top of page

Τα Nέα μας!
Στη σελίδα αυτή μπορείτε να πληροφορείστε για τα νέα και τις εξελίξεις της Ε.Δ.Ν.Υ., του Υμηττού και της προσπάθειας για προστασία του. Πολλά περισσότερα νέα θα βρείτε και στη σελίδα μας στο facebook, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε χωρίς να απαιτείται να έχετε σχετικό προφίλ και χωρίς να απαιτείται να έχετε εγγραφεί στο facebook.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022     2023

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022

cobweb mountain tree

Οι εθελοντές της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη!

 

Ας γεμίζει η ζωή σας με γαλήνη και χρόνο με τους αγαπημένους σας και τη φύση. Υπέρτατα αγαθά, τα οποία δεν αγοράζονται αλλά έχουν τόση αξία. Αγαθά, που εκτιμούμε κυρίως όταν δεν είναι πλέον διαθέσιμα, όπως η φύση και η ζωή που χάθηκαν φέτος, στον Νότιο Υμηττό, από το μεγάλο πλήγμα της πυρκαγιάς της 04/06.

 

Γι’αυτό φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, η αγάπη μας πρέπει να στραφεί και προς το λαβωμένο βουνό «μας» και να μετατραπεί στην εθελοντική δύναμη που θα φέρει πιο κοντά τον στόχο για πραγματική προστασία του, η οποία παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.

 

Η Ομάδα της ΕΔΝΥ

Καταχωρήθηκε: Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022, στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού.

Η ετήσια Γενική Συνέλευση αναβάλλεται, κατά μία εβδομάδα, λόγω ανωτέρας βίας, και θα διεξαχθεί, κατόπιν νεότερης ενημέρωσης, την Τετάρτη 04/01/2023.

Καλούνται όλα τα μέλη όπως παραστούν στην εστία του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Βούλας, κάτω από τις κερκίδες του γηπέδου μπάσκετ που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Νηρέως και Διός (είσοδος από Νηρέως), στη Βούλα.

Η ΕΓΣ είναι ανοιχτή για το κοινό.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022

website

Συχνά μας ρωτάτε πως καταφέρνουμε να επιβιώνουμε οικονομικά, αφού δεν λαμβάνουμε καμία υποστήριξη σε χρήμα από το κράτος ή τους ΟΤΑ (όταν μάλιστα το 1/3 των εξόδων μας είναι στην πραγματικότητα φόροι προς το κράτος!). Η απάντηση είναι πως τα περίπου 3-4.000€ που απαιτούνται κάθε χρόνο (στην ΕΔΝΥ είμαστε όλοι εθελοντές, δεν υπάρχουν έμμισθο προσωπικό, γραφεία, συμβάσεις κ.λπ.) καλύπτονται με την δική σας στήριξη και έξυπνα εργαλεία, σαν το Youbehero, με το οποίο μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας και να ενισχύεται ταυτόχρονα την ΕΔΝΥ, χωρίς να χρεώνεστε επιπλέον τίποτα!

Και ήδη πετύχαμε τον πρώτο μας στόχο! Μπορεί τα 60€ που μαζέψαμε για τον ετήσιο έλεγχο των πυροσβεστήρων της ΕΔΝΥ να μην ακούγονται σαν μεγάλο ποσό, όμως κάθε ποσό που αφαιρεί μία πάγια ανάγκη, όσο μικρή κι αν είναι αυτή, είναι πολύτιμο για να παραμείνουμε ενεργοί εθελοντές και να συνεχίζουμε να παράγουμε εθελοντικό έργο, το οποίο ο Νότιος Υμηττός έχει τώρα περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

 

Είτε αγοράζετε μια πίτσα, είτε ένα αεροπορικό εισιτήριο, σας παρακαλούμε, χρησιμοποιήστε το Youbehero για να στηρίξετε την ΕΔΝΥ. Δεν σας κοστίζει τίποτα και βοηθάει πολύ!

 

https://youbehero.com/.../ethelontiki-dasoprostasia...

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2022

mountain, sea, burnt trees

Η επίσημη αντιπυρική περίοδος του 2022 έληξε. Η φετινή αντιπυρική περίοδος δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δύσκολη, παρά τη γενικότερη καιρική εικόνα που παρέμεινε σταθερά αρνητική, με τις ωφέλιμες βροχοπτώσεις να μειώνονται σταθερά κάθε χρόνο, σαφής ένδειξη της κλιματικής αλλαγής. Για τη χώρα συνολικά και για τον Νότιο Υμηττό, φέτος επικράτησαν ασυνήθιστα ήπιες πυρομετεωρολογικές συνθήκες κατά τον μήνα Αύγουστο, ενώ ο πιο δύσκολος μήνα ήταν ο Ιούλιος. Παρά αυτό το γεγονός όμως, οι απώλειες, υπήρξαν και φέτος σημαντικές, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και για το βουνό «μας». Το σημαντικότερο πλήγμα ήταν η πολυήμερη πυρκαγιά στη Δαδιά, ένα πολύτιμο οικοσύστημα, με υπερτοπική σημασία.

 

Πιο κοντά μας, η Πεντέλη δέχτηκε ένα ακόμη βαρύ πλήγμα, τόσο σε έκταση, όσο και σε σημασία, αφού οι εκτάσεις που κάηκαν ήταν πολύπαθες και ευαίσθητες, ούσες σε διαδικασία αναγέννησης. Δυστυχώς, φέτος ήταν η σειρά και του Νοτίου Υμηττού, του «δικού μας» βουνού. Στις 04/06/2022, μόλις την πρώτη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου με δύσκολες συνθήκες, μία πυρκαγιά που ξέσπασε δίπλα στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στη Γλυφάδα, επεκτάθηκε γρήγορα, εκμεταλλευόμενη τους βόρειους ανέμους και την απουσία προληπτικών μέτρων. Αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή του δάσους της Βούλας, στο οροπέδιο «Κρεββάτια», ενός ώριμου δάσους, ηλικίας άνω των 45 ετών, που χάριζε ζωή στο νοτιότερο άκρο του κυρίως όγκου του βουνού. Στον τομέα της Γλυφάδας, μια μεγάλη περιοχή, έκτασης περίπου 1.000 στρεμμάτων, υπό αναγέννηση, ξανακάηκε για πολλοστή φορά, καταστρέφοντας και τις αναδασωτικές προσπάθειες, τουλάχιστον 6 ετών της ΕΔΝΥ. 4.322 στρέμματα συνολικά, αλλά και σπίτια, στο Πανόραμα Βούλας, όπου η πυρκαγιά μπήκε στον σκαρφαλωμένο στις βουνοπλαγιές αστικό ιστό, παραδόθηκαν στις φλόγες. Μοναδικό επίτευγμα των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν ότι, την τελευταία στιγμή, απετράπει η πορεία της πυρκαγιάς προς τα βόρεια (προσήνεμα) ώστε να εισέλθει στο πυκνό, πολύτιμο πευκοδάσος του Πευκώνα Κορωπίου.

 

Το πλήγμα για τη φύση του Νοτίου Υμηττού είναι βαρύ. Το ίδιο ισχύει και για το αναδασωτικό έργο της ΕΔΝΥ, με χιλιάδες δέντρα, που είχαν φυτευτεί εθελοντικά, να έχουν καεί. Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ, ενήργησαν με τις περιορισμένες δυνατότητές τους, αφού το πυροσβεστικό όχημα της αμιγώς εθελοντικής ομάδας παρέμεινε ανενεργό, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Αυτό το πλήγμα, μας πόνεσε πολύ. Κυρίως γιατί ήταν προβλέψιμο, ως και αναμενόμενο. Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ είχαν προειδοποιήσει πολλές φορές για αυτό το σενάριο και είχαν κάνει ότι μπορούσαν για να το αποτρέψουν, τοποθετώντας δεξαμενές νερού, που δεν χρησιμοποιήθηκαν, και εκτελώντας καθαρισμούς, στο μέτρο των περιορισμένων, εθελοντικών δυνατοτήτων τους. Η καταστροφή αυτή μπορούσε και έπρεπε να είχε αποτραπεί. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, όσο και αν συστηματικά επιχειρήθηκε, από τους υπεύθυνους, να αποποιηθούν των ευθυνών τους και να εμφανίσουν μια επικοινωνιακή, πλασματική εικόνα. Η στενοχώρια όμως, δεν θα αποτρέψει την ΕΔΝΥ από το να συνεχίσει το έργο της. Αντίθετα, μας γεμίζει θέληση να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, αναβαθμίζοντας τις εθελοντικές προσπάθειες και το έργο μας, πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας, με επιστημονική τεκμηρίωση, μακριά από τοπικά παραταξιακά και μικροκομματικά συμφέροντα, απολύτως εθελοντικά και με αγνή αγάπη για τη φύση και τη ζωή.

 

Ας μην ξεχνούμε ότι η επίσημη αντιπυρική περίοδος μπορεί να τελείωσε, όμως οι βροχές δεν έχουν έρθει ακόμη, επομένως απαιτείται ακόμη επαγρύπνηση.

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022

black ribbon

Η κα. Ρέα Ράμμου - Κίνια πραγματοποίησε δωρεά 250€ προς την Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού - ΕΔΝΥ για τις ανάγκες των εθελοντικών δράσεων προστασίας της φύσης του βουνού, εις μνήμην Βάσας Σολωμού - Ξανθάκη.

Η Βάσα Σολωμού - Ξανθάκη φιλόλογος, λογοτέχνης-συγγραφέας και με έμφυτο ταλέντο στην ζωγραφική, έφυγε από κοντά μας στις 28 Σεπτεμβρίου. Ετάφη στα Αμπελάκια Θεσσαλίας, όπου και γεννήθηκε, τα οποία υπεραγαπούσε και συνέδεσε μαζί τους μεγάλο μέρος της ζωής της. Το έργο που αφήνει πίσω της θα κάνει την μνήμη της αιωνία.

Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ ευχαριστούν για την δωρεά και εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς τους οικείους της εκλιπούσας.

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022

All Videos

All Videos

Watch Now

Μηχανικό πρόβλημα καθήλωσε το υπέργηρο (33+ ετών) εθελοντικό όχημα δασοπροστασίας ΕΔΝΥ2!

Τις τελευταίες ημέρες το έργο εθελοντικής δασοπροστασίας του Νοτίου Υμηττού, εκτελείται με το φιλότιμο των εθελοντών της ΕΔΝΥ, οι οποίοι διαθέτουν τα ιδιωτικά τους οχήματα, όταν αυτό είναι εφικτό, ενώ προσπαθούμε να βρούμε λύση για τα ζητήματα των οχημάτων. Να υπενθυμίσουμε ότι τα οχήματα της ΕΔΝΥ είναι ιδιωτικά, αγορασμένα από τους εθελοντές, συντηρούνται από τους ίδιους, με ιδιωτικούς πόρους ενώ πληρώνουν κανονικά τέλη και λοιπές εισφορές προς το κράτος, το οποίο ουδέποτε δαπάνησε έστω κι ένα ευρώ για τα έξοδά τους (άμεσα ή έμμεσα).

 

Τα οχήματα είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της ΕΔΝΥ και μολονότι γερασμένα (με μέσο όρο ηλικίας τα 38 έτη) είναι πολύτιμα για την λειτουργία της αμιγώς εθελοντικής μας ομάδας. Ελπίζαμε να έχουμε κάποιες καλές εξελίξεις να ανακοινώσουμε, όμως η ατυχία μας πρόλαβε. Τώρα, ελπίζουμε σύντομα να βρούμε κάποια λύση και να έχουμε ευχάριστα νέα να σας μεταφέρουμε, ενώ προσδοκούμε και στη δική σας βοήθεια στο ζήτημα.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2022

vehicle mountain

Οι καθαρισμοί και τα προληπτικά έργα του #ΣΠΑΥ συνεχίζονται στον Νότιο Υμηττό, κοντά στη θέση πυροφύλαξης της εθελοντικής βάρδιας της ΕΔΝΥ. Είναι επιτέλους χαρά μας να βλέπουμε, μετά από δεκαετίες, προληπτικά έργα να λαμβάνουν χώρα στο βουνό, ακόμα κι αν αυτά δεν γίνονται την καταλληλότερη περίοδο, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Ας μην ξεχνούμε ότι αντίστοιχοι καθαρισμοί είχαν γίνει και στην Πάρνηθα πέρσι, χωρίς να καταφέρουν να αποτρέψουν μια μεγάλη καταστροφή. Όσο σωστοί κι αν είναι οι προληπτικοί καθαρισμοί, δεν αρκούν από μόνοι τους για να ανακόψουν ένα μέτωπο, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για εξάπλωση πυρκαγιάς. Δίνουν όμως την ευκαιρία σε πυροσβεστικές δυνάμεις να εργαστούν με ασφάλεια. Μοναδική προληπτική ενέργεια που μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτα την αποτροπή μίας καταστροφής είναι η σωστή περιφρούρηση, η οποία θα αποτρέψει την ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά. Γιατί η μοναδική φωτιά που δεν προκαλεί καταστροφές είναι αυτή που δεν ξεκίνησε ποτέ. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο από ανθρώπους. Αυτός είναι ο σκοπός των εθελοντικών βαρδιών δασοπροστασίας-πυροφύλαξης της ΕΔΝΥ.

Καταχωρήθηκε: Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022

tree vehicle

Ψηλά στο βουνό, δίπλα στους εθελοντές βρέθηκαν #ΣΠΑΥ και Pizza Fan Greece προσφέροντας λίγη γεύση στις συνεχιζόμενες βάρδιες δασοπροστασίας-πυροφύλαξης της ΕΔΝΥ και τους ευχαριστούμε.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022

smoke road mountain

Ο καπνός από την πυρκαγιά εν υπαίθρω στα δυτικά της πόλης του Κορωπίου, όπως φαίνεται από τη βάρδια δασοπροστασίας της ΕΔΝΥ, στον Νότιο Υμηττό. Η εικόνα είναι ήδη καλύτερη καθώς υπήρξε άμεση κινητοποίηση για μια δυνητικά επικίνδυνη πυρκαγιά.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022

firefighters smoke trees

Μια ανάσα, νωρίς το πρωί της Τετάρτης 20/07, ύστερα από ολονύχτιες προσπάθειες στην Πεντέλη, με τεράστιες απώλειες από μία πυρκαγιά ωθούμενη από τη θύελλα.

Αλλά και με μικρές νίκες, για το δέντρο, τη χελώνα, τον βάτραχο (ναι και τον βάτραχο!) αλλά και για τον άνθρωπο.

Ο πυροσβεστικός σωλήνας και ο αυλός δίπλα, γιατί δεν τελειώσαμε ακόμη. Το κράνος και τα ΜΑΠ ακόμη φορεμένα, βρεγμένοι και παγωμένοι (μες το κατακαλόκαιρο) μέχρι τα εσώρουχα. Ξάγρυπνοι όλη νύχτα και με τα μάτια κλαμένα (από τους καπνούς αλλά και όσα βλέπουμε).

 

Όμως εκεί… γιατί έτσι σου λέει η ψυχή σου, γιατί έτσι σου λέει η συνείδησή σου. Γιατί ακόμα κι αν ο πόλεμος έχει χαθεί, εσύ δεν θα το βάλεις κάτω και στα μάτια κάποιων, σαν την κυρία που για να σε ευχαριστήσει σου έφερε αυτό που μπορούσε: ένα ροδάκινο (και τι υπέροχο που ήταν αυτό το ροδάκινο μετά από τόσο κόπο!), θα μετατρέψεις την ήττα σε μια μεγάλη νίκη, συμβάλλοντας στο να σωθεί το σπίτι και η γειτονιά της. Γιατί ακόμα κι αν κάθε νίκη, υπό αυτές τις συνθήκες είναι Πύρρειος, για κάποια πλάσματα, σαν τη χελώνα που έσωσες δευτερόλεπτα πριν την προλάβουν οι φλόγες, έσωσες τον κόσμο όλο. Ίσως γι’αυτό, δεν σου «σφύριξε» θυμωμένα, όπως συνήθως κάνουν αν τις σηκώσεις.

 

Αυτοί είναι οι νεαροί εθελοντές της ΕΔΝΥ, ένας μηχανικός, ένας φοιτητής, ένας ελεύθερος επαγγελματίας και ένας αρχιτέκτονας. 4 άνθρωποι που πήγαν στο γειτονικό βουνό κι αξίζουν συγχαρητήρια αλλά και έμπρακτη υποστήριξη, μαζί με τους εκατοντάδες υπόλοιπους πυροσβέστες, υπαλλήλους Πολιτικής Προστασίας και εθελοντές.

 

Αυτό που κάποιοι ίσως δεν καταλαβαίνουν είναι ότι ακόμη και με μία ψαλίδα κλαδέματος και την φωτιά στο ένα μέτρο, μπορείς να σώσεις ένα δέντρο ή και ένα οικοδομικό τετράγωνο. Όταν έχεις την τύχη να βρεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα (αν και η τύχη ήταν κυρίως με το μέρος του ιδιοκτήτη που είχε προβεί στην αγορά του πυροσβεστικού συγκροτήματος μόλις μία μέρα πριν το ξέσπασμα της πυρκαγιάς!).

 

Όλοι μας, ας αναλογιστούμε που πηγαίνει ο κόσμος μας και τι έχουμε κάνει για αυτό. Αν ακόμη δεν κατανοούμε τη νέα πραγματικότητα με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και συνεχίσουμε να παραμένουμε απαθείς, σε λίγο θα έρθει και στη δική μας γειτονιά (στη δική μας ήρθε, άρα η δική σου ίσως είναι η επόμενη). Κάθε βάρδια που δεν ενεργοποιείται, γιατί δεν επαρκούσαν οι εθελοντές, κάθε δράση που δεν ολοκληρώνει το σκοπό της, γιατί εξαντλήθηκαν οι λίγοι συμμετέχοντες, κάθε δέντρο που μένει απότιστο ή ακλάδευτο και κάθε ένα ευρώ που δεν εξασφαλίστηκε για τον εξοπλισμό που χρειάζονται οι εθελοντές, μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιες καταστροφές. Όταν η κοινωνία μας το καταλάβει, δεν θα γίνει απλώς καλύτερη, αλλά ΙΣΩΣ καταφέρει να σώσει και κάτι για τα παιδιά της.

 

Για πληροφορίες εγγραφής και συμμετοχής στην ΕΔΝΥ εδώ.

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022

smoke road mountain

Ο καπνός από την πυρκαγιά στην ανατολική Πεντέλη, όπως φαίνεται από τη βάρδια δασοπροστασίας - πυροφύλαξης της ΕΔΝΥ στον Νότιο Υμηττό. Έχει σκεπάσει το βουνό και τον κάμπο των Μεσογείων και πλέον έχει περάσει στον Σαρωνικό.

Οι σκέψεις μας, ενώ επαγρυπνούμε για το βουνό «μας», είναι με όσους επιχειρούν στην Πεντέλη, όπου, κρίνοντας από τον καπνό, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022

MpotaFire_2022.07.18.jpg

Φωτογραφία του καπνού από την πυρκαγιά στη «Mπότα» Κορωπίου, η οποία τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο, με τη συμβολή και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως φαινόταν από τη βάρδια δασοπροστασίας/πυροφύλαξης της ΕΔΝΥ, στον Νότιο Υμηττό, νωρίτερα.

Οι ημέρες που διανύουμε εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για δασικές πυρκαγιές. Για τον λόγο αυτό εξακολουθούμε να περνούμε ώρες στο βουνό «μας». Ελάτε κι εσείς μαζί μας.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022

vehicle

Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ, ευχαριστούν την Gabriel Auto Tuning για την υποστήριξη σχετικά με τη συντήρηση του περιπολικού οχήματος δασοπροστασίας ΕΔΝΥ2.

Καθώς η ΕΔΝΥ δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο, πέρα από τα οχήματά της, είναι σημαντικό, επιχειρήσεις που ασχολούνται με το αντικείμενο, να επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους και ενδιαφέρον για το περιβάλλον, προσφέροντας τεχνική υποστήριξη.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022

smoke, sea

Πυρκαγιά εν υπαίθρω ξέσπασε περί τις 16:00, στον Νότιο Υμηττό, στην Αιξωνή Γλυφάδας, πάνω από την οδό Αρετής. Η πυρκαγιά οριοθετήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να καταστρέψει την λεπτή λωρίδα δασικής έκτασης που παρέμεινε άκαυτη πάνω από την πόλη της Γλυφάδας, ύστερα από την πυρκαγιά της 04/06. Στη γρήγορη αντιμετώπισή της συνέβαλε η γρήγορη κινητοποίηση των δυνάμεων καταστολής καθώς και η φορά του ανέμου, που, ευτυχώς, ωθούσε τη φωτιά προς τον αστικό ιστό και όχι προς το βουνό.

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022

burnt trees, mountain

Δεν είχαν περάσει ούτε 24 ώρες από την στιγμή που τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά της 04/06/2022, στον Νότιο Υμηττό, όταν βαριά μηχανήματα, εργάτες και υλικά έκαναν την εμφάνισή τους στην καμένη έκταση, που ακόμη κάπνιζε. Καθώς λάβαμε και εξακολουθούμε να λαμβάνουμε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη σκοπιμότητα αυτών των εργασιών, ενημερώνουμε ότι πρόκειται για συνεργεία που προχωρούν σε υπογειοποίηση του δικτύου μέσης τάσης, που διέσχιζε το βουνό, το οποίο εν πολλοίς καταστράφηκε από την πυρκαγιά. Πρόκειται για αρκετές γραμμές μέσης τάσης, ευθύνης του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες διέσχιζαν το δάσος προς κάθε κατεύθυνση, καλύπτοντας ανάγκες που προέκυπταν αποσπασματικά, χωρίς σχεδιασμό και μέριμνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, και, παρά τις διαρκείς διαβεβαιώσεις περί επαρκούς συντήρησης και ελέγχου του δικτύου, ακόμη και με drones, αποτελούσαν διαρκή κίνδυνο. Το ίδιο ισχύει και για το δίκτυο υψηλής τάσης, ευθύνης του ΑΔΜΗΕ, πλήθος γραμμών του οποίου, επίσης διασχίζει τα ευαίσθητα οικοσυστήματα του Νοτίου Υμηττού και του βουνού γενικότερα.

Όμως, η εμπειρία έχει αποδείξει ότι τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την έναρξη πυρκαγιών, σε ολόκληρη τη χώρα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα, την περσινή πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης ή την πυρκαγιά της Κινέτας, το 2018, που επηρέασε και την εξέλιξη της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Μόνο για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού -μία σχετικά περιορισμένη έκταση-, σύμφωνα με το αρχείο της ΕΔΝΥ, τα συμβάντα που συνδέονται με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (όλων των τύπων), την τελευταία δεκαετία, ανέρχονται σε τουλάχιστον 9.

 

Από μικρά περιστατικά, που ευτυχώς δεν προκάλεσαν πυρκαγιά, από τύχη (βλ. ανάρτηση της ΕΔΝΥ εδώ: https://www.facebook.com/ednygr/posts/1783628105088174 ), ή περιστατικά που εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους (χαρακτηριστικό παράδειγμα η μικρής έκτασης φωτιά που εντοπίστηκε, κοντά στα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη τον Οκτώβριο του 2015, από εθελοντή της ΕΔΝΥ σε βάρδια δασοπροστασίας-πυροφύλαξης, έγινε αναγγελία με τον προβλεπόμενο τρόπο, με την εντύπωση ότι αφορούσε ρίψη φωτοβολίδας, αλλά ύστερα από την επιτυχημένη κινητοποίηση και άμεση αντιμετώπισή της, με μόλις μερικά τετραγωνικά μέτρα καμένης έκτασης, αποδείχθηκε ότι ήταν βραχυκύκλωμα που προκλήθηκε από κορακοειδές), ως και σοβαρά συμβάντα, σαν την πυρκαγιά στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ, στο Χέρωμα Βάρης, το 2011.

 

Η συζήτηση περί υπογειοποίησης των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει ξεκινήσει τα τελευταία δύο χρόνια και είναι σίγουρα προς την σωστή κατεύθυνση. Η μετάβαση από τα λόγια σε πράξεις και η έναρξη τέτοιων εργασιών είναι μια ευχάριστη εξέλιξη, απαραίτητη για την προστασία των δασικών εκτάσεων της χώρας. Για το δάσος της Βούλας όμως, στον Νότιο Υμηττό, ήρθε πολύ αργά. Ελπίζουμε, ότι αυτές οι εργασίες υπογειοποίησης των εναέριων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχιστούν και σε περιοχές του Νοτίου Υμηττού που δεν κάηκαν (π.χ. γραμμή μέσης τάσης που ηλεκτροδοτεί τις εγκαταστάσεις της ΥΠΑ, στην κορυφή Στρώμα και διέρχεται από το πυκνό δάσος των ανατολικών πλαγιών, μεταξύ των κορυφών Στρώμα και Σταυραετός), καθώς εκεί θα έχουν μεγαλύτερη σημασία και θα μας δώσουν, επιτέλους, τη δυνατότητα να πούμε ότι κάτι έγινε και για την πρόληψη, εκτός από -ως συνήθως- εκ των υστέρων.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022

map

Οι εκτάσεις του Νοτίου Υμηττού που κάηκαν, στην πυρκαγιά της 04/06/2022, εντάσσονται στα διοικητικά όρια των Δήμων Γλυφάδας και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με τους αναρτημένους δασικούς χάρτες, όπως αυτοί εμφανίζονται σήμερα, στην επίσημη ιστοσελίδα, του Ελληνικού Κτηματολογίου, στο gov.gr, πρόκειται για ήδη χαρακτηρισμένες εκτάσεις δασών και δασικών εκτάσεων (ΔΔ). Ειδικότερα για τις εκτάσεις του Δήμου Γλυφάδας, αυτές είναι ήδη χαρακτηρισμένες και αναδασωτέες ή δασωτέες (AN). Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η ΕΔΝΥ εξασφάλισε και τις εγκρίσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής, πριν ξεκινήσει το εθελοντικό, αναδασωτικό της έργο, στην εν λόγω περιοχή.

 

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ανακοινώσει παράταση, έως τις 15 Ιουλίου, για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν το 2021.

 

Καθώς το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, η ΕΔΝΥ θεωρεί ότι δεν υφίσταται ζήτημα μεταβολής του χαρακτήρα των περιοχών αυτών, σε καμία περίπτωση. Οι εκτάσεις αυτές χαρακτηρίζονται δάση και δασικές εκτάσεις τόσο «στις αεροφωτογραφίες παλαιότερης λήψης ή προϋφιστάμενα στοιχεία» όσο και στα πρόσφατα. Παράλληλα, οι εθελοντές της ΕΔΝΥ, στέλνουν σαφές μήνυμα, προς όλες τις κατευθύνσεις, πως θα παρακολουθούν στενά την υπόθεση μέχρι την τελική κύρωση των δασικών χαρτών και οποιαδήποτε προσπάθεια μεταβολής του δασικού χαρακτήρα της περιοχής, θα βρει αντιμέτωπο τόσο τον εθελοντικό μας οργανισμό, όσο και την τοπική κοινωνία, στο σύνολό της.

 

Με την ευκαιρία, ζητούμε για μια ακόμη φορά, την οριστική επίλυση, της πληθώρας χρονιζόντων ζητημάτων αυθαιρεσιών που συνεχίζουν να υφίστανται σε μεγάλα τμήματα του μετώπου του Δήμου Γλυφάδας προς τον ορεινό όγκο του Νοτίου Υμηττού. Η διαιώνιση της μη εφαρμογής των νόμων, ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων, είναι σκανδαλώδης και ενισχύει την δημόσια άποψη περί υπονόμευσης του δημοσίου συμφέροντος και, τουλάχιστον, ανικανότητας των αρμόδιων μηχανισμών. Ο Νότιος Υμηττός και το βουνό στο σύνολό του, δεν προστατεύεται επαρκώς, και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο διαπράττει το λάθος να θεωρεί ότι απευθύνεται σε πολίτες μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας. Η ΕΔΝΥ, ως μέλος της κοινωνίας των πολιτών, δεν μπορεί να παραπλανηθεί ούτε από θριαμβολογίες πάνω στα καμένα, ούτε από θεωρίες συνωμοσιών, ούτε από δακρύβρεχτες δικαιολογίες αρμοδίων, προς αποποίηση των ευθυνών τους, και επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της.

 

Πηγή Υποβάθρου Χάρτη: https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022

fire-extinguishers vehicle

Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ ευχαριστούν θερμά την εταιρεία ABENKO AE, που εδρεύει στους ανατολικούς πρόποδες του Νοτίου Υμηττού και ανάλαβε το κόστος αντικατάστασης των φορητών πυροσβεστήρων της ΕΔΝΥ, που χρησιμοποιήθηκαν κατά την πυρκαγιά της 04/06/2022.

Ελπίζουμε, πως και άλλες εταιρείες και φορείς του ιδιωτικού τομέα θα στηρίξουν αυτή την εθελοντική προσπάθεια, κυρίως τούτη τη δύσκολη ώρα για τον Νότιο Υμηττό. Κάθε βοήθεια, όσο μικρή κι αν φαίνεται, αφαιρεί βάρος από τους εθελοντές της ΕΔΝΥ και είμαστε ευγνώμονες για αυτό, καθώς επωμιζόμαστε το σύνολο του κόστους λειτουργίας της αμιγώς εθελοντικής ομάδας μας, από τα καύσιμα και τη συντήρηση οχημάτων, μέχρι την προμήθεια εξοπλισμού, υλικών και την καταβολή των φόρων για να παραμένουμε εθελοντές, χωρίς οικονομική στήριξη από ΟΤΑ ή το κράτος.

Ενημερωθείτε για τις ανάγκες της ΕΔΝΥ στο σχετικό έντυπο, που μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο, το οποίο ενημερώνεται διαρκώς: https://drive.google.com/file/d/1lhm2lCuXxGSXyGm7cIV0PyBz0K4PxwX-/view?usp=sharing

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022