top of page

Τα Nέα μας!
Στη σελίδα αυτή μπορείτε να πληροφορείστε για τα νέα και τις εξελίξεις της Ε.Δ.Ν.Υ., του Υμηττού και της προσπάθειας για προστασία του. Πολλά περισσότερα νέα θα βρείτε και στη σελίδα μας στο facebook, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε χωρίς να απαιτείται να έχετε σχετικό προφίλ και χωρίς να απαιτείται να έχετε εγγραφεί στο facebook.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021

Καταχωρήθηκε: Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018

Στο κλείσιμο άλλη μιας χρονιάς, που θα μπορούσε να είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών αλλά δεν ήταν, κοιτούμε τις προκλήσεις που έρχονται με ελπίδα.

 

Η χρονιά ήταν καλή για τον Νότιο Υμηττό. Φέτος, οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ., μετά από προσπάθειες ετών, είναι περήφανοι για ένα μεγάλο έργο τους που θα συμβάλλει στην αναγέννηση του δάσους: τη φύτευση 1.600 νέων δέντρων, τη μεγαλύτερη αναδασωτική και εξολοκλήρου εθελοντικά οργανωμένη ενέργεια που έχουν πετύχει μέχρι σήμερα. Η δράση τους συνεχίστηκε με το γέμισμα των δεξαμενών ύδατος που τοποθετήθηκαν πέρσι, ξεπερνώντας τα απαράδεκτα γραφειοκρατικά κωλύματα, για να ενισχύσουν την αντιπυρική θωράκιση του βουνού. Για πρώτη φορά ανέλαβαν και ενέργειες επισκευής του δασικού οδικού δικτύου, πέρα φυσικά από τη διαρκή επαγρύπνηση κατά την αντιπυρική περίοδο αλλά και εκτός αυτής. Όλα αυτά τα έργα έγιναν πραγματικότητα με πολλή εθελοντική δουλειά και την καίρια συμβολή των φίλων και υποστηρικτών της Ε.Δ.Ν.Υ., επιβαρύνοντας το ελληνικό δημόσιο με ακριβώς μηδέν (0) ευρώ!

 

Δυστυχώς όμως η χρονιά δεν μπορεί να κλείσει μόνο με θετικά σχόλια. Δεν ξεχνούμε τις 100 ψυχές που χάθηκαν στην κόλαση του Νέου Βουτζά και του Ματιού. Δεν ξεχνούμε την εγκληματική έλλειψη προληπτικών μέτρων που οδήγησε χιλιάδες συνανθρώπους μας να ζήσουν τον εφιάλτη που μοιραστήκαμε με εκείνους, καθώς βρεθήκαμε δίπλα τους εκείνες τις μαύρες ώρες της 23ης Ιουλίου. Δεν ξεχνούμε τον μακρύ και δύσκολο δρόμο που έχουν μπροστά τους αυτές οι δύο πόλεις για να ανακάμψουν και θα βρεθούμε ξανά εκεί να βοηθήσουμε όπως μπορούμε.

 

Η εθελοντική «οικογένεια» της Ε.Δ.Ν.Υ. φέτος μεγάλωσε καθώς νέοι εθελοντές πήραν τη σημαντική απόφαση και προστέθηκαν σε αυτή. Αν κι εσείς θέλετε να προσφέρετε εθελοντικά, σας θέλουμε δίπλα μας! Στείλτε μας μήνυμα τώρα και ξεκινήστε τη νέα χρονιά προσφέροντας αληθινό, ουσιαστικό, εθελοντικό έργο. Τα σχέδια και οι στόχοι για το νέο έτος είναι ακόμη μεγαλύτερα και δυσκολότεροι όμως θα τα πετύχουμε μαζί!

 

Καλά Χριστούγεννα, Καλή Χρονιά με υγεία και αγάπη!

 

Η Ομάδα της Ε.Δ.Ν.Υ.

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Tην Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού.

Καλούνται όλα τα μέλη όπως παραστούν στη φορολογική έδρα της Ε.Δ.Ν.Υ., Ειρήνης 4, Βούλα στις 17:30.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018

Η μεταφορά των δέντρων που θα φυτευθούν στη νέα, μεγάλη αναδάσωση της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού ξεκίνησε. Εκατοντάδες κουτσουπιές, κυπαρίσσια, βελανιδιές, κουκουναριές και χαρουπιές σύντομα θα ξεκινήσουν τη νέα ζωή τους στον Νότιο Υμηττό, δίνοντας ζωή σε μια ακόμη πλαγιά.
Στην εθελοντική δράση συμμετέχουν και παρέχουν πολύτιμη υποστήριξη η Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, τα Πρότυπα Φυτώρια Λίτσας ΕΠΕ (Λεωφ. Βάρης-Βάρκιζας 4, Βούλα +302108950968) και το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο (Παπαγιαννοπούλου 294, Κίτσι Κορωπίου, +302109654194, 402, 962).
Οι εργασίες συνεχίζονται καθώς το μεγάλο ραντεβού της Κυριακής πλησιάζει!

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018

Οι εργασίες για την μεγάλη αναδάσωση της Ε.Δ.Ν.Υ. στον Νότιο Υμηττό ξεκίνησαν!

Στόχος τα 1.600 νέα δέντρα στο βουνό «μας». Απώτερος στόχος να ξαναζωντανέψουν οι δυτικές πλαγιές του Νοτίου Υμηττού.
Την Κυριακή σας περιμένουμε να συμμετέχετε κι εσείς σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια!

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018

Η 1η Νοεμβρίου αποτελεί πάντα μια σημαντική μέρα για όλους όσους συμμετέχουν στη μεγάλη προσπάθεια προστασίας των βουνών και δασών της χώρας μας καθώς σηματοδοτεί τυπικά την λήξη της αντιπυρικής περιόδου κάθε χρόνο.

 

Αυτονόητο είναι ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να χαρακτηριστεί καλή. Τα γεγονότα της Πεντέλης, τη μαύρη μέρα της 23 Ιουλίου του 2018, θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη όσων είχαμε την ατυχία να βρεθούμε εκεί από την πρώτη στιγμή και να ζήσουμε τον τρόμο, την απόγνωση αλλά και τον πόνο των απλών ανθρώπων που θα μπορούσαν να ήταν οι γείτονες ή οι φίλοι μας (και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν). Το συμβάν αυτό επιβεβαίωσε αυτό που με αγωνία επισημαίνουμε συνέχεια και δυστυχώς γνωρίζουμε καλά: ότι ως χώρα είμαστε ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές παρά τα καθησυχαστικά λόγια ανεύθυνων αρμοδίων και τα κροκοδείλια δάκρυα που πάντα ακολουθούν.

 

Μπορεί ο Νότιος Υμηττός να βγήκε αλώβητος και τη φετινή αντιπυρική περίοδο, όμως αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία που οφείλεται στον καλό συντονισμό, στην επαρκή οργάνωση ή στον προγραμματισμό. Σαφώς και υπάρχουν εθελοντές, υπάλληλοι και θεσμικοί παράγοντες που υπερβαίνουν εαυτούς, οι οποίοι είναι αξιέπαινοι για τις προσπάθειές τους και συνέβαλαν στο θετικό, για τον Νότιο Υμηττό, αποτέλεσμα. Όμως και αυτοί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα το βουνό «μας» βγήκε αλώβητο για άλλη μια φορά χάρη στην τύχη. Ας μην κοιμάται κανένας ήσυχος λοιπόν κι ας ενεργοποιηθούμε όλοι για να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται για την επόμενη χρονιά.

 

Στην Ε.Δ.Ν.Υ. η λήξη της αντιπυρικής περιόδου δεν σημαίνει ξεκούραση. Η παρουσία μας στο βουνό «μας» είναι διαρκής και θα συνεχιστεί όλο τον χρόνο. Σύντομα ξεκινάει το πρόγραμμα χειμερινών δράσεων και δραστηριοτήτων, με κύρια μια μεγάλη, ήδη αδειοδοτημένη, αναδάσωση. Παράλληλα ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια προετοιμασίας για την επόμενη χρονιά, στα πλαίσια της οποίας πρέπει να συντηρηθεί, επισκευαστεί και ανανεωθεί όλος αυτός ο εξοπλισμός (οχήματα, εργαλεία, κλπ.) που καταπονήθηκε και φέτος. Και για να γίνει αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί η οικονομική δυνατότητα αφού η Ε.Δ.Ν.Υ. δεν χρηματοδοτείται από κανέναν πέρα από εσάς, τους απλούς κατοίκους και γείτονές μας, και ορισμένους ευαισθητοποιημένους επιχειρηματίες. Με τη φωτογραφία μιας συννεφιασμένης, φθινοπωρινής δύσης, στον Νότιο Υμηττό, σας καλούμε να συνεχίσετε να είστε δίπλα μας, ηθικά και φυσικά, σε δράσεις, δραστηριότητες, στα εύκολα και τα δύσκολα.

 

Καλό μήνα, καλό χειμώνα!

Η Ομάδα της ΕΔΝΥ

Καταχωρήθηκε: Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018

Ένα ιδιαίτερο συμβάν έλαβε χώρα τα ξημερώματα σήμερα στον Νότιο Υμηττό. Λίγο πριν τις 4:00 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε όχημα σε δασικό δρόμο στο Πανόραμα Βούλας, το οποίο τελικά αποδείχτηκε ότι είχε χρησιμοποιηθεί νωρίτερα σε ληστεία ΑΤΜ στη Λεωφ. Βουλιαγμένης. Ευτύχημα είναι ότι οι καιρικές συνθήκες και η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και της πολιτικής προστασίας απέτρεψαν την επέκτασή της στη δασική περιοχή.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018

Ένα εύρημα που μαρτυρά ότι ο Νότιος Υμηττός βρέθηκε κοντά στην καταστροφή εντόπισαν οι εθελοντές της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού την Τετάρτη 29 Αυγούστου.

Στα πλαίσια της διαρκούς επιτήρησης του βουνού, οι εθελοντές εντόπισαν ένα καμένο μικρό πεύκο ψηλά στο βουνό, στα διοικητικά όρια της Γλυφάδας με τη Βούλα. Το μικρό πεύκο, βρίσκεται ακριβώς στη βάση κολώνας δικτύου ηλεκτροδότησης, γεγονός που μαρτυρά ότι η συγκεκριμένη κολώνα είναι πιθανότατα η αιτία έναυσης. Το συμβάν τοποθετείται χρονικά στο βράδυ της Τρίτης 28 Αυγούστου, αφού οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. είχαν περάσει από το σημείο αργά το απόγευμα, διακόπτοντας τις εθελοντικές βάρδιες πυροφύλαξης που εκτελούν όταν ξεκίνησε το ψιλόβροχο, και είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι το πευκάκι δεν ήταν καμένο. Αυτό είναι το ευτύχημα της όλης υπόθεσης, αφού το βραδινό ψιλόβροχο προφανώς απέτρεψε την εξάπλωση της φωτιάς και την έσβησε χωρίς αυτή να γίνει αντιληπτή, μέχρι την επόμενη μέρα.

 

Η Ε.Δ.Ν.Υ. ενημέρωσε άμεσα τη διοίκηση του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, που επισκέφτηκε το σημείο και ήλθε σε επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Το συγκεκριμένο συμβάν έλαβε χώρα ακριβώς στο σημείο όπου οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. έχουν πραγματοποιήσει αναδάσωση, την οποία συντηρούν και η οποία προφανώς στάθηκε ιδιαίτερα τυχερή, όπως και το βουνό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που φωτιά ξεκινάει ψηλά, «στην καρδιά» του βουνού, στη συγκεκριμένη περιοχή από κολώνα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018

Άλλος ένας κουμπαράς για την ενίσχυση και υποστήριξη της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού τοποθετήθηκε στο «Nelly's Gastro Pub», Νικ. Πλαστήρα 3, Βούλα, τηλ. 21 08994965 (Χάρτης). Θα τον βρείτε πάνω στο μπαρ, με το χαρακτηριστικό αυτοκόλλητο με τη βελανιδιά και τίτλο «ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ - ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ». Αφήνοντας τα ψιλά σας υποστηρίζετε το έργο της Ε.Δ.Ν.Υ. για την προστασία του Νοτίου Υμηττού, βοηθώντας την αμιγώς εθελοντική οργάνωση να παραμείνει οικονομικά ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη στο έργο της προστασίας της φύσης του βουνού «μας».

 

Οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. ευχαριστούν θερμά τους υπεύθυνους του «Nelly's Gastro Pub» για την ευγενική τους κίνηση. Αν επιθυμείτε να μάθετε τρόπους με τους οποίους και η δική σας επιχείρηση μπορεί να συμβάλλει στο έργο της Ε.Δ.Ν.Υ. επικοινωνήστε μαζί μας στο info@edny.gr

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018

Βούλα, 07/06/2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: Τοποθέτηση σχετικά με την προωθούμενη χωροθέτηση Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχλουσών Εγκαταστάσεων του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης στον Υμηττό.

 

Από την αρχή της χρονιάς εθελοντές και κάτοικοι της πρωτεύουσας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμη άκρως ανησυχητική εξέλιξη για το φυσικό περιβάλλον του Νοτίου Υμηττού. Πρόκειται για την πρόθεση του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης να προχωρήσει στη χωροθέτηση Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων και λοιπών Οχλουσών Εγκαταστάσεων (αμαξοστάσιο, συνεργεία, σταθμό ανεφοδιασμού, πλυντήριο και πεδίο κομποστοποίησης), όλων των «βρώμικων» εγκαταστάσεων της πόλης δηλαδή (όπως τις αποκάλεσε ο ίδιος ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σε ενημερωτική εκδήλωση την Πέμπτη 15 Μαρτίου), εντός δασικής έκτασης της Α’ Ζώνης (Απόλυτης) Προστασίας του Υμηττού (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α.1). Για την συγκεκριμένη ενέργεια, ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης συμπράττει με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως προκύπτει από το πρωτόκολλο συναντίληψης και συνεργασίας που υπογράφηκε στις 17 Ιανουαρίου 2018, καθώς πρόθεση των εμπλεκόμενων είναι να χρησιμοποιηθεί έκταση του Νοτίου Υμηττού που διοικητικά ανήκει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ).

 

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι από τα σημαντικότερα θέματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σίγουρα πρέπει να αναζητηθούν βιώσιμες λύσεις μέσω του συνολικού σχεδιασμού, προωθώντας κατά προτεραιότητα τις σημαντικότερες μεθόδους της διαλογής στην πηγή, της ενίσχυσης της ανακύκλωσης και άλλων που, σύμφωνα και με σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να προηγούνται των όποιων λύσεων διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων όπως η προτεινόμενη. Αυτό, όμως που κυρίως δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών είναι η επιλογή του σημείου χωροθέτησης της συγκεκριμένης, προτεινόμενης μονάδας, στον Υμηττό.

 

Οι θέσεις που προτείνονται από τη δημοτική αρχή βρίσκονται δυτικά του πεδίου βολής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, όπως προκύπτει από τις διαφάνειες 32 έως 35 (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β) της παρουσίασης του Δημάρχου, που έγινε στις 15/02 στη Βούλα και στις 15/03 στη Βάρη, η οποία υπάρχει στο διαδίκτυο, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου (http://www.vvv.gov.gr/index.php/2012-12-28-13-24-59/item/6485-moda). Πρόκειται για δύο προτεινόμενες θέσεις ενώ παρουσιάζεται και τρίτη έκταση ανατολικά του πεδίου βολής, η οποία όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου, έχει ήδη απορριφθεί. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της παρουσίασης του Δημάρχου, οι πιθανές θέσεις χωροθέτησης είναι έκτασης 34,9 στρέμματα (Πιθανή Χωροθέτηση 2) και 32,7 στρέμματα (Πιθανή Χωροθέτηση 3), χωρίς να συνυπολογίζεται η απαραίτητη διάνοιξη δρόμων που θα υπερβαίνουν σε μήκος τα 2χλμ. και έκταση τα 12 στρέμματα. Ένα πρώτο σαφές πρόβλημα για την προσπάθεια αξιολόγησης αυτής της πρότασης είναι ότι η αναγραφόμενη έκταση και στις τρεις διαφάνειες δεν ανταποκρίνεται στην εικονιζόμενη έκταση, η οποία εμφανίζεται κατά πολύ (περίπου 2/3) μικρότερη της πραγματικότητας (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α.2), ενώ για την «Πιθανή Χωροθέτηση 2» η έκταση αναγράφεται στη μία διαφάνεια ως 34,9 και στην άλλη (τη συγκεντρωτική) ως 28 στρέμματα. Το ίδιο ισχύει και για την «Πιθανή Χωροθέτηση 1». Εφόσον δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο σφάλμα να προέκυψε τρεις συνεχόμενες φορές αλλά φαντάζει και αδιανόητο να υπήρχε πρόθεση παραπληροφόρησης, καλείται η δημοτική αρχή να ελέγξει προσεκτικά τα στοιχεία που παρουσιάζει και να επιβεβαιώσει ότι αυτά που παρουσιάζονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

 

Συνολικά επομένως, προκύπτει μια παρέμβαση που υπερβαίνει τα 45 στρέμματα, η οποία προτείνεται να τοποθετηθεί σε περιοχή μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, στην καρδιά της Α’ Ζώνης Προστασίας Υμηττού σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 16.6.2011 (ΦΕΚ 187Δ’/ 16.6.2011) για την προστασία του Υμηττού (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α.3) αλλά και σύμφωνα με το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα 31.8.1978 (ΦΕΚ 544Δ΄/20.10.1978), εντός δάσους, εντός περιοχής Natura 2000, σε σημαντικό υψόμετρο (περίπου 350μ.) και εντός λεκάνης απορροής παραρέματος που καταλήγει σε ένα από τα σημαντικότερα ρέματα της περιοχής (ρέμα Κόρμπι), το οποίο με τη σειρά του καταλήγει στην παραλία της Βάρκιζας (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α.4). Επιπρόσθετα, η προτεινόμενη θέση 3 απέχει μόλις 300 μέτρα από το άκρως σημαντικό, από αρχαιολογικής άποψης, σπήλαιο Αρχεδήμου ή Νυμφολήπτου, βρίσκεται εντός του θεσμοθετημένου αρχαιολογικού χώρου (ΦΕΚ 163Β/28-3-1985), περίπου 100 μέτρα από τη δολίνη της Συκιάς (γνωστή ως σπηλαιοβάραθρο Συκιά), το σπήλαιο «Κολώνες» και το μνημείο στην μνήμη των πεσόντων πυροσβεστών που βρίσκεται μετά το δημοτικό νεκροταφείο Βούλας. Η απόστασή της είναι περίπου 1χλμ από τα πρώτα σπίτια του Πανοράματος, ενώ η μεγάλη εγγύτητα με τον ήδη ασφαλτοστρωμένο δρόμο του νεκροταφείου (προέκταση οδού Υμηττού Βούλας) γεννά ερωτηματικά μήπως τελικά, για λόγους κόστους, επιλεγεί (και) αυτή η όδευση για τα απορριμματοφόρα οχήματα. Ομοίως, η θέση 2 απέχει μόλις 250 μέτρα από το βάραθρο Αντώνοφ (γνωστό στους σπηλαιολογικούς κύκλους και ως «Ωραίο της Βάρης») και 500 μέτρα από το σπήλαιο Κακοβούλας (Σαλίγκαρος) ενώ βρίσκεται επίσης εντός λεκάνης απορροής παραρέματος του ρέματος Κόρμπι.

 

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι στελέχη της δημοτικής αρχής αρχικά διαβεβαίωναν ότι πρόκειται για μονάδα που θα διαχειρίζεται μόνο τα κλαδέματα του δήμου, γεγονός που καταρρίφθηκε από τις ίδιες τις παρουσιάσεις του Δημάρχου. Αργότερα έγινε, ακόμη και από τον ίδιο το Δήμαρχο, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, σε δημόσιες τοποθετήσεις, λόγος για «υπόσκαφη μονάδα». Φυσικά, το μέγεθός της αλλά και τα σημεία που προτείνονται καθιστούν τεχνικά αδύνατη μια τέτοια κατασκευή λόγω του βραχώδους εδάφους. Επιπλέον κάποιες από τις αναφερόμενες χρήσεις που προτείνεται να μεταφερθούν στην εν λόγω έκταση, όπως ο σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων (πρατήριο καυσίμων), δεν χωροθετούνται υπογείως ούτε εντός δάσους, ενώ κανένα από τα παραδείγματα που παρατέθηκαν στις παρουσιάσεις δεν δείχνει κάποια υπόσκαφη μονάδα. Μάλιστα, στην παρουσίαση της 15/03 ο Δήμαρχος παραδέχθηκε ότι δεν θα πρόκειται για υπόσκαφη μονάδα, αναφέροντας όμως ότι η μονάδα θα επιχειρηθεί να γίνει «στην κορφή του βουνού» ώστε να «μη φαίνεται από πουθενά». Πέρα όμως από το γεγονός ότι όταν κάτι δεν φαίνεται δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχει, ούτε αυτός ο ισχυρισμός ευσταθεί καθώς μια τόσο μεγάλη έκταση με το συνοδό έργο του υποστηρικτικού δρόμου της, σε τέτοιο υψόμετρο, θα είναι ξεκάθαρα ορατή από το μεγαλύτερο τμήμα της Βάρης μέχρι και από τα παράλια της Βάρκιζας.

 

Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι σύμφωνα με τον ίδιο τον Δήμαρχο, η δημοτική αρχή είχε ήδη εντοπίσει κατάλληλη έκταση, στην Βιομηχανική Περιοχή Κορωπίου, η οποία απέχει μόλις 3χλμ από τα διοικητικά όρια του Δήμου, στην αγορά της οποίας ήταν έτοιμη να προχωρήσει, αναμένοντας και τις κατάλληλες νομικές μεταβολές για την χωροθέτηση των προαναφερθέντων χρήσεων γης, ως σημείο που είναι το απολύτως λογικό, όμως τελικά επέλεξε να επιχειρήσει τη χωροθέτηση της μονάδας στην καρδιά του Νοτίου Υμηττού.

 

Τέλος, η σύμπραξη με το ΥΕΘΑ δηλώνει την πρόθεση στη συγκεκριμένη μονάδα να κατευθυνθούν και στρατιωτικά απορρίμματα. Άλλωστε σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορεί να χαρακτηριστεί το έργο στρατιωτικό και να χωροθετηθεί σε δασική έκταση της ΣΣΕ. Πιθανό, ως και βέβαιο, παραμένει και το ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε αυτή τη μονάδα και απορρίμματα άλλων δήμων, μετατρέποντάς τη σε διαδημοτική μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, γεγονός που δεν απέκλεισε ούτε ο ίδιος ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

 

Είναι πραγματικά άξιο απορίας, τι κάνει τον Δήμαρχο να πιστεύει ότι στην ίδια περιοχή, από την οποία ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης υποχρεώθηκε να απομακρύνει, για περιβαλλοντικούς λόγους, το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων της Βούλας, θα μπορέσει να εγκαταστήσει πολλαπλάσιες και βαρύτερες εγκαταστάσεις. Πρόσφατα μάλιστα, σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, στα οποία αναφερόταν συνάντηση του Δημάρχου, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο,  παρουσιάστηκαν νομοθετήματα, ως νομιμοποιητικές διαδικασίες, τα οποία ουδεμία νομική κάλυψη για τέτοιες ενέργειες παρέχουν.

 

Η Ε.Δ.Ν.Υ. θα ήθελε να υπενθυμίσει ότι η συζήτηση γίνεται για την «καρδιά» του Νοτίου Υμηττού, ενός ταλαιπωρημένου αλλά πολύτιμου οικοσυστήματος με τεράστια περιβαλλοντική και υπερτοπική σημασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι προσπάθειες παράκαμψης προστατευτικών, περιβαλλοντικών νομοθεσιών, με νομιμοφανείς τρόπους (όπως η προσπάθεια χαρακτηρισμού του έργου ως στρατιωτικό) θα συναντήσουν την καθολική αντίθεση των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών που επιζητούν την προστασία του όρους Υμηττού. Υπενθυμίζεται, σε αυτό το σημείο, η περίπτωση του Στρατοπέδου Σακέτα, όπου άλλη μία προσπάθεια χωροθέτησης ασύμβατης χρήσης γης στον Υμηττό, υπό τον μανδύα του στρατιωτικού έργου, κατέπεσε στο ανώτατο δικαστικό επίπεδο (ΣτΕ).

 

Επισημαίνοντας ότι η υγεία του φυσικού οικοσυστήματος του Υμηττού βρίσκεται σε οριακό σημείο, η Ε.Δ.Ν.Υ. καλεί τον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και τα αρμόδια υπουργεία να σταματήσουν άμεσα τις όποιες προσπάθειες περαιτέρω καταστροφής του βουνού. Ο Υμηττός δεν είναι χώρος τοποθέτησης «βρώμικων» εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα προτείνονται:

- Άμεση ακύρωση σχεδίων χωροθέτησης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων ή άλλων εγκαταστάσεων στον Υμηττό και επιδίωξη χωροθέτησής τους σε Βιομηχανική περιοχή, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, με παράλληλη ανανέωση του σχετικού νομικού πλαισίου.

- Άμεση αποκατάσταση του νομικού πλαισίου προστασίας του Υμηττού με την άρση των ελλείψεων (ΣΜΠΕ) που οδήγησαν στην ακύρωση του ΠΔ 16.6.2011 (ΦΕΚ 187Δ’/ 16.6.2011) για την προστασία του Υμηττού.

- Άμεση ανάρτηση των δασικών χαρτών του Υμηττού (οι οποίοι, σύμφωνα με ανακοινώσεις και δημοσιεύματα,  έχουν παραδοθεί από τον μελετητή στις αρμόδιες υπηρεσίες και έχουν θεωρηθεί από το 2012).

- Χαρακτηρισμός του Υμηττού ως Εθνικός Δρυμός, δημιουργία λειτουργικού Δασαρχείου Υμηττού και Φορέα Διαχείρισης και πλήρης απεμπλοκή από τη δασοπροστασία φορέων που μπορεί να βρεθούν σε σύγκρουση συμφερόντων, όπως οι Δήμοι.

 

Επιπλέον, καλείται ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, να παρουσιάσει αξιόπιστα και έγκυρα στοιχεία στον διάλογο και την ενημέρωση των πολιτών, τα οποία να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η δημοτική αρχή πρέπει να περιφρουρήσει και προστατεύσει ουσιαστικά το βουνό και τη φύση του, όπως είναι υποχρέωσή της προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας και θα θεωρηθεί κύρια υπεύθυνη για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη ενδεχομένως πλήξει την περιοχή, ιδιαιτέρως κατά την προσεχή αντιπυρική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει.

 

Η Ε.Δ.Ν.Υ. δεσμεύεται να συνεχίσει το εθελοντικό της έργο στον Νότιο Υμηττό, με στόχο την προστασία της φύσης του βουνού από οποιαδήποτε απειλή και προς τον σκοπό αυτό θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο, προτιθέμενη να φτάσει μέχρι το ανώτατο δικαστικό επίπεδο, προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω καταστροφή του βουνού από την χωροθέτηση ασύμβατων εγκαταστάσεων ή την νομοθετική μεταβολή του προστατευτικού πλαισίου του Υμηττού.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α

Α.1

Α.2

Α.3

Α.4

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β

 

Διαφάνειες 32-35 Παρουσίασης Δημάρχου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.

--------------------------------------------------------------------------------------

Για περισσότερες πληροφορίες:

Σπύρος Κίνιας

Αρχιτέκτων Μηχανικός

Συντονιστής Δασοπροστασίας Ε.Δ.Ν.Υ.

 

Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού

Τηλ.: 6977 47 9474, e-mail: info@edny.gr

Καταχωρήθηκε: Κυριακή, 03 Ιουνίου 2018

Άλλο ένα συμβάν που μας γέμισε ανησυχία αλλά και πολλά ερωτηματικά γιατί απλώς δεν έχει λογική εξήγηση, έλαβε χώρα χθες βράδυ, λίγο πριν τις 21:00. Μια μικρής έκτασης φωτιά που ξέσπασε σε δασικό δρόμο πάνω από την Αιξωνή Γλυφάδας αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πόσο αφύλακτο είναι το βουνό μας αλλά και πόσο σημαντική είναι η συμβολή των εθελοντών. Βέβαια υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις που μας κάνουν και πάλι να μιλάμε για παράξενο περιστατικό.

Δείτε σχετικό δημοσίευμα του zougla.gr

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 22 Μαΐου 2018

Ο πρώτος κουμπαράς για την ενίσχυση και υποστήριξη της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού είναι γεγονός και έχει τοποθετηθεί στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική «Η Ήπειρος», 3ο Χλμ. λεωφ. Βάρης-Κορωπίου στο Κίτσι, τηλ. 210 8973658 (Χάρτης). Θα τον βρείτε κοντά στο ταμείο με το χαρακτηριστικό αυτοκόλλητο με τη βελανιδιά και τίτλο «ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ - ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ». Αφήνοντας τα ψιλά σας υποστηρίζετε το έργο της Ε.Δ.Ν.Υ. για την προστασία του Νοτίου Υμηττού, βοηθώντας την αμιγώς εθελοντική οργάνωση να παραμείνει οικονομικά ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη στο έργο της προστασίας της φύσης του βουνού «μας».

 

Οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. ευχαριστούν θερμά τους υπεύθυνους του φούρνου «Η Ήπειρος» για την ευγενική τους κίνηση. Αν επιθυμείτε να μάθετε τρόπους με τους οποίους και η δική σας επιχείρηση μπορεί να συμβάλλει στο έργο της Ε.Δ.Ν.Υ. επικοινωνήστε μαζί μας στο info@edny.gr

Καταχωρήθηκε: Σάββατο, 19 Μαΐου 2018

Το πρόγραμμα εσωτερικής εκπαίδευσης της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού ολοκληρώθηκε για το 2018 με την πρακτική εκπαίδευση των οδηγών σε οδήγηση 4x4 και μηχανολογικά ζητήματα.

Οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. θα δώσουν και φέτος τις καλύτερες δυνάμεις τους στην προσπάθεια προστασίας της φύσης του Νοτίου Υμηττού. Μιας προστασίας που φέτος ξεκίνησε με πολλά ανοιχτά μέτωπα και προβλέπεται δύσκολη.

 

Για να συμμετέχετε κι εσείς σε αυτή την προσπάθεια δεν χρειάζεται να είστε μέλη της Ε.Δ.Ν.Υ.. Αρκεί να θέλετε και να μπορείτε να διαθέσετε μερικές ώρες στο βουνό αυτό το καλοκαίρι. Σιγουρευτείτε ότι μας έχετε στείλει το e-mail σας και ότι λαμβάνετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Ε.Δ.Ν.Υ..

Καταχωρήθηκε: Σάββατο, 12 Μαΐου 2018

Έχοντας εντείνει την επιτήρηση του βουνού, ύστερα από τα πρόσφατα γεγονότα αλλά και λόγω της αντιπυρικής περιόδου, οι εθελοντές της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού εντόπισαν το απόγευμα της Παρασκευής 11 Μαΐου άλλο ένα θλιβερό αλλά και περίεργο περιστατικό. Στο πευκοδάσος πάνω από το Πανόραμα της Βούλας εντοπίστηκε φρεσκοκομμένο πεύκο, το οποίο είχε κοπεί με άτακτο τρόπο και αποκλαδωθεί επιτόπου. Το περιστατικό πρέπει να έλαβε χώρα πολύ πρόσφατα, ίσως και εντός των τελευταίων δύο ημερών.

Δυστυχώς, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι λίγα τα πράγματα που μπορούν να γίνουν αν δεν γίνει αντιληπτή η πράξη την ώρα που λαμβάνει χώρα. Η Ε.Δ.Ν.Υ. καλεί τους πολίτες να επαγρυπνούν για την προστασία του βουνού όλων μας και να ενημερώνουν για ύποπτες ή παράνομες ενέργειες που πέφτουν στην αντίληψή τους καθώς η έκταση, την οποία καλύπτουν οι εθελοντές, είναι μεγάλη και δεν μπορούν να βρίσκονται διαρκώς παντού.

Καταχωρήθηκε: Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

Συνεχίζοντας την προετοιμασία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο και τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την προστασία του Νοτίου Υμηττού, η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού πραγματοποίησε συνάντηση στο πεδίο με τη διοίκηση του Πυροσβεστικού Σταθμού Κορωπίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν και αναζητήθηκαν λύσεις για συγκεκριμένα ζητήματα της περιοχής του Νοτίου Υμηττού που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού Σταθμού Κορωπίου. Καλύφθηκε σημαντικό τμήμα του πεδίου του Νοτίου Υμηττού και αναλύθηκαν ζητήματα επιτήρησης, υδατοδεξαμενών και συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου, ενώ η Ε.Δ.Ν.Υ. επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά την πρόθεση ενίσχυσης του έργου του αρμόδιου πυροσβεστικού σταθμού επικεντρωμένη σε έργα πρόληψης και επιτήρησης αλλά και το πολύ καλό κλίμα συνεργασίας με τους πυροσβεστικούς σταθμούς που είναι αρμόδιοι για τον Νότιο Υμηττό.

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 08 Μαΐου 2018

Για άλλη μια χρονιά η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού αποδεικνύει τις επιχειρησιακές δυνατότητές της συντονίζοντας την εθελοντική υποστήριξη του αγώνα παγκοσμίου πρωταθλήματος ορεινού τριάθλου Xterra Greece κατά μήκος της αστικής και ορεινής διαδρομής. Στον σχεδιασμό για τον φετινό αγώνα συμμετείχαν εθελοντικά ή θεσμικά 93 άτομα, τα οποία συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα αντιμετωπίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις δυσκολίες και απρόοπτα. Η Ε.Δ.Ν.Υ. θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες προς όλους αυτούς τους ανθρώπους, χάρη στους οποίους ο ελληνικός αγώνας έλαμψε ως τα πέρατα του κόσμου. Στην εκτός της πλαζ διαδρομή του αγώνα συνεργάστηκαν 4 εθελοντικές οργανώσεις (Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Αθήνας ΕΕΣ, Ethelon), η Τροχαία Ελληνικού και η Δημοτική αστυνομία, ενώ για τη διαχείριση του αγώνα επιστρατεύθηκαν συνολικά και 5 οχήματα 4x4, 2 οχήματα 4x2, 2 μοτοσυκλέτες και 1 8θέσιο όχημα, πέρα από τα οχήματα της τροχαίας, της δημοτικής αστυνομίας, το λεωφορείο του δήμου και τα δύο δημοτικά φορτηγά. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πραγματικοί και αφανείς ήρωες που έδωσαν τον δικό τους αγώνα για να ολοκληρωθεί άλλος ένας αγώνας διαφήμιση για τη χώρα και τον τόπο μας.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, η χρονική πίεση και η σκληρή δουλειά δεν επέτρεψε να υπάρχει φωτογραφία όλων των εθελοντών μαζί και στην ομαδική εμφανίζονται περίπου οι μισοί, όμως, αν και πολλοί για να αναφερθούν ξεχωριστά, ξέρετε όλοι ότι οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. σας ευχαριστούμε!

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018

Η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού ολοκλήρωσε τον καθαρισμό της διαδρομής του αγώνα ορεινού τριάθλου ΧTERRA 2018 σε κάτω από 24 ώρες από τη λήξη του αγώνα απομακρύνοντας σήμανση που χρειάστηκε περίπου τρεις ημέρες για να τοποθετηθεί, αλλά και τα σκουπίδια αθλητών και θεατών, στον μισό χρόνο. Οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. είναι οι πρώτοι που θέλουν να χαίρονται τη φύση που προστατεύουν καθαρή και δεν θα μπορούσαν να μην εξασφαλίσουν την πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος που φιλοξένησε τον διεθνή αγώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκατοντάδες πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια, που δρόσισαν τους 400 συμμετέχοντες και μερικούς από τους κορυφαίους τριαθλητές του κόσμου και εθελοντές, οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση με μέριμνα των εθελοντών της Ε.Δ.Ν.Υ., ενώ συγκεντρώθηκαν και εκατοντάδες πλαστικά καπάκια για φιλανθρωπικό σκοπό. Με αυτή την ενέργεια, η Ε.Δ.Ν.Υ. ολοκληρώνει για μια ακόμη χρονιά την εθελοντική οργάνωση και υποστήριξη του αγώνα.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018

Για τέταρτη φορά η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού οργάνωσε και υποστήριξε μια μεγάλη ομάδα εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων για τον αγώνα παγκοσμίου πρωταθλήματος ορεινού τριάθλου XTERRA Greece 2018. Όμως ακόμη δεν τελειώσαμε! Το τελευταίο έργο μας είναι ο πλήρης καθαρισμός και η απόλυτη αποκατάσταση των ορεινών τμημάτων της μεγάλης διαδρομής των 15χλμ από κάθε ίχνος του αγώνα, ένα έργο που ξεκίνησε ήδη χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με τον καθαρισμό του λόφου Πευκωτού. Σύντομα νεώτερα...

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018

Περίεργο συμβάν τα ξημερώματα στον Νότιο Υμηττό. Πυρκαγιά εν υπαίθρω σημειώθηκε στη Τερψιθέα Γλυφάδας, περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, η οποία ευτυχώς περιορίστηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις πριν επεκταθεί, προλαβαίνοντας ωστόσο να κάψει μερικά στρέμματα. Ευτύχημα ότι οι συνθήκες δεν ευνοούσαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς, προβληματισμός για την ώρα και τα αίτια που αποδίδονται σε ρήψη φωτοβολίδας, η οποία βρέθηκε στο σημείο.

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 24 Απριλίου 2018

Η Ε.Δ.Ν.Υ., στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, προχώρησε την Τετάρτη, 18 Απριλίου, σε συνάντηση στο βουνό με εκπροσώπους του αρμόδιου Δασαρχείου και τους διοικητές του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού. Στη συνάντηση αναφέρθηκαν και συζητήθηκαν σημαντικά και χρονίζοντα ζητήματα σε μια προσπάθεια να βρεθούν πρακτικές λύσεις για την ενίσχυση της πυροπροστασίας του Νοτίου Υμηττού, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και για τη γενικότερη προστασία της φύσης της περιοχής.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

Η ώρα του X-Terra έφτασε! Μία εβδομάδα έμεινε για τον μεγαλύτερο αγώνα ορεινού τριάθλου της χώρας μας και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος X-Terra.

 

H Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού είναι και φέτος παρούσα οργανώνοντας και συντονίζοντας την εθελοντική υποστήριξη του αγώνα στους δρόμους της Βουλιαγμένης και τις υπώρειες του Νοτίου Υμηττού, που εντάσσονται στη μεγάλη διαδρομή 15 χλμ. του ποδηλατικού αγώνα MTB και τη διαδρομή των 10 χλμ του αγώνα ορεινού τρεξίματος. Ζήστε την ένταση και τη συγκίνηση ενός αγώνα που προσελκύει τα βλέμματα και αθλητές από όλο τον κόσμο από κοντά. Γίνετε εθελοντής του αγώνα και βοηθήστε να κάνουμε και φέτος όλο τον κόσμο να λέει ότι ο καλύτερος αγώνας είναι ο ελληνικός χάρη στους ανθρώπους και τους εθελοντές του. Και μην ξεχνάτε ότι οι εθελοντές του αγώνα παίρνουν και αρκετά καλούδια…

 

Για να δηλώσετε συμμετοχή ως εθελοντής στο X-Terra Greece Championship 2018 στείλτε μήνυμα στο info@edny.gr με το ονοματεπώνυμό σας και το κινητό σας τηλέφωνο.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Θεωρητικής Εκπαίδευσης της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού για το 2018, που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο 21-22 Απριλίου. Εθελοντές, μέλη της Ε.Δ.Ν.Υ. αλλά και πολίτες παρακολούθησαν το ανοιχτό και δωρεάν πρόγραμμα, αποκομίζοντας χρήσιμες και ενδιαφέρουσες γνώσεις, γνωρίζοντας την αμιγώς εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας της περιοχής, το έργο της και τον τρόπο λειτουργίας της.

Η Ε.Δ.Ν.Υ. ευχαριστεί θερμά, για την παρουσία και συμβολή τους στη θεωρητική εκπαίδευση, την Παιδίατρο - Εντατικολόγο, Κωνσταντίνα Μητροπούλου και τον Παθολόγο, Κωνσταντίνο Φωτίου, καθώς και τον μέχρι πρόσφατα διοικητή του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού, Φώτη Δημαρέση. Επίσης, ευχαριστεί τη Σάντρα Χατζηαλεξίου για την παραχώρηση του χώρου στο κέντρο λογοθεραπείας «Φωνή & Λόγος».

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018

Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας σε θέματα φύσης, βουνού, δασοπροστασίας/δασοπυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών, κ.α. σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το Πρόγραμμα Θεωρητικής Εκπαίδευσης της Ε.Δ.Ν.Υ. για το 2018 ανεξαρτήτως αν είστε μέλη, ενεργοί εθελοντές ή αν προτίθεστε να γίνετε. Οι γνώσεις που θα αποκομίσετε είναι πολλές και μπορεί κάποια στιγμή να φανούν πολύτιμες για εσάς ή για το περιβάλλον.

Πρόγραμμα Θεωρητικής Εκπαίδευσης ΕΔΝΥ 2018
 

Σάββατο 21 Απριλίου 2018 (11:30-17:30):
11:30-13:45, Θεωρητική Εκπαίδευση Δασοπροστασίας
13:45-14:15, Διάλειμμα 30 λεπτών
14:15-15:15, Προσανατολισμός
15:15-15:30, Διάλειμμα 15 λεπτών
15:30-17:30, Α’ Βοήθειες

Κυριακή 22 Απριλίου 2018 (12:00-17:30):
12:00-14:30, Θεωρητική Εκπαίδευση Δασοπυρόσβεσης
14:30-15:00, Διάλειμμα 30 λεπτών
15:00-15:45, Ανάλυση Συμβάντων Δασικών Πυρκαγιών στον Νότιο Υμηττό
15:45-16:00, Διάλειμμα 15 λεπτών
16:00-17:00, Ασύρματες Διαβιβάσεις
17:00-17:30, Θέματα Πρακτικής Εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση της Ε.Δ.Ν.Υ. είναι ανοιχτή για το κοινό και θα λάβει χώρα στο κέντρο λογοθεραπείας «Φωνή & Λόγος», Βοσπόρου 7 (όπισθεν κέντρου κήπου Praktiker),Ελληνικό. (Χάρτης)

Παρακαλούνται τα μέλη να φέρουν οπωσδήποτε μαζί τους τον προσωπικό τους χάρτη Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού.

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018

Τα πρόσφατα γεγονότα στον Νότιο Υμηττό έφεραν τους εθελοντές της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού αντιμέτωπους με σκληρές εικόνες και πολύ θάνατο. Δυστυχώς, η εβδομάδα των παθών για την άγρια φύση του Νοτίου Υμηττού ήρθε νωρίς. Οι νεκρές αλεπούδες και ο τετράποδος φίλος μας, ο Οδυσσέας, θα μείνουν στη μνήμη μας ως μαύρη απόδειξη για την απερίσκεπτη κακία των ανθρώπων.

 

Όμως είναι άνοιξη και τα χρώματα, η ευωδιά των λουλουδιών, το ζουζούνισμα των εντόμων θα δώσουν πινελιές αισιοδοξίας, θα διώξουν τη μυρωδιά του θανάτου και θα καλύψουν τον θρήνο. Όπως η φύση, που δεν έχει κακία, ετοιμάζεται για την πιο όμορφη εποχή, ευχόμαστε και οι άνθρωποι να κατανοήσουν το μήνυμα του Πάσχα για αγάπη και κατανόηση. Ας είναι το πεύκο της φωτογραφίας, που ριζώνει πάνω στον σκληρό βράχο του Νοτίου Υμηττού, το παράδειγμα για το πώς μπορεί η καλοσύνη και η ζωή να ριζώσουν στη σκληρή καρδιά των ανθρώπων.

 

Οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. σας εύχονται να ξεκουραστείτε μαζί με αγαπημένα πρόσωπα, να ταξιδέψετε με ασφάλεια και να επιστρέψετε όλοι γεμάτοι αγάπη και δύναμη για να κάνουμε όλοι μαζί το καλό. Μην ξεχνάτε, αμέσως μετά το Πάσχα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου και το Σαββατοκύριακο 21-22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η θεωρητική εκπαίδευση της Ε.Δ.Ν.Υ., την οποία μπορεί να παρακολουθήσει ο καθένας καθώς προσφέρει ενδιαφέρουσες γνώσεις για το βουνό, τη δασοπροστασία, τη δασοπυρόσβεση και τις πρώτες βοήθειες που μπορούν να φανούν πολύτιμες στον καθένα.

 

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!

Καταχωρήθηκε: Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018

Επειδή τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν πολλές λανθασμένες πληροφορίες, προτείνεται προς όλες τις πλευρές, σύνεση, ψυχραιμία και εγρήγορση. Τα γνωστά στοιχεία, μέχρι στιγμής, έχουν ως εξής:

- 12 νεκρά ζώα (11 αλεπούδες και 1 δεσποζόμενος σκύλος). Κανένα αδέσποτο δεν βρέθηκε νεκρό στην συγκεκριμένη περιοχή ή από τη συγκεκριμένη αιτία. Άλλωστε πρόκειται για δασική έκταση στην οποία δεν υπάρχουν αδέσποτα παρά μόνο άγρια ζώα.
- Μαζεύτηκαν περί τα 15 δηλητηριασμένα δολώματα που δεν είχαν, ευτυχώς, ακόμη καταναλωθεί.
- Η έκταση (βλ. χάρτη) στην οποία εντοπίστηκαν νεκρά ζώα και δηλητηριασμένα δολώματα εκτείνεται από την Αιξωνή έως τα νότια του Κορωπίου (γύρω από την κορυφή Κακοβούλα, περιοχή Πευκώνα, πάνω από τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη) και από τους δασικούς δρόμους πάνω από το νεκροταφείο Βούλας έως βόρεια της κορυφής Σταυραετός.
- Έχουν ασκηθεί μηνύσεις σε ΑΤ Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και ΑΤ Κορωπίου και έχει παραγγελθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο.
- Ο νεκρός (δεσποζόμενος) σκύλος και δείγματα των δολωμάτων εστάλησαν με μέριμνα του ΑΤ Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης για τις απαραίτητες κτηνιατρικές και τοξικολογικές εξετάσεις.
- Νεκρές αλεπούδες και δείγματα δολωμάτων εστάλησαν με μέριμνα της Ε.Δ.Ν.Υ. στο αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης για τις απαραίτητες ενέργειες και εξετάσεις.
- Δολώματα εστάλησαν με μέριμνα του ΑΤ Κορωπίου για τοξικολογικές εξετάσεις.
- Οι έρευνες και η περισυλλογή των δολωμάτων και νεκρών ζώων έγιναν κυρίως από εθελοντές και κατοίκους.
- Τα δηλητήρια που χρησιμοποιήθηκαν είναι ισχυρότατα και σκοτώνουν ακαριαία, είναι δε ικανά να σκοτώσουν και άνθρωπο.


Πολλά μπορούν να ειπωθούν και πολλές εικασίες ακούγονται στα μέσα και στο ίντερνετ, δυστυχώς ως συνήθως από εκείνους που δεν φάνηκαν καν στο βουνό. Όμως, αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε τώρα, είναι να αφήσουμε τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους και να παρέχουμε όποια συγκεκριμένα και αξιοποιήσιμα στοιχεία διαθέτουμε για να διευκολύνουμε το έργο τους. Η διασπορά ανυπόστατων, φαντασιακών και τρομοκρατικών πληροφοριών δεν βοηθάει και αποσυντονίζει την έρευνα. Αν έχετε οποιοδήποτε στοιχείο απευθυνθείτε στο ΑΤ Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και καταθέστε το. Βοηθήστε να απονεμηθεί δικαιοσύνη και να προστατέψουμε την κοινή περιουσία όλων μας, που είναι η φύση.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018

Το έγκλημα εναντίον της άγριας ζωής στον Νότιο Υμηττό κορυφώνεται με δραματικό τρόπο καθώς σήμερα οι έρευνες των εθελοντών της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου, που συνεχίστηκαν από νωρίς το πρωί στους ψηλότερους δασικούς δρόμους του βουνού, αποκάλυψαν ένα ακόμη μακάβριο θέαμα.

Η ώρα δεν ήταν ούτε 8:00 όταν ανακαλύφθηκαν νεκρά μια θηλυκή αλεπού μαζί με τα δύο μικρά της, δίπλα ακριβώς στα γνωστά πλέον δηλητηριασμένα δολώματα. Αυτός δεν είναι τρόπος να ξεκινάει κανείς τη μέρα του. Αυτή δεν είναι εικόνα που θέλουμε να ξαναδούμε πάνω από το Πανόραμα της Βούλας.

 

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ζώων ανέβηκε στα 12 (11 αλεπούδες και 1 σκύλος) ενώ έχουν απομακρυνθεί και περίπου 20 δηλητηριασμένα δολώματα. Ελπίζουμε ότι οι αριθμοί δεν θα αυξηθούν άλλο καθώς το βουνό έχει στο μεγαλύτερο ποσοστό του πλέον καλυφθεί. Ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να εντοπιστούν και απομακρυνθούν τα ισχυρότατα δηλητήρια που σκοτώνουν ακαριαία έχει γίνει. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει άρση συναγερμού και εξακολουθεί να απαιτείται εγρήγορση.

 

Τώρα, όλοι μαζί, καλούμαστε να περιφρουρήσουμε και να κάνουμε περισσότερα για το βουνό «μας» ώστε να πάψει να είναι έρμαιο στις αρρωστημένες διαθέσεις του κάθε εγκληματία. Η Ε.Δ.Ν.Υ. έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια αυτές τις μέρες, τόσο στο πεδίο, όσο και για την ενημέρωση και κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών, συνεργαζόμενη με αστυνομικές αρχές, δασαρχείο και θηροφυλακή. Μαζί με τους αγανακτισμένους κατοίκους, που βοήθησαν μαζικά στις έρευνες και είναι αξιέπαινοι για αυτό, τώρα αναμένει τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και υπαλλήλων του δασαρχείου, στις ικανότητες των οποίων βασίζονται οι ελπίδες για απόδοση δικαιοσύνης.

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018

Οι έρευνες για δηλητηριασμένα δολώματα και νεκρά άγρια ζώα συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα στον Νότιο Υμηττό. Πέρα από τους εθελοντές της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού, σήμερα συνέδραμαν στις έρευνες ο θηροφύλακας της Δ’ Κ.Ο.Σ.Ε., Βαγγέλης Ρωμανός αλλά και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κορωπίου.

Δυστυχώς, το θέμα δεν μπορεί να θεωρηθεί λήξαν καθώς και προς την πλευρά του Κορωπίου, στα όρια με τη Βάρη και συγκεκριμένα γύρω από την κορυφή Κακοβούλα προς την περιοχή Πευκώνα Κορωπίου και Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ανακαλύφθηκαν δηλητηριασμένα δολώματα αλλά και μία ακόμη νεκρή αλεπού. Αυτή η εξέλιξη ανεβάζει τον -μέχρι στιγμής- γνωστό αριθμό νεκρών ζώων στον Νότιο Υμηττό σε 9 (8 αλεπούδες και 1 σκύλο). Τα δηλητηριασμένα δολώματα απομακρύνθηκαν και θα προωθηθούν στις αρμόδιες αρχές για να προστεθούν στα υπόλοιπα στοιχεία.

 

Αναπόφευκτα οι έρευνες των εθελοντών της Ε.Δ.Ν.Υ. θα συνεχιστούν και αύριο από τις 7:00 το πρωί επικεντρωνόμενες στην δασική περιοχή του Κορωπίου και σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018

Οι συνέπειες του εγκλήματος στον Νότιο Υμηττό δεν έχουν τελειωμό. Όλη μέρα σήμερα εθελοντές της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού, συνεπικουρούμενοι από ακούραστους φιλόζωους κατοίκους, σαρώνουν το βουνό αναζητώντας κι άλλα δηλητηριασμένα δολώματα. Είναι ασύλληπτη η κακία του ανθρώπου που έχει διασπείρει δολώματα σε μια πολύ μεγάλη έκταση, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πράξης του.

 

Δυστυχώς, αυτές οι συνέπειες είναι ένα βαρύ πλήγμα στην άγρια πανίδα της περιοχής, το οποίο μάλλον δεν έχει φανεί ακόμη στο σύνολό του. Επτά (7) νεκρές αλεπούδες και δύο ακόμη δολώματα εντοπίστηκαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών ζώων σε οκτώ (8). Η Ε.Δ.Ν.Υ., πάντα σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, φρόντισε για την απομάκρυνση και μεταφορά τους στο Δασαρχείο Πεντέλης για να λάβουν χώρα οι απαραίτητες κτηνιατρικές εξετάσεις.

 

Παράλληλα με τη δουλειά πεδίου, οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. φροντίζουν για την ενημέρωση όλων των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην παραδειγματική τιμωρία του εγκληματία που προέβη σε αυτή την αισχρή πράξη. Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει στο βουνό «μας» και επιθυμία όλων των υγιώς σκεπτόμενων ανθρώπων είναι αυτή να είναι και η τελευταία. Για τον λόγο αυτό καλούνται, για μία ακόμη φορά, όποιος/α μπορεί να συνεισφέρει με πληροφορίες ή στοιχεία να απευθυνθεί στο ΑΤ Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Προφανώς, όσο και αν γίνονται προσπάθειες εντοπισμού όλων των δηλητηριασμένων δολωμάτων κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι έχουν απομακρυνθεί όλα από μία τόσο μεγάλη έκταση επομένως η προειδοποίηση προς όσους επισκέπτονται το βουνό παραμένει σε ισχύ.

 

ΥΓ: Είναι συνειδητή επιλογή της Ε.Δ.Ν.Υ. να μην αναρτώνται φωτογραφίες νεκρών ζώων, οι οποίες όμως είναι στη διάθεση των αρχών για χρήση ως αποδεικτικά στοιχεία.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018

Μερικές εβδομάδες μετά την ανάρτηση των απειλητικών σημειωμάτων για τοποθέτηση φόλας σε δασικούς δρόμους του Νοτίου Υμηττού, δυστυχώς η εγκληματική πράξη επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο. Οι εθελοντές της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού είχαν πραγματοποιήσει αναζητήσεις στο δάσος του Νοτίου Υμηττού όταν αναρτήθηκαν τα απειλητικά σημειώματα αλλά δεν είχε εντοπιστεί κάτι. Σήμερα όμως, Δευτέρα 26 Μαΐου, εντοπίστηκαν πρόσφατα τοποθετημένα κομμάτια κιμά, πιθανότατα εμποτισμένα σε μαρμελάδα φράουλο (λόγω της έντονης οσμής φράουλας), τα οποία έφεραν δηλητήριο. Το δυστύχημα είναι ότι ήδη έχει προκύψει ο ακαριαίος θάνατος ενός δεσποζόμενου σκύλου, από τους πλέον αγαπητούς στους εθελοντές δασοπροστασίας, υιοθετημένος από εθελοντή-μέλος της Ε.Δ.Ν.Υ..

Για τον λόγο αυτό εφιστάται ιδιαιτέρως η προσοχή των πολιτών που περπατούν στο τμήμα του βουνού και όσων βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους πάνω από το Πανόραμα Βούλας και την Αιξωνή Γλυφάδας. Δυστυχώς η άγρια πανίδα του βουνού δεν είναι δυνατόν να ενημερωθεί κι ελπίζουμε στην τύχη, προκειμένου να γλιτώσουν οι αλεπούδες και τα υπόλοιπα θηλαστικά του βουνού αλλά και τα πουλιά. Για τον λόγο αυτό, σε συνέχεια της σημερινής αναζήτησης που πραγματοποιήθηκε επιτόπου και κατά την οποία προέκυψαν και άλλα σημεία, στα οποία είχαν τοποθετηθεί αντίστοιχα δολώματα, αύριο θα πραγματοποιηθεί και νέα αναζήτηση σε συνεργασία και με την θηροφυλακή.

 

Η Ε.Δ.Ν.Υ. ενημερώνει ότι για την εγκληματική πράξη έχει ήδη επιληφθεί η δικαιοσύνη καθώς έχει υποβληθεί μήνυση στο ΑΤ Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και όλα τα σχετικά πειστήρια έχουν περισυλλεγεί με τις νόμιμες διαδικασίες. Ενήμερο για το περιστατικό είναι και το τμήμα πεζής περιπολίας Γλυφάδας, της Ελληνικής Αστυνομίας και η θηροφυλακή.

 

Η θλίψη των εθελοντών της Ε.Δ.Ν.Υ. για το γεγονός ότι μια τέτοια πράξη έλαβε τελικά χώρα, εβδομάδες μετά την ανάρτηση των απειλητικών σημειωμάτων, είναι μεγάλη αλλά δεν αποτρέπει από το να πραγματοποιηθούν τα δέοντα. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Ε.Δ.Ν.Υ. θα εξαντλήσει όλες τις νόμιμες ενέργειες για τον εντοπισμό του/της δράστη αυτού του εγκλήματος απέναντι στη φύση και η μήνυση είναι μόνο η αρχή, ενώ θα υπάρξει συνεργασία και με τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις. Με την ελπίδα ότι δεν θα εντοπιστούν και άλλα νεκρά ζώα (άγρια ή δεσποζόμενα) καλούμε τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση, να προστατέψουν τους εαυτούς τους, τα παιδιά, τα ζώα τους, τη φύση και να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές και την Ε.Δ.Ν.Υ. σε περίπτωση που αντιλαμβάνονται εγκληματικές ενέργειες στην περιοχή του Νοτίου Υμηττού. Στέλνουμε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, πως το βουνό «μας» θα το προστατέψουμε από όσους έχουν τη νοσηρή αντίληψη ότι μπορούν να παρανομούν εις βάρος της κοινής μας περιουσίας που είναι η φύση.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

Ο εντυπωσιακότερος αγώνας της περιοχής πλησιάζει! Για μια ακόμη χρονιά η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού αναλαμβάνει την οργάνωση της εθελοντικής υποστήριξης του διεθνούς αγώνα ορεινού τριάθλου "X-Τerra Greece Championship 2018”, που θα διεξαχθεί τη Κυριακή 29 Απριλίου στη Βουλιαγμένη. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη προγραμματισμού, οργάνωσης και διαχείρισης της εθελοντικής υποστήριξης κατά μήκος της μεγάλης διαδρομής 15χλμ του αγώνα σε βουνό και πόλη, από την πλαζ της Βουλιαγμένης μέχρι τη Φασκομηλιά και το Πευκωτό, η Ε.Δ.Ν.Υ. επελέγη ξανά λόγω της καλής γνώσης της περιοχής του Νοτίου Υμηττού, των οργανωτικών ικανοτήτων της και της επιτυχούς ολοκλήρωσης του αντίστοιχου έργου στους προηγούμενους αγώνες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αγώνα επισκεφτείτε τη σελίδα: http://www.xterragreece.com/

 

Αν κι εσείς επιθυμείτε να ζήσετε από κοντά τη δράση ενός από τους πιο ενδιαφέροντες και σκληρούς ορεινούς αγώνες διεθνώς, που εκτυλίσσεται στα όμορφα τοπία των νοτιότερων υπωρειών του Νοτίου Υμηττού, μπορείτε να γίνετε εθελοντής του αγώνα. Οι εθελοντές θα λάβουν μπλούζα, τσαντάκι με σνακ και νερό και μεσημεριανό γεύμα. Για δηλώσεις συμμετοχής εθελοντών στείλτε μας μήνυμα με το ονοματεπώνυμό σας και στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο και e-mail). Ελάτε στην μεγάλη παρέα των εθελοντών του X-Terra και της Ε.Δ.Ν.Υ. και ζήστε δυνατές στιγμές πρωταθλητισμού παγκοσμίου επιπέδου.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018

Εδώ και μερικές μέρες, σε πολλά σημεία του Νοτίου Υμηττού, κυρίως στην περιοχή της Βούλας, έχουν αναρτηθεί απειλητικά σημειώματα όπως το εικονιζόμενο. Το μήνυμα που αναγράφεται σε αυτά είναι προφανώς απαράδεκτο, ευθέως απειλητικό και παράνομο. Ακόμη χειρότερο όμως, θα ήταν να έχει υλοποιηθεί η συγκεκριμένη φημολογούμενη ενέργεια. Η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού αναζήτησε ενδείξεις όμως δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί κατά πόσο όντως έχει λάβει χώρα μια τέτοια πράξη. Στην περιοχή, η οποία σημειώνεται ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλη γιατί τα συγκεκριμένα σημειώματα έχουν αναρτηθεί σε πολλά σημεία, δεν εντοπίστηκε κάτι, ούτε -ευτυχώς- και νεκρά ζώα.

 

Με την ελπίδα ότι δεν έχει λάβει χώρα αυτή η ενέργεια, η Ε.Δ.Ν.Υ. υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα η αυτοδικία αποτελεί παράνομη πράξη και διώκεται από το νόμο. Η απόρριψη δηλητηρίων στη φύση -και μάλιστα σε προστατευόμενη περιοχή- είναι επίσης παράνομη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην άγρια πανίδα, πέρα φυσικά από τα κατοικίδια και τους ανθρώπους. Σε περίπτωση που εντοπιστεί νεκρό άγριο ζώο ή αναφερθεί θάνατος κατοικίδιου, στην συγκεκριμένη περιοχή, η Ε.Δ.Ν.Υ. θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο, για τον εντοπισμό και την τιμωρία του υπαιτίου, γεγονός που πιθανότατα δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν ο αυτόκλητος τιμωρός έχει δεχτεί επίθεση από σκύλο και χρειάστηκε να δεχτεί πρώτες βοήθειες εξαιτίας της ή την κατήγγειλε σε αρμόδια αρχή, όπως θα έπρεπε να πράξει ενεργώντας νομίμως.

 

Τα συγκεκριμένα σημειώματα δεν αφαιρέθηκαν ώστε να είναι ενήμεροι οι πολλοί επισκέπτες του βουνού και να παραμένουν σε εγρήγορση. Προφανώς και οι ανώνυμες απειλές παράνομων πράξεων, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αθώων (άγριων και κατοικίδιων) ζώων και ανθρώπων, δεν πρέπει να αποτρέψουν κανένα από το να επισκέπτεται τη φύση του Νοτίου Υμηττού, σεβόμενοι εαυτούς, αλλήλους και τη φύση που μας φιλοξενεί.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

PayPal ButtonPayPal Button

Κάντε μια δωρεά μέσω

Κατηγορία Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς*

για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού σήμερα:

Το παραπάνω σήμα αλλάζει χρώμα βάσει του υπομνήματος:

1.ΧΑΜΗΛΗ

2.ΜΕΣΗ

3.ΥΨΗΛΗ

4.ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ

5.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

​*σύμφωνα με τον

Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ιστοσελίδα υπό ανανέωση!

Σύντομα και πάλι μαζί σας
Μέχρι τότε παρακολουθείτε τη σελίδα της ΕΔΝΥ στο facebook

bottom of page