top of page

Τα Nέα μας!
Στη σελίδα αυτή μπορείτε να πληροφορείστε για τα νέα και τις εξελίξεις της Ε.Δ.Ν.Υ., του Υμηττού και της προσπάθειας για προστασία του. Πολλά περισσότερα νέα θα βρείτε και στη σελίδα μας στο facebook, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε χωρίς να απαιτείται να έχετε σχετικό προφίλ και χωρίς να απαιτείται να έχετε εγγραφεί στο facebook.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021

People, plants, sky, vehicles, cave, snow

Η ανασκόπηση του 2021 είναι μια σκληρή διαδικασία. Οι απώλειες της χρονιάς, σε εθνικό επίπεδο, είναι δυσθεώρητες και ο πόνος για τα χαμένα δάση μεγάλος. Αρκετά ήταν και τα νέα πλήγματα στον Υμηττό, χωρίς όμως κανένα να χαρακτηρίζεται ως σοβαρό. Ίσως το βουνό υπήρξε τυχερό, ίσως να έπιασαν τόπο οι προσπάθειες, πάντως αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

 

Η πανδημία και οι περιορισμοί για τον έλεγχό της, συνέχισαν και συνεχίζουν να έχουν επιπτώσεις σε όλους μας, χωρίς η ΕΔΝΥ να αποτελεί εξαίρεση, αφού αποτελείται αποκλειστικά από εθελοντές και βασίζει μεγάλο μέρος της λειτουργίας της σε ομαδικές εκδηλώσεις που και φέτος ακυρώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό. Όμως, στα δύσκολα φαίνεται η πραγματική εθελοντική ψυχή και φέτος επιστρατεύσαμε όλη την ψυχή μας, μαχόμενοι σε πολλαπλά μέτωπα, ενώ ταυτόχρονα δεν αφήσαμε τον Νότιο Υμηττό απροστάτευτο. Μια χρονιά με αγωνία, πόνο, εξάντληση και δύσκολες αποφάσεις φτάνει στο τέλος της. Ήταν όμως και μια χρονιά με πείσμα, αλληλεγγύη και ευγνωμοσύνη για όλους εκείνους που επικοινώνησαν με διάθεση βοήθειας και ενδιαφέροντος αλλά κυρίως, για τα 22 νέα πρόσωπα, που βοήθησαν έμπρακτα, συμμετέχοντας και στηρίζοντας τις βάρδιες δασοπροστασίας. Σε όλους εκείνους που αφιέρωσαν λίγο (ή περισσότερο) από τον ελεύθερο χρόνο τους πλάι μας, για την προστασία του βουνού, αλλά και σε όλους εκείνους που στήριξαν τις δράσεις της ΕΔΝΥ, ακόμα και την ώρα που άλλοι εθελοντές μας μάχονταν στα μέτωπα, απευθύνουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα έχουν σύντομα και πάλι νέα μας, γιατί αυτό το «ευχαριστώ» δεν θα μείνει μόνο στα λόγια.

 

Αυτοί είναι οι αριθμοί μας για φέτος…

15 δράσεις

4 δραστηριότητες

266 ώρες πυροφύλαξης μόνο κατά την αντιπυρική περίοδο

 

Το 2022 έρχεται και θα είναι μια σημαντική χρονιά για την ΕΔΝΥ, η οποία το καλοκαίρι θα γίνει 10 ετών. Οι στόχοι είναι πολλοί, μεγάλοι, ουσιαστικοί και συμβολικοί. Όμως ο κυριότερος παραμένει να ενώσουμε δυνάμεις με ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας ώστε να προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα την πολύτιμη φύση του Νοτίου Υμηττού (και όχι μόνο). Αν κι εσείς το σκέφτεστε, τώρα είναι η ώρα να ενώσετε δυνάμεις μαζί μας. Στείλτε μας μήνυμα και ξεκινήστε τη νέα χρονιά κάνοντας ένα χρήσιμο βήμα για τον εαυτό σας, το περιβάλλον και την ΕΔΝΥ.

 

Καλή Χρονιά! Ευτυχισμένο το 2022 με υγεία, αγάπη και αληθινή, εθελοντική συνεισφορά!

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021

clouds mountain sea snow

Οι εθελοντές της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη!

Στο πνεύμα των Χριστουγέννων και με την ελπίδα ότι η αγάπη για τη φύση και τη ζωή αποτελεί κίνητρο για τις ενέργειες όλων μας, ευχόμαστε να βρίσκεστε με αγαπημένους ανθρώπους, σε αγαπημένα μέρη και όλοι μαζί, να μοιράζεστε τα καλά που η φύση προσφέρει απλόχερα, ενθυμούμενοι πάντα πως πρέπει και εμείς να προσφέρουμε ότι μπορούμε, όπως  ακριβώς θέλουμε να μας προσφέρουν. Είτε εθελοντικά, είτε υλικά, είτε οικονομικά, είτε συναισθηματικά, ας εκφράζουμε την αγάπη με τον καλύτερο τρόπο: μέσω της προσφοράς. Κι ας μην ξεχάσουμε τον Νότιο Υμηττό, που μας προσφέρει τόσο πολλά, και ο οποίος για να συνεχίσει να μας προσφέρει, χρειάζεται μόνο λίγη από την αγάπη μας.

 

Η Ομάδα της ΕΔΝΥ

PayPal ButtonPayPal Button

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021, στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού.

Συμβάλλοντας στην προσπάθεια για την αποτροπή διασποράς της Covid19, η ΕΓΣ θα λάβει χώρα διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Zoom. Καλούνται όλα τα μέλη όπως χρησιμοποιήσουν τους σχετικούς συνδέσμους και κωδικούς που θα λάβουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την συμμετοχή τους.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

H Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού ενεπλάκη για πρώτη φορά με το XTERRA το 2014 (ο αγώνας τότε δεν ήταν του παγκοσμίου πρωταθλήματος). Επιθυμία των εθελοντών της ΕΔΝΥ είναι το βουνό «μας» να φιλοξενεί πολλών ειδών δραστηριότητες στην όμορφη φύση του κι αυτές να γίνονται με σεβασμό στην φυσική του αξία και ομορφιά, χωρίς να μένουν πίσω αντιαισθητικά και μόνιμα σημάδια από σπρέι, πλαστικά και σκουπίδια. Σε αυτό τον τομέα είμαστε περήφανοι, ως ΕΔΝΥ, που στηρίζουμε αυτό τον αγώνα και για το αποτέλεσμα. Μια επίσκεψη σε οποιοδήποτε ορεινό σημείο του αγώνα, μερικές μόλις ώρες μετά την λήξη του, είναι ενδεικτική της αγάπης των εθελοντών της ΕΔΝΥ για τη φύση αφού πίσω δεν μένει το παραμικρό (ενώ κάθε χρόνο, με αφορμή τον αγώνα, η ΕΔΝΥ απομακρύνει και πολλά σκουπίδια που δεν έχουν καμία σχέση με την εκδήλωση). Με τα χρόνια, ο αγώνας μεγάλωσε και εντάχθηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ορεινού τριάθλου XTERRA. Μαζί του μεγάλωσε και η εμπλοκή της ΕΔΝΥ.

Πλέον, το 2021, η ΕΔΝΥ διαχειρίζεται ένα πολυσύνθετο εθελοντικό, οργανωτικό έργο καθώς είναι υπεύθυνη για την οργάνωση εθελοντών, διασωστών και πολλών άλλων ζητημάτων, στα οποία εμπλέκονται εκατοντάδες άνθρωποι για την υποστήριξη των, επίσης εκατοντάδων, αγωνιζόμενων (από elite athletes μέχρι ερασιτέχνες) που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο και από όλη τη χώρα για να συμμετέχουν σε αυτό τον αγώνα, στις υπώρειες του Νοτίου Υμηττού (τη φημισμένη «Φασκομηλιά», τους λόφους «Ξερόχαβο» και «Πευκωτό») και στην πόλη της Βουλιαγμένης. Οι φετινοί αριθμοί (που αναφέρονται μόνο στην εθελοντική κάλυψη του αστικού και ορεινού σκέλους του αγώνα) είναι ενδεικτικοί:

- 24χλμ συνολικής διαδρομής (τρέξιμο και ποδήλατο) σε πόλη και βουνό.

- 2 εθελοντικές οργανώσεις.

- 58 εθελοντές.

- 24 διασώστες σε διασπορά, 6 σε οχήματα.

- 20 εθελοντικά οχήματα (2 βαν, 1 ασθενοφόρο, 1 πυροσβεστικό όχημα, 4 οχήματα 4x4, 5 atv, 2 διασωστικές μοτοσικλέτες, 4 οργανωτικές μοτοσικλέτες και 1 ΙΧ).

- 3 οχήματα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

- 7 οχήματα της Τροχαίας και Δημ. Αστυνομίας, με 10 και 4 άτομα αντίστοιχα.

 

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι άξιοι συγχαρητηρίων και τους ευχαριστούμε είτε είναι εθελοντές της ΕΔΝΥ, της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Δήμου Αιγάλεω, είτε κάτοικοι της πόλης και ανεξάρτητοι εθελοντές. Χωρίς αυτούς ο αγώνας δεν θα ξεκινούσε καν. Όλοι μαζί δεν πτοήθηκαν από τις δυσκολίες και αντιμετώπισαν τα καιρικά φαινόμενα, τις μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, τις τεχνικές δυσκολίες, τις αυξημένες ανάγκες διαχείρισης κοινού και πολιτών, ακόμα και τις απαράδεκτες συμπεριφορές λίγων συμπολιτών μας, τους τραυματισμούς αγωνιζόμενων αλλά και απρόοπτα. Λάθη σαφώς και έγιναν, προβλήματα σαφώς και προέκυψαν, αλλά σημασία έχει ότι όλα επιλύθηκαν, ο αγώνας ολοκληρώθηκε και η φύση του Νοτίου Υμηττού, λίγες ώρες μετά, παραμένει ανέγγιχτη και καθαρότερη από ότι ήταν πριν, ενώ η ομορφιά της περιοχής προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο.

Καταχωρήθηκε: Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021

trees sky path

Για άλλη μια χρονιά, το XTERRA Greece έλαβε χώρα στις υπώρειες του Νοτίου Υμηττού. Και για άλλη μια χρονιά, μια μεγάλη επιχείρηση εθελοντικής υποστήριξης του αγώνα, στο ορεινό τμήμα ποδήλατου και τρεξίματος, οργανώθηκε από την ΕΔΝΥ. Εκατοντάδες εμπλεκόμενοι, εκατοντάδες αθλητές, δεκάδες χιλιόμετρα, αμέτρητα γεγονότα και ατελείωτη ένταση, για ένα αγώνα παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ευχαριστούμε όλους όσους στήριξαν αυτό το εθελοντικό έργο, στο οποίο θα επανέλθουμε.

Κι όπως κάθε χρόνο, φροντίσαμε, λίγες ώρες μετά τον τερματισμό, να καθαρίσουμε όλο το ορεινό τμήμα του αγώνα, ώστε η φημισμένη Φασκομηλιά, αλλά και οι λόφοι Ξερόχαβος και ο Πευκωτός, να μείνουν πεντακάθαρα, όπως πρέπει να είναι όλες οι διοργανώσεις (χωρίς αντιαισθητικά σπρέι, χωρίς να μένουν πίσω κορδέλες, χωρίς να μένει πίσω τίποτα εκτός από τα ίχνη των αθλητών και τα δυνατά συναισθήματα).

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόγραμμα Ανοιχτών Εκδηλώσεων της ΕΔΝΥ για το ερχόμενο διάστημα:

 

26/09 - Δραστηριότητα.

16/10 - Εθελοντική Υποστήριξη/Οργάνωση Αγώνα Ορεινού Τριάθλου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος XTERRA.

31/10 - Δράση.

13-14/11 - Διήμερη Κατασκηνωτική Εκδρομή στον Υμηττό.

26-28/11 - Τριήμερη Εκδρομή.

12/12 - Δράση.

Το πρόγραμμα αναφέρεται σε εκδηλώσεις (δράσεις/δραστηριότητες) ανοιχτές προς το κοινό, παρέχεται ενδεικτικά και ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών ή άλλων απροόπτων, ενώ ενδέχεται να προστεθούν και άλλες εκδηλώσεις που δεν έχουν οριστικοποιηθεί στην παρούσα φάση. Οι εθελοντές, μέλη της Ε.Δ.Ν.Υ., ενημερώνονται ξεχωριστά για άλλες εκδηλώσεις και διοικητικά θέματα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και σχετικές ανακοινώσεις, παρακαλούμε παρακολουθείτε τις αντίστοιχες ενότητες στην ιστοσελίδα μας ή εγγραφείτε στη mailing list της ΕΔΝΥ ώστε να λαμβάνετε στο email σας όλες τις προσκλήσεις για εκδηλώσεις καθώς και νέα και άλλες πληροφορίες.

Καταχωρήθηκε: Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021

Δε φοβάσαι τη φωτια_web.jpg

Περί φόβου και σεβασμού…

 

«Δεν φοβάσαι τη φωτιά;» Πόσες φορές δεν έχουμε δεχτεί αυτή την ερώτηση; Όποιος δεν φοβάται, είναι επικίνδυνος. Ο φόβος είναι καλός σύμβουλος, όταν συνδυάζεται με γνώση και εμπειρία. Κι όταν διαθέτεις και τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι για να παράξεις το έργο σου με ασφάλεια (καθόλου δεδομένο για μια ανεξάρτητη εθελοντική ομάδα), τότε αυτό το (εθελοντικό) έργο μπορεί να είναι πολύ σημαντικό, ακόμα κι απέναντι στη δύσκολη φωτιά, ακόμα κι απέναντι στη μεγαπυρκαγιά. Γιατί το κάνεις με όλη σου την καρδιά. Το κάνεις γιατί θέλεις να το κάνεις, για τα «πιστεύω» και τις αξίες σου, όχι για τα λεφτά, για τη στολή, για τα like, τις φωτογραφίες ή για να βγεις στην τηλεόραση.

 

Ειδικά στις ακραίες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε φέτος, με τον ενισχυτικό παράγοντα της κλιματικής αλλαγής να μην επιδέχεται αμφισβήτησης, πρέπει να φοβάσαι. Το σπάνιο, το απρόβλεπτο, αυτό που μπορεί να μην έχεις ξανασυναντήσει, καραδοκούν. Οι λειτουργίες της φύσης έχουν αλλάξει και υπεύθυνος για αυτό είναι ο άνθρωπος. Αυτό το oν που θέλει να αποκαλείται λογικό αλλά φέρεται στη φύση, στο ίδιο του το σπίτι, τόσο παράλογα. Κι όταν τα αποτελέσματα των πράξεών του έχουν καταστροφικές συνέπειες, ακόμα και τότε, αρέσκεται να αποποιείται των ευθυνών του μιλώντας για «τη φύση που εκδικείται» και για τους (πάντα) απρόσωπους εμπρηστές με τα υποχθόνια κίνητρα.

Ναι, οι καταστάσεις είναι ακραίες. Η ακραία ξηρασία, λόγω κλιματικής αλλαγής (την οποία όποιος αμφισβητεί απλά αποδεικνύει την άγνοιά του), έχει κάνει τα δέντρα να ξεραίνονται, να πεθαίνουν και να είναι εκρηκτικά εύφλεκτα. Όμως ως εθελοντής, έχεις ένα πλεονέκτημα. Το κάνεις γιατί θέλεις να το κάνεις. Το κάνεις γιατί το αγαπάς και το κάνεις όλο τον χρόνο. Γι’ αυτό το κάνεις όσο πιο καλά μπορείς. Διαβάζεις διαρκώς, επιζητάς τη γνώση, προσπαθείς να βελτιώνεσαι συνέχεια, να μαθαίνεις, να είσαι σκληρός κριτής του εαυτού σου (και της εθελοντικής ομάδας σου). Δεν σε νοιάζει το εύκολο, το επιφανειακό, η «τούφα». Δεν σε νοιάζουν η προβολή, τα εύσημα, οι παρελάσεις. Προσπαθείς να χτίζεις τις γνώσεις και την εμπειρία σου. Τις τακτικές και τη συνεργασία σου με τους υπόλοιπους συνάδελφους εθελοντές, της ομάδας σου ή και εκτός αυτής. Κι ας είναι 30-40 ετών τα οχήματά σου, κι ας είναι σκουριασμένα και σκονισμένα. Εσύ ξέρεις ότι αυτό συμβαίνει γιατί «οργώνουν» συνέχεια τους δασικούς δρόμους, επιτελώντας το έργο τους και δεν κάθονται, πεντακάθαρα κι απαστράπτοντα, σε μια πλατεία, για τα μάτια του κόσμου.  «Μα είναι όλοι εθελοντές;» σε ρωτούν. Στην ΕΔΝΥ είναι. Αλλού ίσως όχι αλλά δεν μας αφορά, δεν μας ενδιαφέρει.

 

Αλλά φοβάσαι τελικά; Είπαμε, όχι, δεν φοβάσαι τη φύση. Τη φύση τη σέβεσαι. Σέβεσαι, την ομορφιά, τη δύναμη, τη σοφία και την απλότητά της. Σέβεσαι τις αρχές με τις οποίες αυτή λειτουργεί κι ας είναι μερικές φορές ωμές και άκαρδες. Σέβεσαι τα φυσικά φαινόμενα και τη δυνατότητά τους να μας θυμίζουν ταπεινοφροσύνη. Η φωτιά είναι απλώς ένα φυσικό φαινόμενο. Μπορεί να σε ζεστάνει, να σε χαλαρώσει και να σε ηρεμήσει τον χειμώνα. Μπορεί και να βρυχηθεί, να σε απειλήσει, να σε καταστρέψει το καλοκαίρι. Πρέπει να τη σεβαστείς. Να προετοιμαστείς. Εσύ και οι γύρω σου…

 

Αυτοί οι γύρω σου, που ξέχασαν ότι είναι κομμάτι της φύσης. Αυτοί που δεν σεβάστηκαν τους απλούς κανόνες της και αυτούς των φυσικών φαινομένων. Αυτοί που δεν σεβάστηκαν τους απλούς κανόνες της φωτιάς. Αυτοί που θα ανατρέξουν στη δύσκολη ώρα τους σε εσένα, για να σώσεις το σπίτι τους ή και τη ζωή τους. Αυτοί που δεν κλάδεψαν τα κλαδιά του πεύκου ώστε να μην αγκαλιάζει τη στέγη του σπιτιού τους και δεν έκοψαν τα ξερά χόρτα από το οικόπεδό τους. Αυτοί που μια ζωή πετούσαν τα ξερά κλαδέματα έξω από τη μάντρα τους και τώρα σου ζητούν να πας εκεί, όπου συσσώρευσαν χρόνια καύσιμης ύλης, και να μπεις μπροστά στο μέτωπο. Αυτοί που έφτιαξαν έναν ιδιωτικό δρόμο και μια αυλόπορτα, ίσα να χωράει το ΙΧ τους, αλλά σου ζητούν να περάσεις με την 6-τονη υδροφόρα. Αυτοί που σου ζητούν να μπεις στην αποθήκη τους που καίγεται, αλλά δεν σου λένε (σκόπιμα) ότι είναι γεμάτη φιάλες υγραερίου. Αυτοί που σου ουρλιάζουν «πού ήσουν τόση ώρα», λες και αν μπορούσες δε θα έφτανες νωρίτερα. Αυτοί που θα σου πουν ότι δεν μπορείς να πάρεις τα πόδια σου, χωρίς να σκεφτούν ότι μπορεί να είσαι άγρυπνος τρία μερόνυχτα. Αυτοί που θα σου κλέψουν τον εξοπλισμό, θα σε διαβάλουν, θα σε κατηγορήσουν για διάφορα. Αυτοί, που ενώ δεν σου απαντούν ούτε στην «καλημέρα» έχουν το θράσος να σου ζητούν στήριξη όταν τα βρουν δύσκολα. Αυτοί, που τελικά δεν θα σεβαστούν ούτε εσένα, τον εθελοντή που έσπευσε να βοηθήσει αντί να αράξει σε μια παραλία ή να παρακολουθεί από την τηλεόραση.

 

Εσύ όμως θα σεβαστείς τον πόνο και την αγωνία τους. Θα σεβαστείς τον εκνευρισμό και τον πανικό τους και θα τα παραβλέψεις όλα αυτά. Δεν θα τα ξεχάσεις. Δεν μπορείς. Εθελοντής είσαι, αλλά και άνθρωπος. Έχεις συναισθήματα και αδυναμίες, όπως όλοι. Αλλά ξέρεις να σέβεσαι. Τη φύση, τον άνθρωπο, τον εαυτό σου. Γιατί τελικά, όλα στη ζωή, έχουν να κάνουν όχι με τον φόβο, αλλά με τον σεβασμό. Κι αυτό, να το έχουν καλά στο μυαλό τους όλοι όσοι θα έρθουν να μιλήσουν στον εθελοντή. Κυρίως οι κατέχοντες θέσεις, αλλά και κάθε άλλος. Γιατί υπάρχει και μια άλλη παράμετρος στον σεβασμό. Ο σεβασμός κερδίζεται και προσφέρεται… δεν απαιτείται και δεν έρχεται πακέτο με καμία θέση (πολύ περισσότερο αιρετού και ιδίως της τοπικής αυτοδιοίκησης). Τον σεβασμό μας κέρδισαν κάποιοι πιτσιρικάδες, που έφεραν από το πουθενά κρύο νερό, χυμούς και σάντουιτς. Τον σεβασμό μας κέρδισαν άγνωστοι που στην ώρα του κινδύνου άπλωσαν το χέρι τους για να μας βοηθήσουν. Τον σεβασμό μας κέρδισαν κάποιοι αστυνομικοί, που έκαναν πολλά περισσότερα από όσα ήταν καθήκον τους. Τον σεβασμό μας κέρδισαν κάποιοι που δώρισαν όσα μπορούσαν. Τον σεβασμό μας κέρδισαν κάποιοι που αναγνώρισαν τα λάθη τους, γιατί ουδείς αλάνθαστος. Τον σεβασμό μας κέρδισαν κάποιοι άνθρωποι, που σέβονται τη φύση και τον εαυτό τους.

 

Η φωτογραφία είναι από τις εθελοντικές επιχειρήσεις της ανεξάρτητης Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού στο μέτωπο της ανατολικής Πάρνηθας. Εκεί που ο εξοπλισμός δεν ήταν δεδομένος και τα «πετρέλαια» μπήκαν (όπως πάντα) από την τσέπη μας. Εκεί που οι μέρες και οι νύχτες μπερδεύτηκαν σε ένα θολό εφιάλτη γεμάτο καπνούς και φλόγες. Εκεί που η φύση πρόσφερε στους ανθρώπους ένα μάθημα σεβασμού και ταπεινοφροσύνης. Κάποιοι θα το αντιληφθούν, θα σκύψουν το κεφάλι, θα κατανοήσουν το μάθημα και θα μοχθήσουν σκληρότερα. Άλλοι θα πανηγυρίσουν που δεν κάηκαν και (όλα) τα μπετά. Κάποιοι άλλοι ακόμη, θα βρίσουν, θα κατηγορήσουν, θα αποποιηθούν των ευθυνών τους. Και κάποιοι, ίσως οι χειρότεροι, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την καταστροφή. Ίσως τελικά, η απάντηση θα έπρεπε να είναι «Ναι, φοβάμαι». Όχι τη φωτιά αλλά εμάς τους ανθρώπους, που θα καταφύγουμε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από το να αναγνωρίσουμε την ευθύνη μας. Όχι τη γενική, την αόριστη και απρόσωπη ευθύνη. Ο κάθε ένας από εμάς, την ευθύνη που του αναλογεί, γιατί αναλογεί ευθύνη σε όλους μας. Ακόμα και σε εμάς, τους εθελοντές της ΕΔΝΥ, που ακόμα ψάχνουμε λεφτά για «πετρέλαια»…

 

Αν σκέφτεσαι ότι ίσως μπορείς να βοηθήσεις, η απάντηση είναι ΝΑΙ, μπορείς. Ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματικών δυνατοτήτων ή προσωπικών περιορισμών. Δεν χρειάζεται καν να βρεθείς αντιμέτωπος με τη φωτιά (στην πραγματικότητα μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα αποτρέποντάς την). Επομένως, το ερώτημα δεν είναι αν μπορείς να βοηθήσεις, αλλά αν θα το κάνεις.
Εγγράψου στην ΕΔΝΥ (αν αναρωτιέσαι «πότε», η απάντηση είναι «τώρα», ώστε να είσαι έτοιμος του χρόνου), στήριξέ μας, έσω έτοιμος…

Φοβάσαι τη φωτιά; Υπό συνθήκες, όχι.

Φοβάσαι να κοιτάξεις στον (εσωτερικό σου) καθρέφτη; Την απάντηση θα δώσεις εσύ και οι πράξεις σου…

 

Σπύρος Κίνιας
Επικεφαλής Εθελοντής ΕΔΝΥ

Καταχωρήθηκε: Σάββατο, 01 Μαΐου 2021

mountain forest sea

Καλό Μήνα! Πρώτη του Μάη και πρώτη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου του 2021. Όπως πάντα, ευχόμαστε να είναι μια καλή και «άκαπνη» αντιπυρική περίοδος για τον Νότιο Υμηττό και την χώρα γενικότερα. Όμως ξέρουμε ότι οι ευχές δεν αρκούν κι έτσι, για τους επόμενους έξι μήνες, μια στρατιά από επαγγελματίες και εθελοντές θα εντείνουν την προσοχή τους για την αποτροπή του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών. Ούτε όμως όλοι εμείς αρκούμε! Πρέπει όλοι να συμβάλλουν. Σεβόμαστε τους περιορισμούς που τίθενται σε ισχύ από σήμερα, προσέχουμε τις ενέργειές μας στην ύπαιθρο, προετοιμαζόμαστε και επαγρυπνούμε, ενεργούμε άμεσα και σωστά αν εντοπίσουμε συμβάν και φροντίζουμε να μην προστεθούμε στα στατιστικά. Και αν σκεφτόσασταν να ενεργοποιηθείτε εθελοντικά, τώρα είναι η ώρα! Επικοινωνήστε με την ΕΔΝΥ και μάθετε πως μπορείτε να ενώσετε τις δυνάμεις σας με εμάς.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 29 Απρλίου 2021

blooming tree

Άλλο ένα ιδιαίτερο Πάσχα βρίσκεται μπροστά μας. Οι υγειονομικές συνθήκες παραμένουν δύσκολες -ίσως πιο δύσκολες από ποτέ- και η ζωή όλων των ανθρώπων έχει διαταραχθεί. Όμως, η φύση παραμένει ο καλύτερος «δάσκαλος», για όποιον από εμάς θέλει να ακούσει, και συνεχίζει στους ρυθμούς της εποχής. Το αν οι άνθρωποι θα ακολουθήσουμε έχει να κάνει με τις επιλογές μας και το αν θα διαλέξουμε τον εγωισμό και την εσωστρέφεια ή αν θα επιλέξουμε να ακούσουμε το μήνυμα του Πάσχα για αγάπη, αλληλεγγύη και υποστήριξη όλων -ανθρώπων και μη- που τη χρειάζονται.

 

Οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. σας εύχονται υγεία και αγάπη. Κι ας θυμόμαστε ότι η αγάπη δεν εκφράζεται μόνο με το τι κάνεις αλλά και με το τι δεν κάνεις (από υπεύθυνη επιλογή).

 

Μείνετε ασφαλείς, μείνετε υπεύθυνοι, μείνετε ενεργοί.

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!

Καταχωρήθηκε: Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021

door-lock

Το ζήσαμε κι αυτό! Η ΕΔΝΥ έπεσε θύμα διάρρηξης αφού μία από τις αποθήκες που ανοίχτηκαν σε υπόγειο πολυκατοικίας στη Βούλα ήταν και αυτή που χρησιμοποιούμε. Σημαντικά εργαλεία και εξοπλισμός της εθελοντικής μας ομάδας, όπως το κλαδευτικό αλυσοπρίονο, μάσκες δασοπυρόσβεσης κ.α. έκαναν φτερά, με τη συνολική ζημιά να υπερβαίνει τα 1.000€ υλικών που με πολύ κόπο εξασφαλίσαμε με ίδιους πόρους και δωρεές ιδιωτών (συγκεκριμένα οι μάσκες ήταν δωρεά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και Ελλήνων κατοίκων της Βοστώνης).

Η αρχική θλίψη έχει μετατραπεί σε πείσμα να ανακάμψουμε δριμύτεροι και να εντείνουμε τις εθελοντικές προσπάθειές μας ώστε να εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε το έργο μας με ασφάλεια. Λίγο-λίγο θα τα ξαναπάρουμε όλα... όπως τα καταφέραμε και στο παρελθόν.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021

vehicle mountain watch-tower

Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας σε θέματα φύσης, βουνού, εθελοντικής δασοπροστασίας/δασοπυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών, κ.α. σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το Πρόγραμμα Θεωρητικής Εκπαίδευσης της Ε.Δ.Ν.Υ. για το 2021 ανεξαρτήτως αν είστε μέλη, ενεργοί εθελοντές ή αν προτίθεστε να γίνετε. Οι γνώσεις που θα αποκομίσετε είναι πολλές και μπορεί κάποια στιγμή να φανούν πολύτιμες για εσάς ή για το περιβάλλον.

 

Πρόγραμμα Θεωρητικής Εκπαίδευσης ΕΔΝΥ 2021

 

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 (18:30-21:00):

Θεωρητική Εκπαίδευση Δασοπροστασίας (2 ώρες & 30 λεπτά)

 

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 (18:30-21:00):

Προσανατολισμός στον Νότιο Υμηττό (1 ώρα)

Επικοινωνίες & Ασύρματες Διαβιβάσεις (1 ώρα & 30 λεπτά)

 

Πέμπτη 01 Απριλίου 2021 (18:30-21:30):

Θεωρητική Εκπαίδευση Δασοπυρόσβεσης (2 ώρες & 30 λεπτά)

Ανάλυση Συμβάντων Δασικών Πυρκαγιών στον Νότιο Υμηττό (30 λεπτά)

 

Το πρόγραμμα θα λάβει χώρα διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν τους σχετικούς κωδικούς στέλνοντας e-mail στο info@edny.gr

 

Τα σεμινάρια θεωρητικής εκπαίδευσης της Ε.Δ.Ν.Υ. είναι ανοιχτά και δωρεάν για όλους.

Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική για τα μέλη (σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς).

 

Πληροφορίες και σχετικές ανακοινώσεις εδώ.

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021

snow mountain vehicle

Σπάνιες και όμορφες οι εικόνες από τον Νότιο Υμηττό σήμερα, όμως για να τις χαρούμε δεν χρειάζεται να πάρουμε ρίσκα. Το χιονισμένο βουνό αλλάζει τα δεδομένα δυσκολίας κατά πολλές φορές, σε σχέση με τις κανονικές συνθήκες και οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστούν επικίνδυνες. Το καιρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη μέχρι αύριο με αυξομείωση ραγδαιότητας και δεν πρέπει να υποτιμηθεί ακόμη και αν υπάρχουν υφέσεις. Δεν υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας, όπως έκαναν οι τρεις νεαροί χθες το βράδυ με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να ζητήσουν βοήθεια και να υπάρξει κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους, με αίσιο τέλος ευτυχώς. Θυμόμαστε ότι σε περίπτωση ανάγκης καλούμε το 112, όμως είναι πάντα καλύτερα να φροντίζουμε να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2021

Η ΕΔΝΥ ανέλαβε πρωτοβουλία συντάσσοντας επιστολή προς το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, σχετικά με τις εργασίες περίφραξης του Εργοστασίου Τηλεπικοινωνιών & Ηλεκτρονικών Μέσων στον Νότιο Υμηττό (Γλυφάδα), τις οποίες έχει αναλάβει ο Δήμος Γλυφάδας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση προστασίας της φύσης, ελεύθερης πρόσβασης στο βουνό αλλά και των αναγκών ασφαλείας του ΕΤΗΜ. Την επιστολή συνυπογράφουν οι αναγραφόμενοι φορείς.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

PayPal ButtonPayPal Button

Κάντε μια δωρεά μέσω

Κατηγορία Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς*

για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού σήμερα:

Το παραπάνω σήμα αλλάζει χρώμα βάσει του υπομνήματος:

1.ΧΑΜΗΛΗ

2.ΜΕΣΗ

3.ΥΨΗΛΗ

4.ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ

5.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

​*σύμφωνα με τον

Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ιστοσελίδα υπό ανανέωση!

Σύντομα και πάλι μαζί σας
Μέχρι τότε παρακολουθείτε τη σελίδα της ΕΔΝΥ στο facebook

bottom of page