top of page

Τα Nέα μας!
Στη σελίδα αυτή μπορείτε να πληροφορείστε για τα νέα και τις εξελίξεις της Ε.Δ.Ν.Υ., του Υμηττού και της προσπάθειας για προστασία του. Πολλά περισσότερα νέα θα βρείτε και στη σελίδα μας στο facebook, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε χωρίς να απαιτείται να έχετε σχετικό προφίλ και χωρίς να απαιτείται να έχετε εγγραφεί στο facebook.

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015

Αγαπητοί μας φίλοι,

Το 2015 ήταν μια κακή χρονιά για τον Υμηττό. Στο τέλος της όμως, όλοι κοιτάμε στο μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα. Την ελπίδα που μας δίνει την ώθηση κάθε χρόνο να κάνουμε περισσότερα και να γινόμαστε καλύτεροι. Το ίδιο πιστεύουμε και για την Ε.Δ.Ν.Υ..

 

Προσφέροντας ότι μπορεί ο καθένας, παλέψαμε σκληρότερα για την προστασία του Νοτίου Υμηττού από κάθε άλλη χρονιά… δένοντας περισσότερο τους ανθρώπους με τη φύση αλλά και τους ανθρώπους με τους ανθρώπους γιατί τελικά αυτή η παρέα διαρκώς δυναμώνει και μεγαλώνει. Στείλτε μας το e-mail σας και θα σας ενημερώσουμε πως μπορείτε να γίνετε μέλος της παρέας μας, ώστε να βοηθήσετε πραγματικά στην προστασία του ευαίσθητου φυσικού οικοσυστήματος του Νοτίου Υμηττού. Αν μέχρι τώρα το σκεφτόσασταν, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να το κάνετε πράξη για να είστε έγκαιρα έτοιμοι μέχρι το καλοκαίρι του 2016 που οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες και η σημασία της προσφοράς σας ουσιαστικότερη…

 

Καλά Χριστούγεννα, Καλή Χρονιά!

Υγεία σε όλους…

 

Η Ομάδα της Ε.Δ.Ν.Υ.

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Tην Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού.

 

Καλούνται όλα τα μέλη όπως παραστούν στο διαμέρισμα Α’ Ορόφου, Κέρκυρας 13, Σκάρπιζα Κορωπίου και ώρα 17:00.

Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015

Η Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση από την «Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής» θα συμμετέχει στην εκδήλωση με θέμα «Ο Υμηττός και η Σημασία του για το Περιβάλλον της Αττικής» που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 09 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της συλλογικότητας «Βλαστός», Καλλιπόλεως 33, Ελληνικό, στις 19:00.

Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015

Μία σημαντική παρατήρηση/καταγραφή έγινε από μέλη της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού την περασμένη Κυριακή 01 Νοεμβρίου, πρωινές ώρες στα όρια του Νοτίου με τον Κεντρικό Υμηττό. Πρόκειται για την αρκετά σπάνια θέαση όρνιου (Gyps fulvus) να πετάει πάνω από την κατάφυτη ανατολική πλευρά του βουνού.

Σημειώνεται ότι το είδος, ειδικά για τον ελλαδικό χώρο, χαρακτηρίζεται ως Τρωτό (VU, D1) καθώς η κατανομή του είναι διάσπαρτη και περιορισμένη, ενώ παγκοσμίως δεν θεωρείται απειλούμενο.

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

Άλλη μια νυχτερινή κλήση για τροχαίο με αλεπού έλαβε η Ε.Δ.Ν.Υ. χθες αργά τη νύχτα. Αυτή τη φορά η «κυρά πονήρω» έφτασε μέχρι την Λεωφ. Βουλιαγμένης, στην Βούλα, όπου χτυπήθηκε από αυτοκίνητο. Ευτυχώς, ευαισθητοποιημένοι πολίτες εντόπισαν το χτυπημένο ζώο, στον παράδρομο της λεωφόρου και δεν αδιαφόρησαν. Η Ε.Δ.Ν.Υ. φρόντισε, όπως πάντα, ώστε η πληγωμένη αλεπού να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της ΑΝΙΜΑ και ελπίζουμε να έχει καλύτερη τύχη από το προηγούμενο αντίστοιχο περιστατικό.
Συγχαρητήρια στον Δημήτρη που ενδιαφέρθηκε για ένα πληγωμένο άγριο ζώο και δεν το προσπέρασε όπως τόσοι άλλοι.

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου  2015

Φίλοι μας,
Σήμερα, με τη βοήθειά σας ξεπεράσαμε τα 1.000 likes στη σελίδα μας στο facebook. Mε τη στήριξη και τη βοήθεια πολλών από εσάς η Ε.Δ.Ν.Υ. συνεχίζει το έργο της στον Νότιο Υμηττό για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος του βουνού. Μακριά από μικροπολιτικές πρακτικές, κρατικές ή δημοτικές χρηματοδοτήσεις τα τελευταία τρία χρόνια έγιναν αρκετά, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολύ περισσότερα. Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε με το ενδιαφέρον σας. Η ηθική στήριξή σας μας δίνει μεγάλη ώθηση να συνεχίσουμε παρά τις δυσκολίες. Απαραίτητη όμως είναι και η υλική υποστήριξη γιατί η Ε.Δ.Ν.Υ. βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε δωρεές για τη συνέχιση της λειτουργίας της. Αν κάθε χρήστης που έχει κάνει like κατέθετε μόλις 3€ θα καλύπταμε τα έξοδα λειτουργίας της Ε.Δ.Ν.Υ. για έναν ολόκληρο χρόνο. Το βάρος όταν το μοιραζόμαστε είναι μικρό, αλλά παραμένει μεγάλο όταν πέφτει στις πλάτες λίγων.

Για τρόπους με τους οποίους μπορείτε να στηρίξετε την Ε.Δ.Ν.Υ. επισκεφτείτε τη σελίδα «ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ».
Σας ευχαριστούμε!

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου  2015

Ακυρώνεται το Προεδρικό Διάταγμα για την Προστασία του Υμηττού

 

Nίκη για τους επτά δήμους που ζητούσαν λιγότερους πολεοδομικούς περιορισμούς στον Υμηττό και περισσότερο τσιμέντο με πρόσχημα... την περιβαλλοντική του προστασία. Το Ευρωδικαστήριο έκρινε χθες ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό, που θεσπίστηκε το 2011, έπρεπε να είχε συνοδευτεί από εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, απόφαση που ουσιαστικά οδηγεί στην ακύρωσή του. Πρόκειται για ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, καθώς η πιθανότητα θέσπισης νέου αυστηρού πλαισίου είναι ανύπαρκτη.

Το νέο πλαίσιο θεσπίστηκε για να θωρακίσει διάταγμα του 1978 για το όρος που υποφέρει ακόμη από τις καταπατήσεις, την αυθαίρετη δόμηση και τις διαρκείς παραχωρήσεις δημοσίων εκτάσεων για κάθε είδους χρήσεις. Με βάση το διάταγμα, ο Υμηττός χωρίστηκε εκ νέου σε πέντε ζώνες, με τη σημαντικότερη (α’ ζώνη απόλυτης προστασίας) να καταλαμβάνει το 88,5% του όρους (αυξήθηκε η προστασία από τα 76.000 σε 93.000 στρέμματα, επί συνόλου 105.000 στρεμμάτων). Στη ζώνη αυτή απαγορεύτηκε κάθε νέα δόμηση, καθώς η πρόβλεψη περί «αναψυκτηρίων» του παρελθόντος είχε αποδεδειγμένα οδηγήσει στην ανέγερση κατοικιών.

Το διάταγμα συνάντησε την εντονότατη αντίδραση των δήμων του Υμηττού ήδη από την εποχή που συζητιόταν στον Οργανισμό Αθήνας. Τελικά ενάντια στο διάταγμα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι δήμοι Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Κρωπίας και Γλυφάδας, επιδιώκοντας ουσιαστικά την ακύρωση των αυστηρότερων όρων προστασίας, ως υποβαθμίζοντες την περιουσία των πολιτών. Το παράδοξο είναι ότι ως νομικό «όπλο» χρησιμοποιήθηκε η απουσία στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Με τη λογική του Πόντιου Πιλάτου, το 2014 η Ολομέλεια του ΣτΕ απέστειλε στο Ευρωδικαστήριο σειρά προδικαστικών ερωτημάτων. Χθες το Ευρωδικαστήριο κατέληξε ότι κάθε πλαίσιο που επηρεάζει την εκτέλεση έργων και περιλαμβάνει χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, όπως το Π.Δ. του Υμηττού, πρέπει να προχωρά σε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με την Οδηγία 2001/42/ΕΚ.

Η απόφαση δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο ΣτΕ, το οποίο θα πρέπει να διατάξει την ακύρωση του διατάγματος (άρα την επαναφορά σε ισχύ του διατάγματος του 1978). Περαιτέρω, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η απόφαση μπορεί να επηρεάσει και τα διατάγματα για την προστασία των περιοχών Natura (λ.χ., ανακήρυξη μιας περιοχής σε εθνικό πάρκο) καθώς και αυτά περιλαμβάνουν χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις.

Στην περίπτωση αυτή θα «τιναζόταν στον αέρα» το, έστω ημιτελές, σύστημα προστατευόμενων περιοχών.

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Η προχειρότητα και ανευθυνότητα με την οποία εκδίδονται πολλά νομοθετήματα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οδήγησε στο αναμενόμενο. Από έκδοσής του ΠΔ του 2011 είχε διαφανεί πόσο πρόχειρο, παράλογο, κακογραμμένο και ανεπαρκές ήταν, δημιουργώντας προβλήματα εκεί που δεν υπήρχαν και χωρίς να λύνει τέτοια όπου υπήρχαν.

 

Το ζήτημα τώρα είναι ότι με δεδομένη την επικρατούσα νοοτροπία, την ελλειπή εφαρμογή των νόμων και την προεκλογική συγκυρία, μπορεί τυπικά να επανέλθουμε στο προηγούμενο νομικό καθεστώς του ΠΔ του 1978 (με ότι αυτό συνεπάγεται), όμως ουσιαστικά το φυσικό περιβάλλον του Υμηττού, θα είναι πιο ανοχύρωτο από ποτέ και χωρίς προοπτική αυτό να αλλάξει σύντομα.

 

Διαβάστε τι γράφαμε σχετικά πριν 3-4 χρόνια στην ιστοσελίδα μας εδώ.

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

Μια μέρα δύσκολη, μια μέρα θλιβερή, μια μέρα... κακιά. Το τέλος της βρίσκει όλους τους ανθρώπους της Ε.Δ.Ν.Υ. εξαντλημένους αλλά καλά στην υγεία τους, με εξαίρεση τη φίλη μας Σάντρα, στην οποία ευχόμαστε Καλή και Γρήγορη Ανάρρωση. Η μάχη δόθηκε και «κερδήθηκε» αλλά το τίμημα είναι πολύ βαρύ για τον Κεντρικό Υμηττό. Η θλίψη είναι βαριά αλλά για την ώρα χαιρόμαστε που τουλάχιστον η φωτιά ανακόπηκε πριν εισέλθει στον Νότιο Υμηττό. Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τα σημερινά γεγονότα αλλά αυτά θα ειπωθούν αργότερα, ώστε νηφάλια να εξαχθούν συμπεράσματα που θα είναι χρήσιμα για το μέλλον. Για την ώρα αρκούν τα συγχαρητήρια σε όλους όσοι πάλεψαν με τις φλόγες... και ήταν πολλοί.

 

Οι μέρες συνεχίζουν να είναι επικίνδυνες και εξακολουθούν να υπάρχουν ανάγκες για τις βάρδιες δασοπροστασίας. Αν θέλετε να συμμετέχετε στείλτε μας μήνυμα στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση info@edny.gr

 

Σας αφήνουμε με μια σημερινή φωτογραφία. Όπως φαντάζεστε θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη.

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Πρώτη Μαΐου αύριο, και μαζί με τις ευχές για καλό μήνα θυμόμαστε ότι πρέπει να ευχηθούμε αλλά και να ενεργήσουμε κατάλληλα για να μην ζήσουμε τη θλίψη πάνω από τα αποκαΐδια. Προσοχή, πρόληψη, σύνεση και ενεργοποίηση για να μπορούμε όλοι να χαιρόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας μας.

 

Για όλες τις εθελοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με τη δασοπροστασία ξεκινάει μια περίοδος γεμάτη άγχος, κόπο και ενίοτε κινδύνους, αλλά και μια περίοδος που θα απαιτήσει τη συνεισφορά κάθε ενός από εμάς για να μην είναι χειρότερα τα πράγματα όταν η αντιπυρική περίοδος του 2015 φτάσει στη λήξη της. Η Ε.Δ.Ν.Υ. πέρα από τις συνήθεις βάρδιες πυροφύλαξης που θα υλοποιήσει και φέτος, προγραμματίζει και πάλι την υλοποίηση ενός προγράμματος δράσεων πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

 

Μη μείνετε για μια ακόμη φορά θεατές. Εγγραφείτε σε κάποια οργάνωση που μοχθεί για τον τόπο και τον πλούτο σας (και όλων μας) και γίνετε μέρος της λύσης. Κάντε το τώρα, γιατί τώρα σας χρειαζόμαστε περισσότερο!

 

Οδηγίες από το Πυροσβεστικό Σώμα για την αντιπυρική περίοδο εδώ.

 

Καλό Καλοκαίρι, χωρίς πυρκαγιές!

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

Μια εξαιρετική πρόταση για το ερχόμενο Σάββατο. Γνωρίστε τις ομορφιές της Ντούκας.


Η Ε.Δ.Ν.Υ. θα είναι και πάλι παρούσα στηρίζοντας όλες τις αξιέπαινες και ουσιαστικές προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα στον Νότιο Υμηττό, αλλά και πέρα από αυτόν.

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

Το περιβάλλον πρέπει να αποτελεί ένα από τα σημαντικά κριτήρια που θα μας απασχολήσουν ενόψει της επιλογής του τι θα ψηφίσουμε στις επερχόμενες εκλογές, καθώς μπορεί να αποτελέσει τη λύση ακόμη και για ζητήματα που δεν θεωρούνται αμιγώς «περιβαλλοντικά» αλλά ταλανίζουν την κοινωνία μας.


Διαβάστε τις προτάσεις/ερωτήσεις του WWF εδώ και ενημερωθείτε, προβληματιστείτε ή εκφραστείτε προς τους υποψήφιους βουλευτές.

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: Τοποθέτηση σχετικά με την Οριοθέτηση Νέου Κοιμητηρίου Γλυφάδας.

 

Μέσα στις γιορτές έγινε γνωστό ένα νομοθέτημα του ΥΠΕΚΑ, σχετικό με το πρόσφατο νομοσχέδιο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» που προκάλεσε αντιδράσεις. Στο σχετικό νομοσχέδιο, που ψηφίσθηκε τροποποιημένο και αποτελεί πλέον νόμο, υπάρχει μία τροπολογία που αφορά άμεσα  τον Νότιο Υμηττό. Συγκεκριμένα, με την τροπολογία 2227/348 20.12.2014 παραχωρείται περιοχή εντός του στρατοπέδου της Αεροπορίας στην Τερψιθέα Γλυφάδας, έκτασης 42.066 τ.μ για την ίδρυση Κοιμητηρίου, συν 7.200 τ.μ. για δημιουργία περιμετρικού δρόμου και δρόμου πρόσβασης.

 

Στην Ε.Δ.Ν.Υ. κατανοούμε απόλυτα την ανάγκη της πόλης της Γλυφάδας για δημιουργία ενός νέου νεκροταφείου που θα αντικαταστήσει το κορεσμένο υπάρχον και προσπαθούμε, όπως πάντα, να προσεγγίσουμε το ζήτημα με λογική και νηφαλιότητα, παραμένοντας μακριά από κομματικές ή άλλες παραταξιακές διαμάχες και υπερβολές, πάντα εντός των πλαισίων της νομιμότητας. Με αυτά ως δεδομένα και αναγνωρίζοντας ότι η τροπολογία αυτή αποτελεί πλέον νόμο του Ελληνικού κράτους, επισημαίνουμε τα παρακάτω:

-              Το παράνομο νεκροταφείο που η προηγούμενη δημοτική αρχή της Γλυφάδας επιχείρησε να κατασκευάσει οριοθετήθηκε σε δασική και αναδασωτέα έκταση του Νοτίου Υμηττού, εντός της Α’ Ζώνης Απόλυτης Προστασίας της Φύσης, που υπάγεται και στο δίκτυο Natura 2000 (GR3000006 Υμηττός – Αισθητικό Δάσος Καισαριανής – Λίμνη Βουλιαγμένης) βάσει της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Το ίδιο ισχύει και με τη νέα έκταση, μολονότι αυτή εντάσσεται σε στρατιωτική περιοχή, γεγονός που δεν τη διαφοροποιεί ως προς το δασικό και αναδασωτέο χαρακτήρα της.

-              Το παράνομο νεκροταφείο που η προηγούμενη δημοτική αρχή της Γλυφάδας επιχείρησε να κατασκευάσει οριοθετήθηκε σε ρέμα του Νοτίου Υμηττού. Το ίδιο ισχύει και με την νέα έκταση που μάλιστα τοποθετείται σε ένα από τα πλέον σημαντικά -από αρχαιοτάτων χρόνων- ρέματα του Υμηττού.

-              Βασική αντιπρόταση προς τις παράνομες ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής της Γλυφάδας ήταν η χωροθέτηση νεκροταφείου στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, πράξη που επιτρέπεται σύμφωνα και με τον Ν. 4062/12. Έτσι δεν θα αφαιρείτο επιπλέον ζωτικός χώρος από τις εναπομείνασες και συστηματικά μειούμενες δασικές εκτάσεις του Νοτίου Υμηττού όπως συμβαίνει με τη νέα έκταση.

-              Το παράνομο νεκροταφείο που η προηγούμενη δημοτική αρχή της Γλυφάδας επιχείρησε να κατασκευάσει, αν και ποτέ δεν οριοθετήθηκε σαφώς, δεν υπερέβαινε τα 10.000 τ.μ. (σημειώνεται ότι το υπάρχον κορεσμένο νεκροταφείο Γλυφάδας είναι περίπου 8.000 τ.μ.). Η νέα έκταση είναι περίπου πέντε (5) φορές μεγαλύτερη και περίπου τρεις (3) φορές μεγαλύτερη από αυτή του νεκροταφείου της γειτονικής Αργυρούπολης, εφάμιλλη με του νεκροταφείου Παπάγου.

 

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό επακριβώς, σε ποιο σημείο της έκτασης του στρατοπέδου της Αεροπορίας τοποθετείται το Κοιμητήριο, γεγονός παραμένει ότι επί σειρά ετών στο σημείο λάμβανε χώρα συστηματική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, με μαζική εναπόθεση μπαζών, σκουπιδιών και άλλων επικίνδυνων υλικών. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι, παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα εντός του συγκεκριμένου χώρου, όταν τεράστιες ποσότητες εξορυγμένων και αδρανών υλικών εναποτέθηκαν στο σημείο με αποφάσεις που ελέγχονται και προκάλεσαν σημαντικές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, ενώ τον Σεπτέμβριο στον ίδιο χώρο ξέσπασε και μικρής έκτασης πυρκαγιά. Δυστυχώς, ύστερα από το πρόσφατο νομοθέτημα αυτές οι ενέργειες αποκτούν νέα σημασία δημιουργώντας την εντύπωση ότι η διαρκής καταστροφή του περιβάλλοντος, εντός του στρατοπέδου της Αεροπορίας, αποσκοπούσε στο να απολέσει η έκταση τον περιβαλλοντικό της χαρακτήρα στη συνείδηση του κοινού, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να έχει και νομική ισχύ.

 

Τέλος, στο ηθικό σκέλος του προβληματισμού, γεγονός παραμένει ότι ο ενταφιασμός των νεκρών στο συγκεκριμένο σημείο θα γίνεται σε έκταση που χαρακτηρίζουν τα μπάζα και σκουπίδια, ενώ η ένταξη της κατασκευής του νεκροταφείου Γλυφάδας στα στρατιωτικά έργα, με το σκεπτικό ότι τμήμα του θα διατίθεται «για την εξυπηρέτηση των αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των οικογενειών αυτών», αποτελεί αδύναμο επιχείρημα.

 

Η Ε.Δ.Ν.Υ., παραμένοντας πιστή στη προσπάθεια προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος του Νοτίου Υμηττού και προασπίζοντας τη νομιμότητα, πιστεύει ότι η λύση για το φλέγον ζήτημα της χωροθέτησης νεκροταφείου για τη Γλυφάδα βρίσκεται στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και όχι σε μία ακόμη μη-αναστρέψιμη παρέμβαση σε δασική έκταση του Νοτίου Υμηττού, που θα έπρεπε να προσεγγίζεται από την πολιτεία με στόχο την αποκατάσταση και όχι τον αποχαρακτηρισμό. Καθώς όμως η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη και ψηφίσθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στόχος θα πρέπει να είναι πλέον η σαφής εξασφάλιση της προστασίας του υπόλοιπου ευαίσθητου οικοσυστήματος με το οποίο θα συνορεύει το νέο νεκροταφείο. Επισημαίνεται ότι πρέπει να εξασφαλισθούν/συμπεριληφθούν τα παρακάτω:

-              Έργα προστασίας/πυρόσβεσης καθώς το νεκροταφείο τοποθετείται σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή. Πυροσβεστικοί κρουνοί και παροχή ικανής ποσότητας νερού θα πρέπει να τοποθετηθούν περιμετρικά του νέου νεκροταφείου καθώς και να εξασφαλιστεί η αποψίλωση των ξερών χόρτων κατά την έναρξη κάθε αντιπυρικής περιόδου προς αποτροπή του κινδύνου πυρκαγιάς.

-              Σαφής οριοθέτηση του χώρου που θα αποτρέψει την εγκατάσταση τυχών αυθαίρετων δραστηριοτήτων στην γύρω περιοχή, η οποία ήδη βρίθει αυθαιρεσιών. Σημειώνεται ότι πουθενά στην σχετική τροπολογία δεν γίνεται αναφορά σε χώρο στάθμευσης των οχημάτων των επισκεπτών του νεκροταφείου που είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του. Αν η αναφερόμενη περιμετρική οδός θα εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό, τότε αυτή πρέπει να είναι συγκεκριμένη, σαφώς οριοθετημένη και ει δυνατόν περιφραγμένη για να αποτραπεί η άναρχη κίνηση και στάθμευση των οχημάτων που εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον αλλά και τους οδηγούς, καθώς και να αποτραπεί η διάνοιξη νέων οδεύσεων προς το βουνό για τα τροχοφόρα.

-              Ενέργειες αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος πέριξ του νεκροταφείου με εκτεταμένες αναδασώσεις των γύρω πλαγιών (κυρίως προς Νότο) που θα βοηθήσουν το οικοσύστημα να ανακάμψει και θα επιταχύνουν τη φυσική αποκατάσταση μίας επιβαρυμένης περιοχής και ιδιαιτέρως η ολοκλήρωση των ενεργειών απομάκρυνσης του παράνομου νεκροταφείου και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στο σημείο. Παράλληλα θα πρέπει να εφαρμοστεί εκτεταμένη φύτευση του χώρου του νεκροταφείου που θα εξασφαλίσει την ελάχιστη οπτική όχληση αλλά και ένα όμορφο περιβάλλον, άξιο της μνήμης των νεκρών.

-              Αντιπλημμυρικά έργα και έργα διαχείρισης όμβριων υδάτων καθώς το νεκροταφείο τοποθετείται στην απόληξη ενός σημαντικού ρέματος.

 

Η Ε.Δ.Ν.Υ. προτίθεται να συνδράμει τις τοπικές αρχές σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο προκειμένου να εξασφαλιστεί η υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων που θα εξασφαλίσει ότι η παρέμβαση στο ευαίσθητο περιβάλλον του Νοτίου Υμηττού θα περιοριστεί στην ήδη εγκεκριμένη έκταση και δεν θα ανοίξει άλλο ένα «παράθυρο» εισόδου και περαιτέρω υποβάθμισης μιας ταλαιπωρημένης αλλά περιβαλλοντικά πολύτιμης έκτασης. Ας είναι το νέο Κοιμητήριο Γλυφάδας η αφορμή να μπει ένα τέλος στην άναρχη και αυθαίρετη επέκταση της πόλης της Γλυφάδας προς το βουνό εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος που είναι αγαθό όλων μας. Αυτό είναι δυνατόν και η Ε.Δ.Ν.Υ. θα συνεργαστεί ευχαρίστως με φορείς που συμμερίζονται αυτές τις απόψεις.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Σπύρος Κίνιας,

Αρχιτέκτων Μηχανικός

Επικεφαλής Ε.Δ.Ν.Υ.

Τηλ.: 6977 47 9474, e-mail: info@edny.gr

Προηγούμενα Νέα ανά έτος:

2012     2013     2014     2015     2016     2017     2018     2019     2020     2021

Στους παρακάτω είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη:

kapakia.jpg

Μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για καλό σκοπό!

Φέρτε μας τα πλαστικά καπάκια σας σε όποια ανοιχτή εκδήλωση της Ε.Δ.Ν.Υ. σας βολεύει και βοηθήστε μας να στηρίξουμε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς.

Στηρίξτε την Ε.Δ.Ν.Υ. ώστε να συνεχίσει το έργο της στο βουνό.

PayPal ButtonPayPal Button

Κάντε μια δωρεά μέσω

Κατηγορία Κινδύνου Εκδήλωσης Πυρκαγιάς*

για την περιοχή του Νοτίου Υμηττού σήμερα:

Το παραπάνω σήμα αλλάζει χρώμα βάσει του υπομνήματος:

1.ΧΑΜΗΛΗ

2.ΜΕΣΗ

3.ΥΨΗΛΗ

4.ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ

5.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

​*σύμφωνα με τον

Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ιστοσελίδα υπό ανανέωση!

Σύντομα και πάλι μαζί σας
Μέχρι τότε παρακολουθείτε τη σελίδα της ΕΔΝΥ στο facebook

bottom of page