Τα Nέα μας!
    Στη σελίδα αυτή μπορείτε να πληροφορείστε για τα νέα και τις εξελίξεις της Ε.Δ.Ν.Υ., του Υμηττού και της προσπάθειας για προστασία του. Πολλά περισσότερα νέα θα βρείτε και στη σελίδα μας στο facebook, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε χωρίς να απαιτείται να έχετε σχετικό προφίλ και χωρίς να απαιτείται να έχετε εγγραφεί στο facebook.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2022

vehicle mountain

Οι καθαρισμοί και τα προληπτικά έργα του #ΣΠΑΥ συνεχίζονται στον Νότιο Υμηττό, κοντά στη θέση πυροφύλαξης της εθελοντικής βάρδιας της ΕΔΝΥ. Είναι επιτέλους χαρά μας να βλέπουμε, μετά από δεκαετίες, προληπτικά έργα να λαμβάνουν χώρα στο βουνό, ακόμα κι αν αυτά δεν γίνονται την καταλληλότερη περίοδο, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Ας μην ξεχνούμε ότι αντίστοιχοι καθαρισμοί είχαν γίνει και στην Πάρνηθα πέρσι, χωρίς να καταφέρουν να αποτρέψουν μια μεγάλη καταστροφή. Όσο σωστοί κι αν είναι οι προληπτικοί καθαρισμοί, δεν αρκούν από μόνοι τους για να ανακόψουν ένα μέτωπο, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για εξάπλωση πυρκαγιάς. Δίνουν όμως την ευκαιρία σε πυροσβεστικές δυνάμεις να εργαστούν με ασφάλεια. Μοναδική προληπτική ενέργεια που μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτα την αποτροπή μίας καταστροφής είναι η σωστή περιφρούρηση, η οποία θα αποτρέψει την ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά. Γιατί η μοναδική φωτιά που δεν προκαλεί καταστροφές είναι αυτή που δεν ξεκίνησε ποτέ. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο από ανθρώπους. Αυτός είναι ο σκοπός των εθελοντικών βαρδιών δασοπροστασίας-πυροφύλαξης της ΕΔΝΥ.

Καταχωρήθηκε: Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022

tree vehicle

Ψηλά στο βουνό, δίπλα στους εθελοντές βρέθηκαν #ΣΠΑΥ και Pizza Fan Greece προσφέροντας λίγη γεύση στις συνεχιζόμενες βάρδιες δασοπροστασίας-πυροφύλαξης της ΕΔΝΥ και τους ευχαριστούμε.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022

smoke road mountain

Ο καπνός από την πυρκαγιά εν υπαίθρω στα δυτικά της πόλης του Κορωπίου, όπως φαίνεται από τη βάρδια δασοπροστασίας της ΕΔΝΥ, στον Νότιο Υμηττό. Η εικόνα είναι ήδη καλύτερη καθώς υπήρξε άμεση κινητοποίηση για μια δυνητικά επικίνδυνη πυρκαγιά.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022

firefighters smoke trees

Μια ανάσα, νωρίς το πρωί της Τετάρτης 20/07, ύστερα από ολονύχτιες προσπάθειες στην Πεντέλη, με τεράστιες απώλειες από μία πυρκαγιά ωθούμενη από τη θύελλα.

Αλλά και με μικρές νίκες, για το δέντρο, τη χελώνα, τον βάτραχο (ναι και τον βάτραχο!) αλλά και για τον άνθρωπο.

Ο πυροσβεστικός σωλήνας και ο αυλός δίπλα, γιατί δεν τελειώσαμε ακόμη. Το κράνος και τα ΜΑΠ ακόμη φορεμένα, βρεγμένοι και παγωμένοι (μες το κατακαλόκαιρο) μέχρι τα εσώρουχα. Ξάγρυπνοι όλη νύχτα και με τα μάτια κλαμένα (από τους καπνούς αλλά και όσα βλέπουμε).

 

Όμως εκεί… γιατί έτσι σου λέει η ψυχή σου, γιατί έτσι σου λέει η συνείδησή σου. Γιατί ακόμα κι αν ο πόλεμος έχει χαθεί, εσύ δεν θα το βάλεις κάτω και στα μάτια κάποιων, σαν την κυρία που για να σε ευχαριστήσει σου έφερε αυτό που μπορούσε: ένα ροδάκινο (και τι υπέροχο που ήταν αυτό το ροδάκινο μετά από τόσο κόπο!), θα μετατρέψεις την ήττα σε μια μεγάλη νίκη, συμβάλλοντας στο να σωθεί το σπίτι και η γειτονιά της. Γιατί ακόμα κι αν κάθε νίκη, υπό αυτές τις συνθήκες είναι Πύρρειος, για κάποια πλάσματα, σαν τη χελώνα που έσωσες δευτερόλεπτα πριν την προλάβουν οι φλόγες, έσωσες τον κόσμο όλο. Ίσως γι’αυτό, δεν σου «σφύριξε» θυμωμένα, όπως συνήθως κάνουν αν τις σηκώσεις.

 

Αυτοί είναι οι νεαροί εθελοντές της ΕΔΝΥ, ένας μηχανικός, ένας φοιτητής, ένας ελεύθερος επαγγελματίας και ένας αρχιτέκτονας. 4 άνθρωποι που πήγαν στο γειτονικό βουνό κι αξίζουν συγχαρητήρια αλλά και έμπρακτη υποστήριξη, μαζί με τους εκατοντάδες υπόλοιπους πυροσβέστες, υπαλλήλους Πολιτικής Προστασίας και εθελοντές.

 

Αυτό που κάποιοι ίσως δεν καταλαβαίνουν είναι ότι ακόμη και με μία ψαλίδα κλαδέματος και την φωτιά στο ένα μέτρο, μπορείς να σώσεις ένα δέντρο ή και ένα οικοδομικό τετράγωνο. Όταν έχεις την τύχη να βρεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα (αν και η τύχη ήταν κυρίως με το μέρος του ιδιοκτήτη που είχε προβεί στην αγορά του πυροσβεστικού συγκροτήματος μόλις μία μέρα πριν το ξέσπασμα της πυρκαγιάς!).

 

Όλοι μας, ας αναλογιστούμε που πηγαίνει ο κόσμος μας και τι έχουμε κάνει για αυτό. Αν ακόμη δεν κατανοούμε τη νέα πραγματικότητα με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και συνεχίσουμε να παραμένουμε απαθείς, σε λίγο θα έρθει και στη δική μας γειτονιά (στη δική μας ήρθε, άρα η δική σου ίσως είναι η επόμενη). Κάθε βάρδια που δεν ενεργοποιείται, γιατί δεν επαρκούσαν οι εθελοντές, κάθε δράση που δεν ολοκληρώνει το σκοπό της, γιατί εξαντλήθηκαν οι λίγοι συμμετέχοντες, κάθε δέντρο που μένει απότιστο ή ακλάδευτο και κάθε ένα ευρώ που δεν εξασφαλίστηκε για τον εξοπλισμό που χρειάζονται οι εθελοντές, μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιες καταστροφές. Όταν η κοινωνία μας το καταλάβει, δεν θα γίνει απλώς καλύτερη, αλλά ΙΣΩΣ καταφέρει να σώσει και κάτι για τα παιδιά της.

 

Για πληροφορίες εγγραφής και συμμετοχής στην ΕΔΝΥ εδώ.

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022

smoke road mountain

Ο καπνός από την πυρκαγιά στην ανατολική Πεντέλη, όπως φαίνεται από τη βάρδια δασοπροστασίας - πυροφύλαξης της ΕΔΝΥ στον Νότιο Υμηττό. Έχει σκεπάσει το βουνό και τον κάμπο των Μεσογείων και πλέον έχει περάσει στον Σαρωνικό.

Οι σκέψεις μας, ενώ επαγρυπνούμε για το βουνό «μας», είναι με όσους επιχειρούν στην Πεντέλη, όπου, κρίνοντας από τον καπνό, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022

MpotaFire_2022.07.18.jpg

Φωτογραφία του καπνού από την πυρκαγιά στη «Mπότα» Κορωπίου, η οποία τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο, με τη συμβολή και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως φαινόταν από τη βάρδια δασοπροστασίας/πυροφύλαξης της ΕΔΝΥ, στον Νότιο Υμηττό, νωρίτερα.

Οι ημέρες που διανύουμε εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για δασικές πυρκαγιές. Για τον λόγο αυτό εξακολουθούμε να περνούμε ώρες στο βουνό «μας». Ελάτε κι εσείς μαζί μας.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022

vehicle

Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ, ευχαριστούν την Gabriel Auto Tuning για την υποστήριξη σχετικά με τη συντήρηση του περιπολικού οχήματος δασοπροστασίας ΕΔΝΥ2.

Καθώς η ΕΔΝΥ δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο, πέρα από τα οχήματά της, είναι σημαντικό, επιχειρήσεις που ασχολούνται με το αντικείμενο, να επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους και ενδιαφέρον για το περιβάλλον, προσφέροντας τεχνική υποστήριξη.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022

smoke, sea

Πυρκαγιά εν υπαίθρω ξέσπασε περί τις 16:00, στον Νότιο Υμηττό, στην Αιξωνή Γλυφάδας, πάνω από την οδό Αρετής. Η πυρκαγιά οριοθετήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να καταστρέψει την λεπτή λωρίδα δασικής έκτασης που παρέμεινε άκαυτη πάνω από την πόλη της Γλυφάδας, ύστερα από την πυρκαγιά της 04/06. Στη γρήγορη αντιμετώπισή της συνέβαλε η γρήγορη κινητοποίηση των δυνάμεων καταστολής καθώς και η φορά του ανέμου, που, ευτυχώς, ωθούσε τη φωτιά προς τον αστικό ιστό και όχι προς το βουνό.

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022

burnt trees, mountain

Δεν είχαν περάσει ούτε 24 ώρες από την στιγμή που τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά της 04/06/2022, στον Νότιο Υμηττό, όταν βαριά μηχανήματα, εργάτες και υλικά έκαναν την εμφάνισή τους στην καμένη έκταση, που ακόμη κάπνιζε. Καθώς λάβαμε και εξακολουθούμε να λαμβάνουμε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη σκοπιμότητα αυτών των εργασιών, ενημερώνουμε ότι πρόκειται για συνεργεία που προχωρούν σε υπογειοποίηση του δικτύου μέσης τάσης, που διέσχιζε το βουνό, το οποίο εν πολλοίς καταστράφηκε από την πυρκαγιά. Πρόκειται για αρκετές γραμμές μέσης τάσης, ευθύνης του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες διέσχιζαν το δάσος προς κάθε κατεύθυνση, καλύπτοντας ανάγκες που προέκυπταν αποσπασματικά, χωρίς σχεδιασμό και μέριμνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, και, παρά τις διαρκείς διαβεβαιώσεις περί επαρκούς συντήρησης και ελέγχου του δικτύου, ακόμη και με drones, αποτελούσαν διαρκή κίνδυνο. Το ίδιο ισχύει και για το δίκτυο υψηλής τάσης, ευθύνης του ΑΔΜΗΕ, πλήθος γραμμών του οποίου, επίσης διασχίζει τα ευαίσθητα οικοσυστήματα του Νοτίου Υμηττού και του βουνού γενικότερα.

Όμως, η εμπειρία έχει αποδείξει ότι τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την έναρξη πυρκαγιών, σε ολόκληρη τη χώρα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα, την περσινή πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης ή την πυρκαγιά της Κινέτας, το 2018, που επηρέασε και την εξέλιξη της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Μόνο για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού -μία σχετικά περιορισμένη έκταση-, σύμφωνα με το αρχείο της ΕΔΝΥ, τα συμβάντα που συνδέονται με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (όλων των τύπων), την τελευταία δεκαετία, ανέρχονται σε τουλάχιστον 9.

 

Από μικρά περιστατικά, που ευτυχώς δεν προκάλεσαν πυρκαγιά, από τύχη (βλ. ανάρτηση της ΕΔΝΥ εδώ: https://www.facebook.com/ednygr/posts/1783628105088174 ), ή περιστατικά που εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους (χαρακτηριστικό παράδειγμα η μικρής έκτασης φωτιά που εντοπίστηκε, κοντά στα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη τον Οκτώβριο του 2015, από εθελοντή της ΕΔΝΥ σε βάρδια δασοπροστασίας-πυροφύλαξης, έγινε αναγγελία με τον προβλεπόμενο τρόπο, με την εντύπωση ότι αφορούσε ρίψη φωτοβολίδας, αλλά ύστερα από την επιτυχημένη κινητοποίηση και άμεση αντιμετώπισή της, με μόλις μερικά τετραγωνικά μέτρα καμένης έκτασης, αποδείχθηκε ότι ήταν βραχυκύκλωμα που προκλήθηκε από κορακοειδές), ως και σοβαρά συμβάντα, σαν την πυρκαγιά στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ, στο Χέρωμα Βάρης, το 2011.

 

Η συζήτηση περί υπογειοποίησης των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει ξεκινήσει τα τελευταία δύο χρόνια και είναι σίγουρα προς την σωστή κατεύθυνση. Η μετάβαση από τα λόγια σε πράξεις και η έναρξη τέτοιων εργασιών είναι μια ευχάριστη εξέλιξη, απαραίτητη για την προστασία των δασικών εκτάσεων της χώρας. Για το δάσος της Βούλας όμως, στον Νότιο Υμηττό, ήρθε πολύ αργά. Ελπίζουμε, ότι αυτές οι εργασίες υπογειοποίησης των εναέριων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχιστούν και σε περιοχές του Νοτίου Υμηττού που δεν κάηκαν (π.χ. γραμμή μέσης τάσης που ηλεκτροδοτεί τις εγκαταστάσεις της ΥΠΑ, στην κορυφή Στρώμα και διέρχεται από το πυκνό δάσος των ανατολικών πλαγιών, μεταξύ των κορυφών Στρώμα και Σταυραετός), καθώς εκεί θα έχουν μεγαλύτερη σημασία και θα μας δώσουν, επιτέλους, τη δυνατότητα να πούμε ότι κάτι έγινε και για την πρόληψη, εκτός από -ως συνήθως- εκ των υστέρων.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022

map

Οι εκτάσεις του Νοτίου Υμηττού που κάηκαν, στην πυρκαγιά της 04/06/2022, εντάσσονται στα διοικητικά όρια των Δήμων Γλυφάδας και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με τους αναρτημένους δασικούς χάρτες, όπως αυτοί εμφανίζονται σήμερα, στην επίσημη ιστοσελίδα, του Ελληνικού Κτηματολογίου, στο gov.gr, πρόκειται για ήδη χαρακτηρισμένες εκτάσεις δασών και δασικών εκτάσεων (ΔΔ). Ειδικότερα για τις εκτάσεις του Δήμου Γλυφάδας, αυτές είναι ήδη χαρακτηρισμένες και αναδασωτέες ή δασωτέες (AN). Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η ΕΔΝΥ εξασφάλισε και τις εγκρίσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής, πριν ξεκινήσει το εθελοντικό, αναδασωτικό της έργο, στην εν λόγω περιοχή.

 

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ανακοινώσει παράταση, έως τις 15 Ιουλίου, για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν το 2021.

 

Καθώς το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, η ΕΔΝΥ θεωρεί ότι δεν υφίσταται ζήτημα μεταβολής του χαρακτήρα των περιοχών αυτών, σε καμία περίπτωση. Οι εκτάσεις αυτές χαρακτηρίζονται δάση και δασικές εκτάσεις τόσο «στις αεροφωτογραφίες παλαιότερης λήψης ή προϋφιστάμενα στοιχεία» όσο και στα πρόσφατα. Παράλληλα, οι εθελοντές της ΕΔΝΥ, στέλνουν σαφές μήνυμα, προς όλες τις κατευθύνσεις, πως θα παρακολουθούν στενά την υπόθεση μέχρι την τελική κύρωση των δασικών χαρτών και οποιαδήποτε προσπάθεια μεταβολής του δασικού χαρακτήρα της περιοχής, θα βρει αντιμέτωπο τόσο τον εθελοντικό μας οργανισμό, όσο και την τοπική κοινωνία, στο σύνολό της.

 

Με την ευκαιρία, ζητούμε για μια ακόμη φορά, την οριστική επίλυση, της πληθώρας χρονιζόντων ζητημάτων αυθαιρεσιών που συνεχίζουν να υφίστανται σε μεγάλα τμήματα του μετώπου του Δήμου Γλυφάδας προς τον ορεινό όγκο του Νοτίου Υμηττού. Η διαιώνιση της μη εφαρμογής των νόμων, ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων, είναι σκανδαλώδης και ενισχύει την δημόσια άποψη περί υπονόμευσης του δημοσίου συμφέροντος και, τουλάχιστον, ανικανότητας των αρμόδιων μηχανισμών. Ο Νότιος Υμηττός και το βουνό στο σύνολό του, δεν προστατεύεται επαρκώς, και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο διαπράττει το λάθος να θεωρεί ότι απευθύνεται σε πολίτες μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας. Η ΕΔΝΥ, ως μέλος της κοινωνίας των πολιτών, δεν μπορεί να παραπλανηθεί ούτε από θριαμβολογίες πάνω στα καμένα, ούτε από θεωρίες συνωμοσιών, ούτε από δακρύβρεχτες δικαιολογίες αρμοδίων, προς αποποίηση των ευθυνών τους, και επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της.

 

Πηγή Υποβάθρου Χάρτη: https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022

fire-extinguishers vehicle

Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ ευχαριστούν θερμά την εταιρεία ABENKO AE, που εδρεύει στους ανατολικούς πρόποδες του Νοτίου Υμηττού και ανάλαβε το κόστος αντικατάστασης των φορητών πυροσβεστήρων της ΕΔΝΥ, που χρησιμοποιήθηκαν κατά την πυρκαγιά της 04/06/2022.

Ελπίζουμε, πως και άλλες εταιρείες και φορείς του ιδιωτικού τομέα θα στηρίξουν αυτή την εθελοντική προσπάθεια, κυρίως τούτη τη δύσκολη ώρα για τον Νότιο Υμηττό. Κάθε βοήθεια, όσο μικρή κι αν φαίνεται, αφαιρεί βάρος από τους εθελοντές της ΕΔΝΥ και είμαστε ευγνώμονες για αυτό, καθώς επωμιζόμαστε το σύνολο του κόστους λειτουργίας της αμιγώς εθελοντικής ομάδας μας, από τα καύσιμα και τη συντήρηση οχημάτων, μέχρι την προμήθεια εξοπλισμού, υλικών και την καταβολή των φόρων για να παραμένουμε εθελοντές, χωρίς οικονομική στήριξη από ΟΤΑ ή το κράτος.

Ενημερωθείτε για τις ανάγκες της ΕΔΝΥ στο σχετικό έντυπο, που μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο, το οποίο ενημερώνεται διαρκώς: https://drive.google.com/file/d/1lhm2lCuXxGSXyGm7cIV0PyBz0K4PxwX-/view?usp=sharing

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1

Μια μικρή ιστορία δύο δέντρων στον Νότιο Υμηττό.

Αυτή είναι μια φωτογραφία που δεν δείχνει το μέγεθος της καταστροφής που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο, 04/06/2022, όταν μια φωτιά που ξεκίνησε από τη θέση του υποσταθμού του ΑΔΜΗΕ, στο τέρμα της οδού Ανθέων, στη Γλυφάδα, πέρασε τη δυτική ράχη της κορυφής «Σταυραετός» και κατέκαψε το δάσος της Βούλας. Είναι όμως μια φωτογραφία που έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους εθελοντές της ΕΔΝΥ, ιδιαίτερα τους παλαιότερους. Ακολουθεί μια ασήμαντη, σε σχέση με τη μεγάλη απώλεια, ιστορία αλλά σημαντική για κάποιους λίγους ανθρώπους.

Το δέντρο (μεγάλο) που βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο υπήρξε τυχερό κατά την τελευταία πυρκαγιά της 25/08/2011 και είχε διατηρήσει κάποιες ελάχιστες πράσινες τούφες, όταν όλα γύρω του ήταν καμένα. Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ, το περιποιήθηκαν, το κλάδεψαν και το πότισαν. Εκείνο άντεξε και συνέχισε τη ζωή και την ανάπτυξή του. Τότε πάρθηκε και η απόφαση η ΕΔΝΥ να επιχειρήσει να αναδασώσει την γύρω του περιοχή, που ήταν περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη. Πέρασαν χρόνια προσπαθειών για την εξασφάλιση των αδειών κι ακόμα περισσότερα χρόνια προσπαθειών για την προμήθεια των δέντρων, τη διάνοιξη των λάκκων (σχεδόν οι μισοί έγιναν με τα χέρια), τη φύτευση (επανειλημμένα επί χρόνια και προς αντικατάσταση όσων δέντρων ξεραίνονταν), την επιστροφή της βελανιδιάς στο βουνό αλλά και τις συντηρήσεις, τα ποτίσματα (επί πολλά χρόνια γίνονταν με μπιτόνια από τις παρακείμενες πλαστικές δεξαμενές της ΕΔΝΥ που κάηκαν) και σκαλίσματα. Κι έτσι, το δέντρο που άντεξε την πυρκαγιά του 2011 συνέχισε να ψηλώνει αλλά και να αποκτά «παρέα» γύρω του. Βελανιδιές, κουτσουπιές, χαρουπιές αλλά και μικρά πεύκα από περιορισμένη φυσική αναγέννηση.

 

Ένα από αυτά φύτρωσε μόνο του πάνω σε ένα σωρό από μπάζα και πέτρες, που κάποιο ανθρώπινο μηχάνημα είχε σπρώξει στην άκρη, σε μία συντήρηση του παρακείμενου δασικού δρόμου. Επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη θέληση για ζωή μεγάλωνε, στο πιο αφιλόξενο περιβάλλον, προσπαθώντας να δείξει ότι ακόμα και τα πιο άσχημα έργα των ανθρώπων μπορούν να αποκτήσουν μια φυσική πινελιά ομορφιάς. Κάποια στιγμή, οι εθελοντές της ΕΔΝΥ που φρόντιζαν τα δενδρύλλια των αναδασώσεων το παρατήρησαν και το θαύμασαν. Από τότε, όποτε βρίσκονταν στο σημείο, του πρόσφεραν λίγο νερό να δροσιστεί. Κι εκείνο μεγάλωνε καμαρωτό, προσπαθώντας να φτάσει σε ύψος το μεγάλο δέντρο που δέσποζε παραδίπλα, έχοντας μετατρέψει σε πλεονέκτημα, έναντι των γύρω δέντρων που ήταν φυτεμένα στο έδαφος, τον σκληρό και άσχημο σωρό από πέτρες και μπάζα, στον οποίο φύτρωσε. Μόνο ο άνεμος το είχε κάνει να γύρει ελαφρά, όχι όμως να πέσει, έτσι όπως όλοι οι εξωγενείς παράγοντες πάντα αφήνουν το σημάδι τους στη ζωή μας.

 

Αυτός ο μικρός μαχητής είναι το καμένο δεντράκι που βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Πίσω του χαροπαλεύει το μεγάλο δέντρο, ο φίλος και «ίνδαλμά» του, που είναι αμφίβολο αν θα αντέξει αυτό το δεύτερο πλήγμα, και γύρω τους τα υπόλοιπα καμένα δενδρύλλια που με κόπο είχαν φυτέψει οι εθελοντές, μαζί με κάποια που είχαν προκύψει από περιορισμένη φυσική αναγέννηση. Κάπου εκεί τα δάκρυα των ανθρώπων θα μπορούσαν να ποτίσουν τη φύση, αλλά δεν έμεινε φύση για να ποτιστεί…

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022

press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1

Ενημέρωση για την Πυρκαγιά Νοτίου Υμηττού 04/06/2022

Η δορυφορική αποτύπωση της καμένης έκτασης της πυρκαγιάς της 04.06.2022, που ξεκίνησε από την Γλυφάδα και έκαψε το δάσος της Βούλας, στο οροπέδιο «Κρεββάτια», από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service - Mapping, εκτιμάει την καμένη έκταση σε 4.322 στρέμματα.

Πρακτικά πρόκειται για την ολοκληρωτική καταστροφή του δάσους της Βούλας (συμπεριλαμβάνει και εκτάσεις που εντάσσονται διοικητικά στην ΔΕ Βάρης). Το συγκεκριμένο δάσος έχει μια μακρά ιστορία, η οποία αξίζει να αναφερθεί για να γίνει καλύτερα κατανοητή η μεγάλη απώλεια για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού. Πρόκειται για τυπικό μεσογειακό δάσος, όπου δέσποζε η χαλέπιος πεύκη αλλά φύονταν και κυπαρίσσια, χαρουπιές, κουτσουπιές, κουκουναριές και κουμαριές. Είχε προκύψει από εκτεταμένα έργα της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε περί τα 20.000 στρέμματα, στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Υμηττού, η οποία ξέσπασε ακριβώς την ημέρα της εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Η πυρκαγιά αυτή αποδίδεται σε εμπρησμό, είτε από κύκλους συμφερόντων που εποφθαλμιούσαν σε οικοπεδοποίηση της περιοχής και εκμεταλλεύτηκαν την αναστάτωση που είχε προκαλέσει η γενική επιστράτευση, είτε σε οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης, με πιθανότερο σενάριο το πρώτο.

 

Τμήματα αυτού του αναδασωτικού έργου (κυρίως πάνω από τον αστικό ιστό της Γλυφάδας, όπου μέχρι και στις μέρες μας ακόμη επικρατεί μια άναρχη κατάσταση, με καταπατημένες εκτάσεις και διεκδικήσεις) καταστράφηκαν από επόμενες πυρκαγιές, με τελευταία αυτή της νύχτας της 25/08/2011, οδηγώντας στην φτωχή εικόνα που εμφανίζει το τμήμα του βουνού που είναι εμφανές πάνω από την πόλη, παρά το πλήθος αποσπασματικών προσπαθειών αναδάσωσης από διάφορους φορείς, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο επιτυχημένες, στις οποίες εντάσσονται και οι αναδασώσεις της ΕΔΝΥ, που κάηκαν με τη φετινή πυρκαγιά. Καμία όμως από εκείνες τις πυρκαγιές δεν εισήλθε στο αναδασωμένο οροπέδιο «Κρεββάτια» του Νοτίου Υμηττού, πάνω από το Πανόραμα της Βούλας, το οποίο συνέχισε να αναπτύσσεται με τους αργούς ρυθμούς της φύσης. Προστατευμένο από τους τρεις παρακάτω αναφερόμενους παράγοντες αλλά κυρίως από το γεγονός ότι παρέμενε εν πολλοίς αθέατο από τις γύρω περιοχές και άγνωστο, το δάσος της Βούλας συνέχισε να αναπτύσσεται για 45 περίπου έτη. Πλούσιο, δυνατό, με ψηλά δέντρα και υποστηρίζοντας μια σημαντική βιοποικιλότητα (παρά την εκτεταμένη αρχική φύτευση κυρίως χαλεπίου πεύκης) τόσο σε χλωρίδα όσο και πανίδα, προσέφερε μια ανάσα δροσιάς με εντυπωσιακή θέα, για τους κατοίκους της γύρω περιοχής (εκεί λάμβαναν χώρα και αρκετές από τις δραστηριότητες της ΕΔΝΥ), και ένα καταφύγιο για την τόσο κατατρεγμένη φύση των νοτίων προαστίων.

 

Οι τρεις παράγοντες που το προστάτεψαν ήταν, εν μέρει η παρουσία εγκαταστάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας (μετέπειτα ΥΠΑ), ο σκανδαλώδης οικισμός του Πανοράματος Βούλας, που πλέον είχε ανοικοδομηθεί μέχρι ψηλά στις πλαγιές του βουνού, εκμεταλλευόμενος ευνοϊκές διατάξεις που τέθηκαν σε ισχύ πριν από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος από το Σύνταγμα του 1975, αλλά με σαφές ρυμοτομικό όριο και (με εξαίρεση το νεκροταφείο της Βούλας, το οποίο κατασκευάστηκε αργότερα αυθαιρέτως, όπως συχνά συνέβαινε με τα νεκροταφεία στις δασικές εκτάσεις του Υμηττού) χωρίς αυθαίρετες επεκτάσεις του, αλλά κυρίως από την ευεργετική επίδραση των στροβιλισμών που δημιουργεί η ίδια η μορφολογία του εδάφους (και συγκεκριμένα η κορυφή «Σταυραετός» που πάντα δημιουργεί αντίθετο ρεύμα αέρα στην ράχη πάνω από την κεραία κινητής τηλεφωνίας, που βρίσκεται στην προέκταση της οδού Ηροδότου), δίνοντας διαχρονικά τη δυνατότητα στις πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόπτουν τα μέτωπα πυρκαγιών που κινούνταν, πάντα προβλέψιμα, από τη Γλυφάδα προς τη Βούλα, στο σημείο εκείνο.

 

Αυτό δεν συνέβη στις 04 Ιουνίου του 2022 και εκεί έγκειται η τελευταία μεγάλη αποτυχία των δυνάμεων που απέτυχαν να ανακόψουν την πορεία ενός απολύτως προβλέψιμου μετώπου, εκεί που το είχαν επανειλημμένα πετύχει στο παρελθόν. Από τη στιγμή που η πυρκαγιά δεν αντιμετωπίστηκε στα αρχικά της στάδια και, ωθούμενη από ισχυρούς ανέμους άρχισε την ανοδική πορεία της προς την κεραία κινητής, η τελευταία γραμμή άμυνας ήταν στο συγκεκριμένο σημείο. Η αποτυχία της, επέτρεψε στην πυρκαγιά να εισέλθει στο πυκνό δάσος της Βούλας και να εξελιχθεί σε επικόρυφη και ιδιαίτερα δύσκολη στην αντιμετώπισή της, αφού εμφάνισε απρόβλεπτη συμπεριφορά, εκμεταλλευόμενη την μορφολογία του εδάφους, την πλούσια καύσιμη ύλη, την απουσία προληπτικών έργων, τον απογοητευτικό συντονισμό των δυνάμεων και την αυξημένη ξηρασία που χαρακτηρίζει διαχρονικά, αλλά κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια, τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία δέχεται περίπου δέκα φορές μικρότερα ποσοστά βροχόπτωσης από ότι το κέντρο της Αθήνας.

 

Όπως φαίνεται και στην αρχική αποτύπωση του συστήματος Copernicus, τμήματα αυτού του δάσους χαρακτηρίζονται πλήρως κατεστραμμένα. Η μορφολογία του εδάφους, οι δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες αλλά και τα αλλεπάλληλα πλήγματα των εκτάσεων που βρίσκονταν εκτός του δάσους της Βούλας (π.χ. οι δυτικές πλαγιές, πάνω από την Αιξωνή, Γλυφάδας) δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ελπίδας ότι η περιοχή θα είναι ποτέ ξανά όπως την γνώρισαν όσοι ήταν τυχεροί. Σίγουρα προσπάθειες θα υπάρξουν, κάποιες και από την ΕΔΝΥ, όμως η καταστροφή δεν αφήνει κανένα περιθώριο θριαμβολογίας. Ολόκληρος ο μηχανισμός απέτυχε και κύριο μέλημα, αυτή τη στιγμή, πρέπει να είναι ο απολογισμός όλων όσων πήγαν στραβά, ώστε να μην ξανασυμβούν, αλλά και ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας. Εσωτερικά, στην ΕΔΝΥ αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Όμως, γνωρίζοντας τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και το ιστορικό της, οι ελπίδες είναι μικρές και γίνονται ακόμα μικρότερες όταν επιχειρείται να εμφανιστεί ως επιτυχία μια ακόμη παταγώδης αποτυχία προστασίας της ζωής (ζωή δεν είναι μόνο η ανθρώπινη) και της κοινής περιουσίας όλων των Ελλήνων, που είναι η φύση μας.

Πηγή Χάρτη:

https://emergency.copernicus.eu/.../EMSR576_AOI01_GRA...

 

Σχετική Σελίδα Αναφοράς Συστήματος Copernicus:

https://emergency.copernicus.eu/.../list-of.../EMSR576

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/4

Ενημέρωση για την Πυρκαγιά Νοτίου Υμηττού 04/06/2022

 

Την επομένη της πυρκαγιάς που ξεκίνησε στις 04 Ιουνίου 2022 στη Γλυφάδα, οι εθελοντές της ΕΔΝΥ εξακολουθούν να βρίσκονται στο βουνό μέχρι αργά, καταγράφοντας το πλήγμα στη φύση και τη ζωή του Νοτίου Υμηττού. Το δάσος της Βούλας δεν υπάρχει πια, όσο δύσκολο κι αν είναι να το συνειδητοποιήσουμε. Μέσα σε λίγες ώρες η εικόνα όλης της περιοχής άλλαξε για πάντα. Εκεί που επικρατούσε το πράσινο πλέον υπάρχει μόνο γκρίζο. Μια εικόνα που ελπίζαμε ότι δεν θα αντικρίσουμε ποτέ, η οποία γίνεται χειρότερη από την έλλειψη ύπνου και την στενοχώρια.

Το πλήγμα είναι μεγάλο και για το εθελοντικό έργο της ΕΔΝΥ. Η συντριπτική πλειοψηφία των δέντρων που φυτέψαμε και φροντίζαμε τα τελευταία, σχεδόν 6 χρόνια, έχει καεί. Περί τις 2.500 βελανιδιές, χαρουπιές, κουμαριές, κουτσουπιές, κυπαρίσσια, κουκουναριές και πεύκα είχαν φυτευτεί, μέσα σε αυτά τα χρόνια, σε δύο σημεία του βουνού κατόπιν έγκρισης από την Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής. Φυτεμένα σε μία από τις δυσκολότερες περιοχές του βουνού, ψηλά από την πόλη, εκεί που υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη, στο πιο σκληρό και υποβαθμισμένο έδαφος. Δέντρα που πριν από 6 χρόνια, όταν φυτεύτηκαν, είχαν ύψος 20εκ. και κάποια πλέον έφταναν το 1 μέτρο. Δέντρα που πλέον δεν ποτίζαμε γιατί είχαν τη δύναμη να επιβιώσουν το καλοκαίρι. Αλλά και μικρά δέντρα που φυτεύτηκαν μέχρι και στην τελευταία φυτευτική περίοδο. Ακόμα και οι πειραματικές φυτεύσεις με την υποστήριξη των Waterboxx, τα περισσότερα από τα οποία καταστράφηκαν, όπως και οι πλαστικές δεξαμενές της ΕΔΝΥ, που χρησιμοποιούσαμε για ποτίσματα, μαζί με τον εξοπλισμό τους. Κάποιες δεκάδες μικρά, τυχερά δέντρα καψαλίστηκαν, δέχθηκαν θερμικό φορτίο, τραυματίστηκαν αλλά έχουν ελπίδες επιβίωσης. Οι εθελοντές τα αναζήτησαν και τα πότισαν ένα προς ένα, με την ελπίδα να τους δώσουν μια ευκαιρία επιβίωσης σε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που ακόμη είναι μπροστά. 20-30 ίσως αντέξουν…

Κι όσο δύσκολο και μεγάλο αν ακούγεται το παραπάνω νούμερο (και ξέρουμε ότι ήταν πολύ δύσκολο για μια χούφτα εθελοντές χωρίς χρηματοδότηση), είναι ελάχιστο μπροστά στις χιλιάδες καμένα στρέμματα του δάσους της Βούλας, στον πυρήνα του στο οροπέδιο Κρεββάτια και από την κορυφή Σταυραετός, στα βόρεια, μέχρι τον Κρεμαστό Λαγό, στα νότια, και από τον λόφο του σπηλαίου Νυμφολήπτου, μέχρι το Λυκόρεμα. Ένα δάσος ηλικίας 45 ετών περίπου αλλά και περιοχές με νεότερη βλάστηση από φυσική αναγέννηση. Όμως το πλήγμα δεν περιορίστηκε στα φυτά. Το τίμημα πλήρωσαν και όσα ζώα δεν μπορούσαν να τρέξουν ή να πετάξουν μακριά. Δυστυχώς, βρέθηκαν μόνο νεκρές χελώνες.

Δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν στην περίμετρο της καμένης έκτασης επιτηρώντας για ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις και πεζοπόρα τμήματα, με την υποστήριξη εναέριων μέσων, χτένιζαν την περιοχή. Αυτό που πλέον λείπει είναι οι φυσικοί ήχοι. Ούτε πουλιά, ούτε καν θρόισμα των δέντρων. Μόνο κάποιοι μικροί ανεμοστρόβιλοι να σηκώνουν τη στάχτη… έτσι είναι τα καμένα δάση.

Ευτυχώς, λίγο πιο βόρεια, η ζωή επιμένει. Κι έτσι πρέπει να επιμείνουμε κι εμείς. Για αυτή τη ζωή αλλά και για τη ζωή που πέφτει στην καμένη γη σαν σπόρος. Γιατί το δάσος κάηκε αλλά μεγάλο μέρος του ήταν ένα ενήλικο δάσος και τα ενήλικα Μεσογειακά δάση αναγεννούνται από τις στάχτες τους. Όμως τώρα χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προστασία γιατί είναι πιο ευάλωτο από ποτέ. Τώρα είναι που όλοι οι ενεργοί πολίτες πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να κρατήσουμε μακριά τους βοσκούς και όσους ενδεχομένως επιχειρήσουν αλλαγές χρήσης γης. Τώρα είναι η ώρα να συμπεριφερθούμε με υπευθυνότητα. Θερμή παράκληση προς όλους, μην κινείστε εκτός δρόμων, μην παρεμβαίνετε στη καμένη γη. Βοηθήστε να πετύχουμε έναν δύσκολο στόχο, να μην ξανακαεί αυτή η περιοχή για τουλάχιστον 20 χρόνια και να επιστρέψει η ζωή. Είναι απαραίτητο για να αποφύγουμε την πλήρη ερημοποίηση. Στα τμήματα που δεν έχουν την επάρκεια να αναγεννηθούν φυσικά, θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε παρεμβάσεις και θα κάνουμε, όλοι μαζί, ότι μπορούμε.

Η ΕΔΝΥ επικεντρώνεται πλέον, για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, στα άκαυτα τμήματα που ακόμα υπάρχουν στο βουνό και επανερχόμαστε στη θερινή λειτουργία δασοπροστασίας και πυροφύλαξης. Ο Νότιος Υμηττός έχει ακόμη ζωή και όλοι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Το χρωστάμε στη φύση, στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας. Τώρα είναι η ώρα που χρειαζόμαστε και εσάς περισσότερο από ποτέ. Στηρίξτε την ΕΔΝΥ, τους απλούς ανθρώπους της διπλανής σας πόρτας, που θα συνεχίσουν να κοπιάζουν για τη φύση και τη ζωή στον Νότιο Υμηττό.

Καταχωρήθηκε: Σάββατο, 04 Ιουνίου 2022

mountain fire

Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά στον Νότιο Υμηττό. Μέτωπα κινούνται προς ΣΣΕ και Χέρωμα.

Η ζημιά είναι απελπιστική αλλά παραμένουμε στο σημείο και ενεργούμε στο βαθμό του δυνατού. Οι εθελοντικές συνεργασίες παράγουν έργο. Δουλεύοντας με συναδέλφους εθελοντές της Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης Και Διάσωσης Ροδόπολης - EΔΔΔ που ήρθαν να βοηθήσουν από μακριά όπως είχαμε πάει κι εμείς σε αυτούς πέρσι. Ευχαριστούμε!

Καταχωρήθηκε: Σάββατο, 04 Ιουνίου 2022

mountain trees smoke fire

Σε πλήρη εξέλιξη το συμβάν πάνω από την Αιξωνή Γλυφάδας. Η φωτιά ανεβαίνει προς το Πανόραμα της Βούλας (Ηροδότου), χωρίς αυτή τη στιγμή να εμπλέκονται κατοικίες. Άμεσα απειλούνται οι αναδασώσεις της ΕΔΝΥ. Μεγάλη κινητοποίηση σε εξέλιξη από επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022

edny_ybh.jpg

Η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού, με χαρά ανακοινώνει έναν ακόμη τρόπο υποστήριξης του έργου των εθελοντών της στον Νότιο Υμηττό, μέσω της πλατφόρμας Youbehero!

Τώρα μπορείτε να υποστηρίζετε την ΕΔΝΥ, πραγματοποιώντας τις αγορές σας όπως κάνατε πάντα και χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση, αρκεί να χρησιμοποιείτε τα συνεργαζόμενα καταστήματα, τα οποία με τη σειρά τους αποδίδουν ένα ποσοστό της αγοράς σας με τη μορφή δωρεάς. Από αεροπορικά εισιτήρια, μέχρι την αγορά μιας λαχταριστής πίτσας, μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα καθημερινά σας ψώνια ενώ ταυτόχρονα στηρίζετε την ΕΔΝΥ!

 

Και, πιστέψτε μας, αυτή η υποστήριξη μετράει πολύ για μια αμιγώς εθελοντική οργάνωση που δεν λαμβάνει χρηματικά ποσά από ΟΤΑ ή το κράτος.

 

Παρουσίαση της πλατφόρμας και του τρόπου που αυτή λειτουργεί μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Γίνετε κι εσείς ο «ήρωάς» μας, επιλέγοντας να στηρίζετε την ΕΔΝΥ! Κάντε κλικ εδώ.

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022

Invitation mountain sky

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Κυριακή στις 19:00, στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Kρωπίας (Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 47), θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για την εξέλιξη των ενεργειών για τη δημιουργία του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού «Μουσείου Υμηττού - Σπύρος Λέκκας» αλλά και να παρακολουθήσουμε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του θέματος «Διαχείριση περιβάλλοντος στον Υμηττό, σε περίοδο εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης» από τον πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, πρόεδρο του Ο.Α.Σ.Π., καθηγητή Ευθύμη Λέκκα.

Η ΕΔΝΥ θα είναι εκεί, συμμετέχοντας από την αρχή, ως μέλος του Σωματείου «Οι φίλοι του Μουσείου Υμηττού – Σπύρος Λέκκας».

Καταχωρήθηκε: Κυριακή, 01 Μαΐου 2022

tree vehicle mountain

Πρωτομαγιά σήμερα και οι εθελοντές της ΕΔΝΥ σας εύχονται καλό μήνα. Βγείτε στη φύση του Νοτίου Υμηττού ή οπουδήποτε αλλού και χαρείτε τη σοφία και την απλότητά της, την ομορφιά και τα χρώματα, εν τέλει την ίδια τη ζωή.

Θυμηθείτε, από σήμερα, ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος, κατά την οποία τίθενται σε ισχύ ορισμένοι σημαντικοί περιορισμοί και διατάξεις που αφορούν τη συμπεριφορά μας στη φύση και στοχεύουν στην προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως απαγορεύσεις κίνησης στο δασικό οδικό δίκτυο όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι αυξημένος, απαγορεύεται η χρήση γυμνής φλόγας ή ενεργειών που μπορεί να δημιουργήσουν σπινθήρες στην ύπαιθρο και ότι απαιτείται από όλους επαγρύπνηση για την αποτροπή δασικών πυρκαγιών για τους επόμενους έξι μήνες.

 

Φέτος, μετά από την ακραία ξηρή και δύσκολη περσινή χρονιά, ο κατασταλτικός μηχανισμός εμφανίζεται ενισχυμένος, ενώ και αρκετές είναι οι ενέργειες πρόληψης που επιτέλους, ξεκινούν δειλά-δειλά. Όμως, είμαστε πολύ μακριά από το ιδανικό και η χρονιά φαίνεται εκ νέου ξηρή, για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο, αφού ο χειμώνας ήταν κρύος αλλά άνομβρος, στον Νότιο Υμηττό, και όλα προμηνύουν μια ακόμη δύσκολη αντιπυρική.

 

Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ θα είναι εκεί, να προστατεύσουν το βουνό που τόσο αγαπούν. Με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει μια μικρή, αμιγώς εθελοντική ομάδα που δεν χρηματοδοτείται από κανένα δημόσιο φορέα. Κι ελπίζουμε ότι δεν θα μείνουν μόνοι. Μπορείτε και πρέπει να βοηθήσετε κι εσείς. Μη μείνετε θεατές γιατί όταν συμβεί το κακό θα είναι αργά για δάκρυα. Δήλωσε συμμετοχή, γίνε εθελοντής. Όλοι μπορούν να κάνουν κάτι, όσο μικρό κι αν είναι αυτό.

 

Καλό Μήνα από τους εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ.!

Καλή και Άκαπνη Αντιπυρική Περίοδο!

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022

tree sea mountain

Με την ανθρωπότητα να δείχνει τη σκληρή πλευρά της εκ νέου, το μήνυμα του Πάσχα, καθίσταται πιο σημαντικό. Όταν παραγκωνίζουμε τα σημαντικά, όπως την αγάπη, τη φύση αλλά και την ίδια τη ζωή, δεν μπορούμε να καυχόμαστε ότι αποτελούμε νοήμονα όντα. Ας προσπαθήσουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας, που τα τελευταία χρόνια έχουν αποπροσανατολιστεί, πριν να είναι αργά. Η φύση προσπαθεί, αντιμέτωπη με σκληρές συνθήκες, να επουλώσει τις πληγές που της προξενούμε. Εμείς έχουμε χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές να τη βοηθήσουμε και για να το πετύχουμε πρέπει να επιτρέψουμε στην αγάπη να ριζώσει και να επικρατήσει των σκληρών συμφερόντων, όπως το μικρό πεύκο ριζώνει στον σκληρό βράχο, στον Νότιο Υμηττό.

 

Οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. σας εύχονται υγεία και αγάπη.

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 18 Απριλίου 2021

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/2

8 χρόνια μετά την πρώτη εμπλοκή της ΕΔΝΥ με το XTERRA, ο εθελοντικός οργανισμός δασοπροστασίας συνεχίζει να είναι υπεύθυνος για την οργάνωση εθελοντών, διασωστών και πολλών άλλων ζητημάτων, στα οποία εμπλέκονται εκατοντάδες άνθρωποι για την υποστήριξη των, περίπου 300 αγωνιζόμενων φέτος (από elite athletes μέχρι ερασιτέχνες) που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο και από όλη τη χώρα για να συμμετέχουν σε αυτό τον αγώνα, που έλαβε χώρα το Σάββατο 16 Απριλίου, στις υπώρειες του Νοτίου Υμηττού (τη φημισμένη «Φασκομηλιά», τους λόφους «Ξερόχαβο» και «Πευκωτό») και στην πόλη της Βουλιαγμένης. Οι φετινοί αριθμοί (που αναφέρονται μόνο στην εθελοντική κάλυψη του αστικού και ορεινού σκέλους του αγώνα, χωρίς όσους βρίσκονταν μέσα στην πλαζ και στο θαλάσσιο σκέλος) είναι ενδεικτικοί του μεγέθους του έργου:

- 24χλμ συνολικής διαδρομής (τρέξιμο και ποδήλατο) σε πόλη και βουνό.

- 2 εθελοντικές οργανώσεις, 2 σχολές.

- 79 εθελοντές.

- 34 διασώστες σε διασπορά, 4 σε οχήματα.

- 20 εθελοντικά οχήματα (1 βαν, 1 ασθενοφόρο, 5 οχήματα 4x4, 1 atv, 1 διασωστική μοτοσικλέτα, 4 οργανωτικές μοτοσικλέτες και 4 ΙΧ).

- 3 οχήματα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

- 7 οχήματα της Τροχαίας και Δημ. Αστυνομίας, με 9 και 4 άτομα αντίστοιχα.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι άξιοι συγχαρητηρίων και τους ευχαριστούμε είτε είναι εθελοντές της ΕΔΝΥ, της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Δήμου Αιγάλεω, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, είτε κάτοικοι της πόλης και ανεξάρτητοι εθελοντές. Επιτρέψτε μας όμως ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στους 12 εθελοντές ομαδάρχες που αποτέλεσαν τον κινητήριο τροχό του όλου εγχειρήματος. Χωρίς όλους αυτούς, ο αγώνας δεν θα ξεκινούσε καν. Όλοι μαζί δεν πτοήθηκαν από τις δυσκολίες και αντιμετώπισαν το σύνθετο έργο και τις αυξημένες ανάγκες διαχείρισης κοινού και πολιτών, ακόμα και τα παρατράγουδα. Η αποστολή εξετελέσθη με επιτυχία και φέτος κι όλα τα ζητήματα αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς, ο αγώνας ολοκληρώθηκε και η φύση του Νοτίου Υμηττού, λίγες ώρες μετά τον τερματισμό, είναι καθαρότερη από ότι ήταν πριν (απομακρύνθηκαν πολλά σκουπίδια που δεν είχαν καμία σχέση με τον αγώνα), ενώ η ομορφιά της περιοχής προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο.

Καταχωρήθηκε: Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022

people, presentation

Το Σάββατο 09 Απριλίου, έλαβε χώρα σεμινάριο Δασικών Πυρκαγιών, με στόχο την ενδυνάμωση των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας (Ε.Ο.) σε θέματα που αφορούν στην πρόληψη και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών και την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων, στον Πολυχώρο Άστρα (πλησίον Θεάτρου Βράχων) στο Βύρωνα (σε συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα - Εθελοντές). Το σεμινάριο, που παρακολούθησαν αρκετές Ε.Ο., εντάσσεται στο πλαίσιο προγράμματος που οργάνωσαν το ΜΚΣ Δεσμός - Desmos, το WWF Greece και το HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability). Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την Εθνική Τράπεζα.

Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ ήταν εκεί, πιστοί στο δόγμα της διαρκούς εκπαίδευσης και προετοιμασίας.

 

Ευχαριστούμε τους διοργανωτές και ομιλητές.

Καταχωρήθηκε: Σάββατο, 12 Μαρτίου 2022

Programma2022.jpg

Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας σε θέματα φύσης, βουνού, εθελοντικής δασοπροστασίας/δασοπυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών, κ.α. σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τα Σεμινάρια Θεωρητικής Εκπαίδευσης της Ε.Δ.Ν.Υ. για το 2022 ανεξαρτήτως αν είστε μέλη, ενεργοί εθελοντές ή αν προτίθεστε να γίνετε. Οι γνώσεις που θα αποκομίσετε είναι πολλές και μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες για εσάς τους ίδιους ή για το περιβάλλον.

 

Πρόγραμμα Θεωρητικής Εκπαίδευσης ΕΔΝΥ 2022:

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 (18:30-21:30):

- Η αξία του Νοτίου Υμηττού.

- Η ΕΔΝΥ & οι βασικές αρχές λειτουργίας της.

- Θεωρητική Εκπαίδευση Τμήματος Δασοπροστασίας ΕΔΝΥ.

 

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022 (18:30-21:00):

- Προσανατολισμός στον Νότιο Υμηττό.

- Επικοινωνίες & Ασύρματες Διαβιβάσεις.

 

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 (18:30-21:30):

- Θεωρητική Εκπαίδευση Τμήματος Δασοπυρόσβεσης ΕΔΝΥ.

- Ανάλυση Συμβάντων Δασικών Πυρκαγιών στον Νότιο Υμηττό.

 

Το πρόγραμμα θα λάβει χώρα στον φιλόξενο χώρο της Εστίας Ναυτοπροσκόπων Βούλας, κάτω από τις κερκίδες του γηπέδου μπάσκετ, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Νηρέως και Διός (είσοδος από Νηρέως), στη Βούλα (Χάρτης). Οι εθελοντές της ΕΔΝΥ ευχαριστούν τους Ναυτοπρόσκοπους Βούλας για την ευγενική παραχώρηση του χώρου.

 

Τα σεμινάρια θεωρητικής εκπαίδευσης της Ε.Δ.Ν.Υ. είναι ανοιχτά και δωρεάν για όλους. Παρέχουν πλούσια και χρήσιμη γνώση ανεξαρτήτως αν κάποιος δραστηριοποιείται στη δασοπροστασία-δασοπυρόσβεση αλλά συστήνεται η παρακολούθησή τους προς όποιους επιθυμούν να συμβάλλουν ενεργά κατά την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο. Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική για τα μέλη (στο πλαίσιο που ορίζουν το Καταστατικό και οι Κανονισμοί).

 

Πληροφορίες και σχετικές ανακοινώσεις εδώ.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021     2022

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

1/3
kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

Κάντε μια δωρεά μέσω

Κατηγορία Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς*

για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού σήμερα:

Το παραπάνω σήμα αλλάζει χρώμα βάσει του υπομνήματος:

1.ΧΑΜΗΛΗ

2.ΜΕΣΗ

3.ΥΨΗΛΗ

4.ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ

5.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

​*σύμφωνα με τον

Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.