top of page

Τα Nέα μας!
Στη σελίδα αυτή μπορείτε να πληροφορείστε για τα νέα και τις εξελίξεις της Ε.Δ.Ν.Υ., του Υμηττού και της προσπάθειας για προστασία του. Πολλά περισσότερα νέα θα βρείτε και στη σελίδα μας στο facebook, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε χωρίς να απαιτείται να έχετε σχετικό προφίλ και χωρίς να απαιτείται να έχετε εγγραφεί στο facebook.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017

Άλλη μια χρονιά κλείνει. Μια σημαδιακή χρονιά για την Ε.Δ.Ν.Υ. που φέτος έγινε 5 χρόνων! Μια κομβική χρονιά που έφερε σημαντικές αλλαγές σε μια προσπάθεια να συνεχίσουμε, με τα πενιχρά μέσα που οι εθελοντές μας εξασφαλίζουν, σε ένα εχθρικό περιβάλλον.

 

Η χρονιά ήταν δύσκολη για την Ε.Δ.Ν.Υ. αλλά καλή για τον Νότιο Υμηττό, παρά την αγωνία της πυρκαγιάς στη Βύλιζα, Κορωπίου. Φέτος, οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ., μετά από προσπάθειες ετών, ολοκλήρωσαν και είναι περήφανοι για ένα μεγάλο έργο για την προστασία του δάσους, τοποθετώντας 8 μεγάλες μεταλλικές δεξαμενές νερού, συνολικής χωρητικότητας άνω των 180 τόνων, σε διάφορα σημεία του βουνού. Η δράση τους, για πρώτη φορά, έφτασε και μακριά από το βουνό καθώς συμμετείχαν στις προσπάθειες απορρύπανσης του Σαρωνικού αλλά και στις ενέργειες αποκατάστασης της πλημμυροπαθούς Μάνδρας. Όλα αυτά πάντα εθελοντικά, πάντα με αγάπη και το μεράκι του εθελοντή.

 

Αν κι εσείς θέλετε να συμμετέχετε εθελοντικά, σας θέλουμε δίπλα μας! Στείλτε μας μήνυμα τώρα, γιατί τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να προετοιμαστείτε ώστε να είστε έτοιμοι το καλοκαίρι, που οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.

 

Καλά Χριστούγεννα, Καλή Χρονιά με υγεία και αγάπη!

 

Η Ομάδα της Ε.Δ.Ν.Υ.

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Tην Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού.

Καλούνται όλα τα μέλη όπως παραστούν στην αίθουσα του Κέντρου Λογοθεραπείας «Φωνή και Λόγος», Βοσπόρου 7, Ελληνικό στις 17:30.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου  2017

Βούλα, 29/09/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: Τοποθέτηση σχετικά με την Ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για την Προστασία του Υμηττού.

 

Στο τέλος μιας δύσκολης αντιπυρικής περιόδου γίνεται γνωστή μια άκρως ανησυχητική εξέλιξη για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Υμηττού. Φέτος ο Υμηττός γλίτωσε τα χειρότερα από τις φωτιές όμως το νομικό πλήγμα μπορεί να αποδειχθεί πιο βαρύ. Πρόκειται για την δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που εκδόθηκε στις 22/09/2017, η οποία ακυρώνει το Προεδρικό Διάταγμα «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών πάρκων Γουδή - Ιλισσίων» (ΦΕΚ 187Δ’/16.6.2011). Το εν λόγω διάταγμα εκδόθηκε στις 14 Ιουνίου 2011, επί υπουργείας Τ. Μπιρμπίλη, βασισμένο σε μελέτη που είχε εκπονήσει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) για να αντικαταστήσει το Προεδρικό Διάταγμα του 1978 που ίσχυε μέχρι τότε. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν όπως αποδεικνύει το ιστορικό της.

 

Με μια γρήγορη ματιά, το ΠΔ του 2011 φαινόταν να αναβαθμίζει την προστασία του βουνού έναντι εκείνου του 1978 με την Α’ Ζώνη (Απόλυτης Προστασίας) να καταλαμβάνει το 88,5% του όρους (αυξήθηκε από τα 76.000 σε 93.000 στρέμματα, επί συνόλου 105.000 στρεμμάτων) όμως μια πιο ενδελεχής εντρύφηση στις διατάξεις του αποδείκνυε -ακόμη και σε μη ειδικούς- ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Συνοπτικά το ΠΔ 2011 χώριζε τον Υμηττό σε πέντε ζώνες, ενώ προέβλεπε τη μετεγκατάσταση των ήδη υφιστάμενων βιομηχανικών, βιοτεχνικών και των λοιπών εγκαταστάσεων, την αδρανοποίηση των λατομείων, τα οποία χαρακτήριζε «ανενεργά», και την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος εντός τριετίας, την παραμονή των στρατοπέδων Ζορμπά και Φακίνου, την καθολική απαγόρευση του κυνηγιού καθώς και την αποστολή, μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών, από τις νομαρχίες και τις περιφέρειες στην Υπηρεσία Κατεδάφισης, καταλόγου με όλα τα αυθαίρετα που υπάρχουν στον Υμηττό, προκειμένου να δρομολογηθεί η κατεδάφισή τους.

 

Όμως, σχετική μελέτη του Τμήματος Πολεοδομίας Χωροταξίας, της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που συντάχθηκε στις 15 Ιουνίου 2010 (περίοδο κατά την οποία το ΠΔ βρισκόταν σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης) ανέδειξε ορισμένα καίρια ζητήματα. Περιληπτικά:

- διατήρηση υφιστάμενων πρώην νόμιμων ή/και αυθαίρετων κτιριακών εγκαταστάσεων ή οχλουσών δραστηριοτήτων

- μη αποθάρρυνση εγκατάστασης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

- αύξηση της αρτιότητας για «κοινωφελείς εγκαταστάσεις» εκπαίδευσης χωρίς παράλληλο περιορισμό στη μέγιστη επιφάνεια δόμησης

- αντιμετώπιση του Υμηττού ως «περιαστικό πάρκο αναψυχής και πολιτισμού» και όχι ως ενός δασικού χώρου

- έλλειψη διευκρινιστικών διατάξεων σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης νέων αυτοκινητοδρόμων

- ασάφειες ή/και παραλείψεις σχετικά με το ρόλο των Συνδέσμων Προστασίας Περιβάλλοντος

- έλλειψη διασύνδεσης του ΠΔ σε σχέση με παράλληλους προγραμματισμούς (Μητροπολιτικός Φορέας για το «περιαστικό πράσινο», Καλλικράτης) με τη δασική νομοθεσία και το δασικό κτηματολόγιο.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι τα παραπάνω είναι σημαντικά ζητήματα, ειδικά στα πλαίσια της ελληνικής πραγματικότητας που μας έχει συνηθίσει στην αδράνεια εφαρμογής και ολοκλήρωσης διαδικασιών ακόμη και των πιο αυστηρών διατάξεων, πολύ περισσότερο δε όταν αυτές δεν συνοδεύονται από σαφές χρονοδιάγραμμα, αρμοδιότητες και έλεγχο.

 

Χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το ΠΔ του 2011 το κορυφαίο ζήτημα και πάγιο αίτημα όσων ενδιαφέρονται για την προστασία του Υμηττού, που είναι ο χαρακτηρισμός του Υμηττού σε Εθνικό Δρυμό και η δημιουργία Δασαρχείου Υμηττού και Φορέα Διαχείρισης. Ουσιαστικά εμπαίζοντας εαυτούς και αλλήλους, το Δασαρχείο Υμηττού θεσμοθετήθηκε όμως οι αρμοδιότητές του βαρύνουν το Δασαρχείο Πεντέλης που ήδη ήταν επιφορτισμένο με τα ζητήματα του Υμηττού. Με άλλα λόγια ο Υμηττός έχει δασαρχείο στα χαρτιά αλλά στην πράξη (δεν) εξυπηρετείται, όπως συνέβαινε πάντα από το υποστελεχωμένο Δασαρχείο Πεντέλης που πρακτικά αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των δύο βουνών.

 

Όμως οι σημαντικές ελλείψεις και παραλείψεις του ΠΔ του 2011 δεν περιορίστηκαν μόνο στα ουσιαστικά αλλά εμφανίστηκαν ακόμη και στις τυπικές διαδικασίες. Το προεδρικό διάταγμα βασίστηκε σε ελλιπέστατους χάρτες, οι οποίοι απείχαν πολύ από το να αποτυπώνουν την πραγματική, υφιστάμενη κατάσταση και με την υπερ-απλουστευμένη προσέγγιση της αφελούς ( ; ) και συλλήβδην επέκτασης της ζώνης απόλυτης προστασίας δημιούργησε μια πλασματική εικόνα που στον χάρτη έδειχνε μια μεγάλη έκταση σημασμένη με πράσινο χρώμα, ενώ μέσα σε αυτή υπήρχαν ολόκληροι οικισμοί (πχ. Χέρωμα στη Βάρη, Σκάρπιζα, Κίτσι στο Κορωπί) καλλιεργήσιμες (από δεκαετίες) εκτάσεις, δρόμοι και άλλες εγκαταστάσεις. Βεβαίως πολλά από αυτά ήταν αυθαίρετα ή είχαν βασιστεί στις διατάξεις του προηγούμενου προεδρικού διατάγματος, εκμεταλλευόμενα πολλές φορές και τα «παραθυράκια» του νόμου (όπως το γνωστό ζήτημα των «αναψυκτηρίων»), ή αποτελούσαν δραστηριότητες (όπως πχ αγροτικές) που είχαν εγκατασταθεί από δεκαετίες όμως γεγονός είναι ότι υπήρχαν (και υπάρχουν). Ένας σωστός νομοθέτης λοιπόν δεν θα μπορούσε να συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχουν. Παράλληλα το ΠΔ του 2011 απέτυχε να καλύψει ακόμη και τις νομικές προϋποθέσεις έκδοσης ενός τέτοιου νομοθετήματος που απαιτούσαν να συνοδεύεται από την έκδοση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

 

Η παράλειψη ( ; ) αυτή από πλευράς της πολιτείας άφησε το διάταγμα εκτεθειμένο νομικά στην προσβολή των όσων κατέφυγαν στην δικαιοσύνη ισχυριζόμενοι πως θίγονται τα συμφέροντά τους -παρά τις τόσες ελλείψεις και παραλείψεις του ΠΔ-, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την μη ύπαρξη ΣΜΠΕ ως την αιχμή του δόρατος του νομικού τους αγώνα. Σε αυτούς, πέρα από τους ιδιώτες, επιχειρηματίες, αγρότες και κυνηγούς περιλαμβάνονται ακόμη και δήμοι που περιβάλλουν τον Υμηττό (μεταξύ αυτών όλοι οι Δήμοι του Νοτίου Υμηττού), οι οποίοι διαλαλώντας σε κάθε ευκαιρία την προσήλωσή τους στην προστασία του βουνού, χρησιμοποίησαν και πάλι προσχηματικά την «προστασία του περιβάλλοντος» διεκδικώντας όμως ουσιαστικά τη νομιμοποίηση περιοχών αυθαιρέτων, την προσθήκη νέων χρήσεων γης και, εν τέλει, τη συρρίκνωση της Ζώνης Α'. Κι ενώ η νομική διαδικασία χρόνιζε και το ζήτημα έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, η πολιτεία είχε τη δυνατότητα επί χρόνια να προχωρήσει, έστω και καθυστερημένα, στην μετέπειτα έκδοση ΣΜΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015, επί υπουργείας Γ. Τσιρώνη δόθηκαν υποσχέσεις πως η έκδοση ΣΜΠΕ προχωρά και το ΠΔ δεν κινδυνεύει καθώς, με μεγάλη καθυστέρηση στις 21.07.2016, ανατέθηκε η σύνταξή της σε ιδιωτικό γραφείο και μάλιστα με τρίμηνη σύμβαση όμως έκτοτε η τύχη της αγνοείται. Έτσι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οδηγήθηκε στην πρόσφατη απόφαση ακύρωσης του ΠΔ του 2011 παρά την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης τον Δεκέμβριο του 2016.

 

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό οι συνέπειες είναι σημαντικές. Πέρα από την σύγχυση προς το κοινό ως προς το τι ισχύει τελικά, την εμπέδωση ενός αισθήματος ανομίας και ενός πλαισίου έλλειψης προστασίας, προκύπτουν σημαντικά πρακτικά ζητήματα αλλά και σημαντικές αλλαγές, όπως π.χ. η άρση απαγόρευσης της δόμησης σε μεγάλες περιοχές αλλά και η άρση απαγόρευσης του κυνηγιού στα ανατολικά του Υμηττού.

 

Επισημαίνοντας ότι η υγεία του φυσικού οικοσυστήματος του Υμηττού βρίσκεται σε οριακό σημείο, η Ε.Δ.Ν.Υ. καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τα συναρμόδια υπουργεία να προβούν άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες για την προστασία του, για να μην υποστεί ο Υμηττός το τελικό του πλήγμα. Συγκεκριμένα προτείνονται:

- Άμεση αποστολή εγκυκλίου προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων που περιβάλλουν τον Υμηττό για αναστολή έκδοσης όλων των αδειών δόμησης στις επίμαχες εκτάσεις.

- Άμεση ανάρτηση των δασικών χαρτών του Υμηττού (οι οποίοι, σύμφωνα με ανακοινώσεις και δημοσιεύματα,  έχουν παραδοθεί από τον μελετητή στις αρμόδιες υπηρεσίες και έχουν θεωρηθεί από το 2012).

- Χαρακτηρισμός του Υμηττού ως Εθνικό Δρυμό, δημιουργία λειτουργικού Δασαρχείου Υμηττού και Φορέα Διαχείρισης και πλήρης απεμπλοκή από τη δασοπροστασία φορέων που μπορεί να βρεθούν σε σύγκρουση συμφερόντων.

- Άμεση έκδοση απόφασης απαγόρευσης της θήρας σε ολόκληρο τον Υμηττό, μέχρι της οριστικοποίησης των σχετικών διατάξεων. Επισημαίνεται ότι η άγρια πανίδα του βουνού τείνει να εξοικειωθεί με την παρουσία του ανθρώπου και να μην τον κατατάσσει πλέον σε θηρευτή λόγω της απουσίας κυνηγών τα τελευταία χρόνια κι επομένως η ανεξέλεγκτη επιστροφή των κυνηγών μπορεί να επιφέρει μεγάλο πλήγμα.

- Εντατικοποίηση των ελέγχων, από τις αρμόδιες αρχές, για έκνομες ενέργειες με στόχο τη μεταβολή χρήσεων γης, ώστε να αποτραπούν ενδεχόμενες προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων (κυρίως αυτή την περίοδο που επικρατεί μια σχετική νομική σύγχυση).

 

Η Ε.Δ.Ν.Υ. δεσμεύεται να συνεχίσει το εθελοντικό της έργο στον Νότιο Υμηττό, με στόχο την προστασία της φύσης του βουνού από οποιαδήποτε απειλή και προς τον σκοπό αυτό θα ενισχύσει την επιτήρηση για έκνομες ενέργειες, απευθυνόμενη πάντα στις καθ’ύλην αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή των νόμων, όπως είναι δικαίωμα και υποχρέωση κάθε ενεργού πολίτη.

 

--------------------------------------------------------------------------

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Σπύρος Κίνιας

Αρχιτέκτων Μηχανικός

Συντονιστής Δασοπροστασίας Ε.Δ.Ν.Υ.

Τηλ.: 6977 47 9474, e-mail: info@edny.gr

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα την εκλογή νέου/ας επικεφαλής και ΔΣ.

 

Καλούνται όλα τα ενεργά μέλη όπως παραστούν στο ανοιχτό θέατρο που βρίσκεται στην πλατεία Βούλας, έναντι χώρου στάθμευσης Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη και πλησίον της Εστίας ΣΕΟ Βούλας (Αγ. Ιωάννου & Μικράς Ασίας).

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

 

5 χρόνια Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού


Τον Ιούλιο του 2012, ενώ η Ελλάδα μαστίζεται από την οικονομική (και όχι μόνο) κρίση, ξεκινάει μια προσπάθεια στα νότια της πρωτεύουσας. Μια προσπάθεια από απλούς κατοίκους, οι οποίοι αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο που διατρέχει η φύση του Νοτίου Υμηττού, που αποτελεί κοινή μας περιουσία, αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν με όσα μέσα διέθεταν για την προστασία του βουνού.

Πέντε χρόνια αργότερα, η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού έχει ολοκληρώσει 68 δραστηριότητες, 39 δράσεις, αμέτρητες ώρες δασοπροστασίας και εξακολουθεί να είναι ένας ιδιαίτερα δραστήριος και ενεργός, αμιγώς εθελοντικός φορέας, με πλούσιο έργο και μηδενικό κόστος για την πολιτεία καθώς δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από το ελληνικό δημόσιο έμμεσα ή άμεσα, ενώ μάλιστα πληρώνει φόρους και εισφορές (π.χ. τέλος επιτηδεύματος, τέλη κυκλοφορίας και ασφάλειες οχημάτων) όπως είναι διαθέσιμο για οποιονδήποτε επιθυμεί να το διαπιστώσει μέσω της ιστοσελίδας της, στην οποία αναρτάται ο ισολογισμός κάθε χρόνου.

Δύναμη της Ε.Δ.Ν.Υ. είναι οι απλοί κάτοικοι της Αττικής που τη στηρίζουν υλικά και ηθικά.
Ελπίδα της Ε.Δ.Ν.Υ. είναι αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν περισσότεροι και όλοι μαζί να ενεργοποιηθούμε για το κοινό καλό.
Δέσμευση της Ε.Δ.Ν.Υ. είναι ότι θα συνεχίσει το εθελοντικό της έργο παραμένοντας πιστή στους στόχους που οδήγησαν στη δημιουργία της και μακριά από άλλα συμφέροντα.

Για να γίνετε κι εσείς εθελοντής της Ε.Δ.Ν.Υ. ή να μάθετε πως μπορείτε να βοηθήσετε επισκεφθείτε τη σελίδα ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ή στείλτε μήνυμα στο info@edny.gr

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 01 Μαΐου 2017

Κούραση, άγχος, νεύρα, αδρεναλίνη, χαρά, ενθουσιασμός, εκτίμηση, πόνος… από όλα είχε και το φετινό X-Terra Greece Championship και η E.Δ.Ν.Υ. ήταν εκεί, οργανώτρια της εθελοντικής υποστήριξης του διεθνούς, σκληρού αγώνα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Συντονίζοντας 117 άτομα από πολλούς διαφορετικούς φορείς (εθελοντές, διασώστες, Τροχαία, Δημοτική Αστυνομία, Δήμο) συνέβαλλε στην επιτυχή ολοκλήρωση του αγώνα αντιμετωπίζοντας και τη φετινή πρόκληση οργάνωσης και διαχείρισης αυτού του μεγάλου εγχειρήματος. Η κούραση αλλά και ικανοποίηση δεν επιτρέπουν να αμελήσουμε να ευχαριστήσουμε και τους 117 ανθρώπους που αφιέρωσαν πολλές ώρες από τη ζωή τους και που χωρίς αυτούς δεν θα τα είχαμε καταφέρει.

Συγκεκριμένα ευχαριστούμε τους 11 εθελοντές ομαδάρχες, την ΕΟΔ Αττικής, τους Σαμαρείτες του Ε.Σ., τον διοικητή και τους ανθρώπους της Τροχαίας, την Ethelon, τους ανεξάρτητους εθελοντές αλλά και τους δικούς μας εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ., τους εργαζόμενους του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και τη Δημοτική Αστυνομία. Όλοι αντεπεξήλθατε άψογα στη μεγάλη πρόκληση και θεωρούμε τιμή μας που συνεργαστήκαμε μαζί σας! Είναι βέβαιο ότι χωρίς εσάς δεν θα τα είχαμε καταφέρει.

 

Σύντομα θα επικοινωνήσουμε για να σας ευχαριστήσουμε και κατ’ιδίαν, όμως τώρα προέχει το έργο της πλήρους αποψίλωσης και καθαρισμού όλων των υπολειμμάτων του αγώνα από το βουνό, ένα έργο που οι διοργανωτές και η Ε.Δ.Ν.Υ. έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μια-δυο μέρες ώστε η φύση του βουνού να παραμείνει ακριβώς όπως πρέπει να είναι.

Καταχωρήθηκε: Τρίτη, 01 Μαΐου 2017

Πρώτη του Μάη. Μια μέρα γεμάτη συμβολισμούς, η οποία για τους εθελοντές της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού, αλλά και για έναν ολόκληρο μηχανισμό από φορείς της χώρας, σημαίνει την έναρξη μιας μακριάς περιόδου που οι προσπάθειες προστασίας του βουνού επικεντρώνονται στην πυροπροστασία. Η αντιπυρική περίοδος του 2017 ξεκινάει και για έξι ολόκληρους μήνες ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι σημαντικός.

 

Οδηγίες για την αντιπυρική περίοδο εδώ.

 

Η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι ιδιαίτερη. Σηματοδοτεί τη θλιβερή επέτειο 10 χρόνων από το μαύρο καλοκαίρι του 2007 όταν οι πυρκαγιές μετατράπηκαν σε εθνική τραγωδία και σάρωσαν τη χώρα αφήνοντας 80 νεκρούς, 2,5+ εκατ. καμένα στρέμματα, εκατοντάδες καμένα σπίτια και ρημαγμένα χωριά, νεκρά ζώα, ανυπολόγιστη καταστροφή σε υποδομές αλλά και νεκρούς στις τάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος (πιλότοι Canadair και πυροσβέστες εδάφους). Το βίντεο αυτού του μηνύματος είναι μια θλιβερή ανάμνηση για όσα διαδραματίστηκαν εκείνη τη χρονιά.

 

Δυστυχώς, δέκα χρόνια αργότερα, παρά το γεγονός ότι έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά σε κατασταλτικά μέσα, ακόμη και αυτά παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις ενώ λίγα έχουν αλλάξει στον πιο σημαντικό τομέα της πρόληψης πυρκαγιάς και της ενημέρωσης των πολιτών. Αν και ο καλύτερος «φόρος τιμής» για τους χαμένους συμπολίτες μας του 2007 θα ήταν να εξασφαλίσουμε ότι μια τέτοια τραγωδία δεν θα επαναληφθεί ποτέ, κανένας δεν μπορεί να το ισχυριστεί αυτό. Δεν αρκεί να ευχόμαστε να είναι σύμμαχος ο καιρός και να έχουμε ένα ήπιο καλοκαίρι, ειδικά όταν οι ειδικοί μας ενημερώνουν πως κάθε 9-12 χρόνια εμφανίζεται μια χρονιά με εντονότερα φαινόμενα.

 

Μαζί με τις ευχές λοιπόν, προετοιμαζόμαστε και κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε, με σύνεση και επαγρύπνηση. Για να μάθετε πως μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε ή να γίνετε εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. επισκεφθείτετο www.edny.gr, στείλτε μήνυμα στο info@edny.gr ή μέσω της σελίδας της εθελοντικής οργάνωσης στο facebook. Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσετε!

 

Καλή και άκαπνη αντιπυρική περίοδο!

Καταχωρήθηκε: Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

(Scroll down for English)

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού αναλαμβάνει την οργάνωση της εθελοντικής υποστήριξης του διεθνούς αγώνα ορεινού τριάθλου “X-Terra Greece Championship 2017”, που θα διεξαχθεί τη Κυριακή 30 Απριλίου στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη προγραμματισμού, οργάνωσης και διαχείρισης των περίπου 80 εθελοντών, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τη συνολική διαδρομή των 15χλμ, από την πλαζ της Βουλιαγμένης μέχρι τη Φασκομηλιά και το Πευκωτό, η Ε.Δ.Ν.Υ. επελέγη ξανά λόγω της καλής γνώσης της περιοχής του Νοτίου Υμηττού, των οργανωτικών ικανοτήτων της και της επιτυχούς ολοκλήρωσης του αντίστοιχου έργου στον περσινό αγώνα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αγώνα επισκεφτείτε τη σελίδα: http://www.xterragreece.com/

 

Αν κι εσείς επιθυμείτε να ζήσετε τη δράση ενός από τους πιο ενδιαφέροντες και σκληρούς ορεινούς αγώνες διεθνώς, που εκτυλίσσεται στα όμορφα τοπία των νοτιότερων υπωρειών του Νοτίου Υμηττού, μπορείτε να γίνετε εθελοντής του αγώνα. Οι εθελοντές θα λάβουν μπλούζα, τσαντάκι με σνακ και νερό και μεσημεριανό γεύμα. Για δηλώσεις συμμετοχής εθελοντών στείλτε μας μήνυμα με το ονοματεπώνυμό σας και στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο και e-mail). 

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

Οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. σας εύχονται Καλό Πάσχα με υγεία, ηρεμία και στιγμές ξεκούρασης κοντά στους αγαπημένους σας και την ανθισμένη φύση!
Προσοχή σε όσους θα ταξιδέψουν οδικώς και καλή επιστροφή!

Η Ομάδα της Ε.Δ.Ν.Υ.

Καταχωρήθηκε: Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού αναλαμβάνει την οργάνωση της εθελοντικής υποστήριξης του αγώνα X-Terra Greece που διεξάγεται την Κυριακή 30 Απριλίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργοδιαχείρισης 80 και πλέον ατόμων σε μια μεγάλη απόσταση από άκρη σε άκρη της Βουλιαγμένης και των υπωρειών του Νοτίου Υμηττού.

Πέρα από την παρουσία ως εθελοντές, τα μέλη της Ε.Δ.Ν.Υ. αναλαμβάνουν το γενικό συντονισμό και τις θέσεις ομαδαρχών, σε συνεργασία και με άλλες οργανώσεις (Ethelon, ΕΟΔ, κ.α.). Αν θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, να ζήσετε από κοντά τη δράση και τις συγκινήσεις ενός εντυπωσιακού διεθνούς αγώνα και να συμβάλλετε ενεργά στη διεξαγωγή του, μαζί με πολλούς άλλους, επικοινωνήστε μαζί μας απαντώντας σε αυτό το μήνυμα. Όλοι όσοι στηρίξουν τη διοργάνωση θα λάβουν μπλούζα, τσαντάκι, νερό, σνακ, φαγητό το μεσημέρι, ενώ βοηθάτε και την Ε.Δ.Ν.Υ. να αποδείξει για ακόμη μια φορά ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση καθώς το X-Terra Greece είναι ένας διεθνής αγώνας τριάθλου, μεγάλου κύρους.


Για δηλώσεις συμμετοχής ή πληροφορίες στείλτε μήνυμα στο info@edny.gr

Όσοι δηλώσουν συμμετοχή θα λάβουν νεώτερο ενημερωτικό μήνυμα μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

PayPal ButtonPayPal Button

Κάντε μια δωρεά μέσω

Κατηγορία Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς*

για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού σήμερα:

Το παραπάνω σήμα αλλάζει χρώμα βάσει του υπομνήματος:

1.ΧΑΜΗΛΗ

2.ΜΕΣΗ

3.ΥΨΗΛΗ

4.ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ

5.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

​*σύμφωνα με τον

Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ιστοσελίδα υπό ανανέωση!

Σύντομα και πάλι μαζί σας
Μέχρι τότε παρακολουθείτε τη σελίδα της ΕΔΝΥ στο facebook

bottom of page