Τα Nέα μας!
    Στη σελίδα αυτή μπορείτε να πληροφορείστε για τα νέα και τις εξελίξεις της Ε.Δ.Ν.Υ., του Υμηττού και της προσπάθειας για προστασία του. Πολλά περισσότερα νέα θα βρείτε και στη σελίδα μας στο facebook, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε χωρίς να απαιτείται να έχετε σχετικό προφίλ και χωρίς να απαιτείται να έχετε εγγραφεί στο facebook.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022

Καταχωρήθηκε: Κυριακή, 01 Μαΐου 2022

tree vehicle mountain

Πρωτομαγιά σήμερα και οι εθελοντές της ΕΔΝΥ σας εύχονται καλό μήνα. Βγείτε στη φύση του Νοτίου Υμηττού ή οπουδήποτε αλλού και χαρείτε τη σοφία και την απλότητά της, την ομορφιά και τα χρώματα, εν τέλει την ίδια τη ζωή.

Θυμηθείτε, από σήμερα, ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος, κατά την οποία τίθενται σε ισχύ ορισμένοι σημαντικοί περιορισμοί και διατάξεις που αφορούν τη συμπεριφορά μας στη φύση και στοχεύουν στην προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως απαγορεύσεις κίνησης στο δασικό οδικό δίκτυο όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι αυξημένος, απαγορεύεται η χρήση γυμνής φλόγας ή ενεργειών που μπορεί να δημιουργήσουν σπινθήρες στην ύπαιθρο και ότι απαιτείται από όλους επαγρύπνηση για την αποτροπή δασικών πυρκαγιών για τους επόμενους έξι μήνες.

 

Φέτος, μετά από την ακραία ξηρή και δύσκολη περσινή χρονιά, ο κατασταλτικός μηχανισμός εμφανίζεται ενισχυμένος, ενώ και αρκετές είναι οι ενέργειες πρόληψης που επιτέλους, ξεκινούν δειλά-δειλά. Όμως, είμαστε πολύ μακριά από το ιδανικό και η χρονιά φαίνεται εκ νέου ξηρή, για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο, αφού ο χειμώνας ήταν κρύος αλλά άνομβρος, στον Νότιο Υμηττό, και όλα προμηνύουν μια ακόμη δύσκολη αντιπυρική.

 

Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ θα είναι εκεί, να προστατεύσουν το βουνό που τόσο αγαπούν. Με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει μια μικρή, αμιγώς εθελοντική ομάδα που δεν χρηματοδοτείται από κανένα δημόσιο φορέα. Κι ελπίζουμε ότι δεν θα μείνουν μόνοι. Μπορείτε και πρέπει να βοηθήσετε κι εσείς. Μη μείνετε θεατές γιατί όταν συμβεί το κακό θα είναι αργά για δάκρυα. Δήλωσε συμμετοχή, γίνε εθελοντής. Όλοι μπορούν να κάνουν κάτι, όσο μικρό κι αν είναι αυτό.

 

Καλό Μήνα από τους εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ.!

Καλή και Άκαπνη Αντιπυρική Περίοδο!

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022

tree sea mountain

Με την ανθρωπότητα να δείχνει τη σκληρή πλευρά της εκ νέου, το μήνυμα του Πάσχα, καθίσταται πιο σημαντικό. Όταν παραγκωνίζουμε τα σημαντικά, όπως την αγάπη, τη φύση αλλά και την ίδια τη ζωή, δεν μπορούμε να καυχόμαστε ότι αποτελούμε νοήμονα όντα. Ας προσπαθήσουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας, που τα τελευταία χρόνια έχουν αποπροσανατολιστεί, πριν να είναι αργά. Η φύση προσπαθεί, αντιμέτωπη με σκληρές συνθήκες, να επουλώσει τις πληγές που της προξενούμε. Εμείς έχουμε χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές να τη βοηθήσουμε και για να το πετύχουμε πρέπει να επιτρέψουμε στην αγάπη να ριζώσει και να επικρατήσει των σκληρών συμφερόντων, όπως το μικρό πεύκο ριζώνει στον σκληρό βράχο, στον Νότιο Υμηττό.

 

Οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. σας εύχονται υγεία και αγάπη.

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 18 Απριλίου 2021

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/2

8 χρόνια μετά την πρώτη εμπλοκή της ΕΔΝΥ με το XTERRA, ο εθελοντικός οργανισμός δασοπροστασίας συνεχίζει να είναι υπεύθυνος για την οργάνωση εθελοντών, διασωστών και πολλών άλλων ζητημάτων, στα οποία εμπλέκονται εκατοντάδες άνθρωποι για την υποστήριξη των, περίπου 300 αγωνιζόμενων φέτος (από elite athletes μέχρι ερασιτέχνες) που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο και από όλη τη χώρα για να συμμετέχουν σε αυτό τον αγώνα, που έλαβε χώρα το Σάββατο 16 Απριλίου, στις υπώρειες του Νοτίου Υμηττού (τη φημισμένη «Φασκομηλιά», τους λόφους «Ξερόχαβο» και «Πευκωτό») και στην πόλη της Βουλιαγμένης. Οι φετινοί αριθμοί (που αναφέρονται μόνο στην εθελοντική κάλυψη του αστικού και ορεινού σκέλους του αγώνα, χωρίς όσους βρίσκονταν μέσα στην πλαζ και στο θαλάσσιο σκέλος) είναι ενδεικτικοί του μεγέθους του έργου:

- 24χλμ συνολικής διαδρομής (τρέξιμο και ποδήλατο) σε πόλη και βουνό.

- 2 εθελοντικές οργανώσεις, 2 σχολές.

- 79 εθελοντές.

- 34 διασώστες σε διασπορά, 4 σε οχήματα.

- 20 εθελοντικά οχήματα (1 βαν, 1 ασθενοφόρο, 5 οχήματα 4x4, 1 atv, 1 διασωστική μοτοσικλέτα, 4 οργανωτικές μοτοσικλέτες και 4 ΙΧ).

- 3 οχήματα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

- 7 οχήματα της Τροχαίας και Δημ. Αστυνομίας, με 9 και 4 άτομα αντίστοιχα.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι άξιοι συγχαρητηρίων και τους ευχαριστούμε είτε είναι εθελοντές της ΕΔΝΥ, της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Δήμου Αιγάλεω, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, είτε κάτοικοι της πόλης και ανεξάρτητοι εθελοντές. Επιτρέψτε μας όμως ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στους 12 εθελοντές ομαδάρχες που αποτέλεσαν τον κινητήριο τροχό του όλου εγχειρήματος. Χωρίς όλους αυτούς, ο αγώνας δεν θα ξεκινούσε καν. Όλοι μαζί δεν πτοήθηκαν από τις δυσκολίες και αντιμετώπισαν το σύνθετο έργο και τις αυξημένες ανάγκες διαχείρισης κοινού και πολιτών, ακόμα και τα παρατράγουδα. Η αποστολή εξετελέσθη με επιτυχία και φέτος κι όλα τα ζητήματα αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς, ο αγώνας ολοκληρώθηκε και η φύση του Νοτίου Υμηττού, λίγες ώρες μετά τον τερματισμό, είναι καθαρότερη από ότι ήταν πριν (απομακρύνθηκαν πολλά σκουπίδια που δεν είχαν καμία σχέση με τον αγώνα), ενώ η ομορφιά της περιοχής προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022

people, presentation

Το Σάββατο 09 Απριλίου, έλαβε χώρα σεμινάριο Δασικών Πυρκαγιών, με στόχο την ενδυνάμωση των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας (Ε.Ο.) σε θέματα που αφορούν στην πρόληψη και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών και την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων, στον Πολυχώρο Άστρα (πλησίον Θεάτρου Βράχων) στο Βύρωνα (σε συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα - Εθελοντές). Το σεμινάριο, που παρακολούθησαν αρκετές Ε.Ο., εντάσσεται στο πλαίσιο προγράμματος που οργάνωσαν το ΜΚΣ Δεσμός - Desmos, το WWF Greece και το HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability). Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την Εθνική Τράπεζα.

Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ ήταν εκεί, πιστοί στο δόγμα της διαρκούς εκπαίδευσης και προετοιμασίας.

 

Ευχαριστούμε τους διοργανωτές και ομιλητές.

Καταχωρήθηκε: Σάββατο, 12 Μαρτίου 2022

Programma2022.jpg

Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας σε θέματα φύσης, βουνού, εθελοντικής δασοπροστασίας/δασοπυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών, κ.α. σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τα Σεμινάρια Θεωρητικής Εκπαίδευσης της Ε.Δ.Ν.Υ. για το 2022 ανεξαρτήτως αν είστε μέλη, ενεργοί εθελοντές ή αν προτίθεστε να γίνετε. Οι γνώσεις που θα αποκομίσετε είναι πολλές και μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες για εσάς τους ίδιους ή για το περιβάλλον.

 

Πρόγραμμα Θεωρητικής Εκπαίδευσης ΕΔΝΥ 2022:

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 (18:30-21:30):

- Η αξία του Νοτίου Υμηττού.

- Η ΕΔΝΥ & οι βασικές αρχές λειτουργίας της.

- Θεωρητική Εκπαίδευση Τμήματος Δασοπροστασίας ΕΔΝΥ.

 

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022 (18:30-21:00):

- Προσανατολισμός στον Νότιο Υμηττό.

- Επικοινωνίες & Ασύρματες Διαβιβάσεις.

 

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 (18:30-21:30):

- Θεωρητική Εκπαίδευση Τμήματος Δασοπυρόσβεσης ΕΔΝΥ.

- Ανάλυση Συμβάντων Δασικών Πυρκαγιών στον Νότιο Υμηττό.

 

Το πρόγραμμα θα λάβει χώρα στον φιλόξενο χώρο της Εστίας Ναυτοπροσκόπων Βούλας, κάτω από τις κερκίδες του γηπέδου μπάσκετ, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Νηρέως και Διός (είσοδος από Νηρέως), στη Βούλα (Χάρτης). Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ ευχαριστούν τους Ναυτοπρόσκοπους Βούλας για την ευγενική παραχώρηση του χώρου.

 

Τα σεμινάρια θεωρητικής εκπαίδευσης της Ε.Δ.Ν.Υ. είναι ανοιχτά και δωρεάν για όλους. Παρέχουν πλούσια και χρήσιμη γνώση ανεξαρτήτως αν κάποιος δραστηριοποιείται στη δασοπροστασία-δασοπυρόσβεση αλλά συστήνεται η παρακολούθησή τους προς όποιους επιθυμούν να συμβάλλουν ενεργά κατά την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο. Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική για τα μέλη (στο πλαίσιο που ορίζουν το Καταστατικό και οι Κανονισμοί).

 

Πληροφορίες και σχετικές ανακοινώσεις εδώ.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

1/3
kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

Κάντε μια δωρεά μέσω

Εάν εντοπίσετε καπνό ή φωτιά στο δάσος ή κοντά σε αυτό καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία​ στο 199.

Μη θεωρείτε ότι έχει κληθεί ήδη από άλλους εκτός αν δείτε οχήματα ή πυροσβέστες να επιχειρούν στο σημείο του συμβάντος. Δώστε πληροφορίες για το ακριβές σημείο, την έκταση της φωτιάς ή το χρώμα του καπνού εφόσον οι φλόγες δεν είναι ορατές, τη διεύθυνση και ισχύ των ανέμων, το είδος των καιόμενων υλικών καθώς και τρόπους προσέγγισης της φωτιάς