Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. για να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

Κάντε μια δωρεά μέσω

Τα Nέα μας!
    Στη σελίδα αυτή μπορείτε να πληροφορείστε για τα νέα και τις εξελίξεις της Ε.Δ.Ν.Υ., του Υμηττού και της προσπάθειας για προστασία του. Πολλά περισσότερα νέα θα βρείτε και στη σελίδα μας στο facebook, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε χωρίς να απαιτείται να έχετε σχετικό προφίλ και χωρίς να απαιτείται να έχετε εγγραφεί στο facebook.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021

blooming tree

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 29 Απρλίου 2021

mountain forest sea

Καλό Μήνα! Πρώτη του Μάη και πρώτη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου του 2021. Όπως πάντα, ευχόμαστε να είναι μια καλή και «άκαπνη» αντιπυρική περίοδος για τον Νότιο Υμηττό και την χώρα γενικότερα. Όμως ξέρουμε ότι οι ευχές δεν αρκούν κι έτσι, για τους επόμενους έξι μήνες, μια στρατιά από επαγγελματίες και εθελοντές θα εντείνουν την προσοχή τους για την αποτροπή του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών. Ούτε όμως όλοι εμείς αρκούμε! Πρέπει όλοι να συμβάλλουν. Σεβόμαστε τους περιορισμούς που τίθενται σε ισχύ από σήμερα, προσέχουμε τις ενέργειές μας στην ύπαιθρο, προετοιμαζόμαστε και επαγρυπνούμε, ενεργούμε άμεσα και σωστά αν εντοπίσουμε συμβάν και φροντίζουμε να μην προστεθούμε στα στατιστικά. Και αν σκεφτόσασταν να ενεργοποιηθείτε εθελοντικά, τώρα είναι η ώρα! Επικοινωνήστε με την ΕΔΝΥ και μάθετε πως μπορείτε να ενώσετε τις δυνάμεις σας με εμάς.

Καταχωρήθηκε: Σάββατο, 01 Μαΐου 2021

Άλλο ένα ιδιαίτερο Πάσχα βρίσκεται μπροστά μας. Οι υγειονομικές συνθήκες παραμένουν δύσκολες -ίσως πιο δύσκολες από ποτέ- και η ζωή όλων των ανθρώπων έχει διαταραχθεί. Όμως, η φύση παραμένει ο καλύτερος «δάσκαλος», για όποιον από εμάς θέλει να ακούσει, και συνεχίζει στους ρυθμούς της εποχής. Το αν οι άνθρωποι θα ακολουθήσουμε έχει να κάνει με τις επιλογές μας και το αν θα διαλέξουμε τον εγωισμό και την εσωστρέφεια ή αν θα επιλέξουμε να ακούσουμε το μήνυμα του Πάσχα για αγάπη, αλληλεγγύη και υποστήριξη όλων -ανθρώπων και μη- που τη χρειάζονται.

 

Οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. σας εύχονται υγεία και αγάπη. Κι ας θυμόμαστε ότι η αγάπη δεν εκφράζεται μόνο με το τι κάνεις αλλά και με το τι δεν κάνεις (από υπεύθυνη επιλογή).

 

Μείνετε ασφαλείς, μείνετε υπεύθυνοι, μείνετε ενεργοί.

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!

Καταχωρήθηκε: Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021

door-lock

Το ζήσαμε κι αυτό! Η ΕΔΝΥ έπεσε θύμα διάρρηξης αφού μία από τις αποθήκες που ανοίχτηκαν σε υπόγειο πολυκατοικίας στη Βούλα ήταν και αυτή που χρησιμοποιούμε. Σημαντικά εργαλεία και εξοπλισμός της εθελοντικής μας ομάδας, όπως το κλαδευτικό αλυσοπρίονο, μάσκες δασοπυρόσβεσης κ.α. έκαναν φτερά, με τη συνολική ζημιά να υπερβαίνει τα 1.000€ υλικών που με πολύ κόπο εξασφαλίσαμε με ίδιους πόρους και δωρεές ιδιωτών (συγκεκριμένα οι μάσκες ήταν δωρεά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και Ελλήνων κατοίκων της Βοστώνης).

Η αρχική θλίψη έχει μετατραπεί σε πείσμα να ανακάμψουμε δριμύτεροι και να εντείνουμε τις εθελοντικές προσπάθειές μας ώστε να εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε το έργο μας με ασφάλεια. Λίγο-λίγο θα τα ξαναπάρουμε όλα... όπως τα καταφέραμε και στο παρελθόν.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021

vehicle mountain watch-tower

Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας σε θέματα φύσης, βουνού, εθελοντικής δασοπροστασίας/δασοπυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών, κ.α. σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε το Πρόγραμμα Θεωρητικής Εκπαίδευσης της Ε.Δ.Ν.Υ. για το 2021 ανεξαρτήτως αν είστε μέλη, ενεργοί εθελοντές ή αν προτίθεστε να γίνετε. Οι γνώσεις που θα αποκομίσετε είναι πολλές και μπορεί κάποια στιγμή να φανούν πολύτιμες για εσάς ή για το περιβάλλον.

 

Πρόγραμμα Θεωρητικής Εκπαίδευσης ΕΔΝΥ 2021

 

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 (18:30-21:00):

Θεωρητική Εκπαίδευση Δασοπροστασίας (2 ώρες & 30 λεπτά)

 

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 (18:30-21:00):

Προσανατολισμός στον Νότιο Υμηττό (1 ώρα)

Επικοινωνίες & Ασύρματες Διαβιβάσεις (1 ώρα & 30 λεπτά)

 

Πέμπτη 01 Απριλίου 2021 (18:30-21:30):

Θεωρητική Εκπαίδευση Δασοπυρόσβεσης (2 ώρες & 30 λεπτά)

Ανάλυση Συμβάντων Δασικών Πυρκαγιών στον Νότιο Υμηττό (30 λεπτά)

 

Το πρόγραμμα θα λάβει χώρα διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν τους σχετικούς κωδικούς στέλνοντας e-mail στο info@edny.gr

 

Τα σεμινάρια θεωρητικής εκπαίδευσης της Ε.Δ.Ν.Υ. είναι ανοιχτά και δωρεάν για όλους.

Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική για τα μέλη (σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς).

 

Πληροφορίες και σχετικές ανακοινώσεις εδώ.

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021

snow mountain vehicle

Σπάνιες και όμορφες οι εικόνες από τον Νότιο Υμηττό σήμερα, όμως για να τις χαρούμε δεν χρειάζεται να πάρουμε ρίσκα. Το χιονισμένο βουνό αλλάζει τα δεδομένα δυσκολίας κατά πολλές φορές, σε σχέση με τις κανονικές συνθήκες και οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστούν επικίνδυνες. Το καιρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη μέχρι αύριο με αυξομείωση ραγδαιότητας και δεν πρέπει να υποτιμηθεί ακόμη και αν υπάρχουν υφέσεις. Δεν υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας, όπως έκαναν οι τρεις νεαροί χθες το βράδυ με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να ζητήσουν βοήθεια και να υπάρξει κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους, με αίσιο τέλος ευτυχώς. Θυμόμαστε ότι σε περίπτωση ανάγκης καλούμε το 112, όμως είναι πάντα καλύτερα να φροντίζουμε να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2021

1/1

Η ΕΔΝΥ ανέλαβε πρωτοβουλία συντάσσοντας επιστολή προς το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, σχετικά με τις εργασίες περίφραξης του Εργοστασίου Τηλεπικοινωνιών & Ηλεκτρονικών Μέσων στον Νότιο Υμηττό (Γλυφάδα), τις οποίες έχει αναλάβει ο Δήμος Γλυφάδας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση προστασίας της φύσης, ελεύθερης πρόσβασης στο βουνό αλλά και των αναγκών ασφαλείας του ΕΤΗΜ. Την επιστολή συνυπογράφουν οι αναγραφόμενοι φορείς.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

1/3
kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Κατηγορία Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς*

για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού σήμερα:

Το παραπάνω σήμα αλλάζει χρώμα βάσει του υπομνήματος:

1.ΧΑΜΗΛΗ

2.ΜΕΣΗ

3.ΥΨΗΛΗ

4.ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ

5.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

​*σύμφωνα με τον

Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.