση για τη πρώτη επίσκεψη στο σπήλαιο «Θερμό της Βούλας» μπορείτε να διαβάσετε και στο blog Φυσιολάτρες.

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

Το «Let’s do it» επιστρέφει στην Ελλάδα και το 2013!
Μετά την επίσημη πρώτη, της παγκόσμιας εθελοντικής καμπάνιας καθαρισμού στη χώρα μας το 2012, που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία κινητοποιώντας πάνω από 450 φορείς και 20.000 εθελοντές σε μία άνευ προηγουμένου κοινή προσπάθεια καθαρισμού, φέτος ξαναδραστηριοποιούμαστε. Let’s do it Greece 2013 με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή για να καθαρίσουμε την Ελλάδα.

Η Ε.Δ.Ν.Υ. θα συμμετέχει ενεργά την ημέρα του ελληνικού καθαρισμού με δράση πεδίου, αλλά και στο οργανωτικό σκέλος της καμπάνιας για την περιοχή δράσης μας. Σύντομα θα αποκαλύψουμε και τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχουμε, με καθαρισμό στον νότιο Υμηττό, στις 14 Απριλίου 2013.

Επικοινωνήστε μαζί μας να σας βοηθήσουμε να οργανώσετε και τον δικό σας καθαρισμό ή επισκεφθείτε το www.letsdoitgreece.org και δηλώστε συμμετοχή.  Στηρίζουμε αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια και καλούμε όλους να κάνουν το ίδιο. Πολίτες, φορείς, Έλληνες… όλοι μαζί καθαρίζουμε παντού!

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

Το φωνάζουμε εδώ και καιρό! Πλέον εμφανίζεται και στα τοπικά μέσα. Μπορεί το συγκεκριμένο άρθρο να αφορά το λόφο «Πευκωτό» (που αποτελεί υπώρεια του Υμηττού και είναι επίσης ενταγμένος στο δίκτυο Natura 2000), όμως το γεγονός παραμένει ότι η λαθροϋλοτομία συνεχίζεται ανεξέλεγκτη στον Νό​τιο Υμηττό και δεν πρόκειται για πολίτες που κόβουν ξύλα για προσωπική χρήση (έτσι κι αλλιώς παράνομη ενέργεια) αλλά για καλά οργανωμένα συνεργεία.

Δυστυχώς, τα προβλήματα με το 4x4 περιπολικό μας παραμένουν άλυτα, λόγω οικονομικής αδυναμίας, έτσι η παρουσία μας στο βουνό είναι περιορισμένη στις περιοχές που μπορούμε να προσεγγίσουμε με τα Ι.Χ. μας. Βοηθήστε μας να λύσουμε αυτό το καίριο ζήτημα και να βοηθήσουμε από πλευράς μας όσο μπορούμε
!

Διαβάστε το σχετικό άρθρο από το vimaonline εδώ.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

PayPal ButtonPayPal Button

Κάντε μια δωρεά μέσω

Κατηγορία Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς*

για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού σήμερα:

Το παραπάνω σήμα αλλάζει χρώμα βάσει του υπομνήματος:

1.ΧΑΜΗΛΗ

2.ΜΕΣΗ

3.ΥΨΗΛΗ

4.ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ

5.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

​*σύμφωνα με τον

Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ιστοσελίδα υπό ανανέωση!

Σύντομα και πάλι μαζί σας
Μέχρι τότε παρακολουθείτε τη σελίδα της ΕΔΝΥ στο facebook

bottom of page